Är Chawinga världens bästa forward?

Hörde just ett kort inslag på P4 inför kvällens intervju med Tabitha Chawinga. I inslaget sa Kvarnsvedens tränare Jonas Björkgren att Chawinga för tillfället måste vara världens bästa forward.

Spontant hajar man ju till vid ett sådant påstående. Men efter lite fundering har jag kommit fram till att Björkgren nog har rätt. För vem skulle vara bättre?

Carli Lloyd har fått Fifas pris två år i rad, men var inte förtjänt av det för 2016, och borde inte vara någon kandidat alls för 2017 om hon inte höjer formen rejält i höst.

Ada Hegerberg vann priset som bästa spelaren i Europa för ett år sedan, men har inte nått lika höga höjder det senaste året. Eugenie Le Sommer och Alex Morgan var forwards i världslaget, och båda är bra, men jag skulle inte säga att någon av dem är bäst i världen för tillfället.

Tyskland har ingen riktig superforward för tillfället, utan lever på att man har många bra spelare. Likaså i Japan och England.

Christine Sinclair och Janine Beckie är vassa vapen i Kanada. Men är de bättre än vad Chawinga varit i vår? Knappast. Det har inte heller Australiens formstarka Sam Kerr.

Vi har förstås Marta, som briljerat i NWSL. Hon slog nästan 92 procent passningar till rätt adress i förrförra matchen, en makalös siffra för en poängspelare. Marta är alltså en het motkandidat. Hon är mer graciös och har bättre speluppfattning.

Fast som forward? Nej, jag tror inte att Marta hade fixat lika många mål i Kvarnsveden som Chawinga har gjort.

Vi har ju även Pernille Harder, som dominerade i damallsvenskan i fjol, och som var en jättesuccé i Wolfsburg. Harder är också en het motkandidat, kanske den allra hetaste. Fast jag tror inte heller att hon hade klarat av att bära Kvarnsveden som Chawinga har gjort.

Så snackar vi forward utifrån målskyttsperspektivet tror jag alltså att Björkgren har rätt. Tabitha Chawinga är nog för tillfället den vassaste målskytten i damfotbollsvärlden. Att listan över intresserade klubbar är jättelång är ett tecken på att fler delar den uppfattningen.

Chawinga kommer dock knappast att vinna några internationella priser för sin säsong. Dels har damallsvenskan tappat för mycket i rang, dels spelar hon inte för något landslag som syns i de stora mästerskapen.

Hon riskerar att hamna under radarn lite som Kim Little och Jess Fishlock. Den senare är en fantastisk spelare som sannolikt aldrig kommer att få spela något stort mästerskap. Wales är ju för dåligt.

I de klubblag hon spelar är hon däremot alltid bäst. I veckan var det en amerikansk damfotbollsexpert som nominerade Fishlock till titeln som den bästa spelaren totalt sett under 4,5 säsonger i NWSL.

Det var lite tankar om världens bästa spelare. Nu till Norge, som har presenterat sin EM-trupp. Den ser ut så här:

9 tankar på “Är Chawinga världens bästa forward?

 1. Ja antagligen är hon det. Har inte sett henne i verkligheten men hon måste vara något alldeles speciellt. Konstigt att Kv kan behålla henne. Men dom tänker kanske att hon skall stiga i värde. Har hon gjort många mål i Malawiska landslaget också ?

  • Bra fråga. Sannolikt har hon inte gjort så många mål i Malawis landslag. Det går nämligen inte eftersom de spelar väldigt sällan.

   Just nu saknar exempelvis Malawi världsranking eftersom de inte spelat på minst 18 månader. Såg en uppgift om att det skulle bero på bristfällig ekonomi.

   Däremot har jag inga uppgifter på antal landskamper för Chawinga, eller antal mål. Det står på Wikipedia att hon debuterade i A-landslaget 2012. Däremot framgår det inte om hon spelat någon bindande landskamp, eller om hon skulle kunna byta landslag.

   Den som hittar någon statistik på hennes landskamper får gärna hjälpa till.

 2. Pingback: Snabba svar på tal | En blogg om internationell damfotboll

 3. Hur länge får en utländsk spelare vistas i Sverige? Marta blev väl till sist svensk medborgare. Tror hon är både brasiliansk och svensk medborgare nu. Även Katrin Schmidt blev svensk medborgare. Så Tabitha kan bli en svensk landslagsspelare till sist !!

  • Stämmer det att Chawinga har spelat i Afrikanska mästerskapen för Malawi kan hon inte bli svensk landslagsspelare. Då gäller samma sak för henne som för Marta och Faith Ikidi, alltså att de är svenska medborgare men det är inte möjligt att de blir svenska landslagsspelare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.