Ett nytt uppsamlingsheat

Jag är inne i en period där det dröjer typ en vecka mellan inläggen. Sedan senast har Pia Sundhage och hennes landslag åkt på en riktig käftsmäll.

Förlust med 4–0 mot England är inget vackert resultat. De här bilderna ger inte heller känslan av att siffrorna är missvisande. I varje fall inte i den riktning att den engelska segern var i överkant:

4–0 är för övrigt en tangering av tidernas största förlustsiffrorna för vårt A-landslag. Det var sjunde gången vi föll med just 4–0.

Vid de två senaste var jag på plats. Det var nämligen Algarve cup 2012. På två dagar föll vi med 4–0 först mot Tyskland (den 5 mars) och sedan även med 4–0 mot USA, som leddes av Pia Sundhage (den 7 mars). Dessförinnan har vi tre 4–0-förluster mot Norge och en mot Kina.

Eftersom jag inte sett mer av matchen än klippet ovan går det inte att göra någon mer ingående analys. Dock återkommer jag till att jag inte på något sätt förstår varför Sundhage inte testade ett mittbackspar till Polenmatchen från start. Motiveringen att Nilla Fischer behöver matcher mot toppmotstånd köper jag inte.

I tisdags tog Sundhage för övrigt ut truppen till aktuell Polenmatch. I den ingår två spelare som är utan A-landskamper, Stephanie Öhrström och Marija Banusic. Då är vi åter framme vid Banusic-gåtan. Hon var alltså inte bra nog att spela F19-EM i juli, men platsar i A-landslaget i augusti. Ännu har jag inte sett det förklaras någonstans. När får vi svaret på varför det är sådana svängningar kring Kristianstads stortalang.

Apropå Banusic och mittbacksfrågan så gjorde ju talangen iskallt 1–0 i torsdagens cupfinal efter en riktigt bjudning från Charlotte Rohlin. Strax efteråt gjorde Fridolina Rolfö 1–1 och visade att hon kanske borde ha varit med i Polentruppen. Dessutom visade Hedvig Lindahl att hon tyvärr fortfarande blandar högt och lågt.

Jag har bara sett delar av cupfinalen, men tänkte jobba mig igenom den. Hela matchen går nämligen att se på den här länken. Av det jag sett hittills kommer portugisiska Claudia Neto att bli en jättetillgång för LFC. Hon verkar otroligt boll- och passningssäker.

För LFC var det fjärde cuptiteln. Umeå har lika många, men en klubb är värre med sex – klassiska Öxabäck. Västgötalaget vann dessutom fem cuptitlar på rad, och spelade sju raka finaler. Dit har LFC en bit kvar…

Just LFC och Umeå möts för övrigt i morgon i en måstematch för östgötarna (TV12 14.45). I varje fall om de skall ha kvar chansen att spela till sig en Champions Leagueplats i årets damallsvenska.

Veckans båda matcher hittills i vår högsta serie, Göteborg–Piteå och Eskilstuna–Vittsjö, har båda slutat 1–0 till hemmalaget. Jane Ross kunde ha förändrat dagens resultat, men slog Vittsjös straff utanför. Det är för dåligt. Jag accepterar straffmissar om de beror på att målvakten räddar. Men slår man bollen utanför har man inte varit nog koncentrerard.

* Om vi lämnar Sverige så har Champions League startat idag. Det är gruppspelet som är igång, och två överraskande resultat noteras. Dels föll belgiska mästarinnorna Standard Liege med 1–0 mot Portugals Oriense, dels spelade schweiziska Zürich 1–1 mot vitryska mästarinnorna Minsk. Men som bekant är ju gruppspelet i damernas turnering bara ett kval. Den ”riktiga turneringen” börjar med 16-delsfinalerna.

* I NWSL är det bara tio dagar kvar av grundserien. Klart sedan ett tag är att Seattle vinner och Kansas City kommer tvåa. Washington och Portland har bra chans att ta de två sista slutspelsplatserna. Men Chicago har ännu chansen. Fast då måste de nog vinna mot Kansas City i natt 03.00. Den matchen kan du se här.

När Sverige slog Skottland i våras minns jag att TV4:s kommentatorer menade att Kim Little var mer haussad än hon förtjänade, och inte är den världsstjärna som många har målat upp. Kanske. Men hon leder i alla fall skytteligan på nya målrekordet 15, och dessutom delar hon ledningen i assistligan på sju. Så lite stjärnstatus förtjänar väl ändå skotskan?

* I Nadeshiko League fortsätter spänningen kring strecket mellan mästerskaps- och nedflyttningsserien. Just nu är tre lag inblandade i kampen om två platser i den högre serien. Men Inac Kobe Leonessa säkrar nog sin plats i morgon bitti svensk tid. Så det lär bli det inbördes mötet nästa lördag mellan Jef United och Vegalta Sendai som avgör vilken av klubbarna som tar den sista platsen.

* Slutligen en koll mot Norge. I toppserien befäste Lilleström sin serieledning idag genom att vinna med 5–0 mot Medkila. Lene Mykjåland hade en stor dag och gjorde de fyra första målen.

Lene Mykjåland

Lene Mykjåland

För svensk del var matchen Avaldsnes–Klepp den mest intressanta. När Avaldsnes vann med 4–1 var det nämligen fyra svenska spelare i hemmalagets startelva. Tre av dem var Tyresöförvärven Carola Söberg, Lisa Klinga och Lisa Dahlkvist, den fjärde var förstås Freja Hallenberg. Alla fyra spelade hela matchen. Enligt lokaltidningen i Avaldsnes var Söberg bra, medan Klinga och Dahlkvist hade en tyngre debut.

Lisa Klinga

Lisa Klinga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.