Samma elva som mot Kroatien?

Det är fullt upp på jobbet den här helgen, så det finns inte mycket bloggtid. Men under förmiddagen har jag varit på landslagets träning på Borås Arena. Av den att döma blir det samma startelva mot Ungern som det var mot Kroatien.

Det känns ju ganska logiskt, eftersom det förväntas en liknande matchbild, med ett mycket tillbakadraget motstånd.

21 tankar på “Samma elva som mot Kroatien?

 1. Lite frågande till 4-3-3 uppställningen sist med Banusic som mittfältare eller tillbakadragen forward. Har svårt för 4-3-3 uppställning då det krävs diciplin och stor rörelse från övriga lagdelar, backar och forwards. Laget blir oftast undertaligt på mitten då t ex Seger är för långsam och för defensiv numera och Aslani ju försöker vara offensiv och kreativt och därmed uppstår luckor på mitten som motståndare kan utnyttja. Tror mera på 4-4-2 uppställning med två renodlade forwards – Banusic och Blackstenius. Beroende på motstånd kan sen backar elelr yttermittfältare sen bli mer eller mindre offensiva.
  Nu var ju vädret misserabelt och mattan dränkt så det är svårt att göra en riktig utvärdering av matchen mot Croatien.

  • Det var ju inget regelrätt 4–3–3 man spelade med mot Kroatien. I uppställt försvar var det ju utpräglat 4–4–1–1 med Banusic som släpande forward, alltså så nära 4–4–2 man kan komma.

   Däremot vred man ju upp till ett mellanting mellan 4–2–3–1 och 4–1–4–1 i anfall. Tyckte i princip aldrig att det svenska laget var formerat i 4–3–3.

   • Nåja, den officiella laguppställningen var 4-3-3 och även i TV presentationen och att det sen inte blev renodlat 4-3-3 berodde på dålig rörelse i laget eller att man inte höll sina positioner – man spelade aldrig med enbart 1 forward i praktiken – både Hurtig och Rolfö spelade knappast några mittfältare utan var uppsatta som forwards – Hurtig, Blackstenius och Rolfö. Oavsett vad som var meningen eller vad utfallet blev spelade Banusic tillbakadragen (offensiv mittfältare eller tillbakadragen forward) och inte som forwards på topp eller i sin naturliga forwardsposition som hon har i LFC. Tyckte inte hon verkade bekväm i den rollen utan såg mest ovan och vilsen ut. Får se vad Gerhardsson väljer på tisdag och att han låter Banusic spela där hon trivs bäst och gör mest nytta?

    • Jag går aldrig på hur de sätter upp laget på den officiella laguppställningen. Det gör inte Peter Gerhardsson heller. Så här sa han till mig när jag intervjuade honom häromveckan:
     ”Jag pratar väldigt lite i sifferkombinationer. När matchen börjar är spelarna sällan i den formation som siffrorna säger. En sifferkombination skapar olika bilder hos olika personer, därför pratar jag om roller.”
     På den taktiska bilden på laguppställningen inför Kroatienmatchen hade Sverige ett rakt tremannamittfält med Marija Banusic i den centrala positionen. Jag kan inte minnas att det såg så ut under en enda sekund. Och jag räknar inte med att det kommer se ut så i många sekunder mot Ungern heller. Banusic har minimalt ansvar i defensiven, hon skall leda anfallsspelet.

   • Här är laguppställningen från SVFF fotbollssida. Ser man tydligt 4-3-3 uppställningen med nr 8-Banusic som central mittfältare och knappast 1 forward.

    Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl – 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 16 Mia Karlsson – 9 Kosovare Asllani, 8 Marija Banusic, 17 Caroline Seger (K) – 18 Fridolina Rolfö, 11 Stina Blackstenius, 10 Lina Hurtig.

   • Men nu var det ju en taktisk laguppställning som visade 4-3-3 på pappret och i verkligheten blev det något helt annat, men min poäng var att Banusic spelade för långt ner i plan – tillbakadragen på mittfältet – och hon försökte väl spela enligt 4-3-3 i någon slags spelfördelande roll – men det blev fel enligt mej. Varför Gerhardsson presenterar en tydlig 4-3-3 uppställning och sen i verkligheten ger dom andra roller förstår nog inte många – och inte spelarna heller. Banusic skall spela på topp som toppforward och targetplayer oavsett om man spelar 4-3-3, 4-4-2 eller 4-2-3-1 – sen måste hon visa mer attityd och bättre rörelse – men det är en annan historia. För övrigt tycker jag din blogg är kanon!

 2. Gissar att Gerhardsson vill testa i stort samma lag som senast. Det var nog svårt att dra rätt slutsatser från den matchen.

 3. Nja med tanke på att det är slutet på oktober och i Borås kan det bli en ”Kroatien match” med tanke på vädret 😉 Tycker också att 4-4-2 passar bättre för Sverige. Såg att Sofia Jakobsson är med i truppen, bra. Vet inte men kan det bli en målskillnad mot Danmark ? Då gäller det att göra många.

  • Tror dock att Borås arena tål vatten bättre än ”Crotien matchen”. För närvarande har man inte rätt spelartyper till 4-3-3 – gäller då mittfältet. Danmark kommer väl att tappa poäng då man åkte på walk over mot Sverige och riskerar t o m uteslutning när Uefa bestämmer sig i november – oavsett om Danmark spelar mot Croatien – så tveksamt om det kan bli målskillnad?

  • Sofia Jakobsson är med, fast ändå inte. Hon har varit med och tränat, men kommer inte att spela matchen. När det gäller Borås Arenas underlag klarar det rätt mycket vatten. Konstgräsmattan brukar dränkas av vatten innan avspark för att Elfsborg och Norrby skall kunna spela med ett snabbt passningsspel.

  • Om Danmark får spela vidare så borde det vara med poängavdrag (utöver den självklara 0:an i matchen mot oss) och detta gör att det med väntade resultat i övriga matcher inte kommer bli en målskillnadsaffär.

 4. Ja ska bli intressant att se Banusic, hon imponerade inte senast. Men på ett bättre underlag kanske hon kommer mer till sin rätt?

  • Banusic är ett mysterium – ofta kreativ och vass framför mål, men ofta orörlig, loj och oinspirerad. Kanske mentalt och en attitydsfråga. Frågar mig dock vad Gerhardsson vill med en mittfätsposition position eller tillbakadragen forward – tycker inte det passar henne och hon verkade lite vilsen och ovan på den posten i Croatien matchen – men den sura och ospelbara planen gör kanske att analyser är svåra att göra?

   • Skulle gissa att Gerhardsson vill ha med henne mer i spelet och att detta kan vara ett sätt. En, vars position kanske blir mer konkurrensutsatt är Seger, nu när Roddar kommit med. Om hon får spela…

    • Mycket möjligt att Peter G vill ha med Banusic mer i spelet – men som sagt, svårt att analysera efter Croatien matchen och den svårspelade planen. Seger var långsam och trög i EM – lite speltid i Lyon – och nu är det ju konkurrens om platserna på centrala mf dom du påpekar – Salami, Folkesson, Roddar tex – Seger kanske får ta en def roll på mitten?

 5. The Observer – rättelse av mitt förra svar 20171023 16:07 till dig. Aslani skall det vara och inte Salami naturligtvis – även om Aslani är liten och ”naggande god”. Sen var det Roddar och inte Riddar. Får skylla på nytt krångligt tangentbord (Swift key) på min nya smartphone:

 6. Alla vill ha med Banusic mer i spelet eftersom hon är en av de mest tekniska och konstruktiva. Men för att kunna få bollen måste hon LÖPA!
  Man kan inte spela fotboll på den här nivån stillastående.
  Linköpings spel går ut på fart, ständiga löpningar och snabbt passningsspel. Efter sommaruppehållet har det sett synnerligen trögt ut för Banusic.

  • Hur man än vänder och vrider på det hela, så har hennes vårsäsong varit mer framgångsrik målmässigt än hösten. Som hon spelade då hade det varit motiverat att ha med henne i landslaget i EM. Det är det nu också och en viss startsträcka får man nog räkna med för henne liksom för alla spelare. Själv funderar jag över om kritiken mot henne främst dyker upp nu när målproduktionen gått ner, eller spelar hon så mycket annorlunda nu jämfört med i våras?

   • I våras var Banusic mer delaktig i spelet och tog mer initiativ och tog sig ofta in i målområdet och gjorde mål på egen hand och var framme på returer och satt frisparkar. Nu på hösten har hon i Allsvenskan och i CL spelet varit mindre delaktig, varit mindre spelbar, mindre rörlig och inte så ofta i målområdet och verkat loj – så visst är det annorlunda och målfabrikationen har gått ner. Men visst får man räkna med en viss startsträcka och svårt att sia om framtiden efter 1 match i landslaget – synd att Danmarksmatchen frös inne – hade varit en stor värdemätare både för henne och hela svenska laget. Skall bli spännande att se hur det ser ut mot Ungern i morgon.

  • Visst är det bra med rörelse men ”ständiga löpningar” kan det inte vara hela tiden – däremot ett varierat spel med rörelse, men alla kan inte löpa ständigt – däremot får gärna Blackstenius och Jacobsson springa i djupled men någon måste slå bollen och någon måste hålla i bollen och vara spelbar. Linköping har i sina bästa stunder ett varierat anfallspel där man rör sig men också kan hålla i bollen, spela kombinationsspel men där Banusic och Hurtig håller i bollen och utmanar – men visst måste Banusic vara mer rörlig och inte så stationär, men hon kan inte röra sig ständigt, som sagt.

 7. Ser att några spelare i damlandslaget vill ha ett möte med Danmark i november, i stället för den inställda matchen den 20 oktober. Även det danska landslaget kan tänka sig detta. Helt befängt, anser jag och instämmer med Caroline Seger när hon säger att ”så skulle det aldrig gå till på herrsidan”. Självklart – vad är det för snack? Ska Sverige av sentimentala (och delvis personliga skäl) försöka att rädda Danmark ur knipan, den som har uppstått efter att DBU+Kvindelandsholdet drog sig ur VM-kvalet? Sverige ska, om inga ”kålrötter” inom UEFA bestämmer annorlunda, gå vidare med en WO-vinst i bagaget mot Ungern. Danmarks damer satsade högt och förlorade – på kort sikt, men kommer på lång sikt att vara stolta över sitt engagemang, strunt samma om det kostade en och annan VM- och OS- plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.