Ny landskamp i skymundan

Om drygt en timme är det avspark för Sverige borta mot England. Vad jag noterat är det ytterligare en landskamp som spelas i skymundan – alltså som man inte kan se någonstans.

Att ett möte mellan två av världens åtta bästa länder inte är tv-sänd säger tyvärr en hel del om hur lång väg damfotbollen har att gå innan den blivit en riktigt stor sport intressemässigt sett.

Jag har ju själv inte heller på något sätt bidragit till att haussa träningsmatchen, då all min fritid gått till träning eller arbete med den fotbollsbok jag jobbar med, som förhoppningsvis skall finnas till försäljning om 1,5 månader.
Men jag kommer att följa den via twitter, där England har flera bra adresser, som bland annat FA WSL, England, Women’s Football Pod och Girls on the Ball. Även Uefas damfotbollsskribent Paul Saffer är på plats.

Skulle det finnas någon tv-sändning eller länk som jag missat får ni väldigt gärna höra av er. I så fall lägger jag upp den informationen här. Matchen direktsänds på radio i England på den här länken. Men den sändningen kan vara stängd för lyssning från Sverige.

Sveriges startelva i Hartlepool klockan 15.00 ser ut så här:

Hedvig Lindahl (hennes 100:e landskamp – grattis) – Lina Nilsson, Nilla Fischer, Emma Berglund, Sara ThunebroCaroline SegerSofia Jakobsson, Kosovare Asllani, Hanna FolkessonTherese Sjögran och Lotta Schelin.

Det som förvånar är att snacket inför matchen har varit mittbacksfrågan, alltså hur vi skall ställa upp mittförsvaret i nästa VM-kvalmatch (mot Polen) då Nilla Fischer är avstängd. Till förbundets hemsida säger Pia Sundhage:

”Det är en av anledningarna till att det här är en väldigt viktig match för oss.”

Fast speciellt viktig verkar inte mittbacksfrågan vara. För då hade ju Sundhage valt att starta med det tänkbara Polenparet. Nu spelar Fischer ändå, vilket gör att testet av ett tänkbart nytt mittbackspar kommer att bli konstlat. För i träningsmatcher tillåts sex byten per lag, något som brukar innebära att de andra halvlekarna blir söndertrasade, och reservbetonade. Att testa det nya under sådana förutsättningar ger oftast ingen rättvis bild.

Å andra sidan känns inte Fischers speciellt bekymrande. Sverige skall ju slå Polen vilka mittbackar vi än ställer upp med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.