Oj, vilken knall Hammarby fixade

I dag stack jag ner till Göteborg och kollade på matchen om bronsmedaljerna mellan Göteborg FC och Piteå.

Det var en ok match, där Piteå var det bättre laget och låg närmast segern. Gästerna hade två ribbskott och dessutom 5–4 i avslut mot mål. Göteborg var blekt i drygt 60 minuter, men blixtrade till några gånger på slutet och fixade en poäng. Men känslan av matchen är att Piteå är seriens fjärde bästa lag, medan Göteborg är femma.

I den första halvleken råkade jag hamna bredvid Peter Gerhardsson, som var där privat med sin snart fyraårige son. Det var spännande att höra hur vår pappalediga blivande förbundskapten kämpade med att förklara för sonen varför han inte hejade på något av lagen.

Sonen hejade inledningsvis på de svarta, men blev frustrerad över att det bara var de röda som gjorde mål i den första halvleken. Sonen var också frustrerad över att pappa inte ville gå och köpa popcorn när spelet pågick.

Jag bytte några ord med Gerhardsson, som berättade att han sett många matcher under våren, mycket för att få koll på hur lagen spelar. Han hade noterat att spelsätten varierar rätt rejält i damallsvenskan. Ännu så länge har han inte rest runt utomlands, utan nöjt sig med att kolla spelarna på hemmaplan.

På förhand kändes matchen i Göteborg som dagens klart mest intressanta. Men när det kom upp att Hammarby hade vunnit med 1–0 mot Rosengård hade man ju gärna sett den knallen. För det var förstås årets skräll i damallsvenskan, kanske till och med årtiondets. Spontant kan jag inte komma på någon större knall från de senaste säsongerna.

Jag har bara sett höjdpunkterna från matchen, och stämmer de skapade ju knappt Rosengård några riktigt vassa målchanser alls. I matchen mot Eskilstuna för två veckor sedan såg jag ett höglöst Malmölag som inte såg ut att vara berett att ta några blåmärken. Det låter som att det kan ha varit en liknande match i dag.

Faktum är ju att Rosengård efter två förluster på de fem första omgångarna börjar ha förbrukat sina marginaler i den här serien. Om LFC vinner i morgon är LFC sex poäng före FCR inför lagens inbördes möte i Linköping på lördag.

Där skulle ju faktiskt Linköping kunna haka av Rosengård från den damallsvenska guldstriden redan på ett mycket tidigt stadium i serien.

I dagens tredje match vann Djurgården med 2–1 mot Kristianstad i vad som verkar ha varit en jämn match. Det lär bli väldigt många täta matcher i årets serie, för framför allt på den undre halvan är lagen otroligt jämna.

I övrigt i dag kan vi gratulera Nilla Fischer till segern i Frauen-Bundesliga. Trots att Wolfsburg föll med 2–0 i Freiburg säkrade Fischers lag titeln. De gjorde det eftersom Bayern München med Fridolina Rolfö i startelvan (utbytt efter 72 minuter) vann med hela 4–0 mot tidigare tabelltvåan Potsdam.

Fridolina Rolfö

Det senare resultatet innebär att Bayern passerar Potsdam och sannolikt tar den andra Champions Leagueplatsen. Det är för övrigt bara kampen om andraplatsen som lever i ligan inför den sista omgången.

Wolfsburg har alltså säkrat guldet, det är även klart att Leverkusen och Mönchengladbach åker ut samt att Mandy Islacker vinner skytteligan. Frankfurts landslagsforward leder nämligen med åtta måls marginal inför slutomgången. Hon har gjort 19 mål medan trion Hasret Kayikci, Vivianne Miedema och Lina Magull delar andraplatsen på elva.

Mandy Islacker

Apropå Tyskland vann landet F17-EM efter finalseger via straffläggning mot Spanien i dag. Det var en final som spelmässigt slutade 0–0, efter att spelet förstörts av en vattensjuk plan.

Slutligen tillbaka till svensk mark. Jag hade alltså den blivande förbundskaptenen till höger om mig under den första halvleken på Valhalla. På den andra sidan satt Piteå-Tidningens utsände, som uppmärksammade mig på vilken fantastisk svit Assi har.

Laget från Risö Bruk i utkanten av Kalix vann i dag med klara 5–0 mot Hovås Billdal. Därmed har Assi full poäng efter fem omgångar i elitettan. Tydligen har det aldrig förut hänt att en nykomling i damallsvenskan eller elitettan vunnit sina fyra första matcher. Nu har Assi vunnit fem.

Men sviten är mycket längre än så. I fjol vann Assi 21 matcher och hade en oavgjord i division 1 Norrland. I kvalet blev det en seger och ett kryss. Man får backa till den 19 september 2015 för att hitta en förlust i serie- eller kvalsammanhang för Assi. Då föll man mot Alvik. Sedan dess har man totalt 31 raka matcher utan förlust, 29 segrar och två kryss. Hur det än slutar för Assi måste man vara imponerad av lagets framfart så här långt.

I och med att Kalmar och AIK spelade oavgjort i dag har fullpoängarna Växjö och Assi nu fått en fyrapoängslucka ner till det tredjeplacerade laget.

Nästan lika anmärkningsvärd som Assis fina start är Mallbackens fiaskoöppning. I dag blev det femte raka förlusten för det lag jag trodde skulle kunna slåss om omedelbar återkomst till damallsvenskan. Efter att ha förlorat i Falkenberg får Mallbacken rikta in sig på att hänga kvar. Det är redan fem poäng upp till säker mark för värmländskorna.

 

1 tanke på “Oj, vilken knall Hammarby fixade

  1. Häftig skräll förstås men den befäster också bilden jag har av att årets serie inte kommer avgöras under de närmaste omgångarna. Vad gäller LFC så är det ett stort OM man vinner på Behrn Arena, detta med tanke på att det alltid varit en plats där LFC haft mycket svårt att plocka alla poäng och därför skulle jag personligen vara nöjd även med ett kryss som ifjol.

    Efter Örebro har LFC en lång radda av mycket svåra matcher innan EM-uppehållet där topparna får sägas vara Piteå (b) och Eskilstuna (b), båda dessa arenor är liksom Behrn ställen där LFC har hemsk statistik vad gäller att tappa poäng. OM LFC mot förmodan skulle gå igenom samtliga dessa matcher utan förlust, några oavgjorda är förstås ok också, så kommer man ha ett utmärkt utgångsläge men chansen, eller risken beroende på vem man frågar, att så sker känns inte särskilt stor.

    Vän av ordning kanske vill kontra min mer pessimistiska inställning med att FCR minsann har lika usel statistik på Linköping Arena men deras förlustrad känns så osannolik att det snarare tyder på att FCR någon gång måste ha marginalerna på sin sida när lagen möts här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.