Antiklimax när Sverige vann Algarve cup

Sverige vann Algarve cup. Men det gjorde Nederländerna också.

Vi som såg fram emot att få se Peter Gerhardsson:s landslag få mäta krafterna med Europas bästa lag blev blåsta på konfekten.

Men även utan stormen på Algarvekusten hade vi gått miste om det test jag hade tänkt mig. Nederländerna hade ju nämligen satt upp en B-betonad elva, med bara tre ordinarie utespelare – och en av dem var dessutom inte på sin vanliga landslagsposition.

Så om det hade blivit final skulle den kanske ändå inte ha blivit det test för Sverige som jag och många med mig hade hoppats på.

Nu är det förstås lätt att vara efterklok. Men det var ju inte speciellt bra att finalen var dagens andra match i Parchal. Kanada, Japan och regnet hade redan gjort planen svårspelad. Och även om Gerhardssons landslag ägnade sig åt en form av vattenpolo borta mot Kroatien var det väl skönt att de slapp spela ytterligare en match där skaderisken var betydande.

För när man läser att en del av avbytarbåset först flyttade på sig, och sedan även välte, känner man att det fanns onödigt många risker med att spela.

Inte heller i matchen om sjunde plats mellan Norge och Sydkorea blev det någon vinnare. De båda lagen spelade en halvlek (0–0) innan man valde att bryta matchen.

Från de fyra matcher som slutspelades noteras att Portugal blev det enda obesegrade laget i turneringen att vinna tre matcher. Värdnationen besegrade Australien med 2–1 och slutade därmed på en finfin tredjeplats i turneringen.

Noterbart också att Danmark lämnar Portugal utan seger. I dag föll man efter straffläggning mot Island. Anmärkningsvärt att det danska lag som kändes glödhett i fjol har inlett året så blekt.

I övriga matcher vann Kanada med 2–0 mot Japan och Kina med 2–1 mot Ryssland.

Till Cypern cup där Spanien vann titeln efter 2–0-seger mot Italien i finalen.

Övriga placeringsmatcher slutade så här:

3:e pris: Nordkorea–Schweiz 2–1

5:e pris: Sydafrika–Belgien 1–2

7:e pris: Wales–Österrike 1–1, 2–3 i straffläggning

9:e pris: Slovakien–Tjeckien 2–5

11:e pris: Finland–Ungern 2–0. Skön avslutning på veckan för Finland alltså.

I natt spelas finalen i She Believes cup mellan USA och England. Det troliga är att Tyskland kommer att bli sist. Med några minuter kvar att spela av matchen mot Frankrike leder nämligen fransyskorna med 3–0. Amandine Henry smällde in 1–0-målet tidigt i matchen:

I den andra halvleken har sedan Eugenie Le Sommer först gjort 2–0 och sedan serverat Valerie Gauvin till 3–0.

19 tankar på “Antiklimax när Sverige vann Algarve cup

 1. Otraditionell avslutning av Algarve Cup. Ett västgötaklimax på Algarvekusten. Hur gör Caroline Segers Sverige och ”de leeuwinnen van oranje” med segerpokalen? Klyver den i två delar, eller låter den vandra mellan Sverige och Nederländerna?

  Snopet för blågult att missa en finalmatch mot Mästarinnorna, även om dessa hade tänkt ställa upp med ett B-lag. Bäst av allt var förstås att inga spelare fraktas hem till Sverige eller andra hörn av världen på bår eller i rullstol. Stina Blackstenius är tydligen den enda som ådragit sig några lättare skavanker i turneringen.

 2. ”Från de fyra matcher som slutspelades noteras att Portugal blev enda laget i turneringen att vinna tre matcher.”

  Oerhört otippat och imponerande av Portugal, men påståendet stämmer väl ändå inte. Kanada vann väl också tre av sina matcher?

  För övrigt naturligtvis oerhört tråkigt att det inte blev någon final. Personligen hoppas att förbunden kan komma överrens om en vänskapsmatch lite senare i år där man trots allt spelar om pokalen, men det lär knappast hända.

 3. Tråkigt att det inte blev någon final utan delat turneringsseger. Men såklart var det rätt att ställa in matchen. Nu missade Sverige en bra värdemätare även om det var ett B-betonat lag som NL ställde upp med, vet inte om deras ordinarie satt på bänken och skulle göra inhopp senare. Nu har Sverige missat denna match mot EM mästarna samt matchen i kvalet mot silver-medaljörerna Danmark i EM kvalet i höstas, tråkigt då det hade varit intressant att se hur PG lag står sig i hög internationell konkurrens. En merit dock att ha en Algarve Cup med sig – även om den var delad.

  Men fortsättning följer.

  • Klart bra! Även om TV4:s satsning för några år sedan var bra, så är nog fortfarande SVT den stora kanalen att synas i.

   Frågan är om det här gör damallsvenskan.tv mindre attraktiv eller om folk vill se också övriga matcher där.

   Förra säsongen sa SVT att de skulle koncentrera sig på och välja matcher av betydelse för ”toppstriden”. Det kanske inte blir lika tydligt nu när sändningarna börjar redan på våren. Det skulle också vara kul om alla lag fick chansen att visa upp sig en gång, även om exponering av Linköping och Rosengård gissningsvis ökar mot slutet.

   Kommer detta att göra att publiken tar plats framför TV:n istället för på läktarna? Inte bra i så fall.

   Och till sist: LFC-Växjö spelas 15 april, inte 14:e (fel i SVT artikel). Tre matcher 14:e, två 15:e och en 16:e i första omgången.

   • Förhoppningsvis så kommer folk från LInköping med omnejd att gå fler på matcherna men att intresset ökar totalt sett om man sänder matcherna på TV? Får man hoppas.

   • Visst, men jag tänkte inte specifikt på Linköping, utan totalt sett. Linköpingspubliken verkar oftast inte överdrivet intresserad att se LFC, utom möjligen vid någon enstaka ”stormatch” en eller två gånger om året. Det höjer publiksnittet, men döljer det faktum att det är rätt dåligt i de flesta matcher. Visst borde en stad med 160 000 invånare kunna ha minst 1500 i publik varje match….., men men Linköping är märkligt nog fortfarande hockeypojkarnas stad verkar det.

   • Ja, snittet borde snarare upp mot 1 500, åtminstone. Det är lite oförklarligt. Min bedömning säsongen 2016 – med Harder o co. – var att ett snitt på cirka 2 500 var rimligt, som säsongen utvecklade sig, alltså; alla omständigheter tagna i beaktande, bl a att man inte har något annat fotbollslag i de högre divisionerna. Så, jag beklagar detta (på stadens vägnar, kanske). Vad jag kan säga däremot är att linköpingsborna absolut inte är direkt dåliga på att sluta upp till evenemang, generellt. Snarare tvärtom. Det är inte heller så att man är odelat en hockeystad. Arenan är dessutom intim. Det skrivs mycket om laget och klubben. De är omtyckta. osv. osv.

    Det borde vara fler åskådare per match. Snittet har dessutom gått ner, det såg betydligt bättre ut för tio år sedan, eller?

    Varför missar linköpingsborna (en av) världens bästa spelare under en hel säsong, en klart lysande stjärna och riktigt häftig förebild, inte minst för alla unga tjejer? Alla de där målen, det formligen small högt uppe i näten?

    Så jag har ingen förklaring. Vilket jag har på det mesta annat. 😉

 4. Jag tror att även Nederländernas reserver är så bra att matchen hade varit en bra värdemätare för svenskorna. Under rådande omständigheter var det rätt att ställa in kampen. Turneringen har ändå visat att det finns en god konkurrens i det svenska landslaget, och framöver gäller det att prestera för att få spela.

 5. ”SVT kommer att sända totalt tolv matcher från Damallsvenskan under säsongen – sex matcher på våren och sex på hösten.

  Premiären blir den 14 april, regerande mästaren Linköping mot nykomlingen Växjö.”

   • Det kan absolut vara fel. Det kan också vara så att matchen flyttas till den 14:e. Att TV styr över matchdagar och tider har ju hänt förr.

   • Yes, du har en poäng, men fortfarande 15 april som speldatum på SvFF och inget annat besked på LFC hemsida.

   • Visst, men det utesluter inget. SVT presenterade sitt avtal torsdag vid 13-tiden. Fredag runt 8 korrigerade du ”felet”. Fortfarande 35 dagar och mycket mer kontorstid kvar till premiärdagen.

  • Tack för den länken. Bra inlägg.
   Den spännande siffran för mig är att en tv-sändning från Damallsvenskan (Linköping- Hammarby, svt – i det här fallet) står sig så pass bra jämfört med andra tv-sändningar, siffran ser överraskande bra ut i sig också. Detta visste jag inte och det skulle vara intressant med fler sådana jämförelser när det kommer till idrott i stort (jag har ingen aning om varför svt har detta med ”vinteserstudio” från morgon till kväll, är det verkligen någon som tittar på det? – ja, antagligen, men ändå). Mitt intresse är inte damfotboll, utan fotboll och i det här fallet lokalt-med-ett bra-sympatiskt-spelande-lag-i-Linköping-som har-helt-rätt-attityd – jag har följt LFC i över tio år. Vi är inte bortskämda med fotbollsframgångar allmänt och historiskt, LFC borde vara eller kunna bli folkets lag, lokalt i Östergötland – samt att det visar sig i åskådarantal per match. Jag är inte heller speciellt intresserad av jämställdhet (inte heller ojämställdhet), även om ekonomisk jämlikhet är att föredra; det som är intressant är ökade sponsorintäkter, högre publiksnitt och utveckling av verksamheten för LFC. Det skulle inte göra ont om LFC hade ett samma publiksnitt som IFK Norrköping. 😉

   Om jag tolkar artikelns huvudbudskap rätt – vilket kan vara svårt: vad handlar den om primärt? – så är det att det kan vara värt att satsa på damfotboll, att det genererar värden, att mer medial uppmärksamhet ökar intresset: fler och större sponsorer, större antal åskådare på läktarna. Att det är läge att ta en chansning att direktsända matcher; det kan bli succé på sikt (som Ove). Någon måste gå före.

   Ja, det borde rimligtvis vara så. Bara att det inte slagit igenom. LFC har fått relativt mycket medialt genomslag, speciellt det senaste året; det har verkligen ökat stort. Kommer det att synas på Linköping Arena innevarande år, kommer det att synas i sponsorintäkterna? Det borde det göra, rimligtvis. Ska bli intressant att följa den utvecklingen också; laget ser bra ut, spännande nyförvärv, stjärnor är på plats (landslagsspelare), UWCL står för dörren, de är mästarinnor, tippas som topplag i Damallsvenskan… osv. osv.

   Dessutom: arenan är snart helt färdigbyggd (det sista fjärde hörnet sluts under 2018). Vad som kanske saknas är reklamskyltar runt om, helst digitala. 🙂

   (Noteras bör dock att LFC relativt de andra klubbarna är ett av de bättre publiklagen och att det är bra stämning på matcherna – tillsammans med Lejonflocken)

   • The Guardian – Bra inlägg håller med om det mesta. Däremot får jag väl försvara ”Vinterstudion” som ju är ett av SVTSportens mest populära och mest sedda program och det beror ju på det stora intresset för Längdskidåkning och Alpint bl a och där ju Sverige har Superstjärnor som Stina Nilsson, Charlotte Kalla och Frida Hansdotter tex. Så man kan förstå att Vinterstudion är populärt men själv ser jag mest själva tävlingarna i VC och OS/VM och ser inte så mycket på dom urlånga och urtrista reportagen om folk som tränar el nedslag och hemmahosreportage typ Stephan i Vasaloppet och annat tidsödande trams. Men visst borde det finnas plats för både Vinterstudion och Damallsvenskan i fotboll – det ena utesluter inte det andra. Vad SVTSport däremot kan förbättra är resultat och inslag om damidrott rent allmänt i SVT sportnytt och Sportspeglar det är mest herrfotboll och hockey som redovisas och där damidrott typ fotboll, hockey och handboll får för lite uppmärksamhet i sportprogramen och mest nån rad i SVT Text-TV.

   • @The Guardian. Ditt engagemang för LFC, inklusive nuvarande och tidigare spelare, kan knappast betvivlas om man hängt med i bloggarna senaste halvåret eller så.

    Utan att specifikt tänka på LFC tror jag inte någon klubb löst ekvationen med exponering – intäkter – publik. Ska man skjuta en ”hagelsvärm” och hoppas att något träffar eller ska man noga sikta in en kanon för att få en fullträff? Det första får man kanske ta till när man famlar mer eller mindre i blindo. Så är det nog ofta nu. Det andra är kanske mer koncentrerat resurskrävande och att man är rätt säker på att träffa rätt i ekvationen.

    Om vi bara håller oss till DA så går ju publiksiffrorna i varje fall inte stadigt uppåt trots mängder av exponering. Varken Rosengård eller Linköping som dominerat de senaste åren har haft lysande publiksiffror. Istället är det United och Piteå som utmärkt sig positivt (även om de också minskar). Topplag och stjärnspelare verkar inte ha så stor betydelse? Senast en enskild spelare, nästan på egen hand, kunde dra publik var Marta under sina sista år i UIK.

    Blir publiken mer kräsen i takt med att ett lag vinner framgångar? Det ska alltså till något speciellt för att locka publiken – en helt avgörande match om guldet/titeln eller ett derby som det mellan LB07 och Rosengård förra säsongen. Jag tror folk, åtminstone många, kommer då för att det blivit en ”snackis” och att man kan säga att man var där. Sådana arrangemang är dock knappast någon lösning på publikfrågan. Det är istället de som tar sig till arenorna match efter match utan specialarrangemang som måste bli fler.

    Man skulle kunna tycka att stadens storlek på något sätt skulle ha betydelse för publiktillströmningen. Men både Stockholmslagen (möjligen ibland undantaget Hammarby) och Kopparbergs Göteborg har rätt trista publiksiffror. Med större stad följer större konkurrerande utbud av möjliga aktiviteter. Att se damfotboll är bara ett bland mängder av möjliga val. Handlar det rent om att fundera över vilken ”bransch” damfotboll är i? Det sägs ibland att lyftet för Ålands- och Finlandsfärjorna kom när ledningen kom på att de inte var i trafikbranschen, utan i underhållningsbranschen. Vilken bransch är damfotbollen i? Idrott? Underhållning? Jämställdhet? Eller…?

    Om vi ett ögonblick återvänder till Linköping och LFC. Tittar man en stund på hemsidor och sociala medier kan ingen säga annat än att LFC försökt och försöker trumma upp intresse för exempelvis WCL-mötet hemma mot Manchester. Jag tror att publiktillströmningen avgörs av två saker – om det ännu finns realistiskt hopp för LFC att gå vidare efter bortamötet (= oavgjort eller uddamålsförlust?) och vädret matchdagen. Det kan lika gärna bli 400 som mer än 2000 på läktaren. Ett första test på Linköpingspublikens villighet att ”frysa för sitt lag” kommer imorgon i gruppspelsfinalen i Svenska cupen mot Kopparbergs Göteborg. 500 en framgång?

    Nu ska jag, apropå publiksiffror, inte heller titta på ”Mello”…..brrrr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.