USA stänger av Solo för fegiskommentarer

Hope Solo

Hope Solo

Under natten svensk tid har US Soccer meddelat att man stänger av Hope Solo i ett halvår och bryter hennes kontrakt med förbundet. Allt till följd av hennes kommentarer om att Sverige var fega i OS-kvartsfinalen.

Det är ju förstås ett helt orimligt straff för en anmärkningsvärd, men ändå harmlös förseelse. Tyvärr sänker det amerikanska förbundet sig självt här. När Solo har gjort olagliga handlingar med fara för andra har straffen varit betydligt lindrigare.

När hon behövdes var förbundet mesigt, men nu när det inte är någon viktig turnering på flera år, och det förekommit uppgifter om att man ska vilja få till ett byte på målvaktsplatsen, tar man i rejält för något som känns som en icke-händelse. Fegt.

För Solo är inte själva avstängningen så kännbar, däremot är det brutna landslagskontraktet det. De amerikanska landslagsspelarna får som bekant sin lön från förbundet, och inte från sina klubbar. Exakt vad det här innebär för hennes fortsatta spel med Seattle Reign i höst vet jag faktiskt inte ännu. Men det blir intressant att följa.

Länk till US Soccers beslut finns här.

Tillagt i efterhand: Här är en länk till en kommentar från Solo.

7 thoughts on “USA stänger av Solo för fegiskommentarer

 1. Det var mycket märkligt. Ett senkommet beslut när saken inte ens är ljummen, utan snarare iskall. Att kalla Sverige (eller något annat land eller enskilda idrottare) fegisar är ju inget nytt. Hur många svenskar som kom till NHL fick inte höra det (”chicken Swede”)? Dessutom är det ett sätt att tala om andra som har använts från presidenter till vilda västern-figurer och många andra – en del i den amerikanska berättelsen. ”De är fega, vi är modiga (eller har bättre moral)”.

  Är Jill Ellis med på detta? Är det ett sätt att få Solo att sluta i landslaget? Är det ett sätt för förbundet att markera vad som inte är tillåtet? Är det ett sätt att ge tillbaka för ackumulerade förseelser (och alltså inte bara detta uttalande)?

  Jag är dock inte säker på att detta minskar Solos ikonstatus…

  • Nu är det så att några ”sjuste” förlurarna är definitivt inte svenskar, de heller. Det finns massvis med ex på de elaka ofta nedvärderande kommentarer i förlustens efterverkning som ofta uttalades av de som man aldrig förväntat sig göra det..
   Helt mänskligt, tycker jag, det som jag inte fattat däremot är att svensk media ofta hängt och hållit på med en ”förlorare” utan något objektiv ställningstagande…

 2. Jag har dedikerat mitt liv till amerikanska landslaget i 17 år och gjort jobbet som elitidrottare på det enda sättet jag vet – med passion, kontinuitet, och med hänsynslös bestämdhet att bli den bästa målvakten i världen. Jag skulle inte kunna vara den spelaren jag är utan att vara den person jag är, även när jag inte har tagit de bästa besluten eller sagt de rätta sakerna”, skriver hon. —–förträfflig förklaring, sista mening borde de unga tjejer som vill satsa på fotboll lära sig utantill!
  Också påminnelse till tränarna att en personlighet är mycket större än det lilla redskapet som man vill utnyttja av en.

 3. In programmet ”Sex och utseende” (repris SVT24 fredag) dyker bl a Hope Solo upp och konstaterar att manliga idrottare kan leva gott på sin sportliga prestation, medan kvinnliga måste lita till andra inkomster. Dessutom Brandi Chastain om straffläggningen och efterspelet VM 1999. Med mera.

 4. Inom kategorin kommentarer avd. ”tala mycket men tänka mindre” hittar vi bland annat Hope Solo och signaturen ”Axel” här ovan.

 5. Hon har ju inte sagt något som är osant eller fel, så i mina ögon en helt orimlig avstängning, det sägs värre saker i varje herrmatch som spelas, varje dag, och dom får ju inte ens en varning,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.