Svensk damfotboll är sämre än någonsin

På ett sätt är rubriken ovan en stor lögn, för utvecklingen inom sporten är ju sådan att  damfotbollen i dag är mycket bättre än den som spelades för tio år sedan. Damfotbollen i Sverige är alltså inte sämre än någonsin sett till kvalitet.

Men jämfört med övriga världen är rubriken sann. I dag har nämligen vårt svenska damlandslag noterat sin sämsta världsranking någonsin.

Tidigare hade Sverige aldrig varit rankat lägre än plats nummer sex i världen. På den nya rankinglistan är vi nere på plats nummer sju – med minimal marginal ner till plats nio.

Vänder inte utvecklingen nu direkt kan vi snart ha fallit ut från rankingens topp tio.

Noterbart är också att Sverige alltid tidigare har legat över 2000 rankingpoäng. Nu är vi nere på 1971, vilket bara är två fler än åttan Nordkorea och tre fler än nian Australien. En riktigt tråkig trend.

Toppar listan gör USA. Samma USA som i dag har firats av hysteriskt mycket folk i New York. Jag väntar på att det skall dyka upp tv-klipp där man kan få känna stämningen på allvar. Men den här stillbilden säger väl en hel del om att det verkar ha varit galet…

Även i England har man firat sitt landslag. Det var kanske inga gigantiska folkmassor som mötte spelarna i London i går, men det var folkmassor av dignitet. Laget fick nämligen audience både hos premiärministern och kronprinsen – dessutom fick de träffa David Beckham på Wimbledon:

I Sverige pågår också en turné. Fast knappast för att fira något. Tvärtom är det en turné som handlar om att ta igen förlorad mark. Pia Sundhage åker landet runt för försöka reparera sina brister i kommunikationen med klubbarna. Det är förstås bra.

Fast jag tycker att hon saknar självkritik i de intervjuer som gjorts med vår förbundskapten den senaste tiden. Alla gör misstag och självkritik är viktigt i ett lagbygge. Personligen har jag gjort massor av misstag i mina lagbyggen, misstag som jag tar ansvar för och försöker rätta till.

Jag vill i kommande intervjuer höra Sundhage ta ansvar för sina misstag och berätta hur hon tänker rätta till dem. De intervjuer som gjorts på sistone håller för övrigt rätt varierande kvalitet. Framför allt saknas det följdfrågor. Till damfotboll.com säger hon:

”Så här i efterhand kan vi konstatera att om man inte har tillräckligt många friska spelare, och spelare som haft mycket speltid under våren så räcker man inte till på internationell nivå idag.”

Självklart påverkade skadeläget. Men frågorna man ställer sig är hennes eget ansvar i frågan. Dels varför hon tog ut så många halvskadade spelare i truppen. Dels om hon inte tycker att hon borde ha hjälpt till att vila spelare genom att rulla på fler i landskamperna.

I intervjuerna saknar jag också frågor om vad som händer nu. Vilken riktning tänker hon ta med sitt lag. Skall hon bara köra på? Jag blir lite orolig när jag hör henne säga så här till SVT:

”När jag tittar tillbaka på VM handlar det väldigt mycket om anfallsspelet. Att tro på en anfallsidé och att alla gör det. Det pratas en hel del om försvarsspel, med all rätt, men den här pendeln måste tillbaka till anfallsspelet så att våra, skall vi säga stjärnor, Lotta Schelin och Caroline Seger – de skall dominera, och det skall vara i anfallsspelet.”

Jag hade hoppats att hon den här gången skulle börja att bygga upp laget genom att skapa ett stabilt försvarsspel. Men citatet ovan indikerar tyvärr det motsatta. Å andra sidan väcker det här citatet från samma SVT-intervju bättre vibbar:

”Vi spelade 0–0 mot USA. USA går och vinner hela VM:et, då tänker man: hm, vad är det vi gjorde som var rätt? Och vad skall vi göra mer utav det?”

Det laget gjorde rätt mot USA var ju att man spelade ett tajt och uppoffrande försvarsspel. I själva spelet skapade vi ju faktiskt inte en enda målchans mot USA. Däremot fanns det en känsla av trygghet i defensiven. Och så var vi farliga på fasta situationer.

Som jag ser det är det när vårt landslag kan ta med sig den trygghetskänslan ut på planen i varje match som vi redo att utmana om medaljer i mästerskap igen. Sundhage borde alltså jobba hårt på att få spelarna att känna defensiv trygghet.

3 thoughts on “Svensk damfotboll är sämre än någonsin

 1. Hoppas verkligen att Sundhage slutligen inser att Sveriges styrka är och ALLTID har varit försvarsspelet, även under det så bejublade VM 2003 så hade vi ett försvarsspel som var fantastiskt bra. En av de saker jag gillar mest med damfotboll är att man fortfarande kan se de ‘kulturella’ skillnaderna mellan länder och världsdelar och där tycker jag det vore önskvärt att vi bygger det svenska damlandslaget på det som är våra största styrkor istället för att försöka bli något vi inte är.

  Solid rejäl defensiv och organisation ska vara hörnstenarna och sen får anfallsspelet varieras utefter vilka offensiva spelare vi har på planen. Jag tycker Sundhage haft en väldigt bekymmersfri inställning till såväl anfalls- som försvarsspelet och det är möjligt det funkar i USA med idel världsstjärnor på nästan alla positioner men i Sverige där vi bortsett från möjligen Schelin enligt mig saknar stjärnspelare måste vi få tillbaka det kollektiva tänket i båda riktningarna.

  När vi som nu oftast försökte slå långt på våra tämligen isolerade forwards trots att vi helt saknade nickstarka forwardstyper i truppen så blev anfallsspelet ofarligt för motståndarna. T o m Japan med sina relativt små spelare hade med en nickstark forward i form av Sugasawa som är bättre än samtliga svenska forwards i Kanadatruppen i luftrummet.

  Jag hoppas Sundhage vid nästa trupputtagning fokuserar på variation bland forwards och yttermittfältare, en inhoppare där ska inte vara en ‘rak’ ersättare utan någon som innebär en förändring när de kommer in. På backsidan och innermittfältet är det däremot för mig önskvärt med relativt liknande spelare, där ska man helst kunna ta av en spelare utan att behöva ändra på spelsättet.

 2. Jag är rädd för att Sverige kan sjunka ytterligare lite till på rankingen, så länge som Pia är fk. Jag har förstått att hennes besök hos klubbarna mer handlar om hur klubbarna ska samarbeta för att landslagsspelarna ska utvecklas som Pia vill, m.a.o har hon redan bestämt sig för vilka spelare som är med i truppen och enda möjligheten att få in nya är om en ” gammal ” slutar. Pia har redan gjort damlandslaget sämre och hon är inte färdig ännu. Men det är ju klubbarnas fel som inte låter Pia få mer tid med spelarna. Undrar förövrigt hur mycket tid U 21 killarna fick för att träna ihop sig innan EM? Om svensk damfotboll ska utvecklas så måste det komma nya ledare som återgår till det vi i Sverige är bra på, hårt lagarbete och stabilt försvarspel. Som U 21 killarna spelade, dom hade inte de bästa spelarna men samarbetade bäst som lag. Damlandslaget spelade inte som ett lag. Schelin duger inte som ensam forward eftersom hon inte vill göra jobbet som krävs i den rollen, Fischer är för långsam. Seger, var hon med eller ställde hon bara ut skorna? Hoppas jag har fel men dom svenska damerna får inte spela OS.

 3. Ser att du försöker analysera några av Sundhages kommentarer efter VM.
  Jag har aldrig någonsin förstått vad hon egentligen menar….
  Hur vill Sundhage att en backlinje ska spela? Hur vill Sundhage att mittfältet ska spela och anfall? Det blir bara en massa plattityder.
  Den senaste var den om att Sundhage berättade glatt i TV4 att hon talat länge med Lotta Schelin efter VM och att de nu ”kommit överens” om hur man ska spela för att utnyttja Schelin bäst.
  Men, har inte Sundhage klarat ut den frågan tidigare under sina snart tre år är det ju snudd på skandal.
  Som sagt, jag förstår aldrig vad hon menar….
  Vad syftade Sundhage på när hon klämde till med att ”Jag lovar att vi ska spela bättre i nästa match mot USA!” efter 3-3 mot Nigeria.
  På vilket sätt skulle Sverige spela bättre?
  Kan det vara så att Sundhage har så stora taktiska brister att hon t ex inte riktigt vet hur en backlinje ska bete sig?
  Jag håller med dig Johan om att det är väldigt få följdfrågor. Och att Sundhage inte med ett enda ord varit självkritisk utan hittat på ursäkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.