Några korta ord om 4–0 mot Ryssland

Sverige blev sjua i Algarve cup efter att ha vunnit hur säkert som helst mot Ryssland i dag. Jag har jobbat och bara kunnat följa matchen sporadiskt. Men det jag såg handlade bara om Sverige, ryskorna hade inget alls att komma med.

Kul att Sverige gjorde fyra mål, vi brukar ju inte vara bortskämda med att vårt landslag gör så många mål nuförtiden. När det gäller spelarkritik återkommer jag när jag sett matchen mer koncentrerat. Men under matchens slutskede imponerade Fridolina Rolfö med flera fina manövrar, inte minst skottet som betydde 4–0.

När det gäller matchningen av truppen har jag ju haft en del synpunkter. Jag tycker ju att Sundhage borde ha givit fler spelare chansen. Hon har givit alla utom Zecira Musovic speltid, men för mig är inte speltid det samma som att få chansen. Jag tycker att Sundhage borde ha låtit fler få starta matcher. För nu är testandet över. I de landskamper som återstår inför EM måste Sundhage köra med sin tänkta startelva.

Just Musovic glömde jag att kommentera i förra inlägget. Nog borde väl hon har fått chansen i en av matcherna i turneringen. Nederländerna lät alla sina tre målvakter vakta målet i varsin match i gruppspelet. Det hade Sverige också lätt kunnat göra.

Då hade man dessutom visat att det löfte hon skall ha fått tidigare i år var på allvar, alltså att det skulle vara full kamp om platsen som andramålvakt. Nu känns det där mest som ord. För Hilda Carlén har fått spela två landskamper under våren, Musovic ingen – det är inte full kamp.

Tvärtom är det ytterst dåligt ledarskap att säga saker som inte stämmer. Det kan vara så att orden var tänkta som uppmuntran, men tomma ord är ingen uppmuntran, de väcker bara irritation.

I dag har Nilla Fischer tagits ut i spelarnas världslag. Spelare från högstaligorna i 47 olika länder fick välja ut det lag de tyckte var bäst under 2016. Laget skulle ha uppställningen 4–3–3.

Det ser ut så här i sin helhet: Hope SoloLeonie Maier, Fischer, Wendie Renard, Ali KriegerDzsenifer Marozsan, Carli Lloyd, MartaAlex Morgan, Ada Hegerberg, Eugenie Le Sommer.

Slutligen en snabb genomgång av några av resultaten från placeringsmatcherna i cuperna i Algarve och Cypern. I Cypern vann Schweiz finalen mot Sydkorea med 1–0 efter mål av Lia Wälti. Målet kom på en sanslös målvaktstavla.

I Algarve vann Spanien sin första titel på seniornivå genom att besegra de regerande mästarinnorna Kanada med 1–0 i finalen. Segerskytt blev Leila Ouahabi. Några bilder på målet har jag inte sett, bara klipp på spansk segerglädje.

Danmark blev trea efter straffläggning mot Australien. Och Nederländerna tog femteplatsen genom 3–2-seger mot Japan. Segermålet kom på övertid från Vivianne Miedema:

18 tankar på “Några korta ord om 4–0 mot Ryssland

 1. Skarpt Facebook-inlägg av Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen. Det speglar väl samtliga damallsvenska tränares åsikt men ingen är lika rak och ärlig och vågar uttrycka det som Jack:

  ”Idag er det kvindernes kampdag samt precis 14 dage til vores förste Champions League kamp mod Barcelona som spilles i Malmö. To ting som jeg vil komme med nogle tanker om her.
  Angående kvindernes kampdag er det inden for fodbolden jeg har gjort mig lidt tanker. Jeg forstår hvis man tänker hvad skal du sige om det, du er jo en mand i en kvindeverden, Med netop fordi jeg er en mand som stort hele mit liv har väret inden for herr fodbolden og i de sidste små to år har väret en del af kvindefodbolden har jeg en godt udgangspunkt for at sammenligne de to verdener.
  Og ja, der findes rigtige meget som kvinderne kan kämpe for så lönninger, fordelingen af penge fra UEFA/FIFA til klubberne, få kompensation for sine landsholdspillere, tv-tid etc. Men det er også mange ting som kvindefodbolden selv kunne göre for at forbedre kvindernes mulighed for at komme ud af mändenes skygge. Så den störste forhindring for at udvikle kvindefodbold er…kvindefodbolden selv.
  Om kvindefodbold skal tages seriöst af alle og vi skal mane alle de fordomme om kvindefodbold ned i jorden gälder det om at kvindefodbolden tager sig selv seriöst. Så kan man ikke deltage i en Anders And turnering som Algarve Cup med den struktur som den har idag. Kampene bliver sendt på SVT som pröver at tage dette seriöst men da stukturen med 4 kampe på 8 dage samt ledere som ikke ved hvordan man dossere spillere så viser det bare kvindefodbold fra den dårligste side – trötte spillere både fysisk og mentalt og spillet kommer precist til at se ud som alle de fordomme som der er om kvindefodbold. Det havde väret det samme om man bare havde vist 10.,11., og 12. omgang af en finale i svärvägtsboksning – det havde heller ikke väret könt at kikke på.
  Hvis kvindefodbold skal udvikles så skal de havde samme forudsätninger som mändene angående af träningsdage – så når mändene er väk 50 dage med landsholdene så skal det også gälde det samme for kvinderne – ikke som det er i dag hvor de er väk over 100 dage. Det siger sig selv at skal man blive bedre må man träne og det findes der ikke tid til når de hele tiden er väk med landsholdene. Sket dette ikke kan man heller ikke forvente at kvaliteten bliver bedre.
  Og hvad der gälder talentudvikling så er det jo der at fundamentet ligges til den fremtidige fodbold. Og her har pigerne de samme forudsätninger som drenge – her tänker jeg på antalet af tränings timer i klubberne og skolerne – dog kan kvaliteten af den träning altid diskuteres. Men de unge piger er bedre teknisk og taktisk – og derfor er det endnu mere synd at et land som Sverige har et talentudviklings filosofi som bygger mere på at väre destruktiv end konstruktiv fordi man har ansat personer som desvärre ikke har fuldt med tiden.
  Så hvis kvindefodbolden vil findes der mange ting som man kan kämpe for men nogle af de kamp kan man vinde meget nemt om man vil til stor gavn for kvindefodbolden – ikke mindst for spillerne som hver dag kämper et hård kamp for at få den anerkendelse som de virkelig er värd.

 2. Att Sverige vann till sist höjde humöret och tillförsikten flera nivåer. Att dom kunde skärpa till sig och slå Ryssland var bra vilket ger lite hopp inför EM . Visst kunde Musovic fått stå det verkar vara en lite konstig matchning.
  Skönt med en vinst till sist och att mittfältspelet fungerade. Där kan man tycka att Katrin Schmith också borde ingå. Krävs ju en hel del av dessa spelare på mitten för att spelet skall fungera.
  Match mot Kanada den 6 april blir igen en bra värdemätare för laget .

 3. Tänk om en tränare i herrallsvenskan kritiserat det allra heligaste som Jack nu har gjort! Vilket herrans liv det hade blivit. Kvällstidningarna hade varit fyllda av olika åsikter. T o m SVT hade kunnat komma med en kritisk fråga.
  Hoppas nu att det blir en seriös debatt om och kring svensk damfotboll. Kanske till och med Marika Domanski Lyfors skulle lyfta blicken bakom sina solglasögon och tycka något. Försvara sin avdelning eller sina förbundskaptener. Hon är ju ändå damfotbollschef och ytterst ansvarig.
  Ps. Har svårt att haka på haussen kring Musovic…att hon borde ha fått stå en match i Algarve Cup. Hon är ju ändå bara tredjemålvakt!

  • Ja, det är en gigantisk skillnad mellan vad som blir rubriker i herrfotbollen och i damfotbollen. Ibland på gott, oftast på ont för damerna.

   Haussen kring Musovic handlar väl mycket om att hon skulle få chansen att slåss om andramålvaktspositionen, men att det bara var snack.

   Det hade ju varit så enkelt att ge Musovic en av fyra matcher. För Lindahl hade det ju inte spelat någon roll. Hon är ändå ohotad etta och hade nog kunnat unna en ung talang att få göra landslagsdebut.

   • Lindahl ser sig själv som ”larger than life” och bestämmer själv om hon ska stå?
    Det är bara löjligt att ta ut spelare gång på gång utan att de får speltid. Ska de få ”den goa känslan” (Sundhages favorituttryck) först och spela sedan?

   • Vi minns intervjun med Sofia Lundgren i tidningen MARTA (runt 2012) där hon öppenhjärtigt medgav att hon och målvaktskollegan Kristin Hammarström var uttagna till landslaget mest av pliktskyldiga skäl och att det alltid var givet från början vem som skulle vakta målet i startelvan. Det blev givetvis rubriker om detta, dåvarande FK Thomas Dennerby satte – nästan – kaffet i vrångstrupen när han läste nyheten och kallade till sig Sofia för ett litet ”kvartssamtal”.

    Man kan konstatera att det inte är mycket som förändrats i målvaktsfrågan på de fem år som gått…

    • Det som har ändrats är att Hedvig Lindahl har utvecklats flera klasser och numera är given etta. Det var hon inte 2012.

     Men det innebär ju inte att man inte bör låta de andra få känna på landslagsspelet ibland. Lindahl kan ju bli sjuk eller skadad.

  • Jajamensan Svenneberka – du har humor! SVT ställa kritiska frågor till ”hovet” inför ett stundande TV-sänt EM? Det är väl ungefär som om Svensk Damtidning ställer kritiska frågor till Kungen……..

 4. Blågults ”bedrift” att klå det ryska landslaget, ett lag i limbo för närvarande, framkallade väl bara jubel hos de närmast sörjande, alltså vår förbundskapten och kretsen kring henne. Med tanke på Rysslands brister hade ett Elitettanlag som Växjö DFF förmodligen kunnat sätta samma ryskor på plats…

  • Håller med om analysen. Kan tillägga att SVT:s experter också verkade övervärdera insatsen mot Ryssland.

  • Nja det är ändock ett landslag. Det är absolut inte att bara att ställa ut skorna och vinna. Nä Sverige kom upp i en bra nivå och besegrade Ryssland. Eliettanlag hade inte slagit Ryssland det tror jag inte på.

 5. Håller inte med dig ”btjohryd” angående Lindahl. Det enda hon har utvecklat är väl psyke, hon känns mer stabil än tidigare Fotbollsmässigt då, Lindahl kan ännu göra en och annan tabbe, som kan bli avgörande, men visst hon tog ju ledarroll i landslaget trots sin bristfälliga fotboll och detta ofta räcker långt Någon kvinnlig ”Neuer” däremot är hon definitivt inte..

   • I dagsläget ingen förstås men samtidigt är det svårt att veta hur de andra står sig då de ju inte fått chansen. Jag känner att det blir lite cirkelargumentation när det kommer till målvaktsfrågan i Damlandslaget och samma sak gäller ju för flera andra positioner också där förstavalen varit givna de senaste 3-4 åren.

  • Hedvig Lindahl har man sett dom senaste 100 landskamperna. Dom andra har man inte sett så mycket av. Carlén gjorde väl en bra match senast i Algarve. Sverige har Lindahl, Carlén, Musovic, Falk som dom bästa målvakterna. Det är bara Hedvig och Carlén som fått stå i landslaget. Vem är bäst ? I nuläget är det Hedvig med sin rutin. Till EM tas det ut tre ?målvakter och det blir säkert de tre i Algarve. Hedvig står antagligen alla matcherna i EM.

 6. Pingback: Majgaard Jensen, mediesågning och Algarvesummering | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.