Avtackning av Sjögran och OS-kval

I morgon är det stor avskedsföreställning i Malmö. Det är dags att tacka av Therese Sjögran som gör sin allra sista match när Rosengård tar emot Umeå i Svenska cupens ena semifinal.

Vi som inte kan ta oss till Malmö IP har möjlighet att se matchen på SVT1. De sänder med start 13.00. Det är fri entré i Malmö, så ingen som befinner sig i närområdet och har möjlighet att se matchen kan i alla fall skylla på att de inte har råd.

Apropå Umeå har jag inte sett något om klubbens ekonomi sedan deras rop på hjälp inför VM. Någon som vet vad som har hänt?

I morgon sänds även den andra cupsemifinalen av SVT. 15.30 på SVTplay går det att se Linköping–Kif Örebro.

Redan i dag är det två damallsvenska matcher. Både Eskilstuna–AIK och Hammarby–Vittsjö startar 15.00. Hammarbys match sänds på Tv4sport medan Eskilstunas går på Tv4plasPremium.

De två matcher som spelats hittills i damallsvenskan blev inga skrällar. Man kan säga att alla fyra laget tog vid där de slutade i våras. AIK är fortfarande för tunt och kan bara räddas kvar i serien av ett under – eller av ett stort antal meriterade nyförvärv. Piteå är fortsatt stabilt och Pauline Hammarlund börjar växa ut till en landslagskandidat.

Även för Örebro och Göteborg såg det ut ungefär som i våras. Faktum är ju att det inte har hänt så mycket med lagen under VM. Den enda klubb som genomgått en större förändring är Mallbacken, och känslan är att den förändringen är rejält till det sämre. 0–8 mot Göteborg i en träningsmatch indikerar att värmländskorna har tappat den stabilitet man trots allt hade innan VM-uppehållet. Det blir intressant att se hur Mallbacken klarar av Rosengård på onsdag.

* Lämnar vi allsvenskan så funderade jag lite på OS-kvalet i går. Jag gjorde det utifrån frågan om vilken typ av fotboll som kommer att ta Sverige till Brasilien.

Kvalet kommer alltså att spelas i mars. Jag tycker att det borde avgöras i Algarve – eller på en annan neutral, sydlig adress. Men det är tydligt så att det kommer att avgöras i antingen Sverige, Norge, Schweiz eller Nederländerna. Valet av land blir viktigt men vad än valet än faller på kan vi inte räkna med några speciellt bra fotbollsförhållanden.

Blir det vanligt gräs, vilket känns klart troligast, är det nog en rak kämpafotboll som kommer att leda vägen till OS. Försök till finlir i backlinjen brukar sällan ge någon större framgång på studsiga vårgräsplaner.
Här blir förstås fasta situationer också otroligt viktiga. Där ligger vi långt framme, vilket självklart är ett stort plus.

I nuläget håller jag dock Norge som favoriter i OS-kvalet. Dels var de det bästa laget av de fyra i VM. Dels passar rak kämpafotboll dem väl plus att de dessutom lär ha tillbaka sin kanske viktigaste offensiva kraft, Caroline Graham Hansen till kvalet.

* Slutligen till USA. Där blev alltså världsmästarinnorna i går första damlag att få en hyllningsparad genom New York. Klippet nedan visar hela paraden. Det är lite segt, men det ger en bild av hur mycket folk som kantade gatorna. Jag såg att det uppskattades till 200 000.

11 thoughts on “Avtackning av Sjögran och OS-kval

  • Tele2 har ju konstgräs. Och jag kan inte säga att jag varit imponerad av underlaget på Friends under vintrarna.

   Men det är klart att de har ju en del vassa arenor i Nederländerna och kanske även någon i Schweiz. Så det kanske kan gå att få bra underlag i mars.

   • Ja, konstgräsmattan på tele2 kommer vara ett bra underlag.

    Friends matta har varit utmärkt hela året, inklusive senaste vintermatchen.

    Sen tror jag även en dålig friendsmatta håller för spelare som är 10-20kg lättare än sina manliga kollegor som haft problem när de ska ta fart och tappa fotfäste. Men, det är som sagt inget problem, de har överraskande nog fått ordning på den.

    • Positivt med Friends. Men sannolikt får alla sex matcherna spelas där, för jag har svårt att se att Uefa godkänner ett upplägg med både gräs och konstgräs.

     Som en parentes minns jag att tjejerna halkade omkring på Friends i EM-finalen 2013.

 1. Hoppas på Nederländerna eller Schweiz i så fall. I Sverige är gräsplanerna skräp i Mars och i Norge är det väl ännu värre.

 2. 426 matcher i Damallsvenskan för Sjögran.
  Hur ser listan ut för flest spelade damallsvenska matcher?
  Har letat på nätet, hittar inte.
  Jane Törnqvist och Kicki Bengtsson bör väl ligga rätt så högt på en sådan.

   • Jane Törnqvist spelade 367 allsvenska matcher 1994-2012, Kristin Bengtsson 403 allsvenska matcher mellan 1988-2010 (var dock proffs i utlandet 1998-1999 och 2001).En annan spelare med många allsvenska matcher är TV-experten Hanna Marklund, med 326 allsvenska matcher 1993-2010 (med speluppehåll 2009).

    • Vad har du för siffra på Sjögran? 426 kan ju inte vara damallsvenska matcher i Malmö/Rosengård. Så länge har hon inte varit där.

  • Sjögrans 426 är alltså inte matcher i damallsvenskan utan matcher för klubben, inklusive cup-matcher och träningsmatcher. I allsvenskan bör hon, inklusive Kristianstadstiden, ligga nånstans mellan 300 och 350?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.