Schelin håller spänningen vid liv

En nick från Lotta Schelin i 91:a minuten hemma mot Göteborg gör att guldstriden i damallvenskan fortsätter att vara tät och oviss.

När Göteborgs Elin Landström nickade in 1–1 på Malmö IP i dag såg det för några minuter ut som att Linköping skulle kunna få en lucka i guldracet. Det intrycket förstärktes när Jennifer Falk gjorde en jätteräddning på ett sologenombrott från Marta i slutminuten.

Men Schelin nickade alltså in det mål som gör att avståndet mellan de båda topplagen fortsatt är såpass litet att guldstriden kan avgöras i deras inbördes möte senare i höst.

Jag hoppade mellan matcherna i dag och såg bara slutskedet av den i Malmö. Men under den tiden vann Falk målvaktsmatchen mot Zecira Musovic rätt klart. Faktum är att Falk alltmer känns som första utmanare till Hedvig Lindahl. Falk leder den damallsvenska målvaktsligan klart, och även om hon inte håller internationell stabilitet i luftrummet ännu visar hon ett mod där som många av konkurrenterna saknar.

Linköping vann med 4–0 i Umeå i dag. Jag såg några minuter i början av andra halvleken, minuter som Umeå nog helst vill glömma. Hemmalagets försvarsspel kändes oorganiserat och med lite skärpa hade det blivit fler bortamål. Stina Blackstenius hade en sådan dag där hon missade två öppna mål, däremot gjorde hon ett kanonmål från distans. Den typen av mål vet jag knappt om jag sett från henne förr.

I botten växte avståndet för Mallbacken och UIK med en poäng upp till både Kristianstad och Kvarnsveden. Båda lagen på nedflyttningsplats står nu på fyra raka förluster och är i stort behov av ett trendbrott. Mallbacken har dessutom gått mållösa av planen i alla de fyra förlustmatcherna, medan Umeå bara gjort ett mål på sina fyra senaste matcher.

Helst bör nog de båda bottenlagen få till det där trendbrottet på söndag, så de får med sig lite positiv energi in i det stundande landslagsuppehållet. På söndag spelar Umeå i Piteå och Mallbacken åker till Eskilstuna. Inte i något av fallen känns tvåan som utgångstecken på tipset.

Som avslutning på det här inlägget bjuder jag på en länk till en läsvärd intervju med Hedvig Lindahl samt ett litet underhållande klipp där Marta kommer med ett receptförslag med hjälp av Ali Riley:

7 thoughts on “Schelin håller spänningen vid liv

 1. Rätt många lag spelar efter 4-5-1 uppställning. Är det efter Pias lyckade drag i OS med denna uppställning. Det är väl bara Rosengård och Linköping som spelar med 4-4-2. Nu i EM kval matchen mot Slovakien skall nog Pia gå tillbaka till 4-3-3. Vem förutom Blackstenius väljer hon som forwards ? Det har inte fungerar så där hittills. Svårt att veta om de skall försvara eller anfalla, hålla bredd eller gå in i mitten, skjuta eller passa ? Hoppas hon sätter Lotta som vänster yttermittfältare. Rubensson som vb eller på mitfältet? Sen prova Hilda C i målet? En match som Sverige bör vinna rätt klart.

  • De flesta lagen spelar väl egentligen 4-3-3. Men det blir ju lätt 4-5-1 mot starkt motstånd. När det gäller Linköping spelar ju närmast 2-4-2-2 i anfall. Mot Slovakien kommer Rubensson att säkert att matchas som mittfältare. Jag tycker för övrigt inte att man skall testa för mycket i den matchen. Se till att säkra gruppsegern med bästa möjliga lag, sedan kan man testa i den avslutande gruppfinalen mot Danmark.

  • Ett av Sundhages huvudfokus just nu borde vara att hitta välja ut vilken vänsterback hon ska satsa på i EM. I OS hade hon alltså med två alternativ i Magdalena Ericsson och Jonna Andersson, men när det väl gällde höll ingen av dem måttet och istället tvingades hon flytta ner Rubensson igen, Rubensson som helt klart blev akilleshälen i den svenska backlinjen (men ändå det bästa alternativet, inget gott betyg till Ericsson och Andersson). Såvida inte Sundhage lyckas få ihop ett lag som klarar av att föra matcher mot toppmotstånd (vilket känns extremt osannolikt) måste våra ytterbackar hålla hög klass defensivt, vilket Samuelsson lyckats uppnå. Så vem ska man då satsa på som vänsterback? Rubensson var väl okej under OS med tanke på förutsättningarna, men jag tycker inte alls att hon kommer till sin rätt som ytterback. Ericsson var förstavalet inför OS men där var hon blek och kanske är hon för långsam för att vara ytterback. Så det lämnar väl Andersson som huvudalternativet, men ska hon nå Samuelsson-klass måste hon sättas prov oftare för att utvecklas. Vad finns det mer för alternativ? Schelin kanske? Tveksamt. Personligen skulle jag vilja se Olivia Schough testas ordentligt. Hon platsar knappt i min EM-trupp på någon offensiv position, så varför inte? Det är dock en vild chansning, och det är knappast troligt att det blir så men ingen annan håller måttet i dagsläget. Om hon inte blir ytterback hoppas jag att Sundhage funderar på att göra som John Herdman och peta de medelgamla anfallarna som inte riktigt presterar (Jakobsson och Schough/Filigno och Leon) till förmån för yngre förmågor.

   Den EM-elva jag skulle satsa mot i dagsläget:
   Lindahl – Samuelsson, Fischer, Sembrant, Andersson/Schough – Asllani, Dahlkvist, Seger – Schelin, Blackstenius, Rolfö

   Efter EM blir det spännande att se vilka av ”gamlingarna” som hänger kvar. Förutsatt att Lindahl, Fischer, Seger och Schelin, samt även Sembrant och Dahlkvist lägger av skulle jag satsa mot följande elva inför VM 2019:
   Musovic – Samuelsson, Ilestedt, Ericsson, Andersson – Asllani, Appelqvist, de Jongh – Rubensson, Blackstenius, Rolfö

   Med följande reserver:
   Falk/Carlén – Aronsson, Berglund, Björn, Landström – Hurtig, Olofsson, Almqvist – Hammarlund, Banusic, Larsson

   Jag har säkert missat någon (t.ex. Karneryd fick inte plats), och säkerligen kommer det hända väldigt mycket på tre år.

 2. Solklar straff, det heter ”obstruktion”, Göteborg spelaren gick på Marta istället för att ta bollen
  Straffet var inte billig, det var kostsam. Agerande av gästande spelaren var ganska korkad
  ”Fair play” spel borde hon ha i bakhuvudet inte småknep för att överlista sin motståndare.

 3. Själv tycker jag det hade varit mer spännande för serien om Rosengård inte hade fått sent vinstmål och en billig straff som det känns som de allt för ofta bjuds på av motståndate och domare.

  Anledningen till detta är att Linköping har sina två värsta bortamatcher kvar (Göteborg och Örebro) och att det känns osannolikt med full pott där. Samtidigt har Rosengård i princip spelat sina värsta matcher (utom Linköping borta) och därför känns de som rätt klara favoriter nu.

  • För Linköping är nog inte värsta hindret för en SM-triumf Rosengårds ”tur” med domslut eller att FCR har relativt lätta matcher kvar. Nej, det handlar om problemet med en tunn trupp som försvagas vecka efter vecka. Slitna, hel- och halvskadade spelare – en stor del av laget i ständig rehabilitering – som ska göra sitt bästa för att nå det hägrande målet. Samtidigt kämpar LFC mot klockan för att få ekonomin i balans, så det finns inte en krona till förfogande för att skaffa välbehövliga förstärkningar. Enda alternativet är att plocka in de bästa tonåringarna från F19-laget som ersättare eller avbytare. Givetvis är det roligt för en 16-åring att få göra oväntad allsvensk debut…

   Nej, Rosengård slipper inte favoritskapet, men vi kan ändå hoppas på en spännande jakt in i det sista!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.