Nyhet: Fifa på gång att skapa världsliga för landslag

I dag berättar New York Times att Fifa funderar på att starta en årlig världsliga för landslag. Den skall bestå av 16 lag, och tanken är att dra igång redan nästa år.

Turneringen är en av de saker som skall diskuteras under nästa veckas Fifa-konferens i Colombia.

Enligt vad The Times hört skall de 16 lagen vara uppdelade på fyra grupper, där gruppvinnarna går vidare till semifinaler. Det skall dessutom finnas regionala underligor, något som får mig att tänka på tennisens Davis cup.

Klubbar turneringen lär det innebära att vårturneringar som She Believes, Algarve och Cypern cup försvinner.

Vi får se nästa vecka om det här förslaget blir verklighet. Samt sannolikt lite mer detaljer kring upplägget.

Redan nu i helgen väntar semifinaler i Svenska cupen. Under lördagen är det Eskilstuna som tar emot Linköping och på söndag tar Rosengård emot Djurgården.

Linköping lär vara revanschsuget efter 6–0-raset mot Eskilstuna i höstas. I och för sig vann LFC nyligen en träningsmatch med 1–0, men det kan knappast räknas som en revansch. United saknade rätt många backar i sin gruppfinal, vilket gjorde att Petra Johansson fick spela mittback i den matchen. Nu berättar United på sin hemsida att Brianne Reed och Vaila Barsley är klara för spel, samma sak med Matilda Plan, som ju kombinerar fotboll och bandy.

Det bör innebär att Johansson åter kan spela på mittfältet, och att United således kommer att vara betydligt starkare än man var förra veckan.

För LFC gäller det att kunna hantera Uniteds starka anfallsduo Mimmi Larsson och Loreta Kullashi. Även LFC bör kunna vara starkare den här veckan, än i sin gruppfinal. Man har nämligen fått nyförvärvet Natasha Dowie spelklar. Om hon får speltid bör det innebär att de svenska mästarinnorna får ett offensivt djupledsspel, vilket lär behövas.

Matchen startar 13.00 och sänds av Cmore på nätet och på Sportkanalen på tv. På söndag 14.00 sänds Rosengård–Djurgården på samma kanaler.

Där känns Rosengård som knapp men klar favorit, även om jag inte sett Djurgården ännu i år. Men Malmölaget har både förde hemmaplan, och den något starkare truppen. Apropå Rosengård gjorde Lotta Schelin i går sitt första inlägg på sociala medier på länge. Ett försiktigt hoppfullt sådant:

View this post on Instagram

Behind these clouds the sky is still blue. Patience.

A post shared by Lotta Schelin (@schelin_official) on

Och apropå Djurgården presenterades i dag den första A-landslagstruppen någonsin i futsal. I den truppen fanns fjolårets Djurgårdsstjärna Katrin Schmidt, som ju har landslagsmeriter även i fotboll. I truppen fanns även landslagsmeriterade Nazanin Vaseghpanah samt några spelare som gjort U-landskamper på olika nivåer, som Frida Lundblad, tidigare Höglund.

Riktigt kul att vi får ett damlandslag i futsal också.

Mindre kul med allt elände kring Piteå IF. I veckan tvingades inhoppande tränaren Jonas Edholm kliva av jobbet till följd av sjukdom. Han ersätts av Josefin Johansson, som är gravid och inte kommer till spel i år.

Tidigare under vintern har ju Stellan Carlsson tagit timeout till följd av sjukdom i familjen, dessutom har Elin Bragnum drabbats av fotledsbrott, Faith Ikidi av armbrott och Madelen Janogy har opererat knät. Det som såg så bra ut för PIF för ett par månader sedan…

En mer positiv nyhet för damallsvenskan är att min arbetsgivare Gota Media har köpt sändningsrätten för samtliga Växjö DFF, IFK Kalmar och Kristianstads DFF:s damallsvenska matcher i år. Det är 60 matcher som kommer att sändas av Barometern, Smålands-Posten och Kristianstadsbladet, något som i sin tur bör ge ökade intäkter till de damallsvenska klubbarna.

I England är det cuphelg, det handlar om kvartsfinaler i FA-cupen. I Tyskland och Frankrike är det ligaomgång. I Frankrike spelas inga toppmatcher, men i Frauen-Bundesliga är det toppmatch i morgon mellan Freiburg och Turbine Potsdam. Det är obesegrade Potsdams biljett att på allvar ge sig in i striden om andraplatsen bakom Wolfsburg.

13 tankar på “Nyhet: Fifa på gång att skapa världsliga för landslag

 1. LFC:s lag: Carlén – Oscarsson, Arnth, Lantz, Landström – Angeldahl, Asllani -Sörensen, Banusic, Almqvist – Dowie.

 2. Eskilstuna United – Linköpings FC: 1-2
 (0-2)

  Mål: 0-1 Dowie (8), 0-2 Asllani (45). 1-2 Barsley (89).  Succédebut av Natasha Dowie. Spelade i 60 minuter och ersattes av Lina Hurtig.
  
Femte raka cupfinalen. Kan bli sjunde cuptiteln sammantaget. Final 13:e maj.

   • Är dessvärre inte rätt man att svara på det, har följt en rapportering sporadiskt ute på vandrande fot ute i det fina vintervädret. Det rapporteras att hon såg riktigt bra ut i första. Succédebut med mål till 1-0 och assist till 2-0 – kan konstateras.

    Men visst blir jag nyfiken att se henne live, speciellt nu. Inte långt kvar till UWCL-kvarten nu.

   • Dowie var väldigt involverad i spelet och ett ständigt orosmoment för Eskilstunas försvar. I henne får LFC en oöm anfallare som går rakt in i situationerna och säkert är väldigt jobbig att möta. Jag tyckte också att hon gjorde sina medspelare bättre vilket känns som en minst lika viktig egenskap som hur hon agerade individuellt.

    Även om man ska vara försiktig med superlativ efter en tävlingsmatch så är det tydligt att det är en riktigt bra spelare och jag tror definitivt att LFC redan nu jobbar på att få fram pengar så man kan behålla henne hela säsongen då just nu är det ju tyvärr bara ett 4 månaders kontrakt fram till sommaren.

  • LFC är därmed framme i sin åttonde cupfinal sedan deras första år 2006. Fem vinster och det kan alltså bli en sjätte, vilket i så fall gör att de tangerar Öxabäck (Öxabäck/Mark IF) som senast vann 1991.

   Dowies mål var tydligen hennes andra i LFC-tröjan då hon gjorde mål i en träningsmatch (kombinerat F19/A-lag) mot IFK Norrköping i veckan.

 3. Då blir det Rosengård och Linköping i final. Det var en oväntat knapp vinst för Rosengård. Men finalen kan bli en bra och oviss match.

 4. Angående Manchester City Women FC vs Linköpings FC. Det finns i princip ingenting väsentligt att läsa på Manchesterklubbens hemsida om UWCL-kvartsfinalen på onsdag. Det handlar istället mest om viktigare(?) matcher och cuper inside Great Britain. Kanske tar man det hela med en axelryckning och som ”a mission accomplished” i förväg. I så fall gynnar underskattningen Linköping i hög grad. Kanske kommer superduon Kosovare Asllani-Natasha Dowie att skrälla igen?

  • Det är lite typiskt England, de är viktigare än Europa, tycker de, kanske. Visst skulle det vara skönt om de tog det med en axelryckning, men så enkelt blir det nog inte när det kommer till kritan. Kan LFC få ett oavgjort resultat med sig så skulle det vara en positiv överraskning – då kan de, säger kan*, slå ut Manchester City WFC. Inget är omöjligt.

   • Ja, undrens tid är ju aldrig förbi. Kanske gör Linköpings damer som Östersunds herrar gjorde häromsistens…

   • LFC borde ha gått till semi både mot Arsenal och Bröndby. Så det är svårt – i Europa (nåt helt annat helt enkelt. Och läget är annorlunda den här gången. De slår ur underläge. Men tongångarna är positiva, så som det rapporteras av lokal media idag. Intressant nu när det börjar dra ihop sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.