Det händer grejer i Rosengård

FC Rosengård i mars 2016

Spelmässigt verkar Rosengård ha fått upp flytet. Över de fem senaste omgångarna har Malmölaget tagit flest poäng i serien, 13. Det är en poäng mer än Linköping och fyra fler än LB07 och Djurgården.

Rosengård har dessutom hållit nollan i fyra av de fem matcherna, och verkar som sagt ha hittat rätt.

Därför kommer sommaruppehållet högt olämpligt för Rosengård. Inte minst eftersom det verkar bli en rejäl utseendeförändring på spelartruppen. Och vid stora förändringar är det inte ovanligt att det hackar lite innan man fått balans i elvan. Och med fem poängs avstånd upp till Linköping tål inte Rosengård mycket hackande.

Vad är det då som händer i Malmöklubben?

Klart är att Amanda Ilestedt lämnar för tyska Turbine Potsdam och att danska Sofie Junge Pedersen inte får förlängt kontrakt. De båda avtackades i går. Klart är också att Simone Boye Sörensen anländer ifrån Bröndby.

Emma Berglund

I dag avslöjades först den för klubben positiva nyheten att Anja Mittag förlängt sitt kontrakt med två år. Dessutom har Sydsvenskan kommit med två betydligt sämre nyheter för Rosengård. Dels att PSG vill köpa Emma Berglund, dels att Barcelona vill köpa Lieke Martens.

För Berglund skulle det kunna vara ett lyft att komma till den franska storklubben. Jag tycker inte att hennes utvecklingskurva har pekat åt rätt håll de senaste två åren. Kanske kan en flytt bidraga till ett välkommet lyft för mittbacken.

För Martens ser utvecklingskurvan mycket mer positiv ut. Det gör i sin tur att förlusten av den nederländska stjärna känns tyngst för klubben. Det innebär inte att det är bra att tappa halva backlinjen på en gång.

Rosengård tappade man ju även Marta precis innan avspark i damallsvenskan. Klubben situation börjar alltmer likna hur det ser ut i toppklubbar i exempelvis Nederländerna och Frankrike på herrsidan. Alltså att de får räkna med att de kan bli söndervärvade i varje övergångsfönster. Tråkigt.

Kanske kan det här avgöra den damallsvenska guldstriden. För nu talar ju det mesta för att den kommer att stå mellan Linköping och Rosengård – om det nu blir någon strid. LFC har ju varit väldigt stabilt. Östgötarna har inte vunnit med lika överlägsna siffror som i fjol, men de har i alla fall vunnit nio av tio matcher, vilket är mycket imponerande.

För Rosengård väntar en tuff bortamatch i Piteå innan EM-uppehållet. Den spelas på torsdag, samtidigt drabbar Eskilstuna och Linköping samman. Det är Eskilstunas chans att återigen ta sig in i guldstriden.

Den elfte omgången startar redan i morgon. Då tar formstarka Djurgården emot formsvaga jumbon Kif Örebro. Det rimliga tipset är en säker etta. Men i årets damallsvenska verkar det inte finnas så många säkra tips vid sidan av Linköping.

Ett annat säkert tips är att Tabitha Chawinga gör mål i varenda match. Och skall man tro Kvarnsvedens tränare Jonas Björkgren finns det hopp om att målfesten fortsätter året ut. Som jag skrev i förra inlägget, ta chansen ni som har möjligheten att se henne live innan hon flyttar söderut.

I elitettan det också ett bergsäkert tips – Växjö DFF. I dag vann fullpoängaren borta mot Uppsala med 4–0 efter två mål av skytteligaledaren Anna Anvegård, som dock själv bara trodde att hon gjort ett. Växjö kommer att ha minst sex poäng ner till strecket efter elva omgångar.

Det har även spelats en toppmatch i Norge i kväll. För andra gången på två veckor vann Lilleström med 1–0 mot en toppkonkurrent. I kväll var det Stabaek som föll. LSK leder med fem poängs marginal efter halva toppserien. I skytteligan är LSK:s Guro Reiten i topp med elva mål. Hon är tre före Röas Lisa-Marie Utland.

Slutligen höll jag på att glömma ytterligare en positiv sak från Malmö – publiksiffran på gårdagens derby. 3307 åskådare är årets hittills bästa siffra i damallsvenskan. Jag hade kanske hoppats på ännu fler, men över 3000 är ju ändå bra.

6 tankar på “Det händer grejer i Rosengård

 1. Jag skulle säga att det som har hänt i Rosengård visar att det inte längre fungerar att värva in etablerade stjärnor ens för våra toppklubbar. Här kommer Rosengård få det tufft då de fortfarande sitter fast i toppklubbstänket trots att även de förstås är chanslösa nu när drakarna nere på kontinenten vaknat på allvar och börjat satsa på damfotbollen. Blir det verklighet med den ‘utbildningsbonus’ som det talas om, alltså att det ska bli som på herrsidan med moderklubbspengar e t c, kommer kanske LB07 snart vara storasyster i Malmö då de ju ligger långt fram på ungdomssidan med flera lag längre ner i åldrarna.

  • Utan att ha dubbelkollat tror jag att Rosengård kanske skulle ha varit den damallsvenska klubb som skulle ha dragit in mest i utbildningsbidrag de senaste åren, om upplägget funnits inom damfotbollen.

   Rosengård och deras föregångare har ju trots allt fostrat rätt många nu aktiva elitspelare när de var i åldrarna 12-21.

   Du får det att låta som att Rosengård är svagt på ungdomssidan, vilket ju inte stämmer.

   FCR har flicklag i alla åldrar och har inklusive sina föregångare MFF och LdB fostrat rätt många elitspelare. De stora bovarna på ungdomssidan är ju faktiskt LFC och Göteborg, även om båda klubbarna förbättrat sin talangverksamhet på senare år.

 2. Rosengård ska efter vad jag läst mig till ha ett lag i varje åldersgrupp du nämner medan LB07 ska ha flera. Jämförelsen jag gör här är alltså endast mellan LB07 och Rosengård och då framstår ju LB07 som bättre med sin bredare satsning där man får med fler spelare.

 3. FCR gör det bra och ersätter Berglund med Simone Sörensen. Vilken bra ersättare. Sen gäller det att ersätta Martens också och då blir det väl antagligen Caroline Seger. Flytta ner Anita Asante som ersätter då Ilestedt som mittback. Det blir lite rotation i laget och det är inte lätt att vara tränare men Jensen är rutinerad. Tråkigt för svensk fotboll att spelare köps upp av rika utländska klubbar.

 4. De nämnda Malmöklubbarna är kanske rena rama ”talangfabrikerna” jämfört med damallsvenska klubbar norröver i landet? För övrigt finns det också klubbar i lägre divisioner som har en mycket riklig och utvecklad ungdomsverksamhet. Linköpings FC har valt – medvetet, som en policy – att inte ha en uppsättning ungdomslag internt, bortsett från F19-laget. Strategin är istället att bistå andra klubbar i Östergötland med en fadderverksamhet, där syftet givetvis är att på sikt hitta talanger till LFC. Scoutingen efter ”stjärnamnen” i regionen är intensiv och tämligen lyckosam – på detta sätt har man hittat och utvecklat spelare som Kosovare Asllani, Jessica Samuelsson och Stina Blackstenius, för att ta några exempel. Jag påstår dock inte att det här sättet att jobba är helt unikt i sitt slag inom fotbollsvärlden!

  Alla sätt är bra utom de dåliga, heter det. Köpa eller utveckla, eller en bra kombination av detta, tja, det är en smaksak så länge det leder till framgång och ära!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.