Det var en intressant trupp

I dag har Pia Sundhage tagit ut sin första trupp efter VM-fiaskot. I dag har Pia Sundhage verkligen föryngrat vårt landslag.

I dagens trupp finns det fler spelare från det lag som vann F19-EM 2012 (åtta) än från VM-bronstruppen 2011 (sju). Det är anmärkningsvärt, men samtidigt naturligt. Damfotbollen utvecklas snabbt och man får inte hänga kvar vid det gamla för länge för då är man snart passé.

Det skall dock sägas direkt, jag hade helst sett att Sundhage hade gått ett steg till i föryngringen och även vågat ta ut någon eller några spelare från årets F19-guldlag. Men det verkar finnas någon oskriven regel på Svenska fotbollförbundet att tonåringar inte är välkomna in i A-landslagstrupper – i varje fall inte förrän de nått det år där de fyller 20.

Men totalt sett är det ändå en intressant trupp som tagits ut. Saknas gör Kosovare Asllani som har tackat nej av familjeskäl. Personligen saknar jag även Lina Nilsson, som jag tycker tillför något positivt till truppen.

Mer än så tänker jag inte kommentera uttagningen nu. Det intressantaste blir ju att se hur Sundhage formerar sin elva, och vilka som står först i kön på bänken – alltså vilka som är med för att spela och vilka som är med som utfyllnad.

Känner jag Sundhage rätt blir det de gamla beprövade korten som kommer att spela, medan de nya är med för att se och lära. Men jag blir gärna överraskad.

9 thoughts on “Det var en intressant trupp

 1. Antonia Göransson och Stina Blackstenius hade jag hellre sett än Hurtig och Diaz möjligtvis. Och vart tog Petra Larsson vägen? Men överlag en bra trupp!👍

 2. En rätt spännande trupp med några roliga utropstecken, Umeås Hanna Glas är nog den mest glädjande utöver Magdalena Ericsson och Fridolina Rolfö. Vad gäller Blackstenius så ska ju tyvärr D23-landslagets ledning fått vara med och bestämma (SUCK) men även LFC:s tränare ska ha fått ge sin syn på saken av vad jag förstått.

  Personligen hade jag valt Falk framför Carlén som 2:a målvakt, hon känns som jämnare av de två men det är ju mer av akademisk betydelse. Även jag saknar också förstås Petra Larsson som jag i princip förordat sen många år tillbaka och som skulle tillföra lite nödvändig hårdhet på innermittfältet.

 3. Stina Blackstenius i all ära, hon är grymt lovande, men har väldigt mycket kvar att lära. Hon behöver fortfarande 6-8 chanser för att göra 1 mål. Om vi ska snacka vassa forwards tror jag att Mittag sätter 75 %, Man ska också komma ihåg att det är väldigt stor skillnad på U19 och A-landslaget. Det har blivit en verklighet efter EM-guldet. Den hyllade backlinjen i EM läcker i AIK. Men så är det, skillnaden är enorm. Hoppas nu bara att dom nya får chansen att spela 60-70 minuter i EM-matcherna. Det har ju inte varit så tidigare när Sundhage tagit ut Rolfö & co. Då har de satts på bänken och möjligen fått en klapp på axeln.
  Känns inte helt klockrent med Asllani som tackar nej p g a familjeskäl, Några gravade hundar här…
  Petra Larsson, eller framför allt Sofie Persson i stället för Diaz. Alla dar i veckan.

  • Även om jag håller med angående att Blackstenius är lite väl ineffektiv så blir det (som vanligt) väldigt snett när du talar om Anja Mittag som ju utklassar samtliga svenska forwards när det kommer till målfarlighet.

   Stina ska givetvis jämföras med de svenska landslagets forwards hon konkurrerar med och hur mycket bättre anfallare från andra nationer är blir därmed irrelevant. Jag vill då påstå att övriga svenska forwards inte visat någon vidare effektivitet utom möjligen Lotta Schelin men det är ju inte henne som Blackstenius ska konkurrera med.

   Jag är nöjd med truppen och att Stina inte kom med känns inte som en katastrof då hon har LÅNGT kvar av sin karriär och då det kan vara bättre att hon får komma in när hon verkligen kan konkurrera på allvar och inte fastnar på bänken eller spolas p g a utebliven succé.

 4. Truppen är okej. Sundhage har lyssnat på alla oss som har kritiserat henne för att inte ta ut unga spelare. Riktigt ung ska de ändå inte vara, iaf inte under 20. Stina Blackstenius är inte med och dels beror det nog på att Martin Sjögren var förbannat efter förlusten mot Umeå och dels på att D23 vill ha henne först. Det öär ett stort steg till A-landslaget och det tar flera år innan man ta det steget och spela mot Moldavien eller Slovakien. Just det. När vi pratar om det jättestora steget till A-landslaget känns det som pom Sverige bara spelar mot Tyskland, USA, Japan och Frankrike. Mot dem borde Blackstenius eller de andra unga kanske inte starta. Men jag tror faktiskt att unga spelare skulle profitera enormt mkt att vara med i truppen och kanske till och med spela 15-20 minuter mot en sådan tuff motståndare som t.e. Moldavien. Om Sverige inte leder den matchen med minst 3:0 efter 70 minuter har man ingenting att göra i nästa EM-slutspel. Titta på schemat och välja enligt det.
  Vi kan förvänta oss en trupp med mkt rutin som startar matcherna och alla unga kommer att sitta på bänken, förutom Rubensson.
  Jag skulle ställa Carlén in i mål mot Moldawien, oavsett om Lindahl accepterar detta eller inte. Man kan prata med henne.
  Utifrån den trupp som Pia tagit ut så är min startelva mot Moldavien:
  Hilda Carlén, Elin Rubensson, Nilla Fischer, Amanda Ilestedt, Magdalena Ericsson, Caroline Seger, Sofia Jakobsson, Lisa Dahlkvist, Olivia Schough, Lotta Schelin, Jenny Hjohlman.
  Leder Sverige med 3-0 eller mer efter en timme skulle det bli inhopp för Fridolina Rolfö, Pauline Hammarlund och Hanna Glas.

 5. Det bör inte bara handla om Stina Blackstenius’ vara eller icke vara i ”stora” landslaget. Det finns fler lovande spelare som väntat och väntat på chansen, men aldrig fått den. Det ger alltid dåliga ”vibbar” när man börjar tala om D23 (U23)-landslaget. Detta är en återvändsgränd och tyvärr en slutstation i landslagskarriären för vissa, som exempelvis Maja Krantz i Linköpings FC (jag ser hur ”Martin” nickar instämmande). För andra, som Malin Diaz, Magdalena Ericsson, Fridolina Rolfö, Hanna Glas, Pauline Hammarlund eller Elin Rubensson har det snarare varit en slags hållplats i väntan på kallelsen från Högre Makter som Sundhage och SvFF…

 6. Håller med om att jag också hellre sett Göransson och Blackstenius, men vi ger alla de yngre som kom med en chans, trots allt kul med flera yngre namn. Frågan är förstås om Göransson verkligen har chansen att visa sitt fotbollskunnande i Vittsjö som jag tycker har en ganska tunn startelva. Måste dock tyvärr säga att jag har sett Diaz ganska ofta senaste tiden och hon är verkligen inte på landslagsnivå. Jag skulle åkt med två yngre målvakten, till VM 2019 ska inte Lindahl med och jag tycker vi har flera målvaktskandidater.

  Heja Sverige

  • Intressant fundering kring målvakterna. Hilda C och Falk låter spännande även om båda fortfarande har lite för låg lägstanivå för att vara ett förstaval (men det hade Hedvig L ganska länge också) riktigt spännande med Lina H som ytterback – varför inte i en 3-5-2 uppställning (Elin R på andra!)Tycker inte att Antonia G har tagit chansen de gånger hon fått den och Malin D tycker inte jag varit särskilt framträdande i E.U.i höst. Vi skulle behöva en central mittfältare med riktigt fint spelsinne som kan slå avgörande passningar. Vem är det? Blackstenius ska naturligtvis prövas snarast i anfallet men jag tror hela U19-laget är rätt slitna så det känns klokt att spara på dem. Hoppas Pallo H får en rejäl chans -hon har de flesta anfallaregenskaperna och har varit vass hela säsongen. Bara inte Sundhage & Co fegar ur nu……..

 7. Jag tycker Zecira Musovic borde varit med i truppen, hon borde dessutom få speltid i någon av matcherna. Inte för att hon visat bra form nu, utan mest för att svensk fotboll ska ”paxa” henne, alltså binda henne till det svenska landslaget. Så hon inte går förlorad som vissa andra spelare.
  Jag har inte läst eller hört att det skulle vara aktuellt med spel för något annat land, men för att vara på den säkra sidan hoppas jag att hon får speltid i landslaget snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.