Svenskt guldjubel i England och kvinna målskytt i herrlag

Alldeles nyss lyfte Katie Chapman och Claire Rafferty tillsammans den engelska ligapokalen. Grattis till Hedvig Lindahl och Marija Banusic som båda kan titulera sig engelska mästarinnor.

De har dock haft olika stor roll i guldet. Medan Lindahl har varit given i målet har Banusic inte spelat en enda hel match i ligan. Dagens hemmamatch mot Sunderland vann Chelsea inför 2 710 åskådare med klara 4–0.

I Sunderland spelar för övrigt årets skyttedrottning, 20-åriga Beth Mead. Jag läste den här artikeln om henne i fjol och tänkte att henne måste jag hålla ögonen på. Jag har fortfarande inte sett henne spela, men hennes målsnitt är fortsatt imponerande. Tolv mål på 14 matcher i en målsnål serie är ju väldigt bra.

* Från WSL till svensk herrfotboll på låg nivå. Inför sista omgången i division 6 Borås hade herrlaget i den klubb där jag tränar damlaget, FC Kabel Åttio i Borås, stor spelarbrist.

Spelarbristen löstes bland annat genom att tre spelare ur damlaget ställde upp. Det blev storförlust, men ett av målen gjordes av Alexandra Hegg.

Personligen har jag inte tidigare hört talas om någon tjej som gjort mål i seriespel för ett representationslag inom herrfotbollen. Jag antar dock att det har hänt förr i de lägre divisionerna. Någon som känner till något exempel?

* I damallsvenskan fortsätter Gaelle Enganamouit och Pernille Harder att leda sina lag i toppstriden genom pålitligt målskytte.

Harder först. Hon satte en frispark och nickade in en hörna när Linköping till slut slog Kristianstad med 3–0 på bortaplan.

Enganamouit stod för ett snyggt mål en läcker assist till Olivia Schough när Eskilstuna återtog serieledningen genom 2–0-seger hemma mot Mallbacken:

Med helgens resultat har vi fått en grym guldstrid i serien. På söndag drabbar LFC och Eskilstuna samman i det första riktiga toppmötet. Och veckan efter skall Linköping till Malmö för en match som blir en ren guldfinal om både Rosengård och LFC vinner i nästa omgång. Grym guldstrid var det.

* Gaelle Enganamouit kom för övrigt lite närmare OS i helgen. Det afrikanska OS-kvalet är ju framme vid finaler. De spelas som dubbelmöten och i går avgjordes första matcherna.

Hur nära Kamerun och Enganamouit kommit OS i Rio är däremot något oklart. På många sajter står det att Kamerun vann med 2–1 mot Zimbabwe på hemmaplan. Så även i den här texten på Afrikas fotbollsförbunds hemsida. På samma förbunds hemsida förekommer dock även uppgifter om att matchen skall ha slutat 2–0.

2–0 på hemmaplan är ju ett utmärkt resultat i dubbelmöten. 2–1 är däremot långt ifrån lika bra. Faktum är att färre än 50 procent av de lag som vunnit med 2–1 på hemmaplan tar sig vidare ur dubbelmöten.

I den andra matchen spelade Sydafrika och Equatorial-Guinea 0–0 i Sydafrika, ett resultat som innebär att det är fördel Equatorial-Guinea inför returen.

Returerna spelas för övrigt 17 och 18 oktober.

* I franska ligan gjorde Lotta Schelin sitt fjärde mål för säsongen när Lyon vann derbyt mot Saint-Etienne med 5–0. Schelin, som var tillbaka i startelvan, är en av fem spelare i D1 feminine som står på fyra mål. Klubbkompisen Ada Hegerberg leder skytteligan på åtta mål, tre före Eugenie Le Sommer och Montpelliers Marie-Charlotte Léger.

* Slutligen är det snart läge att gratulera Djurgården till damallsvensk återkomst. Stockholmslaget behöver bara en poäng på de två avslutande omgångarna för att göra Kvarnsveden sällskap upp i damallsvenskan, det kommer Djurgården att klara av.

I botten av elitettan är det mer spännande. Där är Lidköping klart för nedflyttning och Bollstanäs riktigt illa ute – med fem poäng och 14 mål upp till fast mark. Kring nedflyttningsstrecket ligger Kungsbacka, Älta och Jitex inom två poäng. Inte heller QBIK kan känna sig helt säkert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.