Majgaard Jensen, mediesågning och Algarvesummering

Det har gått några dagar sedan Algarve cup avslutades, och det är således hög tid att komma med en slutanalys av den svenska insatsen, och ge mina tankar om hur det känns inför sommarens EM-slutspel.

Jack Majgaard Jensen

Men innan jag går in på den saken är det ju omöjligt att gå förbi Rosengårdstränaren Jack Majgaard Jensen:s utspel efter turneringen. För er som vill läsa utspelet i det Facebookinlägg han skrev på den internationella kvinnodagen ligger det som första kommentar på det här inlägget. TT:s Emma Lukins agerade vaket och gjorde en nyhetsartikel på utspelet, den artikeln läser ni här.

För er som inte orkar läsa allt sågar han Algarve cup och Pia Sundhage rätt rejält. Han skriver bland annat:

”Kampene bliver sendt på SVT som pröver at tage dette seriöst men da stukturen med 4 kampe på 8 dage samt ledere som ikke ved hvordan man dossere spillere så viser det bare kvindefodbold fra den dårligste side”

Han ger sig även på förbundets talangutveckling:

”Men de unge piger er bedre teknisk og taktisk – og derfor er det endnu mere synd at et land som Sverige har et talentudviklings filosofi som bygger mere på at väre destruktiv end konstruktiv fordi man har ansat personer som desvärre ikke har fuldt med tiden.”

Jag är rätt övertygad om att ganska många på ledande positioner i de damallsvenska klubbarna håller med Rosengårdstränaren om det mesta.

Upplägget för Algarve cup är ju verkligen extremt. Sverige spelade sin första match 18.30 den 1 mars och sin sista 18.30 den 8 mars. Vi hade alltså vi fyra matcher på en vecka och två timmar. Det spelschemat hade ingen svensk klubb accepterat – inte på någon nivå.

Att sedan Pia Sundhage matchar sin startelva stenhårt gör ju inte saken bättre. Det skall ju dock sägas att hon rullade mer i år än hon brukar. Men som exempel matchades Lisa Dahlkvist 72–84–90–90 minuter i de fyra matcherna – det är en belastning som hade gjort mig förbannad om jag varit tränare i Kif Örebro.

Lisa Dahlkvist

Som spelare vill man ju alltid vara med så mycket det bara går, inte minst i landslaget. Så spelarna lär inte säga ifrån. Det gäller att landslagsledarna är förnuftiga, och inte knäcker sina spelare.

Majgaard Jensen jämför hur klubbar agerar inom herr- och damfotboll. En stor skillnad är ju att landslagen är starkare än klubbarna inom damfotbollen, medan det är tvärtom bland herrarna. Det finns ju en inbyggd konflikt mellan landslagen och klubbarna inom damfotbollen eftersom det är klubbarna som betalar lönerna, men landslagen som drar det större engagemanget och intresset – både från publik och spelare.

Jag minns ju exempelvis hur Fredrik Ljungberg under en period alltid var för skadad för att spela träningsmatcher med det svenska herrlandslaget, samtidigt som han kunde spela alla matcher för sitt klubblag Arsenal. Inom damfotbollen är det nästan tvärtom. I fjol spelade Carli Lloyd med landslaget i OS, sedan hade hon inte överdrivet bråttom tillbaka till sitt klubblag.

Jag tyckte nog att det blev väldigt lite offentlig debatt kring Majgaards utspel. Tänk om en herrallsvensk tränare sagt något liknande om Janne Andersson och herrarnas januariturné, då hade det blivit pådrag i media.

Men tyvärr får damfotbollen allt svårare att ta plats i mediebruset i en tid där klicksiffrorna får allt större makt. I riksmedia får landslaget rätt stort utrymme, medan klubbfotbollen alltmer hamnar i skymundan i de större medierna.

I lokalmedia lyfts elitklubbarna fram på ett rätt ok sätt. Malmö räknas ju som storstad, och även där är bevakningen god. Sydsvenskan är största tidningen, och de har en egen nyhetsflik för FC Rosengård. De har texter både inför och efter matcher och hänger med bra i nyhetsflödet. Exempelvis följde de upp Majgaards utspel och uppgifterna om att Marta är aktuell för Orlando i NWSL. Och självklart var de på plats vid 1–1-matchen mot Linköping.

Marta

Sydsvenskan har ingen flik om LB07, men jag uppfattar det som att nykomlingen ändå följs på ett helt ok sätt. I Göteborg är det däremot jobbigare att få medieutrymme för damfotbollen. Där är GP största tidningen. Under skid-VM skrev deras krönikör, och tillika min gamle arbetskompis, Eric Hilmersson så här:

”Tanken slog mig just som jag skulle somna i går. Att hela detta mästerskap, precis som alla skidmästerskap innan, varit en uppvisning i ojämlikhet och en för mig helt oförklarlig åtskillnad i hur man ser på män respektive kvinnors idrottande.”

Hade jag varit Hilmersson hade jag haft svårt att sova varje gång jag tänkt på hur GP-sporten bevakar lokal herr- respektive damidrott. GP:s bevakning av damidrott i allmänhet och lokal damfotboll i synnerhet måste nämligen klassas som en smärre katastrof.

Medan tidningen följer Blåvitt, Häcken och Frölunda hockey mycket noga får de lokala damidrottarna allt som oftast nöja sig med plats i notisramarna. Bevakningen av Kopparbergs Göteborg FC den senaste tiden har exempelvis varit rent usel.

Man hade inga egna texter, utan bara korta TT-notiser, om KGFC:s cupförlust i Malmö och om omfattningen av KGFC-stjärnan Elin Rubensson:s skada i Algarve.

Elin Rubensson

Och i söndags spelade Göteborg hemmamatch mot Eskilstuna United, två lag med medaljförhoppningar i årets damallsvenska. I pappers-GP fanns inte ett ord, jag hittade inte ens resultatet (2–2) på deras annars så utförliga resultatsidor. Jag hittade inte heller något på matchen på nätet.

När jag kollade igenom gp.se/sport under måndagskvällen hittade jag totalt tre artiklar om damidrott – jag fick scrolla lång ner för att hitta dem. Det var en om att tennisstjärnan Caroline Wozniacki tvingats bära peruk när hon gått i Köpenhamn, en om att Önnered gått upp i handbolleliten och en utan lokalkoppling om SM i poledance.

Jag säger inte att vi på Borås Tidning är klockrena när det gäller jämställdhet i sportspalterna, men vi har i alla fall hela tiden frågan uppsatt på agendan. Och jag kan lova, att om vårt sportflöde någon kväll hade sett ut som GP-sportens gör i dag så hade jag spytt galla över de ansvariga.

Därmed är det dags att sammanfatta Algarve cup. Jag har ju precis som Majgaard Jensen varit kritisk till matchningen av spelarna, att Sundhage inte passar på att verkligen ge nya spelare chansen under den här typen av träningsturneringar.

Men när det gäller spelet är jag faktiskt inte speciellt orolig inför EM. Det ser ju exempelvis väldigt mycket bättre ut än det gjorde inför både VM 2015 och fjolårets OS. Det som är bra är att det finns en defensiv grundtrygghet. Laget har alltså en stabil grund att stå på.

Lotta Schelin

Det som också känns bra är att Lotta Schelin ser ut att ha återuppstått från de döda samt att vi fortsätter att vara bra på fasta situationer. Man kommer faktiskt ganska långt med en stark defensiv, en vass Schelin samt bra slagna hörnor och frisparkar.

Med tanke på att Pia Sundhage är en mästare på att lyckas i utslagningsmatcher finns förutsättningar för en kul svensk sommar i Nederländerna.

Däremot får nog Sundhage snabbt försöka glömma tanken på att vårt lag skall anfalla centralt. Det är bättre att fortsätta att satsa allt på kantspelet, och lära forwards och offensiva mittfältare hur man löper in i straffområdet på bästa sätt.

Sundhage kan även snabbt släppa ambitionen att vårt lag skall vara spelförande – det är lika bra att satsa på omställningsfotboll från start.

I Algarve visade ju landslaget återigen upp ett etablerat anfallsspel som var långt ifrån klockrent. Visst blev det till slut 4–0 (3–0) mot Ryssland efter 10–0 (4–0) i klara målchanser. Men det berodde ju mer på att Rysslands försvarsspel var svagt än på att Sveriges anfallsspel var genialt.

När jag kollade Sverige–Ryssland roade jag mig med att försöka kolla vad de svenska backarna ser framför sig i uppspelsfasen. Ibland är tv-bilden så inzoomad att man inte får någon överblick, men jag tycker ändå att jag fick en ganska klar bild.

Backarna såg en central mittfältsgröt som är väldigt svår att spela igenom. Gröten bildas genom att alla fyra svenska mittfältarna packar ihop sig centralt. Det är alltså väldigt svårt för backarna att spela in i den där nummer 10-ytan som Sundhage eftertraktar.

Backarna såg också bara ryggar på forwards. Schelin och Olivia Schough ville nämligen uteslutande ha bollar i djupled, ingen av dem sökte uppspel på kropp. Nu var det ryska försvaret så svagt att det gick att hitta ytor för djupledsbollar, men så lär det inte se ut mot bättre lag.

Nilla Fischer

För mittbackarna blev huvudalternativet att spela ut bollarna på ytterbackarna. I den första halvleken imponerade framför allt Nilla Fischer med hårda, svepande bollar ut mot vänsterback Hanna Glas.

Även när ytterbackarna fick bollen såg de mest ryggar på forwards. Ytterbackarnas huvudalternativ var antingen att ta med sig bollen framåt på egen hand, eller slå raka djupledspassningar längs kanten.

I den andra halvleken tryckte framför allt Hanne Gråhns upp högre på sin kant. Effekten av det var att det blev svårare för mittbackarna att passa till henne.

Att Sverige till slut skapade mer i den andra halvleken än i den första berodde helt och hållet på Fridolina Rolfö. Som jag ser det borde Sundhage satsa på Schelin och Rolfö som forwardspar – om inte Stina Blackstenius hittar formen igen. Men i nuläget är Blackstenius långt ifrån någon EM-form.

På mittfältet känns ju kvartetten Caroline Seger, Dahlkvist, Hanna Folkesson och Kosovare Asllani gjuten om Rolfö blir forward. Där hade jag hållit Katrin Schmidt och Ebba Wieder som första ersättare. Ingen av dem var dock med i Algarve, så sannolikt kommer inte Sundhage gå på min linje där.

Att Sundhage tänker sig en backlinje med Jessica Samuelsson, Fischer, Linda Sembrant och Jonna Andersson känns ju solklart. Som första alternativ på mittbackssidan finns Magdalena Eriksson och på ytterback Hanna Glas. Personligen hade jag även satt Elin Rubensson som ytterbacksalternativ, men där har nog Sundhage vikt ner sig.

7 tankar på “Majgaard Jensen, mediesågning och Algarvesummering

 1. Pia bör göra en summering av Algarve cup turneringen och där bör spelarnas synpunkter också utvärderas. Vad var bra och vad var mindre bra. En spelar blev skadad Rubensson med en sträckning i låret. Vet inte om alla spelarna fick speltid förutom då Musovic ? Nu kan väl Algarve läggas åt sidan och ta sikte på en ny match den 6 april mot Kanada.

  • Ja, Zecira Musovic var den enda som inte spelade något. Alla utespelare fick speltid av varierande längd. Mimmi Larsson spelade minst, bara 17 minuter, medan Dahlkvist spelade mest – 336 minuter.

 2. Många spaltmil har skrivits i artiklar och kommentarer kring Sundhages tid som FK – från de skyhöga förväntningarna som ”frälsare” före tillträdet över fiaskon, medaljer, bråk med klubbar och till dags dato. Har det mesta, eller allt (?) redan sagts?

  Skillnaden mellan förutsättningarna som FK i USA och Sverige blev snart tydliga, både i form av hur fotbollen organiseras i respektive land och inte minst spelarmaterial. Sverige har välutbildade spelare, men få riktiga stjärnor med internationell lyskraft. I Sverige ska kollektivet och svensk gnetighet fixa det på planen, senast med OS-silver och en fotboll som knappast charmade någon. Vinnarskallarna finns i USA och fanns kanske ännu mer på Sundhages tid. Jag tror Sundhage har hamnat någonstans emellan de höga kraven och stora resurserna som FK i USA och de, i alla avseenden, mer blygsamma förhållandena och oklara kraven i Sverige. Här tror jag att exempelvis den ömsesidiga irritationen mellan Sundhage och elitklubbarna står att finna. Sundhage anser sig ha helhetssyn (vilket underförstått klubbarna saknar) när hon vill utöka landslagssamlingar, medan klubbarna betalar kalaset (spelarlöner, försäkringar mm) och riskerar att få hem sönderspelade spelare innan ligan ens startat. Vad gör SvFF? Inget såklart – sitt still och håll tyst så blåser det nog över? Förbundets intresse för att radikalt förbättra förutsättningarna för elitfotbollen på damsidan verkar på sin höjd ljummet och där EFD närmast framstår som sängkamrater. I landslagssammanhang präglas SvFF agerande inte minst av ”symbolpolitik” där allahanda kampanjer ska få förbundet att framstå som progressivt och samhällsdeltagande, senast med citat på tröjor. Det är gissningsvis billigare än att ge sig på de verkliga problemen och utvecklingsfrågorna inom damfotbollen. Karl-Erik sitter tryggt på en stängd kassakista till vilken herrfotbollen har företräde.

  Frågan är om Sundhage alls tar intryck av alla diskussioner. Eller bryr hon sig inte alls så länge hon har damchefen Domanski Lyfors förtroende (och det lär hon väl ha tills de båda vänder näsan i vädret)? Har Sundhage kört med de gamla namnen så länge för att hon inte tycker det finns tillräckligt bra spelare som kan växlas in? Eller inser hon att en ny generation och centrallinje behövs, men att hennes tid som FK är för knapp för att våga sig på detta? Varför får en möjlig framtidsspelare noll minuter, en annan 17 medan ”de gamla” flera hundra i Algarve? Räknar Sundhage med att medaljer ska tysta kritiken och visa att hon hade rätt i sina val och beslut? Till vilket pris? Vilket arv lämnar hon efter sig?

  Rosengårdstränarens ”utspel” är tämligen riskfritt i ljuset av bland annat ovanstående. Kritiken är inte ny och naturligtvis plockar han poäng från de han önskar få dem från – Sundhage och SvFF undantagna. Vad säger spelarna själva? Nja, inte mycket – i varje fall inte officiellt. Den som ger sig in i leken får leken tåla? Vad hade hänt om etablerade spelare i samråd med sina klubbtränare sagt: ”Tack för möjligheten att spela i Algarve. Jag kommer gärna, men spelar endast varannan match.” Vem hade vågat detta? Att det bara är andra som ska ta sådana beslut åt spelare är att förminska dem som professionella och – som människor! Har spelarna under sin ”uppväxt” och utbildning i damfotbollens Sverige gjorts till osjälvständiga nickedockor? Är personliga ambitioner missriktade i ett större perspektiv? Att bara säga att ”spelare vill spela” är att göra det för enkelt. Har disciplineringen av spelarna tagit ifrån dem eget ansvar och tänkande? I så fall är det långt ifrån de stolta paroller de bar i den senaste SvFF-kampanjen…..

 3. Tycker nog att Sverige har några ”riktiga” stjärnor Nilla F, Lotta S, Carolin S, Lisa D, Hedvig L men visst har USA några lite fler lysande stjärnor. Sverige slog ju ändå ut USA i OS. I Algarve blev en spelare skadad en sträckning. Tror helt klart att spelarna säger ifrån om de känner av en för hög belastning. Annars hade dom nog inte varit på den nivån dom är nu. Tycker det är ett litet daltande med spelarna utifrån. FK, fystränarna och läkare vet nog vad dom gör. Vi kan nog vara lugna med den biten. Kan nu Sverige lite mer börja föra spelet på offensiv planhalva och skapa vassa målchanser så ser det mycket bra ut framåt.

 4. Håller förstås med FCR-Jack till 100 % och det är lite talande att det ska till en utländsk tränare för att ryta ifrån mot Sundhage & Co. Du glömde dock den kanske viktigaste detaljen i hans inlägg nämligen när han jämförde hur Sundhage och Sjögren disponerade sina spelare. Jensen menade att Sjögren med sin närmare anknytning till klubbfotbollen visade större hänsyn till klubbarna och framförallt att hans metod att låta ALLA få spela ungefär lika mycket är bättre på sikt och där jag tror han har helt rätt. Det är därför jag är rätt säker på att Algarve gav Sjögren och Norge mycket mer än Sundhage och Damlandslaget trots det resultatmässiga fiaskot för det norska damerna.

  Jag tror för övrigt att Hans har helt fel ovan och att vissa svenska damspelare inte vågar säga ifrån om de känner att belastningen blir för stor. De etablerade kan komma undan med det men de som känner de är på gränsen ”väljer” att chansa istället och ibland skiter det sig. Att det är just Rubensson som går sönder är därför inte överraskande då hon säkert känner att det är andra spelare som går före henne just nu vad gäller startelvan. Att Landslaget enligt förbundet själva ska ha tränat spelarna hårt under turneringen (något som förklarar den kraftlösa insatsen mot Nederländerna) känns inte heller optimalt då de Damallsvenska spelarna ju kommer från den hårda uppbyggnadsträningen som man kör i klubblaget inför seriestarten.

  Jag tror också att Hans tyvärr har fel angående Landslagets medicinska team som tyvärr verkar ha en lika usel kommunikation med klubbarnas motsvarigheter som Sundhage har med tränarna. Man har ju hört från flera klubbar att deras åsikter om hur spelarnas fysiska status är när de ansluter ignoreras och att man från landslagshåll istället själva vill bilda sig en uppfattning. Då spelarna som jag tidigare sagt ofta inte vågar säga som det är så uppstår därför skador helt i onödan.

 5. Snart slipper vi ju Pia i alla fall. Flummig till sättet, håller inte det hon säger och sämst på att ha en bra relation med de som betalar hennes spelares löner. Hoppas Peter och Magnus är ”lite” bättre på att matcha a-laget i fortsättningen. De bästa spelarna i Sverige fortsätter väl förbundet att skicka till Algarve cup? Där har väl inte Peter och Magnus något att säga till om. ”Vi får ju lite uppmärksamhet för damfotboll i två veckor – alltid bra!” Konstigt att de och alla andra förbund inte fattar att det är en träningsturnering där framtida a-landslagsspelare ska visa upp sig. Varför inte kalla det VM del 1 eller liknande annars? Turneringen ska jämföras med herrarnas asien/mellanösternturné i januari. Varför skickas inte de bästa på herrsidan dit – jo, det är en uppvisningsturnering för eventuellt kommande a-landslagsspelare.

  ”Fast det är ju damfotboll vi snackar om när det gäller Algarve, något som ändå nästan ingen bryr sig om. Då fortsätter vi (vi =förbundet) med att slita ut de bästa spelarna i damallsvenskan redan innan serien börjat. Det kommer bara bli några få korta och arga inlägg på nätet, noll debatt och sedan är detta glömt till nästa år igen. Klubbarna vågar inte göra något heller.” Så går snacket på förbundet.

  Vad gör EFD egentligen? Jag skulle gärna se några konkreta saker de fixat som gör det bättre för damklubbarna i allsvenskan och elitettan. Fixa TV-avtal kan de inte göra i alla fall. Eller markera på ett hårt sätt som ger effekt mot förbundet, för den mycket konstiga/dåliga matchningen av damallsvenska spelare i Algarve cup.

 6. Pingback: Den stora årskrönikan över 2017 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.