Lite funderingar inför finalen

I morgon 19.30 svensk tid spelar Sverige final i Algarve cup mot Nederländerna (matchen sänds på svenskfotboll.se).

Även om det alltid är kul att vinna titlar känner jag ingen större spänning kring själva finalen, det är ju trots allt bara en träningsturnering. Däremot tycker jag att det känns väldigt intressant för det här nya svenska lagbygget att i det här skedet få mäta sig med Europas bästa lag.

Och det senare tycker tydligen Peter Gerhardsson också:

Nu vet vi ju inte vilka elvor de båda lagen kommer att mönstra i morgon. Men Nederländerna har med sig åtta elftedelar av den elva som de använde sig av i samtliga slutspelsmatcher i fjolårets EM-slutspel. De som saknas är trion Anouk Dekker, Danielle van de Donk och Vivianne Miedema.

Vivianne Miedema

van de Donk har en bra ersättare på mittfältet i Bayern Münchentalangen Jill Roord. Men skyttedrottningen Miedema har man ingen klockren ersättare för. Och det är självklart inte lätt att ha ett fullgott alternativ till en av världens allra bästa forwards.

Trots avbräcken är Nederländernas lag alltså väldigt starkt. Det som är intressant är ju att man nu har sina största hot på kanterna. Till höger huserar blixtsnabba Shanice van de Sanden och till vänster har man ju en viss Lieke Martens.

Det här gör att Gerhardsson får tänka till lite extra innan han väljer spelare och spelsystem. De spelare han tar ut som ytterbackar/kantspelare kommer ju att testas rejält i defensiven. Personligen skulle jag föredra att han valde att spela med tre mittbackar, som han gjort mot Frankrike och Kanada. Jag gissar också att det blir 3–5–2 med Hanna Glas och Jonna Andersson på kanterna. Båda har brister i sin defensiv, men jag tycker ändå att de är de bäst lämpade för uppgiften.

Samtidigt skall det här vägas mot belastning och speltid. I bloggen Hattrick har Rainer Fussgänger räknat ut speltiden för alla svenska spelare. Där ligger mittbackarna ganska högt, vilket möjligen kan tala för att Gerhardsson inte vill slita dem så hårt.

När det gäller offensiva spelare verkar det som att Gerhardsson tänker spela Elin Rubensson och Mimmi Larsson. Här är några kommentarer vår förbundskapten har gjort till den enda svenska journalisten som varit på plats i Portugal under hela turneringen:

Jag tyckte varken Rubensson eller Larsson var speciellt lyckade mot Ryssland. Jag tyckte inte att Larsson kom riktigt in i matchen, och Rubensson kändes vilsen som tia. Hon får större nytta av sin löpstyrka när hon kommer lite längre bakifrån. I finalen borde det vara Fridolina Rolfö eller Loreta Kullashi som får chansen i tiarollen.

Jag har redan nämnt att kantspelarna/ytterbackarna har väldigt viktiga uppgifter i defensiven mot Nederländerna. Men även innermittfältarna sitter på nycklar till att stoppa den orange offensiven. För det är ju vanligtvis från de nederländska mittfältsstjärnorna Sherida Spitse och Jackie Groenen som bollarna slås ut till kantspelarna. Kan man få bort den duon ur matchen är mycket vunnet.

Europamästarinnornas svaghet finns i backlinjen. Det är ju nämligen oftast en backlinje bestående av väldigt offensivt skickliga spelare. De olika spelarnas defensiva kvaliteter är däremot inte av världsklass.

I 6–2-segern mot Japan stod de nederländska försvararna rejält på hälarna vid båda de japanska målen. Inte minst vid det här, där tre backar står med tveksam fotsättning när Mana Iwabuchi vandrar igenom.

Det om finalen. I Algarve är man förstås väldigt nöjda med att värdnationen Portugal för första gången tagit sju poäng i gruppspelet, och därmed får spela om tredje plats.

I går vann man med 2–0 mot Norge. Och sett till det här klippet skall norskorna vara glada att de inte släppte in fler mål:

Tungt för Norge. Och faktiskt tungt för alla de andra nordiska länderna den här veckan. Faktum är att Sverige har vunnit dubbel så många matcher och tagit lika många poäng som Norge, Danmark, Island och Finland gjort tillsammans. Och då har ändå Danmark och Island mötts. Det har alltså varit en riktigt tung vecka för nordisk damfotboll.

Värst är nog nästan att ett redan sargat norskt landslag verkar ha blivit överkört av Portugal. På klippet ovan ser det ut som att Claudia Neto skojade med sin före detta tränares lag. Utöver ett läckert frisparksmål är det ju hon som står för den precisa assisten till 2–0. Att Neto är en av världens bästa mittfältare råder det väl ingen tvekan om?

Även här är tydligen förbundskapten Gerhardsson av samma uppfattning som jag:

den lista över 55 kandidater till spelarorganisationen Fifpros världslag som presenterades förra veckan, och som jag nämnt i ett tidigare inlägg, fanns däremot inte Neto med bland de 15 mittfältarna.

Det borde hon ha varit. Det borde förstås även Wales storstjärna Jessica Fishlock ha varit. Och bland forwards känns det mycket tveksamt att inte Tabitha Chawinga platsade. Det finns inte många forwards i världen jag hade valt före Chawinga.

Innan jag sätter punkt konstaterar jag att Frankrike B vann Alanya cup i Turkiet efter finalseger med 2–1 mot Mexiko. Här är resultaten från alla placeringsmatcherna:

Final: Mexiko–Frankrike B 1–2

3:e pris: Polen–Ukraina 0–0, 1–3 efter straffar.

5:e pris: Nordirland–Kosovo 0–1

7:e pris: Rumänien–Jordanien 2–1

9:e pris: Kazakstan–Lettland 1–2

17 tankar på “Lite funderingar inför finalen

 1. Fina tankar, jag ser fram mot finalen. Och vilka moves av Neto! Precis som jag sagt tidigare skulle jag gärna vilja se att Kullashi redan nu spelas in som tia av Gerhardsson; alltså som startspelare, (hon behöver inte spela hela matchen). Hon bör i framtiden ha minst två forwards framför sig (Blackstenius och Rolfö eller Hurtig, kanske? Bara ett förslag baserat på dagsläget). Kullashi tillhör Eskilstuna, så ingen kan anklaga mig för att vara partisk här: hon kan bli mycket* bra. Och landslaget behöver en spelskicklig och ”avgörande” spelare i sista tredjedelen, någon som spelet går genom, som rör sig rätt och dessutom kan göra ett och annat mål – som många framgångsrika landslag har och har haft historiskt. Hon är alltså inte renodlad toppforward, enligt mig.

  Försöker bara ”ta hand om” en framtidsspelare, det handlar mycket om förtroende och extra träning/instruktion, från tränare (hoppas hon får det i EU).

  Det som är lite spännande nu är att vi inte vet vad Gerhard vill testa, vilken uppställning och spelsystem han satsar på. Uppfriskande. Motivationen att följa det blågula laget har ökat för mig. Intressant att se vad själva slutresultatet blir, dvs. vilka spelare som ställs på plan i första matchen i nästa stora mästerskap, hur de spelar. Det kan, säger kan, bli riktigt bra.

  Det är inte hyperviktigt att vinna imorgon, men att det finns idé och stolthet, att de uppträder korrekt och försöker spela sitt spel (med rörelse och passningar, utan tjongeri).

  • Håller med dig The Guardian – Kullashi som tillbakadragen med 2 forwards – Blackstenius och antingen Hurtig eller Rolfö. Kanske Hurtig skall vara offensiv yttermittfältare på vänsterkanten? Samt Rolfö eller Jacobsson som högeryttermittfältare.Banusic kanske får svårt att platsa som tilltänkt 10:a när hon kommer tillbaka i spel?
   Så starkt av detta nya Sverige att ha gått till final i Algarve speciellt med alla nya spelare och stor omsättning på spelare och där alla fått ordentligt med speltid. En himmelsvid skillnad från tidigare regimen med Pia S och Lilly P där man körde samma gamla ”trötta” favoritspelare i träningslandslandskamper och träningsturneringar där nya lovande spelare som stod på gränsen till landslaget fick väldigt lite speltid eller ingen speltid alls. Nu får alla, gamla landslagsspelare, tilltänkta startspelare och nya talanger ganska bra med speltid och PG varvar friskt.
   Ser fram emot matchen mot Nederländerna, som saknar Niedema och Van Donk, men är ju ett starkt lag ändå, det finns kvalite på kanterna med Sanden och Martens – där gäller det att våra ytterbackar el ytterwingspelare är vakna?

   • Tydligen så spelar Niedema och Van Donk ändå – läste någon stans att dom saknades först, men men.

   • Jaha, hehe… jag förstår… 🙂

    Låt oss säga såhär, Holland kommer med elva spelare lysande som solen själv. Mycket bra om Sverige kan matcha dem över 90 minuter, i spel och stolthet.

    • The Guardian – Jo, förvisso men NL är mera lysande offensivt än defensivt. Även om Miedema och Van Donk saknas. Hoppas Sverige kan stå emot offensiven och göra något åt deras lite sämre backlinje.

   • Notera att din Niedema heter faktiskt Miedema på riktigt. Eller är det nån privat skoj som jag bara missar?

 2. Pingback: 50/50 chans att vinna Algarve | Hattrick

 3. Johan Ryden – citat: ”Känner ingen spänning kring själva finalen, det är trots allt bara en träningsturnering” – sedan citat: ”Känns väldigt intressant för det här nya svenska lagbygget att få mäta sig med Europas bästa lag”. Det var heltäckande – ingen spänning men känns väldigt intressant? :))
  Själv tycker jag det skall bli hur spännande och även hur intressant som helst.

  • Jag tycker alltså inte att det är så märkvärdigt med att det är en final. Däremot tycker jag att det ska bli jättekul med en match mot Nederländerna. Jättekul.

   • Att det är en final och inte en placeringsmatch om 5-6 plats är ju ingen nackdel och gör den mer intressant tycker nog dom flesta. Hur som helst skall bli kul att se hur man klarar sig mot kvalificerat motstånd.
    Själv saknar jag Blackstenius i forw linjen, känns lite impotent utan henne och ingen riktig spets. Förhoppningsvis kan Rolfö uträtta en del och fortsätta med det fina spel även mot mer kvalificerat motstånd än hittils.

    • Jag saknar också Blackstenius. Det här borde vara en match som passar henne utmärkt, en match mot ett lag som vill vara spelförande, och som gärna trycker upp sin backlinje högt.

     Samtidigt konstaterar jag att fem av Sveriges sju mål i turneringen har tillkommit utan Blackstenius på planen. Så ännu så länge har laget klarat sig bra utan henne.

     • Förvisso, men hon skapade flertalet chanser i de två matcher hon spelade spec i matchen mot SydKorea. 3-0 mot svagt Ryssland, tja vet inte hur stora växlar man skall dra på det. Sen brukar hon växa i matcher mot kvalificerat motstånd, vilket man inte alltid kan säga om övriga sv forwards. Få se om Rolfö kan vara lika bra nu som mot Ryssland?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.