Legendarerna som gett damfotbollen ett löjets skimmer

Mia Hamm, Maia Jackman, Sissi, Sun Wen, Nadine Kessler och Jacqui Shipanga.

Det är sex personer som gjort mycket nytta för damfotbollen. Så mycket att Fifa utsåg dem till att plocka ut tio kandidater till priset för världens bästa spelare säsongen 2016/17. Det var ett stort misstag.

Där visade det sig nämligen att nämnda personer inte höll måttet. Deras val av kandidater lägger nu ett löjets skimmer över damfotbollen. Redan när de tio kandidaterna presenterades reagerade jag starkt och skrev att juryn…

”återigen visat häpnadsväckande brist på kompetens vid nomineringen”

Framför allt var det två namn; Carli Lloyd och Deyna Castellanos, som inte ens borde ha varit nära att räknas in bland världens tio bästa spelare under det aktuella året.

Nu har just de två röstats fram till topp tre, av spelare, ledare, reportrar och supportrar. I ”finalen” möter de Lieke Martens – och jag hoppas verkligen att den nederländska stjärnan tar hem priset. Allt annat vore en megaskandal. För Martens är alltså den enda av de tre finalisterna i kampen om damfotbollens finaste pris som är värdig finalplatsen.

Carli Lloyd bad ju nästan om ursäkt redan när hon prisades som världens bästa spelare säsongen 2015/16. Det senaste året har hon hade det ännu tuffare.

Hennes 2017 har varit en riktig skitsäsong där hon bara har gjort ett mål på tio landskamper för ett USA som sett darrigt ut, och som har förlorat fler hemmamatcher än på evigheter. I NWSL har Lloyd bara spelat åtta matcher för Houston Dash, och gjort ett mål. Under sin korta sejour i Manchester City hann Lloyd med sex matcher och tre mål.

Lloyd lever på gamla meriter, vilket inte borde vara någon faktor när världens bästa spelare skall koras.

För Venezuelas 18-åriga supertalang Castellanos är det tvärtom, hon lever på hopp om framtida storhet. Men hon är däremot inte någon nutida storhet. Under det år som nomineringen gäller blev hon utnämnd till tredje bästa spelaren i F17-VM. Den bästa, Japans Fuka Nagano platsar inte i det japanska A-landslaget.

Enligt wikipedia har Castellanos totalt spelat fyra A-landskamper. Siffran kan stämma med tanke på att Venezuela bara har spelat två matcher i år. En av finalisterna till priset som världens bästa spelare har alltså aldrig visat upp sig på högsta seniornivå.

Radiosportens Richard Henriksson kallade nomineringarna för bisarra och skandalösa.

Även internationellt har nomineringarna sågats. Framför allt anser majoriteten att Sam Kerr och Pernille Harder har blivit rånade på välförtjänta finalplatser.

 

Fifagalan är ett av de tillfällen under året där damfotbollen får synas i det stora rampljuset. Tråkigt att sporten då får skämmas över hur saker och ting sköts.

Det om gårdagens snackis i damfotbollsvärlden. I dag återstartar damallsvenskan efter landslagsuppehållet. Jag har haft en körig vecka på jobbet och har inte hunnit sätta ihop någon sammanfattning av Kroatien–Sverige. Den kommer, men tyvärr var det ju rätt svårt att göra någon mer detaljerad analys av det nya spelsättet. Den analysen får vänta till slutet av oktober.

Damallsvenskan var det. Där är det ju fortfarande så många lag som är indragna i guld- eller nedflyttningsstriderna att i princip alla matcher känns viktiga.

I dag spelar Kvarnsveden–Eskilstuna och Djurgården–LB07. Där hamnar mitt fokus på matchen i Borlänge, där lillasyster Chawinga troligen gör debut. Det blir väldigt spännande att se vilken klass hon håller.

I morgon väntar Kif Örebro–Rosengård, Piteå–Hammarby, Göteborg–Kristianstad och Linköping–Vittsjö. Det borde ju bli segrar för de båda topplagen. Piteå är favoriter mot Hammarby, men där känner jag att de är lite skrällvarning.

Slutligen är ju Göteborg–Kristianstad riktigt intressant. Med seger är nästan skånskorna klara för damallsvenskt spel även 2018. Vid förlust kan man vara rejält indraget i nedflyttningsdiskussionen igen.

Det spelas även en väldigt spännande match i elitettan i dag. Eftersom Assi vann med 1–0 i Umeå i går behöver IFK Kalmar poäng hemma mot Växjö DFF i det glödheta Smålandsderbyt. Både Barometern och SMP direktsänder matchen till sina inloggade prenumeranter.

Kollar vi snabbt på det internationella utbudet så drar ju engelska WSL igång i helgen. Spelare 12 har gjort en genomgång av lagen. Och guldstriden där skall ju stå mellan Chelsea, Manchester City och Arsenal. Vi har ju svenskintresse i de båda Londonklubbarna.

I Tyskland visas Frankfurt–Sand på DFB-tv den här helgen (söndag 11.00). Synd att man inte visar helgens toppmatch Freiburg–Potsdam i stället. Båda de lagen har ju full poäng och kändes redan innan säsongen hetare än Frankfurt och Sand. Helgens franska toppmatch spelas i morgon 15.00 mellan Lyon och Paris FC (alltså tidigare Juvisy).

11 tankar på “Legendarerna som gett damfotbollen ett löjets skimmer

 1. Skandal och skandal…för mig var det skandalöst att Claudia Neto inte vann MVP priset i sista upplagan av DA, som hon förtjänat mest av alla..men så kan det gå när samma jury sitter år in år ut
  Sedan att Castellanos finns bland de 3 finalister är väl bra för damfotbollens utveckling, inte minst i Sydamerika
  Förra året då fick Skandinavien ”sin” vinnare i Ada Hegerberg, något förvånande och oväntad, nu är det tur på någon annan
  Detta pris mest handlar om damfotbollens propaganda, inte bara de individuella prestationer på en lokal eller något begränsad geografiskt område,

 2. Listan och röstningen blir ju meningslös nu, som flera andra tidigare pris. Tror det beror på tre problem.

  1) Damfotbollen har ingen Messi eller Ronaldo. Marta är fortfarande bra men på nedgång. Lloyd förtjänade det 2015 men har aldrig annars egentligen varit självklart världens bästa spelare. Ingen annan har varit dominerande under lång tid på alla nivåer.

  2) Det går inte att mäta de bästa spelarna mot varandra tillräckligt ofta. De flesta bästa herrarna spelar i champions league och de spelar många matcher i den turneringen varje år. För damerna är inte ens flera av de bästa klubbarna i europa med. Och sen alla spelare som saknas från amerikanska och andra ligor.

  3) Damfotbollen tas inte på allvar, nu var det tydligen tidigare spelare som valde, men hur intresserade är de av att följa med i alla ligor runt världen? Och tidigare är jag övertygad om att de som röstat knappt varit intresserade och bara kryssat i Marta eller Lloyd för att de är de spelare de hört talas om.

  Finns det ingen lista som röstas fram av er journalister/bloggare som försöker följa alla delar av damfotbollen? Skulle vara mer intressant.

  Själv har jag vissa favoritspelare, och har svårt att vara objektiv.

 3. Lyft blicken söderut idag och se Fiorentina med Öhrström och Göransson spela supercupmatch i Italien

  Heja Stefanie o Antonia
  Christoffer

  • Ok tack! Mycket mer intressant, jag tycker man kunde tagit topp 20 där (minus vissa och plus vissa andra) i vilken ordning som helst nästan. Alla är väldigt bra spelare men ingen riktigt dominant över lång tid.

  • Neto #75, Martens #50, Blackstenius #31, Harder #13.

   Intressant. De lär ha förbättrat sina placeringar.

   Jag har Harder som #1. Blackstenius som bästa svenska. Och Neto med en bättre placering.

 4. Ett dåligt skämt helt enkelt. Varken Lloyd eller Castellanos borde ens vara topp 10. Samtidigt som spelare som Groenen (världens bästa centrala mittfältare?) och Marta (som lyft Orlando från ett bottenlag till att kvala in i slutspelet nu när hon slipper ”Anders And”-tränare som kör henne för defensivt) inte ens kom med på listan. Suck.

  Appropå såna här listor undrar jag vem bloggaren tycker är världens bästa målvakt för närvarande? Ditt EM-val Zinsberger har ju till exempel fått nöta bänk i Bayern i säsongsstarten. Känns som att där är många om budet men inga givna absoluta toppmålvakter.

  • Det är en vansinnigt svår fråga du ställer. Efter Hope Solo och Nadine Angerer har ingen riktigt klivit fram och påtagit sig rollen. Jag trodde att Hedvig Lindahl var på väg efter starka säsonger både 2015 och 2016. Men hon har inte varit lika strålande det här året.

   USA har många duktiga målvakter, Tyskland likaså. Men ändå ingen Solo eller Angerer. Övriga länder på världsrankningens topp sju har stabila förstamålvakter, men ingen som jag skulle ranka som bäst i världen.

   Som du ser har jag inget klockrent namn. Den målvakt som är hetast för tillfället är nog ändå Adrianna Franch i Portland Thorns. Hon fick i och för sig inte plats bland topp tre i senaste landslagstruppen, men hon har släppt in minst mål i NWSL. Hon har dessutom räddat fyra straffar och hållit elva nollor – vilket är nytt ligarekord.

   • Adrianna Franch alltså, intressant. Ingen spelare jag har bra koll på men av klippet att döma en bra målvakt helt klart. Själv skulle jag nog säga Karen Bardsley. Hon släppte ju trots allt inte in ett enda mål under sina tre matcher i EM.

 5. Pingback: Den stora årskrönikan över 2017 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.