Sverige klart för final i Algarve

På onsdag 19.30 spelar Sverige mot Nederländerna i finalen i Algarve cup. Det är första gången Sverige spelar om titeln sedan turneringen började bestå av tolv lag.

Sveriges senaste final i Algarve var 2009. Då blev det också slutseger, efter straffläggning mot USA. Då var bara åtta lag med, trots det kändes turneringen så som mer prestigeladdad än den är nu.

2009 var ju nämligen Algarve cup den största vårturneringen i världen, då var ju exempelvis även USA och Tyskland med i cupen på den portugisiska sydkusten. Numera är det alltså tolv lag som spelar i Algarve cup, men prestigen är större i She Believes cup där fyra av världens sex högst rankade lag gör upp.

Vi får även hoppas att 2018 totalt sett blir ett bättre år än 2009 för svensk damfotboll. Då gjorde ju landslaget ett högst oväntat magplask i EM-slutspelet, där man åkte ut i kvartsfinal mot ett sågat och profilfattigt Norge.

Apropå Norge fortsätter det att gå trögt för Martin Sjögren:s lag. I kväll föll man överraskande med 2–0 mot Portugal. Samma siffror noterade Australien mot Kina, vilket innebär att båda lagen slutade på sju poäng, precis som Sverige och Nederländerna.

Portugal och Australien har dock för dålig målskillnad, och får spela match om tredje pris på onsdag. Här är alla placeringsmatcher:

Algarve cup:

Final: Nederländerna–Sverige

3:e pris: Australien–Portugal

5:e pris: Japan–Kanada

7:e pris: Sydkorea–Norge

9:e pris: Island–Danmark

11:e pris: Ryssland–Kina

Jag har sett rubriker om att Sverige får chans till revansch på Nederländerna för förlusten i EM-kvartsfinalen. Så tycker knappast man kan se det. En seger i en träningsturnering kan ju inte revanschera ett misslyckat mästerskap.

Däremot blir det spännande att se hur Peter Gerhardsson:s landslag kan hantera de boll- och spelskickliga nederländska europamästarinnorna.

Cypern cup:

Så här blir placeringsmatcherna:

Final: Italien–Spanien

3:e pris: Nordkorea–Schweiz

5:e pris: Sydafrika–Belgien

7:e pris: Wales–Österrike

9:e pris: Slovakien–Tjeckien

11:e pris: Finland–Ungern

Här noteras att det olyckliga skulle ha inträffat att Nordkorea–Sydafrika som möttes tidigare i dag (0–0) i gruppfinal även skulle få mötas i placeringsmatch på onsdag. Men jag antar att det fanns en regel mot det här, en regel som gör att man bytte plats på Sydafrika och Schweiz.

Noterbart också att Finlands fina poäng i dag mot Italien (2–2) inte hjälpte, utan finskorna riskerar fortfarande att sluta sist i turneringen.

Alanya cup i Turkiet:

Här spelas placeringsmatcherna redan under tisdagen, enligt följande:

Final: Mexiko–Frankrike B

3:e pris: Polen–Ukraina

5:e pris: Nordirland–Kazakstan

7:e pris: Rumänien–Jordanien

9:e pris: Kosovo–Lettland

6 tankar på “Sverige klart för final i Algarve

  1. Stort Grattis till ”det nya landslaget”, i alla fall det föryngrade landslaget. Vad man än må tycka om en vänskapsturnering som Algarve Cup, så är det starkt gjort av spelarna, varav de flesta befinner sig i ett uppbyggnadsskede i försäsongen, att ta sig till final. Det låter kanske som en omöjlig uppgift att välta europamästarinnorna, men… Det kan vara Sveriges fördel att vara ”underdog”, dock en morsk jycke som kan bita självsäkra nederländskor i benen och få dem ur balans. Grrrr…

  2. Ett Holland utan Miedema, van de Donk och Dekker känns knappast som en omöjlig uppgift. Jag vill till och med hävda att de sannolikt inte vunnit EM utan den trion. Och appropå Miedema, där har ni någon att jämföra Blackstenius med innan ni hyllar henne till skyarna. Båda är födda 1996. Den ena är en världsstjärna, den andra har en bra bit kvar.

    • Helt rätt, men nu har ju Miedema viss hjälp av Martens, van den Donk, Sanden och andra världspelare i EM bästa lag. Dom spelarna finns ju inte runt Blackstenius om vi säger så och ingen påstår att Blackstenius är en världstjärna och att vi höjer henne till skyarna utan en bra internationell spelare som gör det bra i sin proffsklubb Montpellier och att hon är bästa forward i landslaget. Viss skillnad och bra om vi har lite balans i debatten.

  3. Oj vad det går dåligt för de andra nordiska länderna Island Norge Danmark Finland. Spelar kanske en gammaldags trög fotboll. Nä jag vet inte. Tillfällig svacka kanske.
    Se om Sverige kan ta hand om mittfältet och anfallarna pressa Nederländerna. Det är ju två bra lag där Sv känns snäppet bättre eller?

    • Skulle nog med tanke på vad som hänt det senaste året säga att Nederländerna är minst snäppet bättre än Sverige för tillfället. Men det blir en väldigt spännande match.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.