Ligagenomgång – och lite Björk Gunnarsdottir

Det har hunnit hända mycket under de två veckor jag varit i bloggskugga. Som väntat blev det Lyon och Wolfsburg som tog finalplatserna i Champions League. Och knappt hann PSG och Frankfurt åka ut förrän deras lag började falla samman. Mer om det i kommande inlägg.

I damallsvenskan har Rosengård och Linköping redan skapat en lucka till övriga lag. Bakom dem är det däremot otroligt tätt, vilket är kul. Det gör att alla söndagens matcher känns spännande. Det är många frågor man ställer sig inför omgången, bland annat de här:

* Hur kan Mallbacken stå emot Rosengård i ”riktiga hemmapremiären” på Strandvallen?

* Kan Göteborg bli första lag att besegra Umeå?

* Tar Kristianstad första poängen i bortaderbyt mot Vittsjö?

* Fortsätter tabelltvåan Linköping att vräka in mål när de ställs mot serietrean Örebro?

* Har Djurgården kapacitet att sno poäng i Piteå?

* Fortsätter Kvarnsveden att imponera under besöket i Eskilstuna?

Och kanske framför allt:

* Hur klarar damallsvenskan.tv sex matcher på några timmar?

Kul alltså att damallsvenskan har förutsättningar att bli riktigt jämn och spännande i år. I de båda andra stora europeiska ligorna är det ju tyvärr avgjort redan på ett tidigt stadium.

När näst sista omgången av tyska Frauen-Bundesliga spelas under söndagen är den största frågan vem som vinner skytteligan. Där leder Vivianne Miedema på 13 mål, ett före Svenja Huth och Mandy Islacker. Troligtvis kommer en av de tre att ta hem segern.

Bayern München har ju nämligen säkrat guldet och i botten är det klart att Bremen och Köln åker ut. De ersätts förresten av Mönchengladbach och Duisburg.

Även om spänningen i ligan alltså är borta känns faktiskt morgondagens match på DFB-tv rätt speciell. Det är nämligen sista hemmamatchen i Potsdam för Bernd Schröder. Efter 45 år som ansvarig tränare för Turbine slutar han nämligen. Jag gissar att han helst hade lämnat över ett topplag till sin efterträdare. Jag gissar även att han önskar att avsluta med en hemmaseger, fast lätt blir det inte. För motståndet i morgon 14.00 står nämligen formstarka Wolfsburg. Matchen ser du här.

I Frankrike är det ju faktiskt inte helt avgjort i toppen ännu. Fast det blir det i dag när Lyon bortaslår Soyaux. Det är inte helt avgjort i botten heller, men det mesta talar för att La Roche-Sur-Yon gör redan nedflyttningsklara Nimes och Saint-Maur sällskap ner i andradivisionen.

I England ser guldkampen ut att stå mellan Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl, alltså mellan Manchester City och Chelsea. Jag trodde att Arsenal skulle kunna utmana, men det forna storlaget har redan tappat åtta poäng på de fem första omgångarna – det blir svårt att ta igen.

I USA:s NWSL spelas fem matcher nu i natt, bland annat den tidiga seriefinalen mellan Washington och Portland. Se den här med avspark 01.00:

Tillbaka till Europa. I Italien gjorde Lisa Ek ett av Fiorentinas mål när man vann med 4–3 borta mot Südtirol. Eftersom Brescia samtidigt tappade poäng borta mot Tavagnacco lever gulddrömmen för Ek och Fiorentina. Med två omgångar kvar är man tvåa, tre poäng och fyra mål bakom Bresica.

Dock skall sägas att Brescias spelschema ser enkelt ut, så Eks lag får nog koncentrera sig på att ta andraplatsen.

Sara Björk Gunnarsdottir

Sara Björk Gunnarsdottir

Slutligen några ord om att Sara Björk Gunnarsdottir lämnar Rosengård. Det känns som den kanske tyngsta förlusten Malmöklubben kunde drabbas av. Den isländska landslagsspelaren är inte bara en duktig fotbollsspelare, hon är nämligen även en vinnartyp av ett slag som inte växer på träd.

För Wolfsburg känns hon som klockren ersättare till Nadine Kessler. För Rosengård blir det en utmaning att hitta rätt ersättare.

Jag tycker att klubben gör rätt som letar brett – i hela världen. Att bara leta i Skåne som Kvällspostens krönikör Jan Peter Andersson verkar förorda tycker jag däremot inte verkar vara någon bra idé.

För om det skulle finnas en Sara Björk Gunnarsdottir i Skåne borde den spelaren omgående in i Pia Sundhage:s startelva. Björk Gunnarsdottir är nämligen så bra att om hon hade varit svensk och jag förbundskapten skulle hon ha varit den första mittfältaren jag hade tagit ut i startelvan.

6 thoughts on “Ligagenomgång – och lite Björk Gunnarsdottir

 1. Jag tycker faktiskt att Jan Peter Andersson har en poäng men allt handlar om vilket perspektiv man har. Rosengård är NU medan jag tror han menar att de borde göra som serietvåan LFC och bygga på sikt istället. Nu har ju Rosengård sponsorer som fortsätter ösa pengar över dom så då går det att bygga ett stjärngalleri med idel utländska etablerade spelare men risken finns ju att dessa vänner (och spelare) tröttnar om framgångarna i CL uteblir och var står klubben då ? Att man har väldigt skickliga spelare i sitt F19-lag är ju dessutom uppenbart då de mosar allt motstånd i F19-serien, frågan är hur länge dessa väljer att stanna då de skulle få en bättre utveckling i ett A-lag hos en Damallsvensk konkurrent ?

  Ser man på LFC som gjorde en ‘reboot’ 2013 efter att året innan havererat med ett stjärngalleri med allt för många legosoldater utan hjärta för laget så är man idag ett lika bra LAG som Rosengård trots att man oftast har 6-7 svenska spelare i startelvan så det går uppenbarligen om man har viljan och uthålligheten. Nu ska ju sägas att LFC ‘tvingades’ till att satsa på yngre spelare (både utländska och svenska) med det ekonomiska läget som är men jag tror det kommer visa sig bli ett lyckokast såväl ekonomiskt som sportsligt kanske redan i år.

  På samma sätt tror jag faktiskt Rosengård skulle vilja värva mer svenska spelare men då man (välförtjänt eller inte) fått ett rykte om att inte behandla svenska talanger på ett bra sätt så väljer dessa hellre andra klubbar som t ex LFC som istället har ett fantastiskt bra rykte och efter vad man hör snarare får tacka nej istället. Har för mig att Sjögran hintade om att det var svårt att locka svenska spelare till laget vid ett tillfälle när hon gavs samma fråga som Tjebbes ofta får numera.

 2. Anderssons text handlar väl om att stärka klubbens varumärke och skapa en större samhörighet med publiken. Kanske också att ”förverkliga ungdomars drömmar” som det står på tröjorna. Om jag förstått säsongsinledningen rätt, har skadorna öppnat upp för ett par (svenska) junisar i laget. Det verkar gå hyggligt ändå.

 3. Rosengård är en trist, själlös klubb i paritet med PSG ( fast PSG är värre). Alla namnbyten genom åren har inte bidragit positivt. Tänk supporterperspektiv: jag hejar på Malmö! Nej nu hejar jag visst på ett hudvårdsföretag. Nej nu på Rosengård. Snacka om förvirrande. De senaste årens övergångar mitt under säsong bekräftar också denna bild; det finns inget som håller kvar spelarna.

  • Visst finns det sånt som håller spelare kvar i FCR … det finns ju pengar och titlar att vinna. Problemet är ju då att det finns mer pengar och ‘större’ titlar att vinna utomlands vilket gör att spelarna sticker så fort det fått erbjudanden av en klubb som satsar på (och kan vinna) CL-titeln.

   Tjebbes verkar tro att Damfotbollen har kommit ifatt herrfotbollen redan nu vad gäller pengar kontra ‘annat’ men där menar jag att han i stort har fel även om utvecklingen pekar på att han tyvärr snart kommer vara rätt ute och det blir ‘money talks’ även inom damfotbollen.

 4. Du tycker alltså att Gunnarsdottir är bättre än Seger? Hade varit intressant att se en världstopplista över enbart centrala mittfältare från din sida.

 5. Varken en hemvävd trupp eller dagens trupp som mestadels består av utländska stjärnor kommer att locka storpublik till FC Rosengårds matcher. Däremot har jag inget svar på vad som lockar många åskådare i match efter match. Jag har förståelse för båda argumenten i debatten och att FCR vill ha omedelbara framgångar. Jag tror dock inte att man antingen måste satsa helt på utländska stjärnvärvningar eller enbart hemvävt. I FCR:s fall tror jag att klubben i längden hade vunnit på att vara långsiktigare och tålmodigare. Nu ger man sej ut på den internationella spelarmarknaden snart sagt varje gång en spelare skadar sej eller lämnar klubben. I somras gjorde ju även Therese Sjögran en kort comeback medan ungdomsspelarna fick sitta på bänken. I år har skadeläget och det stängda transferfönstret gjort att FCR tvingats använda sej av egna ungdomar i allsvenskan och hittills har det ju gått bra.

  Jag läste en artikel där Klas Tjebbes uttalade sej med andemeningen att dom europeiska toppklubbarna på herrsidan är dåliga på att producera talanger, vilket är fel. Flera av Europas toppklubbar har välrenommerade ungdomsakademier. Athletic Bilbao, som förvisso inte tillhör den absoluta toppen, har exempelvis bara spelare från Baskien. Samtidigt är det givetvis enklare och snabbare att värva spelare från en lista som en agent har skickat än att spana efter och utveckla talanger i dom lägre serierna. Damfotbollen kommer aldrig att komma ifatt herrfotbollen (världens största sport) vad gäller publikintresse och sponsorer, ju förr man inser det desto bättre. Att FC Rosengård ändrat namn ett antal gånger har att göra med ekonomiska realiteter och är inget unikt för klubben. Utan att ha koll på publiksiffrorna under den långa tid klubben hette Malmö FF så var dom inte så höga att det går att tala om att klubben hade skapat en nära relation till Malmöborna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.