Målfattigt – det är faktiskt positivt

Hammarby och Linköping avslutade den tredje omgången av damallsvenskan genom att spela 0–0 i dag. Det var den tredje mållösa matchen hittills i serien.

Man skulle kunna tycka att det är oroväckande med tanke på att fem matcher har slutat 1–0 samt att ytterligare fem drabbningar bara har innehållit två mål. Alltså har det blivit två mål eller färre i 13 av 18 matcher så här långt.

Och visst, på ett sätt är det ju tråkigt för publiken att det är målfattigt. Men för svensk damfotbolls utveckling är de allt tajtare försvaren en positiv sak. För när lagen blir bättre på att försvara sig ställer det högre krav på kvalitet och kreativitet i anfallsspelet.

Bara för några år sedan spelade lagen genomgående naivt i defensiven, då räckte det ofta att ha någon snabb spelare i laget som sprang rakt fram för att skapa målchanser.
På några få år har lag efter lag slipat till sin defensiv, vilket gör att det numera krävs smarta forwards för att lyckas i damallsvenskan. Det krävs forwards med förmåga att läsa spelet och backar och mittfältare som har större precision i sitt passningsspel. Det ställs dessutom högre krav på kvalitet och koncentration vid fasta situationer.

Det här är saker som vårt landslag kommer att ha nytta av framöver. För på högsta internationella nivå krävs det också ett smart anfallsspel för att nå framgångar.

Jag har inte haft tid att följa dagens match, men jag såg några höjdpunkter på SVT-sporten. Av de att döma borde Linköping ha vunnit. Men lagets oförmåga att göra mål fortsätter att kosta dem segrar.
För Hammarby är det här en extrapoäng som laget antagligen inte kalkylerat med. Sannolikt en poäng som ger laget rejält med självförtroende inför de två kommande matcherna, där man också ställs mot lag som tippats som topplag inför seriestart.

Det enda lag som öser in mål är Rosengård. De har 13–1 i målskillnad. Deras målvakt Zecira Musovic har alltså bara släppt in ett mål. Hennes stabilitet under våren har fått Pia Sundhage att hinta om att det kan bli tal om en plats i VM-truppen för 18-åringen. Musovic har en egen blogg, där hon tog emot Sundhages uttalande så här.

Apropå landslaget skrev Maja Johansson ett intressant inlägg på Damfotbollsbloggen i dag. Det handlar om landslagets brist på tyngd och är högst läsvärt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.