Följetongen fortsätter, Sverige mot Danmark igen

VM-kvallottningen är klar, och för fjärde mästerskapet av fem ställs Sverige och Danmark mot varandra. Visst, även Ukraina, Ungern och Kroatien ingår i gruppen, men de tre lagen är bara med som utfyllnad. Det är mellan Sverige och Danmark kampen om gruppsegern kommer att stå.

Vi har alltså i olika skeden ställts mot danskorna i tre de fyra senaste mästerskapen. Här är en liten tillbakablick:

VM 2011:
I det VM-kvalet behövde gruppsegrarna i Europa spela playoff. Både Sverige och Danmark vann sina kvalgrupper, och lottades mot varandra i utslagsmatcherna. Sverige vann hemma med 2–1, men var riktigt illa ute i returen. Danskorna gjorde 2–0 just före paus, och kontrollerade matchen i den andra halvleken.

Charlotte Rohlin

Då klev Charlotte Rohlin fram och räddade den svenska VM-platsen med två nickmål. Först reducerade hon i 73:e minuten – och fixade förlängning. I förlängningen gjorde Rohlin enda målet, och Sverige vidare till VM med ett nödrop.

EM 2013:
Som arrangörsland var Sverige direktkvalade till slutspelet. Där lottades vi mot Danmark i första gruppspelsmatchen. Den slutade 1–1 efter att både Lotta Schelin och Kosovare Asllani missat från straffpunkten, och Stina Lykke Petersen blivit stor dansk poängräddare. Nilla Fischer var svensk poängräddare.

Stina Lykke Petersen

VM 2015:
Tro det eller ej, men Sverige och Danmark möttes aldrig i mästerskapet.

EM 2017:
Sverige och Danmark lottades i samma kvalgrupp, och till slut gick båda lagen vidare till sommarens EM-slutspel. Sverige vann första mötet på Gamla Ullevi med 1–0 efter segermål av Caroline Seger, fint framspelad av Olivia Schough – som sannolikt gjorde sin allra bästa landskamp.

Caroline Seger

Returen i Viborg i höstas slutade med dansk 2–0-seger. Det skall dock poängteras att Sverige i det skedet redan var EM-klart, medan Danmark behövde poäng. Dessutom saknade Sverige bland annat Nilla Fischer och Lotta Schelin.

VM 2019:
Nu lottas vi alltså mot Danmark igen i Peter Gerhardsson:s första kval som svensk förbundskapten. Som noteras från mötena i de tidigare mästerskapen har Sverige och Danmark två segrar vardera, medan en match har slutat oavgjord.

Som jag ser det hade Danmark en svacka från EM-bronset 2013 fram till förra hösten, då det kändes som att man började få ordning på lagbygget igen. Nu känns absolut danskorna som ett hot i VM-kvalet. Dock ser jag Sverige som gruppfavorit till 60–40 mot Danmark, mycket beroende på att Sverige varit väldigt stabilt i kvalspel, medan danskorna varit mer ojämna. Övriga lag kan sno någon poäng av de båda topplagen, men kommer inte att ha med gruppsegern att göra.

Ukraina kändes på uppgång för två–tre år sedan, men har tappat och gjorde ett svagt EM-kval. Där kom man grupptrea bakom Frankrike och Rumänien. Ungern och Kroatien var i samma EM-kvalgrupp. Ungerskorna blev trea på åtta poäng och kroatiskorna fyra på sju poäng i den grupp Tyskland vann före Ryssland.

Här är en kort genomgång av dagens VM-kvallottning, inklusive tips:

Grupp 1: England, Ryssland, Wales, Bosnien-Hercegovina och Kazakstan.
När det var dags för de toppseedade lagen att dras satt jag och hoppades på att Sverige skulle lottas i den här gruppen.

Nu var det England som drog den sportsliga vinstlotten. Jag bedömer det som 99-procentig chans att engelskorna tar direktplatsen till VM, mitt tips är att de gör det med full poäng. Kampen om andraplatsen kan bli jämn mellan Ryssland och Wales. Ryskorna är knappa favoriter här. Men frågan är om det blir en playoffplats för tvåan i den här gruppen. Jag är tveksam.

Grupp 2: Schweiz, Skottland, Polen, Vitryssland och Albanien.
Även Schweiz drog en sportslig vinstlott. Jag ger schweiziskorna 80-procentigt favoritskap. Skottland får 17 procent, och Polen de sista tre. Polskorna är lite på uppgång, men det logiska är att Schweiz går till VM och Skottland till playoff.

Grupp 3: Norge, Nederländerna, Irland, Slovakien och Nordirland.
Norge fick den lottning man absolut inte ville ha. Som jag ser det möter man de bästa lagen ur alla de fyra övriga seedningsgrupperna, utom möjligen den fjärde där Portugal känns något bättre än Slovakien.

Det kan faktiskt bli så att det blir så jämnt i den här gruppen att tvåan inte ens får spela playoff. Det är ju bara de fyra bästa grupptvåorna som får en andra chans.

Mina odds på gruppsegrare är: Norge 50, Nederländerna 49 och Irland 1. Slovakien och Nordirland kommer inte att vinna, men kan sno poäng av alla de andra lagen.

Grupp 4: Sveriges grupp. Se ovan.

Grupp 5: Tyskland, Island, Tjeckien, Slovenien och Färöarna.
Tyskland fick en kanonlottning, och kommer att vinna den här gruppen. Island blir tvåa, och bör ha en mycket god chans att ta en playoffplats. Oddsen på gruppsegrare: Tyskland 98 procent, Island 2.

Grupp 6: Italien, Belgien, Rumänien, Portugal och Moldavien.
Tillsammans med grupp 3 är den här den sportsligt sett mest intressanta, med fyra lag som kommer att kunna vara med och slåss om VM-platsen. Mina odds på gruppsegrare: Belgien 40, Italien 39, Portugal 16 och Rumänien 5.

Jag tippar belgiskt, vilket är en chansning. En chansning jag dels bygger på att jag inte bara vill tippa på de toppseedade lagen, dels på att Belgien faktiskt besegrade Italien med 4–1 i Cypern cup nyligen.

Risken är uppenbar att de fyra topplagen kommer att sno poäng av varandra, vilket gör att grupptvåan inte kommer att få spela playoff.

Grupp 7: Spanien, Österrike, Finland, Serbien och Israel.
Spanien kommer att spela VM-slutspel i Frankrike 2019. Det allt starkare spanska laget går igenom den här gruppen utan poängförlust. Jag ser spanjorskorna som gruppfavoriter till 99 procent.

Kampen om andraplatsen står mellan Österrike och Finland. I förra VM-kvalet var de båda också i samma grupp. Då tog Österrike andraplatsen på inbördes möte. Sedan dess har Österrike gått framåt och Finland bakåt. Därmed håller jag Österrike som favoriter med 65–35 i kampen om andraplatsen.

Sammanfattningsvis är alltså mitt tips att följande länder går till VM från Europa:

Arrangörsland:
* Frankrike – redan klara.

Och som gruppsegrare i kvalet:
* England
* Schweiz
* Norge
* Sverige
* Tyskland
* Belgien
* Spanien

Till playoff:
* Skottland
* Danmark
* Island
* Österrike

Grupptvåor som missar playoff:
* Ryssland
* Nederländerna
* Italien

Det var mitt tips. Vad tror ni?

11 tankar på “Följetongen fortsätter, Sverige mot Danmark igen

 1. Mycket bra genomgång och tips. Sveriges placering är väl lite hur EM går och om det blir en föryngring av laget. Får se om Peter Gerhardsson får ihop ett slag kraftigt lag. Prioriterar mittfältsspelet så Sverige kan föra spelet ?? Men det blir många bra matcher helt klart särskilt mot Danmark.

 2. Har personligen svårt att se oss som favoriter mot Danmark i kommande kval och detta av flera orsaker:
  1. Sundhage har i mina ögon vanskött Landslaget och idag tycker jag Danmark är bättre både sett till spelidé och vad gäller vilka spelare som är uttagna.
  2. Om Gerhardsson har sån koll som jag hoppas så kommer han vilja ändra mycket både vad gäller spelidé och vilka spelare som ska vara med, detta kommer ta tid att få ihop då Sundhage vägrat låta nya spelare pröva på landslagsspel i skarpt läge.
  3. Danmark har Pernille Harder som i dagsläget är överlägsen alla spelare vi kan ställa på planen.

  Nu är jag i o f s rätt säker på att både Danmark och Sverige kommer gå vidare då man bör tappa ytterst få poäng om ens några mot de övriga lagen som ligger LÅNGT efter kvalitetsmässigt.

  Lite OT kan noteras att de bästa svenska målskyttarna i Damallsvenskan så här långt heter Banusic och Hammarlund. Den ene kommer Sundhage ALDRIG ge chansen och den andre är längst ifrån landslagsspel av de som eventuellt får åka med till EM. Däremot lär iskalla Schough redan vara given oavsett hur hon presterar fram till slutspelet.

  • Fast det gäller att vinna gruppen. Tvåan är långt ifrån säkert på en VM-plats. Det är ju bara en av sju grupptvåor som kvalar in. De tre sämsta tvåorna får inte ens kvala vidare. Och i playoff kan man ju exempelvis ställas mot ett av Norge och Nederländerna.

   Har också noterat att Banusic och Hammarlund är bästa svenska målskyttarna i damallsvenskan. Vi får se hur det påverkar uttagningarna. Banusic har ju knappast varit någon favorit hos våra förbundskaptener.

   • Aj då. Ja i såna fall ser jag det som en stor risk att vi missar VM vilket förstås vore en katastrofstart för en tillträdande Förbundskapten (även om det till största del då skulle bero på faktorer som han inte kan råda över).

   • Det innrbär alltså att minst ett av lagen Sverige, Norge, Nederländerna och Danmark kommer missa VM. Trist. Samtidigt som minst ett av Italien och Belgien kommer att nå dit (eller ett ännu ”sämre” lag vid storskräll).

   • Banusic-Chawinga/ge henne medborgarskap/-Hurtig har mer fotbollskunskap än nuvarande hela svenska anfallet, undantaget Schelin och Rolfö. De skulle leka sig lätt med danskor är jag övertygad om!
    Att Chawinga inte vann priset för årets forward är skandal i sig och luktar mycket främlingsfientlighet inom svensk damfotboll tyvärr…

 3. Har inget att invända mot tipsen. Hugget som stucket mellan Belgien och Italien. Belgien är på uppgång medan Italien har stannat i utvecklingen. Båda lagen är ojämna. För Sveriges del var min önskegrupp på förhand Ryssland, Polen, Slovenien och Kroatien. Kul att få Kroatien med FC Rosengårdspelaren Iva Landeka. Fastän Danmark är en svår motståndare gäller Sverige som favorit och bör ta hem gruppsegern då man hittills har varit jämnare än Danmark. Mot lågt rankade motståndare är Sverige stensäkert. Ska man se det positivt så blir kvalet inte en transportsträcka som det brukar bli utan Sverige får en kvalificerad motståndare. Ukraina verkade vara på gång för några år sen men därefter har inte mycket hänt. Nu har man dessutom annat att tänka på.

  Uefa har än en gång blivit förfördelat av Fifa i fördelningen av VM-platser. Det visar att Fifa inte tar damfotbollen på allvar när man så uppenbart bortser från sportslig styrka. Uefa har den överlägset största bredden men det bryr sej inte Fifa om. Tio till elva lag från Uefa hade varit en rimlig fördelning. Det minsta man kan begära är att ett lag från Uefa hade fått möta det asiatiska kvalets femma i ett direktkval. Kanske borde även ett direktkval mot ett lag från Concacaf hållits. Nu verkar Fifa vara ute efter att devalvera damfotbolls-VM, men den enkla förklaringen är väl att man inte bryr sej.

  • Det är exakt samma diskussion på herrsidan men där tycker jag man har fog för kritiken. På damsidan håller jag dock definitivt inte med om att man skulle ha många fler platser för Europa, dels för att de europeiska länderna inte är så bra som på herrsidan men också för att framförallt Asien är MYCKET starkare på damsidan och förtjänar sina 5 platser, man måste ju tänka på att Australien ingår i Asiens pott och att det därför ”bara” bli 4 platser över för övriga länder.

   • Håller inte med. Faktum är att konkurrensen globalt i herrfotbollen är mycket större och det är ytterst få lag i VM som inte håller måttet. I dam-VM ser det annorlunda ut. Asiens fem platser innebär att precis alla lag som håller nån form av klass i praktiken har en gratisplats till VM (Australien inräknat). Visst kan man tycka att det ska vara så men jag är av motsatt åsikt. Den här gången kommer dessutom Asiens femma hålla alldeles för låg nivå. Framförallt Japans framgångar har bidragit till den fördelaktiga kvoten för Asien, men man har inte tagit hänsyn till hur det ser ut bakom topplagen. 4 eller 4,5 platser vore rätt nivå. Trots fel och brister är Uefa det världsdelsförbund som tar damfotbollen på störst allvar.

 4. Pingback: Dagen efter i Duiven | En blogg om internationell damfotboll

 5. Pingback: Den stora guiden till VM-kvalet | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.