Papua Nya Guinea nästa – och lite Sasic

Det har gått några dagar sedan mitt senaste inlägg. Mitt fokus är för tillfället riktat mot orientering och O-ringen som avgörs i Boråsområdet.

Att leta kontroller i skogen är inte min hemmaplan och när man skall jobba i främmande terräng krävs det att man lägger ner mycket energi för att få till en bra bevakning, därför har bloggen blivit lidande i veckan. Risken är att det blir sporadiska inlägg även kommande dagar.

Under mina dagar i bloggskugga har dock vissa hittat rätt inom damfotbollen. Mest glädjande är ju förstås att F19-landslaget fann den snabbaste vägen till Papua Nya Guinea – vilket ju var att vinna de två första gruppmatcherna i EM.

Det innebär i sin tur att vi kanske kan få se laget spela semifinal på fredag. Fattar jag tablån rätt sänder nämligen Eurosport den ena av de två semifinalerna.

Jag har inte sett några bilder från de båda svenska segermatcherna, men tycker att det känns positivt att laget har hållit nollan i båda matcherna trots att Zecira Musovic inte är med.

Det är förstås jättekul att vi återigen får ett lag i Ungdoms-VM. Förhoppningsvis kan förbundet jobba lite på marknadsföringen så att tjejerna kommer att synas en del inför VM.

Att vårt F19/96-lag är klart för EM-semifinal och VM-slutspel visar ju att det finns talang inom svensk damfotboll. Det troliga är att två–fem av spelarna i VM-truppen också blir A-landslagsspelare. Vilka det blir är i första hand upp till dem själva. Det är deras egen ambitionsnivå som avgör hur långt de når.

I andra hand är det upp till att vi har en förbundskapten som öppnar dörren för talangerna när de är redo. För man kan i princip bara bli en etablerad A-landslagsspelare genom att spela i A-landslaget.

Det om det roliga.

Celia Sasic

Celia Sasic

En tråkig nyhet nådde oss i veckan. VM:s skyttedrottning Celia Sasic lägger av redan vid 27 års ålder. Samma ålder har även Lauren Holiday, som ju också har meddelat att hon avslutar sin karriär.

Personligen tycker jag att de två tillhör världens bästa spelare och att de lägger av för tidigt. Samtidigt inser jag att morötterna för att fortsätta inom fotbollen är för dåliga för spelare som redan vunnit stora titlar som OS, VM eller Champions League.

Slutligen några ord om damallsvenskan. Där tog Vittsjö, Eskilstuna och Örebro viktiga segrar i helgen. Segrar som gör att det numera bara känns som att det finns tre lag som har chans att blanda sig i en eventuell guldstrid.

Göteborg är numera sannolikt borta från alla guldchanser. Laget har tappat 13 poäng – det kan vara för många. De senaste tre åren har de svenska mästarinnorna tappat sex, elva respektive elva poäng. Göteborgs chans är att vinna alla sina återstående matcher samtidigt som de tre nuvarande topplagen tappar, exempelvis genom att kryssa i alla sina inbördes matcher.

En sådan inbördes match spelas på onsdag. Då är det seriefinal mellan Linköping och Rosengård. Känslan är ju att den matchen kommer mer lägligt för LFC än för Rosengård. Inklusive cupen har Linköping efter den inledande måltorkan nu radat upp sex raka trepoängare. Lägger man dessutom till att LFC vann båda mötena i fjol samt hemmamatchen 2013 så känns det som att Rosengård har anledning att frukta besöket i Östergötland.

9 thoughts on “Papua Nya Guinea nästa – och lite Sasic

 1. Hittade detta fina citat av den synnerligen populäre Calle Barrling, förbundskapten för F19-landslaget, och på väg mot ännu en EM-medalj får vi hoppas:
  ”Jag är så glad över att få tillgång till Lotta (Ökvist) och Ronja (Aronsson) och alla de andra välutbildade spelarna. Och jag vill verkligen tacka tränarna och ledarna ute i klubbarna som gör grovjobbet. Vi kan sedan ge spelarna lite internationell rutin på vägen i sin utveckling genom att låta dom få spela landskamper och mästerskap”.
  I A-landslaget tänker man tvärtom. Där litar man inte alls på klubbarna och tränarna att de kan och gör sitt jobb. Det är tester hit-och-dit på spelarna – hela tiden. Blir nog svårt att sy ihop förtroendet igen under Sundhages Sverige-resa.

  • Hade jag inte tänkt på men du har ju helt rätt förstås, just misstron mot klubbarna från A-landslagets ledning ser jag som det enskilt största problemet för att kunna skapa ett gott samarbetsklimat och göra vårat Damlandslag bättre.

   Vad gäller LFC-Rosengård så ska man komma ihåg att Rosengård vann lagens senaste möte i supercupen men det var också en väldigt jämn match där LFC var väl så bra som motståndarna och förlorade på en soloprestation från Marta.

   Rosengård kommer också få klara sig utan sin huvudtränare Tilly som är sjukskriven men jag tror inte det kommer påverka allt för mycket då Rosengård känns lite som ett självspelande piano.

 2. Ja det är ett exotiskt land som UEFA valt. Jag har inte hört talas om PNG tidigare. Googlade på det och det ligger norr om Australien nära ekvatorn. Självständigt från Aust 1975 inom engelska samväldet. Krig mellan 1988 – 97. Fredsbevarande trupper i landet. 5,6 milj inv. Huvudstad Port Moresby. Om det finns fotbollspelare och planer vet kanske Johan något om.

 3. Är väl inget land man åker på semester till när man läser:
  ”Resenärer till Papua Nya Guinea uppmanas att iaktta en hög nivå av försiktighet på grund av den allvarliga brottsligheten i landet!”
  Man kan ju fråga sig hur Fifa kunde välja detta…?
  http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Canberra/Reseinformation/Reseinformation-Papua-Nya-Guinea/
  http://www.theguardian.com/world/2015/may/07/papua-new-guinea-hit-by-72-magnitude-eathquake

 4. Ja det kan man undra. När det gäller UEFA och FIFA kan man vänta sig vad som helst. Pengar är varje fall inget de bryr sig om.

 5. PNG som landet Kallas i Regionen är nog en av världens mer farliga länder. Jag har efter PNG blivit VM-land tittat på några dokumentärer på YouTube och kom fram till att det vore nog angeläget att hålla alla spelare inomhus under uppehållet. Ingen borde få gå ut ensam, det är alldeles för farligt med tanke på den skyhöga brottsligheten.
  Fotbollsplaner finns det nog 3-4 stycken. PNG är säkert ett land som brukade lägga sin FIFA-röst på Blatter.
  Titta gärna på New York Times filmdokumentär ”A Culture Of Violence”: https://www.youtube.com/watch?v=O-eOUprW9sI.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.