Diverse nyheter från damfotbollsvärlden

13.30 lottas VM-kvalet, lottningen skall gå att se här. Jag skrev om den här lottningen för ungefär en månad sedan.

Det är bara de sju gruppsegrarna som är garanterade en VM-plats. Blir man grupptvåa är det inte ens säkert att man får kvala vidare. Fyra av sju tvåor gör upp i playoff om Europas nionde och sista plats. I dagens kval finns det några nitlotter i form av Nederländerna och Danmark. Men även om vi får dem bör Sverige klara det här kvalet.

Så till helgens fotboll. Jag börjar i Frankrike, som kommer att hamna i damfotbollsvärldens fokus om några veckor. Då väntar nämligen sannolikt tre heta möten mellan storklubbarna Lyon och PSG under drygt två veckors tid.

Lagen drabbar först samman i ligan den 14 maj, sedan väntar cupfinal den 19 maj och med största sannolikhet även Champions Leaguefinal den 1 juni.

Båda lagen vann ju först matchen i sina semifinaler på bortaplan med 3–1. Inget talar för att Barcelona eller Manchester City skall kunna vända i returerna i Frankrike.

I den franska ligan vann Montpellier med 8–0 borta Saint-Etienne i helgen. Därmed kopplade svensklaget ett ännu hårdare grepp om den andra franska Champions Leagueplatsen bakom Lyon. Vinner Montpellier sina tre sista matcher är saken klar. I de matcherna möter de Metz, Soyaux och Rodez. Det låter ju inte omöjligt.

Noterbart är att det inte var något svenskmål i helgens storseger. Stina Blackstenius har inte hittat målet sedan hon flyttade söderut från Linköping. Bara två ligamål hittills är inte speciellt imponerande.

Faktum är att Sofia Jakobsson fortfarande är klubbens klart bästa målskytt med 14 mål. Det placerar henne på tredjeplatsen i seriens skytteliga, bara tre bakom ledande Eugenie Le Sommer och två bakom tvåan Ada Stolsmo Hegerberg.

Till Spanien, där det slogs nytt publikrekord i Liga Iberdrola i helgen. Det kom cirka 17 000 åskådare till derbyt där tabelltrean Valencia vann mot fyran Levante med 6–0.

Valencias spelare fick för övrigt en rätt häftig mottagning när de anlände till Mestalla inför matchen:

På temat mottagningar är det svår att gå förbi Marta den här helgen. Så här såg det ut när Rosengårdsförvärvet anlände till Orlando:

I helgen debuterade Marta för sitt nya lag. Hon började med att uppleva lite frustration på bänken:

Hon fick spela sista halvtimmen mot Washington. Inhoppet startade i moll där gästerna tog ledningen ganska omgående efter inhoppet. Det kunde dock ha slutat i succé, för Orlando gjorde ett snyggt kvitteringsmål, och på slutet hade Marta ett kanonläge att bli matchhjälte.

Därmed har det blivit dags för en liten koll på det som hänt i damallsvenskan i helgen. Där visar Linköping och Rosengård direkt att de tänker göra toppstriden till ett tvålagsrace.

Det enda av de andra lagen som kan ha en liten chans att haka på så här inledningsvis är Göteborg, som möter Kvarnsveden i kväll. Göteborg FC presenterade för övrigt ett publiksamarbete med IFK Göteborg i går. Det känns intressant, det är ju viktigt att locka folk till arenorna. Men frågan är om det finns någon ekonomi i det för damlaget.

Om det riskerar att bli ojämnt i toppen känns det som att det kan bli desto jämnare i mitten och botten. Båda nykomlingarna LB07 och Hammarby hänger exempelvis med bra ännu så länge – kul.

I elitettan joggar min storfavorit Växjö DFF vidare mot serieseger efter två klara segrar. Skämt åsido har Växjö inlett med två på pappret ”lätta matcher”. Det blir intressant att se om segertåget rullar vidare när det kommer tuffare matcher. En sådan väntar på lördag då Umeå IK kommer till Småland.

I de två inledande omgångarna är Assi en positiv överraskning för mig, medan Mallbacken är en negativ.

Att Holmalund har sex poäng är däremot inte någon skräll för mig eftersom de inlett mot Böljan och Östersund – två av mina nedflyttningslag. Däremot skulle det vara en skräll om Holmalund hängde med i toppen under någon längre period. Apropå Holmalund meddelades i går kväll att klubben kommer att delas upp i två – en för herrar och en för damer. Vi får hoppas att det är bästa vägen framåt för en klubb med intressant satsning på tjejer.

Så till Tyskland där Wolfsburg numera sitter i förarsätet i Frauen-Bundesliga. Deras 5–1-seger i Frankfurt tillsammans med Freiburgs 1–0-seger i Potsdam innebar att Wolfsburg nu har tre poäng ner till Potsdam i tabelltoppen.

Wolfsburgs snyggaste mål i helgen gjordes av Caroline Graham Hansen:

För höstens skrällgäng Potsdam kommer det att bli tufft att ta en av platserna i Champions League. Potsdam har kvar att möta både Wolfsburg och Bayern München, i och för sig på hemmaplan, men Potsdams svikande form gör att mycket talar för att det till slut blir Wolfsburg och München som blir etta och tvåa även i år.

Slutligen till England där det kom katastrofala damfotbollsnyheter häromdagen, när det meddelades att Notts County lägger ner sitt damlag i högsta ligan. Eskilstunaförvärvet Louise Quinn en av spelarna som kommit i kläm. Får vi se henne i damallsvenskan igen till sommaren?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.