Föryngringen får vänta till i höst

Då var man hemma och tillbaka i vardagsrutinerna igen. Under onsdagen har Pia Sundhage tagit ut sin trupp till Algarve cup.

Jag följde presskonferensen slarvigt, men kunde konstatera att man lade väldigt mycket tid till att berätta om hur imponerande många löpmeter som Sofia Jakobsson avverkar i varje match. Såg jag rätt springer Montpellierforwarden 1275 meter i hög fart per halvlek, vilket är väldigt bra.

Lilie Persson ställde frågan till Sundhage: Hur skall vi kunna coacha fram de här meterna?

Det hade väl varit en relevant fråga om fotboll bara varit löpmeter. Missförstå mig rätt, fotboll är en löpsport, men det handlar ju ändå om mycket mer än bara löpmeter. I fjol i landslaget sprang Jakobsson många av de där meterna i tomme. Hon hade ett vansinnigt tungt 2016 i landslagströjan.

Nu var hon ju på gång igen efter en lysande vinter i Frankrike, så det hade varit spännande att se henne under våren. Nu får vi inte göra det, och som extra salt i såren minskade chansen för Jakobssons Montpellier att ta sig till Champions League rätt rejält när laget spelade 0–0 mot Juvisy i helgen.

En vansinnigt tuff vecka för Jakobsson alltså, den förra.

Tillbaka till dagens presskonferens. Jag tycker att löpstatistiken var intressant, men varför tar Sundhage/Persson fram den nu, när Jakobsson är borta? Och varför redovisade de inte löpmeter för alla sina forwards, varför var de andra anonymiserade?

I övrigt fascinerades jag även av att Sundhage sa att:

”Motståndarna har läst oss.”

Har man en genomtänkt taktik spelar det ingen roll om motståndarna vet vad man skall göra. Alla motståndare vet hur Lars Lagerbäck:s lag uppträder, men gör Lagerbäcks spelare sina saker rätt vinner laget ändå matcherna. Så tycker jag att Sundhage också borde tänka, alltså ”Vi gör vår grej ännu bättre så är det inga problem”.

Sundhage var inne på det hon sa till mig i det där rekordlånga svaret, alltså att Sverige behöver spela mer genom mitten. Men behöver man verkligen det?

Kanada och Australien spelar väldigt mycket via kanterna – och gör det bra. Båda de lagen tycker jag låg i offensiv framkant i fjolårets OS-turnering.

Det om spelet. När det gäller de uttagna spelarna blev det lite som förväntat, Sundhage kör på med ”sina” beprövade kort och de andra får vänta på sin chans till hösten, när Peter Gerhardsson tar över.

Jag förvånas över att exempelvis Katrin Schmidt inte ges någon riktig chans att visa sin klass. Visst fick hon vara med och träna i La Manga, men träning är inte samma sak. Jag förvånades kanske inte över att Sundhage körde med i princip samma startelva i båda matcherna i Spanien, men jag hade gärna sett att hon istället gjort som England – bytt alla tio utespelare mellan de båda matcherna. Då hade hon givit många spelare chansen att visa upp sig.

Då hade hon även matchat truppen mer förståndigt. Under min Spanientripp gjorde jag en intervju med Elfsborgs båda fystränare. Elfsborg ligger otroligt långt framme på fysområdet, spelarna bär exempelvis gps-sändare på varje träning och match. Texten går att läsa här. Noterbart är att de säger att:

”Vi vill inte driva ner dem med lika hård träning. Framför allt måste de första sju–tio dagarna efter spelarnas långa ledighet vara väldigt välplanerade så att det inte blir ett för stort kliv – det är då skadorna kommer. Där tror jag att man jobbar lite annorlunda nu jämfört med för bara fem–tio år sedan.”

Sundhage tog landslaget till La Manga i mitten av januari och matchade sin startelva hårt. Visst har förbundet också välutbildade fystränare, men jag tycker ändå att det väcks en hel del frågor kring matchningen på de där januariturnéerna – både för herrar och damer.

Förhoppningsvis matchas truppen i Algarve lite mer försiktigt. Fast tyvärr känner jag mig inte så säker på den saken. Risken är att de tänkta startspelarna kommer att ges väldigt mycket speltid.

Efter Algarve väntar för övrigt Kanada i april – ytterligare en bra värdemätare inför EM.

Ingen föryngring hos Sundhage alltså. I USA fortsätter man däremot att testa unga talanger. I den senaste landslagstruppen finns 16-åriga supertalangen Brianna Pinto med. Hon är 16 år – fyller 17 den 24 maj.

En något äldre amerikanska har skrivit på för Kopparberg Göteborg FC. Savannah Levin är ett intressant nyförvärv i ett KGFC som gjort mycket varierade hittills resultat på försäsongen. Levin var lagkapten när hennes skola vann det amerikanska collegemästerskapet i år. Det låter ju i alla fall väldigt lovande.

Slutligen en kortis till Australien. Där är det nu klart vilka två lag som gör upp om mästerskapet. Det blir Perth Glory och Melbourne City FC som möts i finalen på söndag förmiddag, svensk tid.

7 tankar på “Föryngringen får vänta till i höst

 1. På tal om andra spelare såg jag av en händelse att Antonia Göransson var med Kolbotn i La Manga på träningsläger. Jag vi är säkert många som önskar henne lycka till och gärna välkommen tillbaka i den blågula dressen lite längre fram. Hon verkar ju inte ha matchat med Sundhage på ett antal mjukare områden.

  Heja svensk damfotboll, och herrfotboll så klart
  Christoffer

 2. Slutligen en kritisk röst mot ”jo-jo” Sundhage! Detta fystest, som står som stöttepelare i Sundhage/Persson fotbollsfilosofi, verkar som, men också som ett medel att stöta bort de obekväma, de som vill och kan göra mer,rent fotbollsmässigt, inte bara ”lyda” utan egentligen att ta ansvar.
  Det som Sundhage presenterade på pressträffen, med diagram mm saknar fullständigt betydelse, inte minst för de spelarna som kan bara det. Jakobsson är en av dem, även om tiden i Frankrike hjälpte henne att lära sig lite fotboll.
  För att ”jo-jo” ska vara något att satsa på då ska man göra det med bollen! Inte utan…
  Sundhage bekräftade också att hon inte tänker gräva stridsyxan med de manliga damtränarna: Hurtig spelar anfallare i LFC, men Sundhage är av annan åsikt. Varför krossar hon klubbarnas koncept, om och om igen?
  Rolfö då, tas med, skadad och obrukbar, Då kommer hon stressa med rehab, då kommer hon kanske för tidigt att börja spela och skadeeländet försätter… Att Rolfö själv struntar i det, kan man ju förstå. Ingen säger nej till landslagsledningen.

  • Hurtig lär nog mest spela som släpande forward eller offensiv innermittfältare i LFC så om Sundhage använder henne rätt kan det bli bra. Med det sagt tycker jag egentligen inte hon är landslagsmässig i dagsläget. Mot Djurgården hade hon stora problem att komma in i spelet och där resten av laget i stort och Marija Banusic (äkta hattrick på 10 min) i synnerhet gjorde en bra premiär var Hurtig riktigt blek.

   Nu kommer hon från en på alla sätt hemsk säsong i Umeå så det kan väl bara bli bättre men i dagsläget är känslan att hon har väldigt mycket att bevisa om hon ska bli en startspelare i sitt nya lag där konkurrensen trots alla offensiva tapp jämfört med ifjol är tuff.

 3. Lite förundrad blir man när Pia pratade om fart som nästan det enda som gällde. Hade det varit det hade Real Madrid, Barcelona, Manchester United värvat Usain Bolt för länge sedan. I OS blev det inte så många mål framåt och nu i La Manga blev det bara ett mål. Med den spelidén med fart och löpningar blir det tydligen inte så mycket mål. Nä satsa på ett starkt mittfält men det får vi nog vänta på tills Peter G blir fk .

 4. Lilie/Sundhage = löp mycket,fysik, -rutin, helst storväxt o stark så byggdes lag på 80-90-talet Iniesta-Xavi, nu tex AIK Thern-Olsson bolltrygga, kvicka så byggs lag på 2000-talet, längtar så efter Peter G

 5. Bra blogg!
  Belyser problemen
  Man måste bara le när Sundhage säger att Sverige behöver spela mer genom mitten. Så går snacket när vi ska sätta taktiken i vårat korplag i div 9.
  ”Motståndarna har läst oss” är också komiskt. Sverige har väl aldrig kunnat överraska något annat lag, om man nu inte räknar in ”parkera-bussen-taktiken!”.
  Märkligt är att inga journalister vågar/kan/vill/törs ställa några motfrågor. Få igång en diskussion. En debatt om svensk damfotboll. Om framtiden. Men de sväljer Sundhages åsikter rakt av. Både innan och efter matcher.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.