Ett händelserikt veckoslut i sammandrag

I dag samlas landslaget igen, och sedan mitt förra inlägg har Lina Hurtig återigen tvingats tacka nej, hon ersätts av Josefin Johansson. Även Lotta Schelin är skadad och riskerar missa de kommande två landskamperna.

För svensk del finns det dock ingen större nerv i den här samlingen. Troligen tar vi EM-platsen även vid två förluster, men tipset är att vårt lag går igenom kvalet med full poäng.

I Frankrike har det varit större drama de senaste dagarna. Ganska tätt inpå det här landslagsfönstret fick Philippe Bergerôo sparken som förbundskapten. Han ersattes av före detta Sochaux-tränaren Olivier Echouafni.

Det är en förändring som väckt en hel del förvåning i Frankrike. Bland annat är många överraskande av att Echouafni skrev på ett tvåårskontrakt, vilket innebär att hans tid löper ut mittemellan EM och VM. Det rimliga hade ju varit att han antingen kontrakterats bara över EM (knappt ett år) eller över EM och VM (tre år).

I sin första trupp väljer Echouafni att röra om rejält jämfört med OS-truppen. Exempelvis är Gaetane Thiney tillbaka, medan tre startspelare från OS-kvartsfinalen saknas. Nu har jag ärligt talat dålig koll på skadeläget i Frankrike så det kan vara skador som spökar för Jessica Houara d’Hommeaux, Amel Majri och Sakina Karchaoui. Bortplockade var även Elodie Thomis och Sabrina Delannoy.

Där lämnar jag landslagsfotbollen och går in på den senaste tidens ligaspel runtom i världen. Först förstås till damallsvenskan, där det var en riktigt intressant helg.

Personligen har jag haft några riktigt fullmatade dagar på jobbet, vilket gjort att jag inte hunnit titta något på damfotboll på toppnivå under helgen. Matcherna i damallsvenskan har jag således bara sett via höjdpunkter och sociala medier.

Den stora saken är ju förstås att Linköping numera är det enda laget som har SM-guldet i egna händer. Rosengårds kryss i Vittsjö innebär ju att LFC nu har råd att förlora seriefinalen – om man tar full poäng i övriga sex matcher.

Jag noterade att eftersnacket till Rosengårds 0–0-match dels handlade om Sandra Adolfsson och landslaget, dels om domarinsatsen. När det gäller Adolfsson har Vittsjöspelaren visat landslagsklass när jag sett henne i år. Jag hade hellre sett att Pia Sundhage tagit ut henne än stabila Josefin Johansson när Hurtig kastade in handduken.

Så till domarinsatsen. Jag har alltså inte sett matchen, men jag har sett ett klipp med en straffsituation där det är fullständigt oförklarligt hur domare Linn Andersson kan undvika att ge Rosengård straff. Här är klippet:

Fullständigt oförklarligt.

Nu vet jag att flera av er som följer bloggen tycker att Rosengård fick en felaktigt dömd straff mot Göteborg i förra omgången, men där håller jag inte med. Den straffen var korrekt dömd – man får inte tackla icke bollförande spelare. Däremot var den vansinnigt onödig, Göteborgsspelaren hade ju ingen anledning att sätta den tacklingen.

Apropå Göteborg ser det ju om som att även de utsattes för ett justitiemord i går. Vid Djurgårdens 1–0-mål ser det ju inte ens ut att vara nära att hela bollen skall ha passerat linjen. Att signalera för mål känns som ett galet beslut från den assisterande domaren – som ju inte befinner sig i linje vid situationen, utan ett par meter upp i planen.

Tråkigt. För Djurgården var det en udda seger, man vann med 2–1 utan att göra ett enda mål…

I botten skaffade sig Kvarnsveden marginal genom bortaseger i Örebro. Varken Vittsjö, Kvarnsveden eller Örebro är ännu på helt säker mark, men det känns ändå som att det blir två av Kristianstad, Mallbacken och Umeå som tvingas ner en division.

Så en kort koll i övriga ligor. Jag börjar den kollen i Frankrike, där det var ligapremiär i helgen. Som vanligt är det Lyon som är storfavorit och PSG första utmanare, sedan gör Montpellier och Juvisy upp om tredjeplatsen.

I premiären visade Eugenie Le Sommer att hon tänker utmana Ada Stolsmo Hegerberg om skytteligasegern i vinter. Le Sommer gjorde nämligen hela fem mål när Soyaux besegrades med 9–0, medan Hegerberg stannade på två. Kul att Caroline Seger fanns med i Lyons startelva, hon byttes ut om Kheira Hamraoui i 54:e minuten.

Sofia Jakobsson gjorde 5–0-målet när Montpellier vann med just 5–0 mot Metz. Jakobsson spelade hela matchen, däremot fanns inte Linda Sembrant med i laguppställningen.

I Tyskland är Potsdam och Essen enda fullpoängarna efter två omgångar. Potsdam vann klassikermötet med Frankfurt med klara 3–0. De båda storfavoriterna Bayern München och Wolfsburg tog sina första segrar efter att de tilltänkta skyttedrottningarna levererat. Vivianne Miedema satte Bayerns segermål mot Jena och Anja Mittag och Ramona Bachmann gjorde målen när Wolfsburg besegrade Leverkusen.

Veckans målskytt var dock Lena Petermann som gjorde tre av Freiburgs mål i 5–0-segern mot Duisburg. Med sina tre mål delar Petermann skytteligaledningen med Tabea Kemme och Mandy Islacker.

Till England där Kosovare Asllani byttes in i slutminuterna när Manchester City vann med 1–0 borta mot Arsenal i helgen. Segern innebär att City är klart för nästa års Champions League. Det innebär också att City bara behöver tre poäng till för att säkra ligasegern.

Slutligen till USA där det noterades nytt publikrekord i NWSL. Det handlade förstås om Portland, där den nya noteringen skrivs till 21 144 åskådare.

Det var sista hemmamatchen i grundserien för Thorns, som slutar på det fantastiska hemmasnittet 16 945 personer. Det, och 3–2-segern mot Western New York Flash firade laget så här:

Med en omgång kvar att spela ligger det totala publiksnittet i NWSL på 5 590, en siffra som visar att det går att locka folk till damfotbollsmatcher, även i en liga där stjärnorna periodvis är frånvarande.

I år har NWSL bestått av tio lag, det mesta talar för att den siffran kommer att öka de närmaste åren. Det är förstås kul för damfotbollen.

Sportsligt lever viss spänning in i slutomgången. Det handlar dels om Washington eller Portland skall ta hem grundserien, dels om Western New York Flash eller Seattle Reign skall ta den fjärde och sista slutspelsplatsen. Tyvärr har inte NWSL gemensam starttid för sista omgången, vilket känns något tveksamt.

Klart är dock att Flash möter jumbon Boston på bortaplan och bör ha goda chanser att ta den trepoängare som krävs för att få spela slutspel.

I Norge var det cupomgång i helgen. Efter den står det klart att LSK och Röa gör upp om den ena norska mästartiteln i cupfinalen senare i höst. När det gäller den andra mästartiteln, alltså ligan, knappade Avaldsnes in tre poäng på LSK. Men LSK kommer fortfarande att ha minst fyra poängs försprång när alla lag spelat lika många matcher.

Slutligen till Japan. Där har NTV Beleza kopplat ett rejält grepp om grundserien. I helgen besegrade man Inac Kobe Leonessa med 3–0. Beleza har sju poäng ner till nya tvåan Vegalta Sendai och trean Parceiro Nagano. Kobe ligger fyra, tio poäng från serieledning.

I Japan delar man ju upp serien i en mästerskaps- och en nedflyttningsserie efter 18 omgångar. Det är sex omgångar dit och i nuläget är även Albirex Niigata och Iga Kunoichi på rätt sida strecket. Men även JEF United är i högsta grad med i kampen om en plats i mästerskapsserien. Övriga tre lag är avhängda.

20 thoughts on “Ett händelserikt veckoslut i sammandrag

 1. Apropå eventuell straff VGIK – Rosengård: kan det handlar om att spelaren slog bollen några tiondelar innan kontakt med målvakten och att situationen därmed bedömdes som ”över” som målchans betraktat?

  • Det håller ju knappast som förklaring. Det behöver ju inte vara målchans för att man ska blåsa straff, det räcker ju om det sker en förseelse inom straffområdet. Och dessutom ser det ju ut som att Rosengårdsspelaren skulle ha hunnit upp bollen, om hon inte blivit överkörd.

   • Kan också tolkas som frispark til vittsjö då Rosengårdspelaren går in med hög spark samt dobbarna mot målvakten. Nåja efter den horribla straffen som Rosengård fick förra året som ju räddade 1 poäng (2-2) till Rosengård så. Jag kommer inte ihåg, hur många poäng vann de damallsvenskan med förra året ?

   • Efter att nu ha sett på sekvensen ett tiotal gånger: Av bollbanan att döma HANN spelaren upp bollen och fick på en träff precis någon tiondel innan kollisionen. Att den inte blev bättre beror antagligen på tidsnöd mot en utrusande målvakt (eller dålig bollmottagning). Även om hon inte kolliderat med målvakten hade hon knappast hunnit upp bollen som landade cirka en meter från sidlinjen och med en flack bollbana.

    Spark i ansiktshöjd mot utrusande målvakt är väl inte heller någon höjdare. Sammantaget är det inte alls ”oförklarligt” att Rosengård inte fick straff. Om Ella Masar kollar tio gånger till med lite mer objektiv blick (om det är möjligt) kanske hon ser det också…..?

    På Rainers blogg Hattrick föreslog han att domarna efter matcher skulle redovisa bedömning/motiv till att blåsa straff. Kanske andra situationer också?

    • Jag menade att jag tror att hon skulle ha hunnit upp bollen i nästa sekvens, om hon inte blivit nedsprungen. Jag bygger det på att den närmaste Vittsjöbacken rör sig snabbare än bollen.

     När det gäller hög spark är ju reglerna numera sådana att först in i situationen väljer spelsätt. Rosengårdsspelaren är först in i situationen, vilket gör att målvakten får skylla sig själv att hon kastar sig in med huvudet före där.

     Hittar fortfarande inga skäl till att inte blåsa straff.

     Såg också Rainers förslag, men tycker inte att det känns rimligt. Det riskerar ju att minska antalet straffar ytterligare och vi vill väl se fler mål och straffar, inte färre. Eller?

   • OK, men tycker fortfarande det är mycket tveksamt om hon skulle hunnit upp bollen. Det är en sak att som omarkerad back röra sig i riktning mot bollen. Det är en annan och mer komplicerad sak att som anfallare dels exempelvis runda målvakten och dels hinna på sin egen slagna boll.

    Nåja, NÅGOT skäl måste det väl ha funnits för domarens bedömning, rätt eller fel lär vi aldrig få veta. Nej, jag tror inte heller att Rainers förslag är oproblematiskt, men med teknikens hjälp (några korta ord i kommunikationsutrustning) skulle vi kanske alla bättre kunna förstå hur domare resonerar och motiverar straffar.

    Jodå, jag ser gärna fler mål, men inte flera straffar. Visserligen ingår straffar i spelet, men som framgår av namnet är det egentligen ett resultat av misslyckat spel, inte lyckat!

 2. Enligt vissa iakttagare som såg matchen Rosengård – K/Göteborg så såg det ut som om Marta medvetet sprang in i Göteborgsspelaren. Då spelar det ingen roll om man är bollförande eller inte, det är bara dumt, fast får man en straff på köpet är det mödan lönt! 😉

 3. Ja, Rosengård är verkligen dåligt behandlade av domarna. Det är ju därför de tappat poäng i tre matcher. Gräset var tydligen dåligt vattnat också (enligt Berglund). Kanske en konspiration ligger bakom?
  Skämt åsido, man tycker att med sina resurser borde de ändå slå Vittsjö som ju pengamässigt ändå får sägas ligga i en annan division.

 4. För mig är det fortfarande ett mirakel att dels Falk eller Musovic inte är uttagna, och att Jakobsson är med fortfarande. Känns som att det är läge att ge nån annan chansen. Hon har ju trots allt inte gjort mål sen Skottlandsmatchen och det mot deras B-lag!? Överskattad!? Exempelvis Norlin i Piteå och även Jalkerud är spännande namn som gjort det bra!
  Hur ser din landslagstrupp ut? Gärna 23 spelare, några nya namn vill jag ana?

 5. Jag var på Stadion i Stockholm och kunde från läktaren inte alls avgöra om bollen var över linjen vid 1-0. Inte heller efter att ha sett tv-bilderna. Det man kan säga är väl att målvakter alltid tar en risk när de räddar bollar ståendes med båda fötterna en bit in i målet. Förmodligen hade den assisterande domaren den bästa positionen på hela arenan och bör ha tagit ett korrekt beslut. Dessutom var han ju manlig, vilket tydligen har med saken att göra. Ingen protesterade heller.

  Något jag är mer tveksam till är att Mia Jalkerud står som målskytt vid 2-0. Hennes passning snett-inåt-bakåt är det väl inget fel på, men jag har inte sett ett tydligare självmål sen OS-finalen. Att noteras som målskytt för en bakåtpassning känns sällsynt. Det var verkligen en udda måls seger 🙂

  När det gäller straffsituationen i Skåne, tycker jag att forwarden är först på bollen och skjuter den på målvakten. Därefter kolliderar hon med målvakten där hon verkar träffa målvaktens bröst/hals med sin fotsula. Komplicerat. Om en spelare hoppar in i en situation ute på planen och sparkar bollen i huvudhöjd för att därefter träffa motståndaren med dobbarna kan det väl bli allt mellan rött kort och egen frispark.

  Möjligtvis är situationen oförklarlig, men nu har jag i alla fall gjort ett försök.

  • Jag har kollat målsituationen på Stadion flera gånger och hela bollen kan ju knappast ha varit inne. Bollen är rätt stor, och med tanke på Falks kroppslutning när hon tar den tycker jag att det känns uteslutet att det var mål.

   Den assisterande domaren har knappast bästa förutsättningar för att bedöma. Han springer, har dålig vinkel och dessutom befinner sig Falk mellan honom och bollen.

   Det kanske var skönt att det var en man som tog beslutet, men domarens kön är ju självklart helt oväsentligt. Det som är väsentligt och allvarligt är att alldeles för många svaga och orutinerade domare släpps fram i damallsvenskan. Och tyvärr är ganska många av dem kvinnor.

   Håller med om 2–0-målet. Det gjordes inte av Jalkerud utan är ett självmål. Solklart.

   Till Skåne. Förstår inte hur det kan vara komplicerat. Regeln säger att först in i situationen väljer spelsätt. Rosengårdsspelare går 100 procent på bollen, Vittsjömålvakten går på kropp. Rosengårdsspelaren är först in i situationen och väljer spelsätt, Vittsjömålvakten får skylla sig själv. Solklar straff. Som jag ser det är situationen lättförklarad, det är domslutet som är oförklarligt…

   Inte för att det har med bedömningen att göra, men jag har sett Vittsjömålvakten köra över motståndare förr.

   • ” Jag har sett vittsjömålvskten köra över spelare förr.” Tack då fick jag förklaringen till din bedömning. Jag är övertygad om att samma situation ute på plan mycket väl kunde blivit Vittsjö frispark samt kort för farligt spel, det har man sett flera fall av inom herrfotbollen t,ex Zlatan.

    • Helt ärligt hade Vittsjömålvaktens historia ingen påverkan på min tolkning, jag tänkte inte ens på vem hon var när jag först såg situationen. Min spontana uppfattning var att det är solklar straff, och den uppfattningen har inte ändrats.

 6. Vilket läge för Linköping dom har nu. Kan förlora mot Rosengård och ändå vinna serien. Men jag tror att Rosengård underskattadade Vittsjö. Det går inte att åka dit och tro att man kan ställa ut skorna. Det får nog tränaren ta på sig en del av. Det visar att serien är rätt så bra än då.

 7. Härligt att se att de är lite pressade där nere i Skåne. Även på supporternivå. https://twitter.com/ForzaRosengard/status/775045040737574913

  Som jag sagt tidigare: Rosengård ska spela i en egen serie mot sig själva. Dela upp laget och kör några matcher med egen utsedd domare på Malmö IP. Har de ont om folk finns det ju ett F19-lag också. Då slipper de känna besvikelse och ilska mot domare, motspelare och gräs när det är lite uppförsbacke. Alla blir glada oavsett vinst eller förlust eftersom det ändå var Rosengård som vann. Med tanke på tidigare duktiga skådespelarinsatser av Malmö/LdB/Rosengårdsspelare genom åren och i år var det bra att de inte fick med sig någon straff mot Vittsjö. Någon måtta på felaktiga fördelar får det vara.

 8. Vad hände efter OS egentligen?
  Vilka trådar har SvFF dragit i för att ge damallsvenskan välförtjänt PR?
  Hur mycket pengar har förbundet spenderat på att lyfta fram våra allsvenska toppspelare efter silvret i Brasilien?
  Vilken strategi (lång och/eller kort) har förbundet använt sig av för att marknadsföra en av världens bästa damligor med massor av OS-spelare?
  Vad har damernas Elitförening EFD gjort för att berätta om den goda kvaliteten på sin egen liga?
  Gjorde en snabb koll på senaste publiksiffrorna:
  Omg 11 (före OS): 4368.
  Omg 12 (före OS): 5255.
  Omg 14 (efter OS): 5159.
  Omg 15 (efter OS: 4651.
  Omg 16 (efter OS): 5442.
  Tyvärr! Det skiljer bara några futtiga hundra åskådare totalt. Den minimala ökningen stavas Rosengård.
  När ska SvFF bli ett något sånär jämlikt förbund?

  • Även om jag gillar Vittsjös poäng mot Rosengård så är straffen bortalaget aldrig fick odiskutabel för mig. Hoppas verkligen att den situationen inte blir avgörande för var guldet hamnar för det vore lite trist om vi (Linköping) vinner på en sån sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.