5–0 efter blixtfotboll i Borås

Efter fotbollsenduro i Kroatien kallade Peter Gerhardsson dagens match i Borås för blixtfotboll. Mest eftersom underlaget var blixtsnabbt.

Jag har inte ork för någon längre analys här i bloggen i kväll. Det var jobbigt nog att få ihop en krönika till tidningen.

Men bakom 5–0-segern mot Ungern låg ett stundtals riktigt bra svenskt spel, framför allt i den första halvleken. Den här gången var de fasta situationerna väldigt bra, och tre av målen kom också på sådana.

I övrigt i kväll noterar jag att Martin Sjögren och Norge fortsätter att ha det otroligt tungt. I dag föll man med 1–0 borta mot Nederländerna efter att Vivianne Miedama gjort segermålet i 93:e minuten. Blytungt, även om det var 17–3 i avslut till hemmalaget.

Noterbart också att Island följde upp 3–2-segern i Tyskland med 1–1 i Tjeckien. Därmed tappade Island det grepp om gruppsegern som man kopplade i förra veckan. Ett annat intressant resultat var att Belgien vann borta mot Portugal med 1–0.

20 tankar på “5–0 efter blixtfotboll i Borås

 1. Gerhardssons ”nya” landslag börjar så sakta ta form med en klar struktur och klara linjer och ett kombinationsspel och passningspel som lovar gott. Förhoppningsvis är det slut på det ”hattande” med spelsystem och byte av spelare och positioner stup i ett som rådde under Sundhage. Visst skall man kunna vara flexibel och ändra taktik och uppställning beroende på motståndare och även under förutsättningar under match men det måste finnas en klar spelide´ och klara rollfördelningar som spelarna kan ta till sig. Verkar som Gerhardsson använder spelarna på dom poster dom antagligen gör bäst nytta och spelar på positioner som dom är vana vid från klubblagen. Många var bra Aslani bäst, Seger verkar ha fått en nytändning och Hurtig bra på sin kant och även Banusic visade glimtvis vad hon kan i nr 10 rollen. överlag så fans det både uppspel genom mitten, långbollar och kantspel – även om mycket kan bli ännu bättre. Egentligen borde Hurtig, Blackstenius och Banusic satt sina lägen så 5-0 var snarae i underkant Dagens uppställning är nog i stor sett den bästa vi har just nu och det finns spelare på bänken som kan utmana om positioner och vara back up vid skador eller avstängningar – tänker på vb Jonna Andersson istf Carlsson, Magda Eriksson istf Fischer, Sembrandt i backlinjen, på mitten Folkesson och Roddar istf Seger, Aslani och på forwardsidan Mimmi Larsson, Sophia Jacobsson istf Hurtig, Banusic och Rolfö. Ser framåt mot fortsättningen och trän landskamper mot Frankrike bl a.

 2. Jag börjar med det kanske mest positiva efter matchen – Gerhardsson var inte översvallande nöjd, trots att Brolin/Marklund närmast försökte övertala honom. Han verkar både ha höga krav och en nykter syn på prestationen, vilket bådar gott. Trots detta och att det inte var något toppmotstånd syntes det att detta var ett pånyttfött landslag, med tydligare offensiv spelidé och variation. Den uteblivna matchen kanske ändå förde med sig att landslaget kunde gnugga några saker extra mycket.

  Mest ”pånyttfödd” var Asllani som kommer till sin rätt centralt på mitten, precis som i Linköping. Efter tio år i landslaget börjar hon visa sin mer av potential som spelare, målen oräknat. Banusic blev mer involverad i spelet än under hösten i Linköping. När hon inte är sista utpost framåt finns alltid mer arbete att göra även när målsituationerna över över. Det är bra för henne och landslaget. Dessutom några fina hörnor och frisparkar. Seger var inte den bromskloss och bolltrampare hon ofta varit i landslaget på senare tid, utan gjorde sig spelbar och höll uppe tempot. Möjligen drog hon på sig litet för många frisparkar. Överlag firade kantspelet med inspel triumfer i första halvlek, med en lurig och svårfångad Hurtig.

  Jag vet inte hur mycket man ska klandra målsumparna i en match som vinns med 5-0, men bättre effektivitet behövs förstås mot bättre lag, där chanserna antagligen blir färre. Jag tycker, som alltid, det är tveksamt att byta in spelare för ungefär tio minuters speltid, om det inte handlar om tydliga trötthetstecken eller skador (hur illa var det med Samuelsson? Hon lägger sig inte frivilligt…). Men visst var det motiverat att ta in Roddar och låta henne debutera – det gjorde hon bra. Även om det nu var Asllani som gick ut, så undrar jag om inte Seger sitter mer löst på sikt om/när Roddar etablerar sig.

  Man ska kanske inte överdriva betydelsen av detta Linköpingsdominerade landslag, men någon betydelse kan det ändå ha när många av spelarna känner varandras rörelsemönster och styrkor från klubblaget. Sammantaget verkar Gerhardsson ha ”skruvat” på rätt saker och lockat fram kvaliteter som inte synts på länge i landslaget. Framtidsnamnen är fler än dåtidsnamnen. Till sist hoppas jag på att ordet beslutsamhet ersätter det ofta använda ”vi måste ha tålamod” – det var beslutsamhet som stod bakom segern.

 3. Precis som du påpekar var det ett mer spelande landslag med kombinationer och en tydlig spelide´med spel centralt genom mittfältet men även bra kantspel både på höger o vänsterkanten, även om inläggen kan bli ännu bättre och inte så nära målvakten. Tycker också Seger var ”pånyttfödd” och vann närkamper och spelade bollen snabbare än tidigare och verkar van vid sin lite mer defensiva roll. Noterade också att bytena var lite konstiga – Mimmi Larsson istf Banusic – klart olika spelartyper – borde kanske bytt Larsson tidigare mot Blackstenius eller Rolfö och gett Mimmi lite mera tid och även Roddar borde fått mer än 7 min och kanske bytt ut Seger istf Aslani som du påpekar – nu var ju matchen klar sedan länge. Sen borde ju Hurtig och Blackstenius satt sina frilägen och även Banusic – kanske konstgräset gör att bollen studsar lite annorlunda? Sen är det som du nämner bra att Aslani, Hurtig, Banusic, även Rolfö tidigare och Jonna Andersson spelar i Linköping och känner varandra styrkor (och svagheter) bättre än de övriga. Därför kanske Jonna Andersson är ett bättre alternativ än M Carlsson på vänsterkanten och samspelet med Hurtig.

  • ”Sen borde ju Hurtig och Blackstenius satt sina frilägen och även Banusic – kanske konstgräset gör att bollen studsar lite annorlunda? ” Det kan ju knappast Hurtig eller Banusic skylla på, eller hur?

   • Visst är det så – Hurtig och Banusic bör ju vara vana vid konstgräs. Fel av mig – menade nog konstgräs i allmänhet om jag nu menade något alls. Kanske skiljer på olika planer och olika anläggningar – var ju lite blött också – men det var konstigt att alla tre sköt högt över på klara lägen – alla tre?

    • Såg konstigt ut, kanske Mimmi förivrade sig, fick felträff, fel fot eller konstgräset. Hon grämer sig säkert över den missen.

 4. Matchen visade i all sin tydlighet att fotbollen kan vara enkel grej att utföra, inte als något med ”atomfysik” att göra, såsom vissa tränare vill framstå spelet på.
  Gårdagens match påpekade också saknaden av något slags kommunikation inom laget, mellan 2 bland de mest erfarna spelare, nämligen Lindahl och Samuelsson då den sista skadades efter sin målvakts ingripande; ett billigt, onödig, klantig situation, tycker jag
  Detta bevisade också min tes att det finns inga ”fysmonster” bland elitidrottare, bara de kloka och de på motsatta kanten. För att alla borde ha i åtanke sina begränsningar annars riskerar man gå sönder….kolla bara på Zlatan..
  Det gör inget att många vill se spelare ”stupa” ute på plan i sitt agerande, Hetsen utifrån känns som en del av sporten. Folk är dumma ibland, särskild media och detta hjälper varken spelare eller laget när olyckan är väl framme: Att man efteråt faller krokodiltårar om spelarens hemska öde..såsom media gjorde med Schelin är bara groteskt hyckleri, tycker jag..

 5. 5-0 mot Ungern – utan deras i särklass bästa spelare – är väl rätt normala segersiffror.
  Bra att se Gerhardssons reaktion när studiodamerna drog igång hyllningssnacket. Han ville se matchen i repris först innan han kunde uttala sig om kvaliteten.
  Man kan väl redan nu slå fast att Gerhardsson/Wikman vs Sundhage/Persson är typ 100-0! Det är bara att se (spel)glädjen i gruppen.
  G/W ger spelarna klara order, man tränar sedan under samlingen på det man ska genomföra under matchen.
  S/P gjorde tvärtom. En massa tomt snack, bytte spelare hit och dit, inga klara linjer utan förvirrade spelare fick själva lösa uppgiften ute på plan.

  • Håller med fullständigt. Sån skillnad i både laguttagning – dom bästa får spela och inget krav eller villkor att man skall bete sig på ett speciellt sätt och passa in i Pias och Lillys sociala mönster och en tydlig spelidé. Man märker att spelarna verkar ha fått tillbaka tron på sig själva och trivs i sina roller.

  • 100-0? Så pass, redan? Var kommer det då att sluta? Men jag håller väl med dig, ändå – klart jag gör! Och (spel-) glädje är nästan verkligen allt. Kan de få till den så är mycket vunnet redan. Skulle även kunna skriva spel (-glädje): att landslaget har ambitionen att *spela* fotboll är positivt, fortsätter man på det viset så kommer glädjen. Och resultaten. Kopplingen landslaget – Wikman – Linköping är tydlig nio av elva i startuppställningen vet vad det handlar om.

 6. jag skrev tidigare att måtte svenska laget balanseras mot mer modern fotboll (teknik,bolltrygghet etc kontra fysik,kötta rutin ”ala lillie/pia) så kul att se gerhardsson vrida så snabbt till sådan fotboll, och våga plocka in sådana spelare och ge stor central plats till aslani, (roddar har oxså det som saknats, kvickhet/teknik (otroligt fint inhopp), hoppas malin diaz tar ett litet
  steg till då har vi sylvassa spelare som konkurrera om viktiga platser

 7. Det där med byten i slutet av matchen (5-10 min), är inte det mest att tränaren håller på det tredje bytet i händelse av skada, och sedan låter spelaren få några minuter om läget är lugnt?

  • Jo, förvisso men nu tycker många att Roddar kunde fått mer än 7 minuter och Mimmi Larsson mer än 4 minuter då läget ju var ”lugnt” med 4-0 i halvlek och 5-0 ställning. Eftersom det bara var andra matchen kunde det ju vara bra att ge dom lite mer speltid för att visa vad dom går för?

    • Mimmi fick ju 20 minuter – helt rätt. Tycker däremot att hon skulle bytt med Blackstenius som inte hade sin bästa kväll och Mimmi är ju lite samma spelartyp som Blackis och kanske konkurrent till henne – inte till Banusic som bör få all speltid hon kan få för att växa in i rollen som ”nr 10”. Dessutom borde Roddar fått 20 minuter också – istf 7 minuter – och då i stället för Seger och inte Aslani, även om Seger gjorde en bra match tror jag det är Seger som får se upp med Roddar framledes – om Roddar får spela och får mer speltid.

  • Visst kan det vara klokt att spara ett byte i en jämn match, men om man leder med 4 eller 5 – 0? Jag tycker det byts alldeles för sent alldeles för ofta utan att det handlar om tredje bytet. 30-45 minuter är mer rimligt om en spelare ska hinna komma in i matchen och bidra till laget och göra sig själv rättvisa. För småsnuttarna i tid kan väl inte bara handla om att de inbytta ska få tillgodoräkna sig en landskamp?

   • Jodå, visst kan det vara så att FK vill hålla ”bänkspelare” varma genom korta inhopp. Samtidigt – om det pågår under längre tid, utan åtminstone några perioder med betydligt mer speltid, kan det också väcka falska förhoppningar hos spelare. Då kan korta inhopp snarare bli en bekräftelse på att spelaren sannolikt aldrig kommer nära startelvan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.