Mitt förslag till landslagstrupp

I morgon skall Pia Sundhage ta ut sin första landslagstrupp efter VM. Det har utlovats förändringar, vilket gör att det verkligen blir spännande att se vilka spelare som finns med.

Jag vet inte hur många spelare som kommer att tas ut. Härom dagen föreslog jag följande 20-mannatrupp:

Målvakter: Hedvig Lindahl och Jennifer Falk.
Backar: Elin Rubensson, Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Lina Nilsson och Magdalena Ericsson.
Mittfältare: Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Malin Diaz, Petra Larsson och Katrin Schmidt.
Forwards: Lotta Schelin, Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund och Fridolina Rolfö.

I efterhand har jag kommit på att jag nog även gärna vill ha med Michelle De Jongh i truppen. Om Schmidt inte har hunnit bli svensk medborgare ännu är det förstås hon som får ge plats. Annars är det nog Rolfö som ryker, även om jag gillar hennes spelstil skarpt.

I övrigt hade Mimmi Löfwenius känts högaktuell om hon hade varit frisk. Marija Banusic fanns med i funderingarna, men henne har jag svårt att bedöma eftersom jag inte har sett henne på länge. På målvaktssidan har jag förstått att Hilda Carlén har varit bra efter VM. Tyvärr har jag inte fått se henne agera så mycket i de matcher jag sett Piteå, därför står hon utanför truppen.

Zecira Musovic tror jag fortfarande mycket på. Men hon har haft det lite tyngre på sistone, vilket gör att jag tycker att Lindahl och Falk är rätt självskrivna. Falk har ju varit fullständigt lysande i Mallbacken, och hon toppar den damallsvenska målvaktsligan med en räddningsprocent på hela 85. Carlén står exempelvis på 79 procent och Musovic bara på 63.

I damallsvenskan finns numera Eskilstuna i toppen av tabellen, publikligan och skytteligan. Känslan just nu är att de kan ligga kvar där resten av säsongen. Men damallsvenskan är ju en serie där det för tillfället händer en hel del osannolika saker.

Den mest osannolika saken de senaste dagarna är ju Helen Eke:s självmål mot Kif Örebro – ett helt absurt mål. Jag känner inte Eke och vet följaktligen inte hur bra hon är på att komma över motgångar. Men förhoppningsvis kan hon snart le åt eländet.

I helgen är just Hammarbys match kanske den allra mest intressanta. Vinner Stockholmslaget i Kristianstad är KDFF i högsta grad nerdraget i nedflyttningsstriden.

3 thoughts on “Mitt förslag till landslagstrupp

 1. Kan hålla med om truppen, men byter Diaz mot Göransson eftersom vi behöver mer offensiv kraft på vänstersidan. Såg matchen Göteborg-Vittsjö igår och tycker jag ser en Göransson som är på väg tillbaka till landslaget även om understödet till henne i Vittsjö ibland är lite väl tunt.

  Ja, och sen vill jag byta förbundskapten som ni alla vet

  Heja Sverige

 2. Jag skulle vilja ha med Hilda Carlén, Jenny Hjohlman och Emma Berglund också. Tror att Hilda är en del av Piteås framgångar. Jennys mål mot LFC imponerande.

 3. Jag funderade lite på det här med att stå i mål. Anna Ahlstrand har en räddningsprocent i paritet med Musovics. Jag såg inte hela hennes match, men jag tyckte inte att målen såg otagbara ut. Hade hon stått i mål på träningarna i ett par veckor före matchen är jag säker på att hon hade räddat åtminstone något av skotten. Då hade hon varit i toppskiktet bland seriens målvakter.

  Jennifer Falk började spela målvakt som 18-åring efter att tidigare varit utespelare och är efter bara fyra, fem år bäst i Damallsvenskan. Det är väl ännu mer anmärkningsvärt. I spelet med fötterna och även när det rör speluppfattning tror jag att de båda är överlägsna sina kollegor, som inte tagit del av spelövningar och tillslagsträning i samma omfattning.

  I de tidigare fall när utespelare tvingats ställa sig i mål, verkar det ha gått ganska bra resultatmässigt och nu närmar jag mig min poäng. För vad är det för vits med att ha en ”riktig” målvakt där, när man förlorar mycket i spelet med fötterna och vinner marginellt i räddningsprocent? När det gäller mål som ”inte ser otagbara ut” (målvaktstavlor), verkar de förekomma även hos mer etablerade spelare.

  Min spontana slutsats är att målvaktsträningen förefaller vara ganska eftersatt. Förutom i Falks klubbar då. Det talas om att det är pinsamt när lagen spelar med utespelare mellan stolparna, men det riktigt pinsamma är väl att det vanligtvis är framgångsrikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.