Borde inte Solo vara satt i karantän?

Den 20 januari skall Hope Solo ställas inför rätta för misshandel. I kväll finns hon med i USA:s startelva i premiären av fyrnationsturneringen i Brasilien.

Expressens Mats Olsson krönikerade tidigare i höst på temat att Solo har kommit väldigt billigt undan i fotbollsvärlden. Det är bara att hålla med. Solo står ju misstänkt för att ha misshandlat en kvinna och ett barn.
Tänk om det var en man som var i Solos situation, han hade knappast kunnat spela i sitt landslag utan att det blivit extrem debatt.

Personligen tycker jag att USA:s landslagsledning har agerat svagt i den här frågan. Solo har fått spela i 18 av årets 21 landskamper. Det är väl knappast så man tar avstånd från våldsbrott?

För övrigt gjorde Kina just ett väldigt snyggt mål på Solo. Skottet från Hang Peng satt snyggt i bortre krysset. Mitt i den andra halvleken är det därmed 1–1 sedan Carli Lloyd gjort det här målet i den första halvleken.

 

11 tankar på “Borde inte Solo vara satt i karantän?

 1. Jag håller med om att amerikanerna inte hanterar frågan särskilt väl. Men jag blir ännu mer besviken på hur det svenska landslaget kommenterar det hela i en annan artikel i Expressen: http://www.expressen.se/sport/fotboll/landslaget-om-stora-skandalen-kring-solo/

  Sundhage verkar inte bry sig så mycket om Solo är skyldig, bara att ”det är bra om hon är ute ur fängelse, så hon kan lira”. Hon pratar mest om hur bra målvakten är på fotboll. Marlene Sjöberg ”har bara positiva bilder av henne” och spekulerar lite om Solo kanske ”har blivit hetsad” när hon misshandlade barnet.

  Även om det sas väldigt mycket konstigt när Alexander Gerndt också stod åtalad för ”domestic violence”, hade Hamrén och Mattias Lindström aldrig kunnat uttala sig så utan att åtminstone få en kritisk följdfråga.

  • Hade inte sett den här artikeln tidigare. Håller helt med om att Sundhage och Sjöberg tyvärr är väldigt fega. De borde ha tagit betydligt större avstånd från de handlingar Solo står misstänkt för.

   Sundhage skulle kunnat visa handlingskraft genom att exempelvis säga att ”om hon hade varit svensk hade hon varit avstängd från landslaget under tiden fram till rättegången och skulle hon bli fälld hade det varit omöjligt att använda henne i VM.”

  • Inte för att vara krass, men det känns som ett vanligt bråk i en vanlig white trash familj i USA. ”Barnet” är skäggigt, väger mer än Hope och drog fram en pistol mitt i alltihopa. Det är inte så att hon slog en femåring.

   Känns att allt är blåst out of proportion bara för att det är en kändis involverad.

   Brottet är också rubricerat som en misdemeanor, vilket motsvaras av ett ringa brott i Sverige och som här bara skulle leda till dagsböter.

   • Det är ju omöjligt att helst säkert veta vad som är sant. Men nog verkar Solo ha gjort sig skyldig till något brottsligt.

    Och som kändis och mångas förebild hör det till jobbet att snedsteg blir rejält uppblåsta. Precis som räddningar på fotbollsplanen kan bli. Vilket som tycker jag att US Soccer borde visa att de inte accepterar våld i hemmet.

 2. Ar det inte sa att amerikanska spelare ar deltidsanstallda som landslagsspelare? Har iaf for mig att det varit sa. I det fallet skulle ju da en avstangning fran landslaget innebara ett tillfalligt (?) forbud att idka naring. Mot den bakgrunden staller jag mig nog ifragasattande till dessa utlatanden av sk. ”moralvaktare”

  • Jo, de spelare som tillhör landslaget är ”anställda” av förbundet. Så klubbarna i NWSL behöver inte direkt tänka på deras löner. Dessutom så skulle det nog inte gå, då när NWSL startade häromåret så var lönetaket för ett helt klubblag $200,000 om jag inte minns helt fel. Kanske har detta tak höjts, då det har skett ett par förändringar i ligan, bla. får man väl ta in ytterligare ännu ett proffs från utlandet.

   Amerikanska landslagsspelare tjänade ju redan för ett par år sedan enligt en stege 75t, 50t, 35t och under. Där det typ var de fem största som tjänade 75, några 50 osv. Läste detta på någon amerikansk sida, eller om det var på forumet BigSoccer.com. Man behöver inte ha godkänt i matematik för att inse att NWSL aldrig skulle kunna gå runt om de fått betala dessa löner till landslagsspelare. Sedan är det ju så att även Kanada och Mexiko avlönar sina spelare, och då blir det ännu lättare för NWSL lagen, fast Kanada har mindre spelare avlönade i ligan, och Mexiko ännu färre.

   Skall man nämna matchen, så måste jag säga att jag inte sett ett så uddlöst USA på jag vet inte hur länge. De hade stundtals väldigt svårt att få tag på bollen, och Kina var klasser bättre, trots att de enligt rykten ställde upp med flertalet U20 spelare. Kina’s problem var mest i sista tredjedelen, medans USA hade problem att överhuvudtaget skapa några som helst lägen, de få gånger man hade bollen under kontroll. Det skulle nog vara väldigt kul om man kunde tagit USA’s offensiva kvalitéer och sätta in dem i detta Kina.

  • Jo, de är anställda av förbundet. Men att låta Solo vila från landslaget en period kan ju knappast jämställas med förbud mot att idka näring. De spelare som förbundet avlönar har ju ingen självklar plats i landslagets startelva. Inte ens i truppen.

   Det hade alltså med lätthet gått att vila Solo under senhösten, något jag tycker hade varit ett rimligt agerande på många sätt från förbundet. I nuläget är ju Solo på många sätt en belastning för landslaget.

   Och i andra amerikanska idrotter kan man stänga av anställda spelare. Den svenske basketspelaren Jeffrey Taylor blev ju exempelvis avstängd i 24 NBA-matcher efter sin kvinnomisshandel.

   • Okej, fair enough. Avstangning skulle da alltsa innebara att hon inte skulle spela men att hennes lon fran forbundet skulle fortfarande lopa kontraksenligt.
    Jag har for mig att vissa storre herrsporter inbakar i kontrakten klausuler om upptradande utanfor plan. Sa om du klantar till dig sa betalar du boter och du kan till och med fa spelforbud. Men detta baserar sig antagligen pa kontraktsklausuler i avtal eller t.o.m. kollektivavtal for enskilda idrottsgrenar. Har ingen info om systemet i USA men kunde tanka mig att det skulle fungera nagot i den stilen. Mojligen saknas da motsvarande kollektivoverenskommelser eller klausuler i enskilda avtal for kvinnliga fotbollsspelare.
    Utan dessa avtalsklausuler har jag svart att finna nagon grund for avstagning utan lon. Det torde ju anda knappast vara sa att man i amerikansk arbetsratt kan tex saga upp kontrakt med arbetstagare for lindrigare brott under fritid (?)

 3. Pingback: Sinclair passerade drömgräns | En blogg om internationell damfotboll

 4. Pingback: Solo som förbundsbas? Oväntad start på en topphelg | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.