Jakobsson är en av de bästa i Frankrike

Lotta Schelin leder skytteligan i franska D1 Feminine inför de två sista omgångarna på fina 28 mål. Trots det är Lyons svenska superstjärna inte med bland de sex kandidaterna till säsongens bästa spelare i ligan som franska Eurosport tagit ut.

Där finns däremot tre av Schelins lagkamrater i Lyon; dels svenskans konkurrenter om skytteligatiteln Eugenie Le Sommer (27 mål) och Ada Stolsmo Hegerberg (24 mål) samt mittfältaren Amandine Henry. Där finns också PSG-duon Shirley Cruz och Fatmire Alushi – och så finns där en svensk.

Franska Eurosport anser nämligen lite överraskande att det är Sofia Jakobsson som är bästa svenska spelare i D1 Feminine den här säsongen. Personligen har jag av förklarliga skäl inte sett henne så mycket i ligan, men hon har ju sett pigg ut i landslaget under våren och Montpellierspelaren var ju väldigt bra i cupfinalen nyligen.

Sofia Jakobsson

Sofia Jakobsson

I ligan placerar sig Jakobsson för tillfället på nionde plats i skytteligan med sina tolv mål. Klart är att Montpellier är nöjd med henne, klubben har nyligen förlängt kontraktet att gälla även över nästa säsong.

Det är för övrigt fransk ligaomgång på söndag. Det mest spännande där är hur det skall gå i skytteligan, alltså många mål Lyons forwardstrio kan vräka in mot seriejumbon Arras.

Helgens höjdpunkt är ju annars morgondagens tyska cupfinal, Wolfsburg–Potsdam, med avspark 17.15. Jag håller Wolfsburg som favorit med 80–20 där – även om Potsdam har kunnat lägga full koncentration på cupen medan Wolfsburg fram till i söndags hade tredelat fokus. Cupfinalen skall gå att se på Sportschau, förhoppningsvis är inte sidan geoblockad.

Innan den tyska cupfinalen i morgon drar omgång 4 i damallsvenskan igång med Kif Örebro–Mallbacken, en match där Närkelaget borde få räkna in sin första trepoängare för säsongen.

2 tankar på “Jakobsson är en av de bästa i Frankrike

  1. Kul att franska Eurosport klarar av att se utanför boxen och tar med en spelare som inte spelar i något av topplagen. 12 mål i ett ‘mittenlag’ under sin debutsäsong i ligan känns spontant väldigt imponerande och vad gäller Schelin så tror jag mycket hängde på att Lyon inte tog sig så långt i CL som man kunde begära med det namnkunniga lag de har.

    • Håller med om att Jakobssons tolv mål för Montpellier är en stark prestation. Kul att det lossnar för henne igen. Jag trodde mycket på henne för ett par år sedan.

      När det gäller Schelin är min teori att Eurosports jury anser att Schelin inte bidrar med mycket mer än sina många mål. För man håller ju inte tillbaka Lyon när tre Lyonspelare trots allt är nominerade. Men gissningsvis anser juryn de tre nominerade är nyttigare i spelet än vad Schelin är.

      Personligen har jag varit enormt imponerad av Eugenie Le Sommer det senaste 1,5 åren. Hon har utvecklats till en av världens bästa spelare lite i skymundan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.