Feltänk från förbundsbasen

Ända sedan Karl-Erik Nilsson:s pinsamma insats vid den damallsvenska upptaktsträffen 2012 har jag haft en skeptisk grundinställning till honom när det gäller damfotbollen.

Jag kanske är orättvis mot vår förbundsbas, men känslan har hela tiden varit att han likt huvuddelen av övriga herrfotbollssverige ser damfotbollen som ett slags belastning.

Visst säger han oftast rätt saker, men det är inte vad man säger som räknas – utan vad man gör. Och Karl-Erik Nilsson har en blogg på svenskfotboll.se. I den skriver han om det han tycker är viktigt – alltså nästan 100 procent herrfotboll. Damfotbollen nämner han oftast bara i förbifarten. Den säkrade VM-platsen avhandlades exempelvis med en mening i ett inlägg om att Sverige ratats som Herr-EM-arrangör 2020. Tyresös finalförlust i Champions League fungerade som ingress till en införtext om herrfinalen mellan Madridklubbarna Real och Atletico.

I botten är ändå min bild av att Karl-Erik Nilsson att han är en trevlig person. Jag kan mycket väl tänka mig att han är en sådan ledare som med fem–tio minuter kvar av ett flera timmar långt möte om herrfotboll säger ”och vad gör vi för damfotbollen?”

Nyligen såg jag att Nilsson fick hård kritik för ett citat i podden Fotboll och damsamhälle. Där sa förbundsbasen att han tror att hatet mot damfotbollen är på väg att dö ut.

Jag hoppas att han uttryckte sig slarvigt och egentligen menar att hatet har minskat. I så fall tror jag att han har rätt. Fast hatet är ju ändå inte nära att dö ut. Det räcker väl att se reaktionerna i kommentatorsfälten nu efter Fotbollsgalan för att förstå att utrotningen kan ta generationer.

I dag uppmärksammades jag genom bloggkollega Anders Nilssonett inlägg i förbundsbasens blogg. Där skriver Karl-Erik Nilsson bland annat:

”Jag uppmanar alla inom damfotbollen att för mig tala om vilka länder i världen som är bättre för tjejer att spela fotboll i. Jag kommer personligen att resa dit för att lära och vi kommer att slita vidare, för vi vill vara i absolut världsklass i detta avseende!”

Jag avråder inte förbundsbasen från att resa runt i världen och kolla jämställdheten, möjligen kan en sådan resa hjälpa till att öppna ögonen.

Men det viktiga här är inte hur det är i andra länder, utan det är att få Karl-Erik Nilsson och hans jämlikar att tänka jämställdhet i allt de gör. När exempelvis aktitiveter som Fotbollsgalan planeras skall man inte behöva fundera på om det gjorts tillräckligt för damfotbollen – det skall bli så naturligt. Direkt när Sverige är klart för VM skall det finnas en plan för hur laget skall marknadsföras – oavsett om det är herrar eller damer som stått för bedriften.
Först när vi nått dit kan förbundsbasen slå sig för bröstet med hur fantastiskt jämställd den svenska fotbollen är.

Så här i världstoalettdagens sista timma kan jag således bara uppmana Karl-Erik Nilsson att spola delar av sitt blogginlägg. Ibland är det nämligen inte tillräckligt bra att vara bland de bästa i världen.

En tanke på “Feltänk från förbundsbasen

  1. Ping: Lite funderingar kring bojkott, avtal och respekt | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.