Liten uppsamling efter VM-kvalet

I väntan på en lite längre analys av Sverige–Ungern 5–0 tänkte jag dela med mig av min numera upplåsta BT-krönika från matchen.

Vi vara för övrigt fyra reportrar på plats, och vår betygsättning blev fyror på Kosovare Asllani och Lina Hurtig, treor på Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Mia Carlsson, Fridolina Rolfö och Caroline Seger, samt tvåor på övriga fem.

Jag har hunnit se om den första halvleken, och utifrån det känns den betygsättningen ok. Man kan väl tänka sig någon höjning och någon sänkning, men totalt sett är jag nöjd med våra bedömningar.

I övrigt i svensk damfotboll de senaste dagarna har det funnits uppgifter om att Jonas Björkgren blir kvar i damallsvenskan hur det än går för Kvarnsveden. Han skall vara högaktuell för att ta över Eskilstuna.

Så tillbaka till VM-kvalet. Tisdagens stora match var ju Nederländerna–Norge. Den hade den utmärkta publiksiffran 22 000 åskådare i Groningen.

Kollar man in klippet med höjdpunkter ser man att hemmalaget inte hade speciellt många klara målchanser, medan Norge missade straff. Jag har i bakhuvudet flera missade norska straffar på sistone. Det där har man inte råd med i jämna matcher.

Man har inte heller råd med den typen av målvaktstavla som Ingrid Hjelmseth gjorde på övertid. Hemmalagets segermål är ju väldigt dråpligt. Vivianne Miedema blir målskytt på ett inlägg, slaget mot Jackie Groenen. Den senare blir nedriven, och verkar ta för givet att Hjelmseth skall rädda bollen.

Groenen blir därför riktigt irritaterad över att inte få straff. Det tar ganska många sekunder innan hon fattar att det blivit mål istället.

Ytterligare ett klipp från VM-kvalet kommer från Skottlands 5–0-seger mot Albanien. Det skotska 1–0-målet är en av de konstigaste målvaktstavlorna man sett. Jag har sett det flera gånger, men förstår fortfarande inte hur bollen kan studsa in.

Bland de skotska målskyttarna fanns för övrigt Eskilstunas Fiona Brown. Hon satte 2–0-målet:

Sverige har nu fått träna anfallsspel i två raka matcher. Nästa match kommer att bli en bra test på hur det nya landslaget klarar av att försvara sig. Då väntar ju nämligen Frankrike för Peter Gerhardsson:s landslag. Fransyskorna hade en skrattmatch mot Ghana i tisdags:

21 tankar på “Liten uppsamling efter VM-kvalet

 1. En trea på LIndahl? Knappt ett enda ingripande och hade hon något skott på sig? Inga misstag men en tvåa hade räckt ?

   • Du är genomskinlig Rydén, man kan lätt gissa fram varför gav du Lindahl en 3
    sedan samma betyg för Asllani och Hurtig, trots din egen påstående att Asllani var bäst på plan, som i gamla Sovjet, politiskt korrekt ska det vara; samma för en svensk och en med invandrarbakgrund, l o l
    Jag håller däremot med angående Asllani som bäst i matchen och ge henne en 3
    Resten av laget består av de starka respektive svaga 2-or

    • Axel, ibland blir man inte klok på dig. Du tvekar inte att anklaga folk åt höger och vänster för att vara rasister. Men jag känner inte till någon annan än du som hela tiden bedömer spelarna utifrån var de, eller deras föräldrar, är födda.

     När det gäller betygsättning har en femgradig betygsskala just fem steg. En fotbollsmatch har däremot minst 22 spelare. Därmed kommer många att få samma betyg, trots att de inte varit exakt lika bra. Ibland kan således de sju-åtta bästa spelarna få samma betyg, även om bara en har varit bäst.

     I tisdags tyckte BT-sportens jury att Kosovare Asllani var bäst och att Lina Hurtig var näst bäst, men att båda var värda fyror.

     Och det är en bedömning gjord utifrån rent fotbollsmässiga grunder. Att Asllani är född i Kristianstad och Hurtig i Avesta är inget som diskuterades i samband med att vi bestämde betygen.

   • Nåja, att bara hålla nollan bör inte med automatik ge en 3:a – vilket väl motsv mer än godkänt- nu var det ju ingen större bedrift att håll nollan efter knappt några ingripande alls, mer än bakåtpassningar, inga målchanser och knappt något skott på sig. Hon fick ju mest försöka hålla sig varm, klappa igång publiken och enligt henne själv ”höll på att dö av kyla”.

    • Man kan självklart ha olika uppfattningar om det här. Men min grunduppfattning är att en målvakt som håller nollan har gjort ett bra jobb, vilket motsvarar minst en trea.

   • Alla har vi rätt att tycka olika. Min uppfattning är att om Hedvig förtjänar en 3:a med hänsyn till vilka ingripande hon fick göra, så är ju inte 3:an värd specielt mycket.

   • Man kan inte ”anklaga” folk att vara rasister för att detta är helt legitimt att vara det.
    Mina observationer ramlar ur verklighet jag bevittnar, erfar och tolkar, dina ur din vardag som tydligen saknar sådan misstro.
    Mänsklig okunnighet är något som gör mig arg. Nonsens är när du inte kan hjälpa dig själv, men okunnighet är ditt eget val att vilja förstå något.

    • Nej, det är inte legitimt att vara rasist. Inte någonstans.

     Men det är fruktansvärt oförskämt att leta efter rasism hos alla andra, när man själv inte har rent mjöl i påsen. Hur skulle det vara om du själv uttryckte dig med lika stor respekt mot spelarna, vare sig de heter Andersson, Chawinga eller Banusic i efternamn?

 2. Har absolut inget emot Lindahl – men tycker bara att en 3:a är för högt efter denna match – sen hade jag nog enbart gett en fyra till Aslani, treor till Hurtig (missade friläge), Seger, Rolfö, Carlsson och Fischer (med tvekan efter en lugn afton) och tvåor till övriga med + för Samuelsson för sin offensiv. Anledningen till det något lägre än ditt angivna betyget är motståndet – men det kanske inte är normgivande i denna betygsranking?

  • Jag reagerar lite över formuleringen att Fischer hade en lugn afton. Om man bara ska sätta betyg på försvarsinsatser hade alla svenska spelare en lugn afton. Men i den moderna fotbollen har backarna väldigt viktiga roller även i anfallsspelet, och där hade knappast Fischer och de andra backarna någon lugn afton. Tvärtom ägnade de väldigt mycket tid åt anfallsuppbyggnad. Och hos mig var Fischers uppspel faktiskt snudd på värda en fyra. Hon var exempelvis i princip den enda som hittade in till Banusic med passningar.

   • Okey, vi tycker lite olika – men jag tycker överlag att betyg 4 skall användas om man har gjort lite utöver det vanliga och varit en av de bästa spelarna i laget. Tycker Fischer inte är värd en 4 oavsett om hon lyckades med några passningar och gjorde ett mål. För mig krävs det mer för en 4 och det förtjänar enbart Aslani, det är min högst personliga uppfattning.

 3. Lite utanför ämnet kan nämnas att Nilla Fischer inte är nominerad i Fotbollsgalans utnämning till ”Årets back” – det är Sembrandt, Samuelsson och Ikidi – och att Lieke Martens, som någon här i forumet tyckte hade gjort en ”halvdan” säsong i Damallsvenskan, är nominerad till ”Årets forward” tillsammans med Blackstenius och Chadwinga. Även om jag tycker att Lieke Martens mer spelade mittfältare med en fri roll i Rosengård än forward.

   • I juryn för Fotbollsgalan sitter Peter Gerhardsson (är han bekant) hans assistent Magnus Wikman, Malin Swedberg, Frida Östberg, Johanna Frisk. Antagligen har dom en kunskap om damfoboll som G Soros saknar (hur nu han kom in i detta sammanhanget). Så Fotbollsgalans nomineringskommitte går på samma linje som EM:s nomineringskommitte, UEFA:s jury, FIFAS jury och nominerar och/eller utser Lieke Martens till bästa spelare. Men alla dessa har väl fel och du rätt – som minsann vet bättre – eller inte?

   • Axel – Här handlar det om olika uppfattningar om fotboll – är ingen vetenskap – så det vore önskvärt med lite allmän hyfs och gott omdöme i debatten. Man bör hålla god ton och inte kalla människor man inte känner för ”dåre”. Sen vore det smart om du svarar direkt på ”Preppys” inlägg och inte mitt inlägg (det finns vägar för det) – så blir det tydligare? Ha en fortsatt bra dag.

   • Skrev du inte att hon skulle rådge Mourinho i Chelsea , för mej tyder det på klärvoajans om Mourinho hamnar där nästa år eller ren okunskap om fotboll!! Välj själv!!

 4. Pingback: Lite noteringar från Sverige–Ungern | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.