Linköping gjorde jobbet

Linköping gjorde det som behövdes, man vann till slut säkert med 3–0 hemma mot Sparta Prag. Det gör att vi har ett svenskt lag i kvartsfinal även i 2017/18 års upplaga av Champions League. Kul.

Nu får vi hålla tummarna för att de drar vinnaren av Slavia Prag och Stjarnan i nästa omgång – då är chanserna till semifinal mycket goda.

Däremot tog det som väntat slut för Rosengård, som föll med 1–0 hemma mot Chelsea – totalt 4–0.

Jag har jobbat under kvällen, och därmed inte haft speciellt stort fokus på de båda matcherna. Det lilla jag såg av Rosengårds första halvlek tyckte jag såg lovande ut. Men efter matchen noterade jag ändå att matchen totalt slutade 4–19 i avslut, och 2–7 i avslut mot mål.

När det gäller LFC kunde jag strötitta på deras andra halvlek. Där kändes det som att laget var lite i gungning under den första kvarten. Då var det bara 1–0 och tjeckiskorna tilläts parkera kring hemmalagets straffområde lite väl mycket. Någon gång blev det dessutom lite halvfarligt.

Men efter det snygga 2–0-målet var det aldrig något snack, utan LFC kunde säkert spela av matchen. 2–0-målet kom efter att danska mittbacken Maja Kildemoes transporterat upp bollen en lång sträcka, och serverat norska Kristine Minde ett friläge.

En stund senare ledde ett nytt norskt-danskt samarbete till 3–0. Men då var det en fin norsk assist från Frida Maanum och danskt avslut genom Nicoline Sörensen. Noterbart i LFC var att vårens stjärna Marija Banusic fick följa hela matchen från bänken.

I övrigt i kväll noterades väntade avancemang för Lyon, Montpellier, Wolfsburg och Barcelona. Sofia Jakobsson gjorde ett av Montpelliers sex mål i dagens 6–0-seger mot Brescia.

Lyon vann med 9–0 mot BIIK-Kazygurt. Ada Stolsmo Hegerberg spelade bara 60 minuter, men hann ändå med att göra fyra mål. Därmed har norskan som tackat nej till landslagsspel nu gjort 13 mål på fyra Champions Leaguematcher – makalöst bra.

Hon är bara 22 år men har redan tagit sig upp på topp tio-listan över tidernas bästa målskyttar i Champions League. Med totalt 35 mål ligger hon på nionde plats.

9 tankar på “Linköping gjorde jobbet

 1. Ja, 2-0 var ett härligt mål. Titta på Kildemoes, vilken move, hon drog ut förflyttningen upp i planen som vi sett så många gånger under säsongen, till sin absoluta spets och Mindes bollbehandling, innan hon la in den!

  LFC gjorde lite som de gjort under hela hösten. I den här åttondelen var de bländande första tjugo, gjorde 1-0 och slog sedan av på spelet, vilket gjorde att de hamnade lite i knipa, i början av andra. Styrkebeskedet var att man sedan lyckades kontra tillbaka denna svaghet och avsluta på ett bra sätt.

  Hurtig fick fin träff vid 1-0, ett riktigt snyggt skott. Sedan Maanum, lysande: hennes säsong 2018 kan se ut som denna avslutades, i den här matchen. Skulle inte förvåna mig. Kapaciteten finns där.

  Så oerhört glädjande med en kvartsfinal på Linköping Arena i mars 2018.

 2. Självklart vore det bäst med ett möte med Slavia Prag men jag tror nog det finns en viss chans att gå vidare för LFC så länge man undviker Lyon eller Wolfsburg som är i en klass för sig i årets WCL. Nu kommer det förstås till stor del avgöras av vilka spelare som lämnar, 3 är definitivt på väg bort, samt vilka man ersätter dom med.

  Hur som helst var det viktigt att ta sig förbi den här omgången då man nu kommer kunna räkna med ett visst ekonomiskt överskott från turneringen, det krävs alltså att man hamnar bland de 16 bästa lagen i Europa för att gå plus på turneringen vilket är något UEFA måste ändra på framöver.

  Vad gäller själva matchen så kändes det kontrollerat och Prag hade exakt ett farligt avslut under totalt där målvakts-Andersson fick sträcka ut och göra en fin räddning samtidigt som LFC skapade en hel del lägen och borde haft ledningen med mer än 1-0 efter första halvlek.

  • Som läget är nu är Slavia/Stjarnan det enda motstånd där LFC skulle vara favoriter. Fast allt hänger ju på vad som händer i vinter. Kan inte läsa länkad artikel nedan, men förstås otroligt tungt, om än väntat, att Claudia Neto lämnar. Ni som kan läsa, vilka fler nämns?

   • Förutom Claudia nämns Cajsa, Jonna och Kristine. Med tanke på att både Jonna och Cajsa grät och tröstades av lagkamrater efter matchen var det nog deras sista match i Lfc.

   • Om det stämmer att Linköpings FC och Piteå IF gör en bytesaffär med sina målvakter är det ju ett mycket smart drag. Ingen kan känna sig som Den store förloraren, både Cajsa Andersson och Hilda Carlén är toppklassiga ”väktare”, fortfarande stadda i utveckling. För LFC:s del betyder det däremot att man får en A-landslagsmålvakt, inom parentes också en presumtiv efterträdare till Hedvig Lindahl. Carlén återfanns f.ö. i LFC:s trupp redan säsongen 2010, inlånad från LdB FC Malmö, och backade upp Sofia Lundgren i både Damallsvenskan och Champions League.

   • Något positivt med att resten (nästan) av 2016 års startelva lämnar LFC är att tre spelare färre kommer hem från landslagsuppdrag – slitna eller skadade, fast vi vet ju inte vilka som kommer istället….om någon…..

   • Always look on the bright side of life…

    Vill tillägga att allt är klart för Minde, var hon spelar nästa säsong, bara att man inte valt att göra det officiellt ännu – allt enligt artikeln. Som jag skrivit tidigare lär nyheterna om LFC portioneras ut de kommande veckorna. Både förvärv och förluster. Den inte alltför vågade gissningen är att det handlar om (bara?) just de här fyra spelarna och att de kommer att ersättas med fyra nya på respektive plats. Spännande att se vem som kommer att ersätta Claudia.

 3. Efter lite ojämna och mindre bra resultat med enbart 2 segrar och 3 mål på 5 matcher, 1-0 Kristianstad, 0-0 Kvarnsveden, 0-6 E-tuna, 1-1 Sparta, 1-0 LB07 naturligtvis beroende på att man vilade flera ordinarie i flera av matcherna, så avslutade man på bästa sätt med en av höstens bättre matcher när det som mest behövdes i den avgörande matchen mot Sparta Prag där man gjorde det viktiga 1-0 ganska tidigt med ett riktigt kanonskott av Hurtig och sen kunde avgöra med ett snyggt 2-0 mål av en klinisk Minde efter en imponerande lång rusch av Kildemose och precis framspelning till Minde och sen 3-0 av Sörensen i slutet. En bra genomförd taktisk match där man långa stunder förde spelet med ett konstruktivt passnings och kombinationsspel även om man ibland hade svårt att få bort bollen från sitt försvarsområde och där Sparta ibland hotade och hade några halvchanser vilket kändes lite osäkert så länge det bara stod 1-0. En gedigen laginsats där alla gjorde sitt och lite till från Cajsa i mål till Hurtig i forwardslinjen. Bäst var nog Maanum på mitten som tillsammans med underskattade Emma Lennartsson gjorde ett bra arbete på mittplan, men många var bra och man kan nog räkna upp hela laget – att dom tre forwards alla kom med i målprotokollet är naturligtvis positivt. Noterbart är att Marija Banusic stannade på bänken hela matchen – sliten eller halvskadad eller kanske en markering att hon är ur form och tappat målskyttet?.
  Nu är det ju klart att Neto försvinner – ett stort avbräck naturligvis som inte går att ersätta rakt av – men hon har ju i princip varit borta hela hösten och högst troligt så försvinner också Jonna Andersson, Cajsa Andersson och Kristin Minde, kännbara förluster återigen men där har ju LFC värvat Hilda Carlen på målvaktsposten, förhoppningsvis försvinner inte så många fler utan att man kan behålla inte bara etablerade utan även unga spelare som Oscarsson, Maanum, Sörensen, Tulkkie mfl. Men i stora drag ser det ljust ut för Svenska mästarna och CL 1/4 finalisterna inför 2018.

 4. Enligt Corren så är det nu klart att Claudia Neto går till Wolfsburg och Jonna Andersson till Chelsea. Även Kristine Minde lär vara klar för en storklubb, men det är inte officiellt ännu. Neto blir svår att ersätta, men tanke på hennes person och med högt utvecklat spelsinne och även Jonna Andersson – dom spelarna finns inte inom truppen men har LFC resurser och ekonomi (en omsättning på 10 miljoner/år) att värva likvärdiga spelare, tveksamt även om jag hoppas. Även Minde ett svårt avbräck, allround spelare med offensiva kvaliteer, men där kanske man kan spela in Sörensen, som är ung, lovande och under utveckling. Spännande att följa utvecklingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.