Tur och otur mellan Vittsjö och Hammarby

Tidigare i dag slötittade jag på Vittsjö–Hammarby 0–0, en match där hemmalaget var bäst och borde ha vunnit. Men trots att den officiella statistiken visade 17–8 i avslut, varav 2–0 i målställningen (fast hade de inte egentligen tre ramträffar), hade Vittsjö tur.

För i matchens slutskede skulle den 18-åriga inhopparen Astrid Larsson haft straff. Så Vittsjö skall både vara besvikna och glada över den poäng som trillade in.

För övrigt har Vittsjö nu haft tur med domslut två gånger på sistone. Vid segermatchen mot LB07 fick Malmölaget ett till synes regelrätt mål bortdömt för offside vid ställningen 0–1. För som synes på skärmdumpen nedan är det inte offside i passningsögonblicket.

Ingen offside på bortdömt LB-mål

Med dagens uteblivna straff kan man kanske säga att den otur Vittsjö hade i början av september nu har jämnats ut. Hammarby var rätt uddlöst, men fortsätter att uppvisa ett fint försvarsspel.

Det oavgjorda resultatet innebär att Vittsjö nu har 22 poäng och Hammarby har 23. Inget lag har åkt ur damallsvenskan med så många poäng under de år där bara de två sista lagen flyttats ned. Dock kan de båda inte känna sig helt säkra på nytt kontrakt ännu. Både Kvarnsveden och Göteborg har ju fortfarande kontakt.

* Efter nomineringarna till Fotbollsgalan i går har det varit lite diskussioner i alla tre bloggarna om huruvida Lieke Martens borde vara nominerad, och om hon i så fall skall vara mittfältare eller forward.

Vad jag fått fram kan man nominera utländska spelare som spelat minst hälften av de damallsvenska matcherna. Det har Martens gjort, och jag tyckte definitivt att hon var en av vårens allra bästa spelare i serien, så sett känns nomineringen helt i sin ordning.

Jag tycker också att det är rätt att nominera henne som forward. Hon hade ju nämligen en tia-roll i Rosengård i våras, och tian ser jag som forward. Dessutom är det ju bra för juryn om Martens räknas som forward. Då kan man ju nämligen ge Kosovare Asllani både Diamantbollen och priset som Årets mittfältare, vilket ju ser snyggast ut.

De som kommer i kläm här blir i stället Claudia Neto och Tabitha Chawinga. Den senare kan kompenseras genom att prisas som damallsvenskans mest värdefulla spelare.

Neto är för övrigt knäskadad igen, och kommer inte att spela mer i damallsvenskan i år. Asllani får således ta på sig en stor roll i morgon när Linköping skall försöka säkra SM-guldet i Borlänge.

* I elitettan pallade inte AIK med trycket. Mina favoriter till att ta den andra damallsvenska platsen föll med 1–0 hemma mot Västerås BK 30. Därmed är det återigen fördel för IFK Kalmar i den där kampen. Kalmar vann med hela 7–1 mot Hovås Billdal och nu tre poäng före AIK, dessutom är man ikapp när det gäller målskillnad.

Nu är det således Kalmar och Assi som andraplatsen i egna händer. De båda möts i Kalmar den 12 november i något som skulle kunna bli en helt avgörande match om andraplatsen.

Klara seriesegrarna Växjö vann i dag med 4–0 mot Holmalund. Växjö behöver ta fyra poäng på de sista två omgångarna för att slå nytt poängrekord i elitettan. I dag stod Anna Anvegård för ett äkta hattrick under den första halvleken. Därmed är Anvegård uppe i 32 mål i årets serie.

* I Norge gjorde Marte Berget tre mål när klara mästarinnorna LSK vann mot Stabaek med 3–2, och därmed hjälpte Avaldsnes att säkra andraplatsen. Marte Berget är för övrigt storasyster till Malmö FF:s Jo Inge Berget.

* I Frankrike nickade Stina Blackstenius in ett viktigt mål för Montpellier i 2–1-segern borta mot Paris FC.

Målet betydde 1–1 i den andra halvleken, och strax efter gjorde Clarisse Le Bihan Montpelliers segermål.

Målet var Blackstenius sjunde för säsongen. Hon delar fjärdeplatsen i skytteligan med det. Leder gör Ada Stolsmo Hegerberg, som numera står på elva fullträffar. Norskan gjorde två i dag när Lyon vann med 6–0 mot Lille.

7 tankar på “Tur och otur mellan Vittsjö och Hammarby

 1. Du fortsätter att kritisera den enda som faktiskt står bäst till när det gäller lb 07- VGIK matchen. Den bilden som du har lagt ut visar INTE att det ej är offside, ej heller att det är offside. Jag tycker att det ser ut som att lb 07 spelaren ÄR offside, så tyckte även de lb 07 supportrarna som jag pratade med på plats efter matchen. De hävdade att de satt i linje och att domslutet var helt korrekt. Fast du kanske kan avgöra det bättre på en TV/datorskärm filmat ifrån mittlinjen.

  • Ledsen, men i det här fallet är straffområdeslinjen mycket mer pålitlig än ögonvittnen. Vittsjös vänsterback har foten på linjen, medan Parikka befinner sig just utanför straffområdet. Alltså inte offside.

   Det är små marginaler här, så det här är ingen domarskandal. Men oavsett hade Vittsjö flyt i situationen.

  • Vilken Vittsjö spelare har foten på linjen? Om du menar spelaren närmast så syns det att hon har bägge fötterna i luften därför är det ej hon ( tips kolla skuggan ) menar du spelaren längst bort så är det svårt att se huruvida hon eller lb 07 spelaren är närmast linjen, därför litar jag betydligt mer på folk som satt i linje samt linjedomaren i detta fallet än vad jag gör på en väldigt otydlig bild ifrån mittlinjen. Som jag skrev tidigare ”Den bilden som du har lagt ut visar INTE att det ej är offside, ej heller att det är offside” ska man uttala sig så säkert som du gör om en situation så bör man ha bra mycket bättre bevis än en dålig bild ifrån mittlinjen.

   • Det är Vittsjös vänsterback som har foten på linjen. Och oavsett avstånd tycker jag att bilden visar att det inte var offside.

    Oavsett vilket hade Vittsjö tur, för i alla situationer där det krävs stillbilder är det otroligt svårt att göra rätt tolkning när de väl händer. Det krävs att den assisterande domaren (och de åskådare du åberopar) är exakt i linje för att kunna göra rätt bedömning. Och även om de är exakt i linje är det svårt eftersom exempelvis inte spelarnas armar skall räknas in.

 2. Men Neto ÄR ju bästa mittfältare i Damallsvenskan (även då Martens räknas in)! Asllani *måste* inte vinna den kategorin (du kan inte vinna den bara genom att göra ett par bra matcher på hösten?). Vad har du fått det ifrån Rydén? Men det skulle inte förvåna mig om även juryn tänker så.

  • Det är ju i och för sig olika sammansättning på juryerna för Diamantbollen och övriga priser, så det har ju hänt att vinnaren av Diamantbollen inte fått något lagdelspris. Så visst, Asllani måste inte bli Årets mittfältare.

   När det gäller Neto är hon mycket bra. Men personligen håller jag Martens högre. Mest eftersom det är mycket svårare att vara poängspelare än defensiv mittfältare.

  • Neto har varit skadad från och till och har bara gjort ett fåtal matcher på hösten – 3 hela och utbytt/avbuten i 1 tror jag. Men hon kan absolut vinna titeln Bästa mittfältaren trots att hon inte kan spela mer under säsongen. Martens är ju inte nominerad som mittfältare så varför diskuterar vi henne – hon är ju nominerad som Årets forwards. Skall bli intressant att se vad The Guardian har för kommentar om Martens skulle vinna Årets forward – det kan ju knappast bero på att Fotbollsgalans/TV4 går på att Martens var med det vinnande laget i EM :))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.