Känner Bagdad-Bobs ande

Det är lördag sedan några minuter tillbaka. Det blir alltså igår morse som jag skrattade till när jag läste på svenskfotboll.se om hur Pia Sundhage och Kosovare Asllani redan hade glömt torsdagens ”Kossegate”. Allt är enligt förbundets hemsida utrett och båda ser nu fram emot nästa landslagssamling i Göteborg.

Visst låter det positivt?

Visst låter det alldeles för positivt? Jag känner att Bagdad-Bobs ande svävar över den här kortfattade artikeln… Och att Pia Sundhage bör lägga mer kraft på att lyhört lyssna av strömningarna i truppen.

Sett till uppmärksamhet var ”Kossegate” perfekt. Efter att ha hamnat på undangömd plats i kvällstidningarnas sportbilagor tidigare i VM-kvalet var vårt landslag nu förstasidesstoff. Sånt är självklart väldigt positivt för intresset över tid.

Som jag snuddade vid igår gick TV-kommentatorn Robert Perlskog ut och kritiserade vårt landslag för att gnälla för mycket. Perlskog har förstås rätt. Och fel.

Han har rätt i att det är många gnälliga uttalanden från spelarna i media. Men det beror inte i första hand på att spelarna gnäller för mycket, utan på att vi i media inte tycker att det räcker med att skriva sportsligt inriktade matchvinklar – utan försöker jobba fram något sensationellt. Gärna gnäll och kritik.

4–0 borta mot Polen hade kanske fått en sida närmast intill resultatbörsen i Sportbladet och Sportexpressen – om det inte varit för Kosses attack.
Den var ju sensationell på riktigt. Men inte sällan består det sensationella av kritik som vi i media jobbat fram genom ledande frågor.

Visst kan man här tycka att spelarna borde vara så rutinerade att de inte går i fällan. Fast personligen ser jag mycket hellre att de är ärliga och talar om hur dålig en dålig plan har varit – istället för att rabbla floskler som ”det är lika för båda lagen.”

Själva matchen var alltså ett styrkebesked från Lotta Schelin. Det räcker att se det här klippet med höjdpunkter för att inse att Schelin har en tidig toppform den här säsongen. Kul.

Segern innebär att Sverige kom ytterligare ett steg närmare VM i Kanada.

England är redan där. Man vann borta mot Wales, och blev därmed andra europeiska nation och åttonde totalt att säkra sin plats i VM-slutspelet nästa år. Grattis.

Däremot försvann Islands VM-chanser i och med Pernille Harder:s segermål för Danmark i lagens inbördes möte. Danskorna har därmed en liten, liten chans att ta en av de fyra playoffplatserna. Fast det krävs dels att Wales och Ukraina kryssar i sista omgången. Dels att någon av grupptvåorna i grupperna 1, 2, 4 och 5 gör bort sig mot blåbärsmotstånd. Och det känns inte så troligt.

Utan playofflagen kommer sannolikt att maximalt ha tappat åtta poäng. Så här är läget nu:

G1
Ryssland    8 matcher    –5p   (möter Tyskland, h och Kroatien, b)
G2
Italien            8         –5p      (Estland, h och Makedonien, h)
G3
Danmark       8         –9p      (Malta, h och Israel, h)
Island            8         –11p    (Israel, h och Serbien, h)
G4
Sverige         8        –0p – lär vinna gruppen (Bosnien, h och Skottland, h)
Skottland      8        –3p      (Färöarna, h och Sverige, b)
G5
Norge          8         –0p – lär vinna gruppen  (Albanien, b och Holland, h)
Holland        8        –5p    (Portugal, h och Norge, b)
G6
Wales          9       –8p    (Ukraina, b)
Ukraina       8        –8p    (Turkiet, h och Wales, h)
G7
Frankrike     8       –0p – lär vinna gruppen   (Finland b och h)
Finland        8        –3p    (Frankrike h och b)
Österrike     8        –9p    (Ungern, h och Kazakstan, h)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.