Får Asllani Diamantbollen 2017?

Kosovare Asllani

I dag har nomineringarna till Fotbollsgalan 2017 offentliggjorts. Och det är ju väldigt tydligt att vi har fått ett nytt tänk i juryn för dampriserna.

Det är ju nämligen 6–6 mellan svenska och utländska spelare i de fyra huvudkategorierna:

Årets målvakt: Hilda Carlén, Gudbjörg Gunnarsdottir och Hedvig Lindahl.

Året back: Faith Ikidi, Jessica Samuelsson och Linda Sembrant.

Årets mittfältare: Kosovare Asllani, Claudia Neto och Sanne Troelsgaard.

Årets forward: Stina Blackstenius, Tabitha Chawinga och Lieke Martens.

Både 2015 och 2016 har det varit nio svenska och bara tre utländska spelare i de här kategorierna. Och då tyckte ju jag att det fanns fler starka utländska spelare i damallsvenskan de säsongerna än det har gjort i år.

Det intressanta här är ju frågan om vem som skall få Diamantbollen. Det logiska är ju att vinnaren finns bland de sex svenska spelarna som är nominerade till de olika lagdelspriserna.

Av de sex har jag svårt att tro att Blackstenius eller någon av målvakterna skulle kunna få priset. Blackstenius var bra i EM – jag gav henne högst betyg av alla svenska spelare, men utöver det har hon haft ett ganska tungt 2017. Hedvig Lindahl har varit stabil, men inte lika lysande som 2015 och 2016, vilket borde diskvalificera henne. Och Carlén är ju bara andramålvakt, och då kan man ju i princip inte få Diamantbollen.

Kvar är alltså Jessica Samuelsson, Linda Sembrant och Kosovare Asllani. I våras hade jag definitivt gått för Samuelsson, närmast före Sembrant i den här trion.

Men Samuelsson lyckades inte fullt ut i EM, och har sedan inte känts lika vass som under våren. Sembrant inledde EM lysande, men avslutade med två riktigt jobbiga matcher. Det gör att jag kastat om ordningen.

Jag gav Asllani näst högst betyg av alla svenska spelare i EM. Och jag tycker att hon har gjort en stark höstsäsong, både i landslaget och i Linköping. Jag tror alltså att Asllani får priset – och jag tycker att det är välförtjänt.

Noterbart här är att vunna titlar tidigare har varit en viktig faktor vid nomineringar till den här typen av priser. Men de som har vunnit flest tunga titlar under 2017 är ju faktiskt inte med. Jag tänker på Caroline Seger, som vann Champions League, ligan och cupen med Lyon, samt Nilla Fischer, som vann ligan och cupen med Wolfsburg.

Fischer har ju faktiskt inte fått Diamantbollen, det trots att jag tyckte att hon borde ha varit högaktuell alla tre åren 2012–14. Framför allt 2014 kändes det som en stöld när priset av slentrian gick till Lotta Schelin, trots att Fischer hade klart bäst meriter från året.

Man kan ju få Diamantbollen utan att vara nominerad som bästa back eller mittfältare. Fast det är ju inte speciellt troligt.

När det gäller övriga priser på galan måste jag säga att jag är rätt förvånad över nomineringarna till damallsvenskans mest värdefulla spelare. Där återfinns trion Filippa Angeldahl, Tabitha Chawinga och Mia Persson. Chawinga känns ju självklar som kandidat, men de andra två hade jag nog inte prickat in och jag så hade fått 25 gissningar.

Framför allt för att jag i första hand hade letat bland topplagen efter nomineringarna. Men även för att jag tycker att Anna Welin varit LB:s bästa spelare när jag sett dem, och att Hammarby inte levt på individer utan mer varit ett stabilt lag.

Tittar vi på årets genombrott är den nominerade trion Filippa Angeldahl, Tove Almqvist och Loreta Kullashi. Angeldahl lär ju ligga väldigt bra till för det här priset, även om jag tycker att båda de andra kandidaterna också är väldigt starka.

Så till helgens matcher. I damallsvenskan är det fokus på söndagen, där Linköping säkrar guldet vid poäng borta mot Kvarnsveden.

Men en viktig match i bottenstriden spelas redan under lördagen, då Vittsjö tar emot formstarka Hammarby. Båda lagen behöver nog en trepoängare till för att kunna känna sig säkra på nytt kontrakt.

I övrigt i bottenstriden har alltså Kvarnsveden hemmamatch mot Linköping på söndag. Samma dag skall Göteborg till Eskilstuna, medan Örebro tar emot Djurgården på måndag. För Örebro är det bara tre segrar som gäller, men risken finns att inte ens det räcker för nytt kontrakt.

I elitettan har både AIK och IFK Kalmar möjligheten att passera Assi och gå upp på damallsvensk plats under lördagen. Båda spelar hemma. Kalmar tar emot nedflyttningsklara Hovås Billdal och AIK får besök av Västerås BK 30.

Assi spelar sin match i den här omgången på söndag, borta mot nedflyttningshotade Böljan i Falkenberg. En måstematch.

Inför de tre sista omgångarna ligger Holmalund ovanför nedflyttningsstrecket med fyra poängs marginal ner till Böljan och fem till Östersund. Dock har Alingsåslaget kvar att möta Växjö, Kalmar och AIK. Så möjligen kan det finnas en öppning för Böljan eller Östersund att smita förbi.

Växjö är ju redan klart för damallsvenskan. Jag kan inte läsa vad det står i den här artikeln, men det verkar som att klubben redan har brutit med sin amerikanska prestigevärvning Mana Shim. Eller om det är hon som har brutit med klubben.

Maleana Shim

Så en snabbgenomgång av helgens internationalla matcher. I Frankrike är mötet mellan Paris och Montpellier helgens intressantaste. Paris har ju varit lite av en besvikelser hittills. Vi får se hur de klarar sig mot Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius.

I tyska Frauen-Bundesliga visar DFB-tv klassikermötet Potsdam–Frankfurt på måndag klockan 18.00. En annan intressant match i den ligan går på söndag mellan serieledande Wolfsburg och den överraskande starka nykomlingen Werder Bremen. Wolfsburg är självklart storfavorit, men kanske, kanske att Bremen kan ordna en ny skräll.

I engelska WSL ställs de båda svensklagen Chelsea och Arsenal mot varsin nollpoängare i Yeovil och Everton. Medan Chelsea har inlett med full poäng efter tre matcher har Arsenal bara tagit fyra. Arsenal har för övrigt bytt tränare i veckan. Pedro Martinez Losa lämnar efter tre år, och ersätts tillfälligt av Ismael Garcia. Frågan är vad det innebär för Jessica Samuelsson.

Noterbart i övrigt är att Australiens W-league drog igång natten mot fredag, svensk tid. Som vanligt består lagen huvudsakligen av australiska och amerikanska spelare. I de två matcher som spelats (Perth–Melbourne City 4–1 och Sydney–Brisbane 1–3) noteras målskyttar som Sam Kerr, Katrina Gorry, Kyah Simon och Emily Sonnett.

I år går W-league att se via samma streamningtjänst som damallsvenskan, Oz. De första 30 dagarna skall det vara gratis. Så ni som är uppe 7.30 lördag morgon skall kunna se matchen Canberra United–Melbourne Victory på den här länken.

28 tankar på “Får Asllani Diamantbollen 2017?

 1. Svårt att se att någon annan än Kosovare Asllani får Diamantbollen. Men snarare för hög och jämn prestation under året än enstaka toppar. Om juryn riktigt anstränger sig kanske de kan ge den till Lindahl och bland annat hänvisa till att hon numera är den målvakt med flest landskamper i Sverige.

 2. Aslani bör få Diamantbollen – har varit bra både i landslaget och i Linköping. Tippar att Lindahl blir bästa målvakt, Sembrandt bästa försvarare, Aslani bästa mittfältare (Neto har ju tyvärr varit skadad en stor del av säsongen) och Martens bästa forward.

  • Nilla Fischer har inte varit så dominant som tidigare i landslaget, stabbigare och missar ibland brytningar och mer felpass än tidigare – både i kvalmatcher och speciellt i EM mot Tyskland, Italien och framför allt mot Holland. Gjorde väl en okey säsong i Wolfsburg men ser nog slutet på utlandskarriären, blir trots allt 33 år och flyttar eventuellt hem till Sverige efter nästa säsong enl uppgifter. Sen är hon ju inte ens nominerad till Årets back i SVF Fotbollsgala och blir ju märkligt om hon får Diamantbollen och inte ens är nominerad till bästa back. Blackstenius har haft den svårt från och till i Montpellier, inte helt ordinarie och lite ojämn i landslaget, även om hon var en av de bättre i EM så knappast Diamantbollen.

 3. Linköpings FC:s guld är en ren formalitet, så tycks den allmänna meningen vara. Nå, statistiken talar för detta och laget har inte förlorat tre matcher i rad i årets upplaga av Damallsvenskan, så… Men det kan bli svettigare än man tänkt sig. Därför att:

  …Kvarnsveden balanserar precis på nerflyttningsstrecket och är i desperat behov av poäng för att hänga kvar i DA. Är målfantomen Chawinga i absolut toppform medan LFC överlistar KIK:s svaga försvar kan det bli en rysare. En 50/50-match med en liten ”fördel Linköping”.
  …Eskilstuna har en viss chans att komma ifatt Rosengård om det senare laget missar viktiga poäng i de återstående matcherna. Just därför kan det bli hårda bud på Linköping Arena den 4 november. Också här kan det bli 50/50 i vinstchanser, trots hemmafördel för LFC.

  Möjligen kan 2017 års sista omgång bli avgörande. Limhamn Bunkeflo ska dock ha sitt på det torra vad beträffar Damallsvenskan nästa säsong och behöver knappast offra blod, svett & tårar för att säkra den platsen. Utan att promenera hem SM-guldet (om det avgörs här), så är segerchansen för LFC 80/20. Champagnen bör stå på kylning i Linköping redan, fast det kan ta lite längre tid än man tänkt sig innan den kan korkas upp. Vi vågar nog ändå utbrista: ”Skål och grattis!”

 4. Inget illa med Asllani men iår är konkurrensen relativt låg, ingen som direkt imponerat och stuckit ut extra mycket. Lindahl var toppklass ifjol men jag kan inte säga att jag (i de matcher jag sett med LFC) tänkt direkt att Kosse var årets vinnare av diamantbollen. Men men, jag håller med om att hon varit jämnast och ser bekväm ut som central mittfältare. Internationellt finns tyvärr ingen i landslaget som skulle varit nära stora priser, i den mån ex Schelin var för några år sedan. Synd men kul för Kosse som vinner sin första (?) Diamantboll!

 5. Håller med om att Asllani borde vara mottagare av Diamantbollen men tror i övrigt att det som vanligt blir dåligt med priser för Linköping. Mittfältspriset där man har två nominerade bör ju vinnas av Troelsgaard då hon lyft Rosengård på sina axlar och tagit ett enormt ansvar sen Martens försvann. Neto har förvisso varit bra när hon spelat men i år har ju LFC visat att man kan plocka vinster även när hon sitter på läktaren. Kosse har bara spelat halva säsongen och var inte tillräckligt bra i EM (även om hon tillhörde de bättre i ett dåligt svenskt Landslag) för att väga upp det.

  Bäst chans i LFC har nog faktiskt tränare Björkegren som lyckats lotsa ett i stort nybyggt lag till förmodad serieseger vilket är extra starkt med tanke på att ”ryggraden” slets ut under sommaren när halva backlinjen och lagkaptenen Eriksson försvann. Att detta tillsammans med skadan på Neto inte märkts mer än det gjort är ett rejält + för Björkegren. Jag tror dock att han inte kommer få priset utan att det är nykomlingarnas tränare Unogård och Sjunnesson som lär göra upp om det och där den sistnämnde är den jag tror får priset.

  Min gissning blir alltså att det blir en repris på 2009 där en spelare, i det fallet Seger, vinner priser men övriga Lagkamrater får glädjas åt guldet istället.

  • Ja, bästa svenska spelaren i liga, UWCL och landslag under hela säsongen 2017. Frågan är hur tonviken läggs mellan de tre tävlingarna. Och respektive liga och jämförelsen mellan kvalspel och slutspel (i år EM mot det bästa motståndet).

   Bästa svenska spelarna enligt mig är:
   1. Blackstenius
   2. Samuelsson
   3. Asllani

   Bästa spelarna i Damallsvenskan:
   1. Chawinga/Neto
   2. Martens

   Ställer mig också något frågande till att nominera med fyra omgångar (inklusive UWCL) kvar av säsongen.

 6. Tror inte det finns några klara kriterier. Det har ju varit väldigt godtyckligt tidigare år.
  Tycker att det är väldigt lite Tabitha Chawinga i spalten.
  Med 24 mål har Chawinga redan slagit Pernille Harders målskörd från i fjol, som spelade i mästarlaget.
  Det är bara två spelare, Manon Melis och Lotta Schelin, som gjort fler mål sedan 2002, båda hade 25 mål. Tre matcher kvar och det bli ytterligare några fullträffar och kanske landar Tabitha på 26-28 mål?
  Chawinga vinner skytteligan överlägset i ett bottenlag. Hon gör mål mot alla lag.
  En fundering kring Lieke Martens. Hon fick sitt stora genombrott i EM och tack vare det blev hon utsedd till Världens bästa. Inget fel i det och välförtjänt i stället för några andra mossiga förslag.
  Men Martens skrev på för Barcelona den 11 juli och var därmed Barcaspelare under EM. Ej Rosengårdsspelare.
  Ska hon ändå väljas till bästa anfallare i Damallsvenskan på endast elva matcher under våren?
  Tveksamt.

  • Bara en komplettering om Lieke Martens. Hon blev alltså utsedd till bästa spelare i EM av EM.s nomineringsjury, dessutom utsåg UEFA henne till Europas bäste spelare i konkurrens med Pernille Harder (DK) och Maroszan (DE) och sen blev hon alltså av FIFA vald till världens bäste i konkurrens med Carli Lloyd (USA) och Castellano, 18 årig från Venezuela – dom båda sistnämda väldigt ifrågasatta och borde egentligen aldrig varit nominerade. Sen spelade hon 11 matcher för Rosengård på vårsäsongen – gjorde 7 mål och 3 assist och var en av Rosengårds bästa spelare. Dom 11 matcherna är tillräckligt för att bli nominerad på Fotbollsgalan och hon är väl kvalificerad att bli nominerad som Årets forward i Sverige. Vore ju märkligt om UEFA utser henne till Europas bästa spelare och FIFA till världens bästa spelare och hon inte skulle bli nominerad på Svenska fotbollsgalan?

   • Världens bästa forward är väl att ta i? Hon är fantastisk i sina bästa stunder, rättvänd med boll och vass i målskyttet – men lite ojämn, brister i passningsspelet och i speluppfattning, ser inte alltid sina medspelare så hon har lite att slipa på om hon skall utses till världens bästa forward av FIFA? Har inte sett henne spela mot bättre internationellt motstånd heller så svårt att uppskatta var hon står internationellt.

    • Ja, men trots sina brister gör hon fler mål än alla andra. Dessutom i ett lag som riskerar nedflyttning. Sett till målskytte är hon svårslagen. Eller vilka forwards skulle du säga är klart bättre än Chawinga?

    • Nu spelar Chawinga i Damallsvenskan och gör mycket mål mot varierat motstånd (ofta mindre bra sådant). Tror inte det räcker för att utses till Världens bäste forward, för det fordras nog att ses mot bättre Internationellt motstånd – vilket jag skrev. Kanske blir hon värvad till någon större klubb då kan vi diskutera. Forward som kan rankas högre idag finns väl en drös – Niedema och Martens (NL), Harder (DK), Popp (DE), Kerr (AU), Taylor (GB), Bachmann (SW) för att ta några.

    • Nej. Chawinga kommer inte att få pris som världens bästa de närmaste åren, det tror inte jag heller. För att få det måste man spela i ett landslag som vinner titlar eller ha kring en miljon följare på sociala medier. Men det har inte att göra med vem som är bäst, utan handlar mer om hur de olika priserna är upplagda.

     Du nämner ett antal forwards som kan rankas högre idag. Jo, internationellt sett har de alla ännu så länge ett större namn än Chawinga. Men vilka av de nämnda tror du hade gjort 24 mål för Kvarnsveden? Jag tror inte att någon av dem hade lyckats med det.

     Det är ju faktiskt inte så många som överhuvud taget har lyckats göra 24 mål på en säsong i damallsvenskan. Exempelvis har Marta som bäst gjort 23 mål på en damallsvensk säsong. Och under 2000-talet har alla utom Chawinga som nått 24 mål spelat för lag som slutat på medaljplats, alltså topp fyra.

    • Chawinga har gjort en stark säsong och öst in mål – men som sagt tror inte det räcker för att vara nominerad bland de bästa och tror kanske inte heller att Niedema, Martens, Harder eller någon annan hade lyckats med att göra typ 28 mål i Kvarnsveden. Men nu får vi aldrig veta det. Gjorde inte Manon Melis (NL) väldigt många mål i Damallsvenskan när hon spelade för GBG/Kopparbeg el Rosengård?

    • De som har gjort 24 mål eller fler i damallsvenskan under 2000-talet är:
     2017: 24, Tabitha Chawinga (tre matcher kvar)
     2010: 25, Manon Melis, Malmö
     2007: 26, Lotta Schelin, Göteborg
     2002: 39, Hanna Ljungberg, Umeå
     2002: 26, Victoria Sandell (då Svensson), Älvsjö
     2001: 34, Victoria Sandell (då Svensson), Älvsjö
     2001: 26, Hanna Ljungberg, Umeå
     2000: 25, Luiza Pendyk, Malmö

    • Tack för den uppställningen – Melis spelade för LDB Malmö då antar jag, hon har väl spelat för Tyresö, LFC och Rosengård också. Har faktiskt sett både Melis och Martens i GBG/Kopparberg 2014/15 tror jag då Rehn hade öppnat plånboken och dessutom tillsammans med Van Donk, Hollands mittfältsspelare. Då hade GBG toppkänning i Damallsv vlket inte är fallet nu om man säger så?

  • Du skriver att Martens var Barcelona spelare när hon repr Holland i EM. Nu kan jag inte bestämmelserna och kriterierna för nominering men Aslani, Sembrandt, J Samuelsson, Blackstenius spelade ju inte heller för svenska klubbar då dom alla var registrerade för utländska klubbar under tiden dom representerade Sverige under EM. J Samuelsson spelade 6 matcher på våren i Allsvenskan och Aslani 5-6 men då efter EM. Martens spelade ju iaf 11 matcher för Rosengård och var mycket framgångsrik i EM vilket man inte kan säga om dom svenske – Blacksteius undantaget.

   • Det här är nomineringskriterierna för galan 2009. Tror att de fortfarande gäller: ”Alla svenska spelare kan nomineras, dvs de kan spela utomlands eller i Sverige. Även utländska spelare spelande i Sverige kan nomineras. … För att en spelare ska vara aktuell som priskandidat för en svensk klubb måste han/hon ha spelat minst hälften av matcherna.”

    • Tack för den informationen. Det avser alltså att man presterar både i klubblag – svenskt eller utländsk – samt i landslag, både trän matcher, kvalmatcher och i Internat turneringar. Det faktum att f d Rosengårds spelaren Martens representerade Barcelona under EM och att flera svenskor – Aslani, Sembrandt, Blackstenius, Lindahl också tillhörde utländska klubbar när dom spelade för Sverige i EM – man undrar om det spelare någon roll för nomineringarna och avgörande när pristagaren skall utses eller om man skiljer på att man är svensk eller utländsk spelare?

  • Bästa anfallare står mellan Blackstenius och Chawinga. Den senare har varit bäst i Damallsvenskan, inte bara som anfallare, utan som spelare generellt (tillsammans med Neto). Martens var bland de bästa i EM. Hade Danmark vunnit finalen så hade Harder blivit utsedd till turneringens bästa spelare, europas och världens bästa. Sådan är logiken. Personligen tycker jag Harder är en betydligt bättre fotbollsspelare än Martens (det gäller både 2016 och 2017). Och det är ett stort problem med att nominera och prisa spelare som bara spelat halva säsonger (jmf. Asllani, varhon ordinarie med succé i Manchester City, har hon gjort stor succé i Damallsvenskan under hösten?) Så fantastisk var inte heller Martens i Rosengård. Samt att du har rätt i att hon tillhörde Barcelona (och holländska landslaget) under EM.

   • Din uppfattning får står för dig och den är din högst subjektiva personliga uppfattning. Att du tycker Harder är bästa spelare köper jag. Att sen man utser bäste spelare enbart från det lag som vinner är enbart din personliga gissning och ren spekulation. Tror inte samtliga oberoende nomineringsjury dvs EM:s, UEFA.s och sedemera FIFA går på din spekulationsteori att vinnaren utses bland det vinnande laget enbart och alltid. Då skulle tex Messi inte kunna vinna. Martens var väldigt bra i Rosengård under våren, 7 mål och 3 assist på 11 matcher och efterlämnade ett stort tomrum som enligt Sjögran var omöjligt att fylla och till stor del förklarade dess tapp under hösten och svårigheter med det offensiva spelet och målskyttet. Därför leder LFC med 9 poäng till skillnad mot likaläge under våren när Martens spelade. Sen var Martens förvisso Barcelona spelare under EM men faktum var att Aslani tillhörde City, Sembrandt och Blackstenius tillhörde Montpelier, J Samuelsson och Lindahl tillhörde Chelsea, Fischer och Rolfö tillhörde Wolfsburg – så det var inget unikt för Martens att representera en utländsk klubb under EM. Over and out.

 7. Egentligen är det ingen som gjort något stort som skulle ge diamantbollen. Sverige väntar på en super stjärna oj oj En mittfältare. t.ex som kan styra upp det svenska spelet suveränt. 😉

 8. Pingback: Tankar efter Fotbollsgalan 2017 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.