Slår EFD fälleben på sig själv?

Nu på förmiddagen har Patrick Ekwall skrivit ett intressant inlägg på Instagram, där han berättar att Elitfotboll Dam (EFD) stoppade Olivia Schough från att vara med i Ekwalls nya Youtubeprogram eftersom programmet har fel spelbolag som sponsor.

Expressen har hakat på och till tidningen säger EFD-ordförande Linda Wijkström att det är EFD:s beslut och att man tycker det är olämpligt för Schough (och därmed även alla andra damallsvenska spelare) att vara med i Ekwalls program:

”Vi tycker att kopplingen mellan Leo Vegas och ‘Ekwall show’ är rätt tydlig och skarp. Vi har Svenska spel som vår huvudsponsor och vi är lojala mot de sponsorer vi har. Damallsvenskan är en liga som är helt egenfinansierad och det är viktigt att vi har våra partners. Så vi och Eskilstuna ansåg att det var olämpligt för Olivia att vara med.”

Visst känns det väl som att det här måste ha gått väldigt fel någonstans på vägen? Som att EFD bör tänka igenom vilka effekter det här kan få framöver.

Personligen tycker jag att EFD borde verka för att de damallsvenska spelarna skall synas i så många mediala sammanhang som möjligt, inte tvärtom.

Jag inser att det finns gråzoner mellan reklam och journalistik, och Ekwalls program är sponsrat av Leovegas. Men många av SVT:s sportprogram har också sponsorer. Skall damallsvenska spelare exempelvis i framtiden hållas borta från SVT för att det är ”fel elbolag” som sponsrar sändningarna? Och tänk om damallsvenskan skulle skriva ett fett avtal med Burger King. Skall spelarna då stoppas från OS, en tävling som sponsras och förknippas med McDonalds.

EFD bör nog tänka igenom sitt ställningstagande några varv till, annars är risken stor att organisationen slår fälleben på sig själv.

View this post on Instagram

Olivia Schough ville väldigt gärna vara med i mitt nya TV-program #ekwallshow igår för att tillsammans med Veronica Wagner och Bojan Djordjic prata ungdomsidrott: hur, när och på vilket sätt ska vi leda barn till framgång. Allt var bokat. Men Olivia fick inte vara med. Organisationen Elitfotboll Dam stoppade henne. Inte för att det är ett spelbolag som finansierar mitt program utan för att det är fel spelbolag. De allra flesta sportprogram är finansierade/sponsrade av företag. I sportens värld oftast av spelbolag. Ta vilket program du vill och det omges av sponsorskylt eller reklam. Tyck vad du vill om det, men det är verkligheten och ger möjligheter att köpa dyra rättigheter eller att producera program. Ekwall Show är inget undantag och heller inte annorlunda. Det ska dessutom gå på YouTube och FÅR inte omges av spelreklam. Mitt program är ett väldigt seriöst journalistiskt program som inte har det minsta med spel att göra, vilket alla stora idrottspersonligheter som deltagit kan intyga. Det är jag son producerar med helt fria händer, vilket varit ett krav jag haft. Allt detta påpekade jag för Elitfotboll Dam men de ville inte se (klipp), inte lyssna, inte ens försöka spana ett litet steg längre än sponsorskap. Nu gick programmet väldigt bra ändå. Men det här handlar ju till slut om något helt annat, det handlar inte om mitt program. Det här är viktigare än så. Istället för att låta en ung, modig, stark och bra kvinnlig röst höras i ett väldigt viktigt och angeläget ämne så tyckte svensk fotboll att det var viktigare att bry sig om vad en utomstående sponsor dikterar för villkor. Det viktigaste för svensk fotboll var inte att låta Olivia Schough (eller någon annan damfotbollsspelare på elitnivå) stå för något viktigt som idrottspersonlighet, det viktigaste var hur ett TV-program var finansierat. Med den linjen kan svenska damfotbollsspelare inte delta i särskilt många TV-program idag, förutom de som är helsponsrade av Svenska Spel.

A post shared by Patrick Ekwall (@patrickekwall) on

6 tankar på “Slår EFD fälleben på sig själv?

 1. Helt rätt beslut av EFD!
  Viktigt att tänka på är att nätbolagen, Patrik Ekwalls nya arbetsgivare, är parasiter som utnyttjar Svenska Spels matcher (och ATG:s travlopp) för att anordna eget spel.
  Utan att betala en enda krona i ersättning!
  Svenska Spel betalar in cirka fem miljarder kronor till statskassan varje år.
  Nätbolagen noll!
  Svenska Spel är dessutom överlägset största sponsor till SvFF.
  Eftersom inte nätbolagen på Malta, Jersey, eller i annat skatteparadis, betalar någon skatt i Sverige kan de ge återbetalning på 88-93% av insatserna. Deras överskott används sedan i att vräka ut en oändlig reklamsoppa runt om i landet. Förvisso går lite pengar till några sportevenemang men det mesta hamnar i deras egna fickor.
  Nätbolagen är därmed en stark konkurrent till Svenska Spel (och ATG). Fotbollens största sponsor.
  Förstår givetvis att det är ett mervärde i att damfotbollen syns och hörs. Men Ekwalls reklamprogram och hans nya nätbolag kan fotbollen gott vara utan.
  Och Ekwalls Instagram-inlägg kom ju nu att handla mer om Ekwall själv, än om damfotboll, vilket troligen var hans strategi….
  Ekwalls motivering i en kvällstidning är bara strunt, han tappar själva poängen. Men kvällstidningen ”köpte” Ekwalls snyftstory och nätbolaget fick gratis publicitet. Snyggt jobbat!
  Om bara några veckor ska en spelutredning presenteras i Sveriges Riksdag. Äntligen ska det bli en omreglering av spelmarknaden som ska bringa ordning och reda i nätbolagsdjungeln.
  Utredaren kommer (troligen) att föreslå ett licenssystem där alla spelbolag som vill anordna spel i Sverige får betala en summa för sin spellicens. Spelbolagen får bl a samma rättighet att använda svenska fotbollsmatcher i sitt spelutbud. Dessutom kommer de att tvingas betala skatt till svenska staten på (troligen) 15-20% av vinsten.
  Återkom då, Ekwall.

  • Det finns en mängd svenska tv-kanaler som sponsras av oreglerade spelbolag. Tycker du att svensk damfotboll även skall stoppa spelarna från att medverka i program i alla de kanalerna?

 2. ….”prata ungdomsidrott: hur, när och på vilket sätt ska vi leda barn till framgång.”—–då väljer Ekwall 3 helt ointressanta människor att snacka om det. Har de egna barn eller erfarenheter i arbete med barn inom idrotten? Knappast…Ekwall vill etablera talk show av det lättare slaget då duger vem som helst. Om de bara ställer upp..någon reklam för damfotboll syns ej på långa vägar här, däremot för Ekwalls sponsor
  Schough kan ha stoppats av andra anledning som heter astmamedicin, väldigt populärt i grannlandet lol, men tydligen även i Sverige. Hur skulle jag då som förälder förklara för mina barn att den här tjej springer snabbt som satan fast hon är astmatiker?
  Förklara för oss gärna någon…

  • Dummaste jag hört… Antar att Schough själv varit ungdom och vet hur en bra verksamhet bedrivs. Astmamedicin? Vart kom det in i bilden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.