2–0 mot Kroatien – ett godkänt resultat

Det skall sägas direkt, jag har bara sett drygt 35 minuter av matchen. Det här blir alltså inte någon ger genomgripande analys.

Jag var tvungen att lämna tv:n i slutet av den första halvleken på grund av annan fotboll. Men den här gången lyckades jag inte undgå att få höra slutresultatet. Och det viktigaste i dag var förstås att Sverige tog tre poäng i VM-kvalpremiären.

Av de drygt 35 minuter jag såg tyckte jag att det såg väldigt lovande ut den första kvarten. Så långt gjorde Sverige skäl för det epitet som Pia Sundhage försökte lansera för några år sedan: ”det bolltrygga landslaget”.

Det var så långt ett väldigt bra passningsspel i uppbyggnadsfas. Det som däremot inte var av godkänd nivå var inlägg och inspel. För Sverige kom inte till ett enda avslut mot mål under den tid jag såg av matchen.

Och faktum var att det var farligare bakåt än framåt mellan minut 15 och 35. Vårt lag stod där för fyra bolltapp av den typ som man inte har råd med mot bra lag. Bolltapp som mycket väl kan leda till baklängesmål.

Det som var bra den första kvarten var att svenskorna hittade upp i mitten med sina passningar, och spelade sedan ut på kanterna. Efter en kvart började planen bli uppsprungen centralt, vilket gjorde det mer svårspelat. Samtidigt började kroatiskorna läsa de svenska uppspelen, vilket alltså gjorde att vårt lag plötsligt spelade med väldigt hög risk när de försökte spela in centralt.

Men under de 55 minuter jag ännu inte har sett blev det ju två svenska mål, och Peter Gerhardsson fick en trepoängare i sin debut. Min plan är att kolla klart matchen nu i kväll. Vi får se om det kan bli en längre analys i dag, eller om den får vänta lite.

Innan jag sätter punkt konstaterar jag att alla de högsta rankade lagen har vunnit, eller är på väg att vinna sina matcher i dag. Några matcher har fått jämnare resultat än väntat. Kroatien–Sverige 0–2 är förstås en sådan. Några andra är Rumänien–Italien 0–1, Schweiz–Polen 2–1 och Tjeckien–Tyskland 0–1. Både Italien och Tyskland vann för övrigt på självmål – ingen av Sveriges gruppmotståndare i EM lyckades alltså göra mål av egen kraft i dag.

Ett annat anmärkningsvärt resultat var Norge–Slovakien 6–1 (6–0). Framför allt måste ju Norge ha stått för en fantastisk första halvlek. Även Danmark vann med 6–1. Borta mot Ungern blev Sanne Troelsgaard tremålsskytt.

7 tankar på “2–0 mot Kroatien – ett godkänt resultat

 1. Viktigt att notera vilka det var som stod för spelet vid målen. Båda har upprinnelse i Blackstenius djupledslöpningar med påföljande inspel. Alltså Blackstenius! Rolfös framspelning är också fin. Två (nuvarande) linköpingsspelare avgör som målskyttar till Sveriges fördel.  Rolfö – Blackstenius – Hurtig
  
Blackstenius – Asllani – Rolfö – Asllani

 2. Det är svårt att ge betyg i en sådan regnmatch. Regnet öste ner och planen var dyngsur. Men jag tycker ändå några som var lite bättre än de andra.1 Fischer och Sembrant som en mur. 2 Blackstenius som krigade bra där framme. 3 Asllani och Hurtig jobbade bra och gjorde också målen. Men bra gjort av hela laget att vinna.

  • Ja, håller med dig, bra att vinna den här matchen – av hela laget. Fanns också en hel del bra intentioner i passningsspel, samt att målen är spelmål. Spännande startelva och trupp. Så det ser fortsatt intressant ut. Känner mig betydligt mer positiv och upplivad nu än under Sundhage.

 3. Såg stora delar av några av de andra matcher du nämner.
  Tyskland såg bleka ut (för att vara Tyskland). Slovakien körde offensivt mot Norge på bortaplan och Hansen, Reiten med flera hade julafton på öppna ytor. Schweiz har bytt en del spelare men hade 5-6 100% chanser de lyckades missa och såg okej ut spelmässigt.

 4. Lite småplock:

  Kroatien – Linköping 0-2? Man ska kanske inte överdriva det här med att tio av elva spelare i startelvan spelar eller har spelat i LFC, men det var i alla fall nuvarande LFC-spelare som gjorde målen och tidigare LFC-spelare som gjorde förarbetet. Men visst borde Rolfö gjort mål på sitt öppna läge i andra och visst borde Asllani gjort detsamma (eller släppt till Hurtig).

  Banusic var den enda svenska spelaren som inte åtminstone mimade till nationalsången. Kanske njöt hon av återkomsten till landslaget på annat sätt?

  ”Grisfotboll” sa Hurtig – instämmer. Mia Carlsson gjorde helt OK debut, men så är hon ju en av rätt få spelare som är van vid naturgräs, i varierande skick, från Vilans IP.

  Återigen visar det sig hur relativt lite 40 placeringar på rankingen betyder när det gäller att omsätta detta till mål.

  Blackstenius pigga och fina aktioner i förarbetena till målen. Inte bara ett ”fysmonster” och målskytt….

  Asllani mer grovjobbare för varje match som går.

  Yngre spelare mer framträdande än de äldre? Väl…..

  Svårt att bedöma värdet av ”nya landslaget” efter bara en match, men många ”Sundhagespelare” kvar och rätt ofta såg det ut som det brukade på hennes tid – lite färre höjdbollar kanske (och sådana hade kanske betalat sig sett till planens kvalitet). Fortfarande samma tal om att vara vassare i sista tredjedelen och ha bättre passningsprecision och inlägg.

  Vad är poängen med att byta in spelare med bara några minuter kvar eller ännu mindre? Att visa för dem att de inte är bortglömda? Få räkna en landskamp?

  Norge och Danmark sex mål vardera. När gjorde Sverige det senast i en match av betydelse?

  Banusic med tröja nummer 8 – symbolik?

  • ”Grisfotboll”? Nja, kanske med tanke på hur kläderna såg ut efter matchen… Annars en tuff insats av alla 22 spelare på plan och Sverige får en stor eloge för att ha knipit tre poäng mot ett dödgrävarlag i ösregnet på en kroatisk potatisåker.

 5. Man ska förvisso inte dra några förhastade slutsatser av en storseger mot Slovakien men det ska bli spännande att se hur Norge reagerar nu när energisänket Ada Hegerberg inte är med längre. Ser man på Danmark så är det ju imponerande att med den usla uppladdningen kunna gå ut och köra över motståndet även om förstås också Ungern är för svagt för att vara en värdemätare.

  Vad gäller vår egna match mot Kroatien så är det ju oacceptabelt att tävlingsmatcher ska få spelas på en plan som inte håller nivå för Korpen, tror t o m Mia Carlsson som ju är van vid Vilans IP hade svårt att få till tajmingen på den potatisåkern. Skönt att vi verkade slippa ifrån utan några skador, risken för sådant måste ju annars öka lavinartat när underlaget är så gropigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.