Hattrick på 28 minuter av Lloyd

Jag har sett den första halvleken av USA:s första landskamp för året. Man leder med 4–0 mot ett naivt och rakt sagt, riktigt dåligt Irland.

Inför avspark var det Alex Morgan som stod i fokus. Hon gör sin landskamp nummer 100, och i slutminuten gjorde hon sitt mål nummer 57. Fast det var tur för Morgan att hon firades inför matchen. Efter den kommer nämligen Carli Lloyd stå i fokus.

Hon gjorde 18 mål för landslaget 2015 och blev utnämnd till världens bästa spelare. I kväll inledde hon 2016 med att göra tre mål de första 28 minuterna. Ett äkta hattrick under de första 28 minuterna alltså – och då var hon ändå av planen för behandling i några minuter under den perioden. Makalöst.

Vid Morgans 4–0-mål – som förresten borde ha dömts bort för offside – nickade Lloyd i stolpen, och Morgan stötte in returen. Tre mål och ett assist av världens bästa spelare alltså.

Men som sagt, Irland är makalöst naivt och dåligt. Irländskorna kom ut och försökte spela kortpassningsspel på egen planhalva, mot ett USA som sätter hög press. Det var en självmordstaktik, för amerikanskorna har inte behövt bygga speciellt många anfall på egen hand. De har gång på gång kunnat kontra på irländska felpass.

USA:s backlinje har inte testats alls. Synd, för samtliga spelare som ingick i den centrala kvartett som såg till att USA var ramstarkt i defensiven under fjolårets VM saknas. Lauren Holiday har ju slutat, medan Becky Sauerbrunn, Julie Johnston och Morgan Brian är borta till följd av skador.

Nu spelar Jill Ellis istället med Whitney Engen och Emily Sonnett som mittbackar och Samantha Mewis och Lindsey Horan på centralt mittfält. Känslan är att ett bra lag hade kunnat stressa mittbackarna till misstag, deras passningsspel är långt ifrån klockrent.

Däremot är jag otroligt imponerade av Horan. Jag har gillat hennes spelstil från första gången jag såg henne, men då spelade hon powerforward. Nu har hon gått ner och tagit över Holidays roll som speluppläggare. Horan är bara 21 år, men är så smart, så komplett.

Nu skall jag gå och lägga mig. Slutligen har ni här USA:s startelva i sin helhet: Hope SoloAli Krieger, Sonnett, Engen, Meghan KlingenbergCrystal Dunn, Mewis, Horan, Tobin Heath – Lloyd – Morgan.

1 tanke på “Hattrick på 28 minuter av Lloyd

  1. Pingback: Lloyd var tydligen bäst i världen i fjol | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.