Kort ligagenomgång inför landslagsuppehållet

Det ena bokprojektet jag jobbar med är inne i sin mest hektiska period, något som gör att jag ägnar i princip all den tid som blir över efter jobb och egen fotboll till boken.

Det innebär att jag har följt de senaste veckornas damfotboll högst sporadiskt. Jag har dock noterat att glödheta skytteligaledaren Gaelle Enganamouit har lekt Eskilstuna United fram till ett guldläge i damallsvenskan.

Jag har ju tidigare skrivit att jag tror att Eskilstuna kan ta hem guldet. Visst har de fyra luriga matcher kvar, men som jag ser det är egna nerver deras största motståndare i slutet av serien. För nu är det några dagars landslagsuppehåll där Eskilstunaspelarna hinner förstå vilket drömläge man har. Vid återstarten kommer laget att ha tung press på sig. Det blir intressant att se hur man klarar den pressen.

I nuläget gör Rosengård, Linköping och kanske även Piteå upp om den andraplats som leder ut i nästa års Champions Leauge. Det är fördel Malmölaget både sett till att man har två poäng fler och att man har ett lite lättare spelschema.

Nu är det alltså två veckors landslagsvila. En spelare som jag tycker borde ha varit med i Pia Sundhage:s trupp, men som sannolikt föll på sin ålder, är Kif Örebros supertalang Michelle De Jongh. 18-åringen gjorde båda målen när Örebro i går besegrade Umeå med 2–0. Här är ett av dem:

Apropå landslaget har Sundhage i dag flaggat för att det blir något annat än 4-4-2. Det skulle kunna bli återgång till den 4-1-3-2-uppställning som skrotades inför VM. Det kunde ju ha varit spännande, men med tanke på det motstånd som väntar känns det ändå rätt ointressant. I varje fall som test.

För Moldavien skall Sverige köra över oavsett hur Sundhage ställer upp laget. Moldavien kommer inte att testa det svenska försvaret alls. Det kan möjligen Polen göra, men även i den matchen är allt annat än svensk seger ett jättefiasko.

Skall Sundhage testa nya spelsystem inför OS-kvalet får hon nog se till att göra det mot lite vassare motstånd.

Det är alltså EM-kvalet som drar i gång i veckan. Jag hade hoppats sätta ihop en längre guide inför matcherna, men tiden räcker helt enkelt inte till. Kanske kan det bli en sådan guide ett par omgångar in i kvalet.

* Så till en liten internationell genomgång. I Tyskland blev Nilla Fischer syndabock när Bayern München besegrade Wolfsburg med 1–0 i ett tidigt toppmöte. Fischer var passiv och förlorade nickduellen till Caroline Abbé när schweiziskan nickade in Münchens segermål.

Se det målet och andra höjdpunkter på det här klippet.

Frankfurt vann det andra toppmötet, det mot Turbine Potsdam, med 1–0. Frankfurt och Bayern är därmed enda fullpoängarna efter tre omgångar. Wolfsburg är trea medan Potsdam först ligger på tionde plats, men de lär avancera de kommande omgångarna.

* I Frankrike är Lyon enda fullpoängaren sedan Montpellier snott poäng av PSG i Paris i går. Det kan bli ett riktigt dyrt tapp för PSG. Lyon går nämligen som tåget och har 24–0 efter tre omgångar. Lotta Schelin har ”bara” gjort tre av de målen.

Apropå PSG såg jag i går först en TT-artikel om Kosovare Asllani som fick mig orolig. På den verkar det som Asllani är på väg att tacka nej till Sundhage i framtiden. Det vore högst obra eftersom hon är en forward som bryter mönstret och därmed är väldigt viktig för vårt landslag.

Sedan såg jag en artikel i Sportbladet som lugnade mig en aning. Där får man ju nämligen mer känslan av att Asllanis ”Vi får se” handlar om hur lång tid det tar innan hon är tillbaka och inte huruvida hon någonsin kommer tillbaka.

* Slutligen till USA där semifinalerna i NWSL avgjordes i helgen. De två lag som klarade sig förbi den blev som väntat Seattle Reign och FC Kansas City. Båda lagen vann sina semifinaler med 3–0.

Medan Kansas gjorde alla sina tre mål före paus mot Chicago Red Stars kom alla Seattles mål i den andra halvlekens sista 20 minuter. Två av dem gjordes av inhoppare.

Torsdagen den 1 oktober spelas finalen. Det borde kunna bli en riktigt grym match mellan två kanonlag. Framför allt ser jag fram emot den glödheta matchen i matchen mellan två av mina absoluta favoritspelare, Kim Little och Lauren Holiday.

4 tankar på “Kort ligagenomgång inför landslagsuppehållet

 1. Håller delvis med om Asllani men talar man om att det är fel att de Jongh inte kom med, något jag kan hålla med om då jag ser henne som bättre än Diaz, så är det väl lika trist att inte Blackstenius kom med för där kan man tala om en spelare som verkligen bryter mönstret. Tyvärr verkar Sundhage och många med henne se Stina som enbart en djupledslöpare och då är det ju lätt att förstå hon får det tufft att slå sig in då i princip samtliga forwards i Landslaget utom Asllani har sin främsta egenskap där.

  Jag menar dock att Blackstenius har breddat sin repertoar rejält och numera gör mål på flera olika sätt, senast mot Mallbacken var det t ex två mål jag skulle beteckna som mer ‘vara på rätt plats’ mål d v s ungefär som Eskilstunas Enganamouit gör sina. Jag vill också påstå att Stina är mer fysisk, eller snarare oöm och orädd, än våra nuvarande landslagsforwards även om det är positivt att Rolfö kom med (trots svag form på sistone) då hon i alla fall kan bidra med just fysik till vår annars rätt ‘mjuka’ forwardsuppsättning.

  • Jag tycker också att Blackstenius borde ha varit med. Inte minst när det gäller matcher mot motståndare som Moldavien och Polen som lär stå med backlinjen på egen straffområdeslinje. Där gör riviga Blackstenius mer nytta i spelet än mer utpräglade djupledslöpare som Schelin, Hjohlman och Jakobsson.

 2. Moldavien – Sverige 0 – 3 Det var vad alla trodde. Mol skulle inte rubba Sv. Stor skillnad på spelet från VM. Nu anföll Sv med många anfallsspelare och spelade som ett riktigt fotbollslag. Visst motståndet var svagt men ändå. Fina mål särskilt det tredje-kanon!! Kul med matcherna mot Polen och Danmark som kommer.

  • Moldavien är en mikronation inom Damfotbollen och har typ 600 spelare jämfört med våra 68000. Således är 3-0 absolut minimum för vad som kan ses som acceptabelt och för att jag skulle blivit nöjd hade det krävts uppåt 5-6 mål gjorda framåt.

   Danmark och Polen blir något annat och då kommer vi förmodligen få se om Pia & Co fått ihop det hela till en bra helhet men den här matchen betydde absolut ingenting för fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.