Kryss i premiäromgångens toppmöte

Det är måndagskväll, vi har just fått ett nytt VM-lag – grattis Sydkorea – och premiäromgången i damallsvenskan är nu avslutad.

Om vi börjar i Jordanien så vann Sydkorea som väntat mot Fiiippinerna i matchen om femte pris i det Asiatiska mästerskapet. En match som också gällde Asiens femte och sista VM-match. Slutresultatet blev 5–0, och Sydkorea gör därmed Frankrike, Kina, Thailand, Australien och Japan sällskap i nästa års VM-slutspel.

Så till dagens damallsvenska match. Om mitt tips skall slå in var det ju dessutom en otroligt tidig seriefinal mellan min etta Rosengård och min tvåa Göteborg.

Först till publiksiffra. Bara 800 personer hade sökt sig till Malmö IP i kväll. Det är ju tyvärr en svag siffra på en så intressant premiärmatch. Vad jag kan se finns det inget att skylla på. Alltså, matchen verkar inte ha konkurrerat med någon annan elitidrott i Malmö i kväll. Och vad jag förstått har Sydsvenskan pumpat rejält inför seriestart.

Otroligt tråkigt att det är våra två storlag som hade sämst publiksiffror under premiäromgången.

Så till matchen, som slutade 1–1. Rent spelmässigt bör Jonas Eidevall vara nöjdare med matchen än Marcus Lantz. På den damallsvenska upptaktsträffen pratade Eidevalls assistent Malin Levenstad om att Rosengård låg långt framme i sitt lagbygge, längre fram än man normalt gör i april.

Och visst såg vi mycket av det. Jag hade 9–2 i klara målchanser till Rosengård, och den officiella hörnstatistiken sa 13–0. Fast där vill jag minnas att Göteborg hade en hörna i den andra halvleken, och man skapade en man inte hann slå i slutet av den första 45-minutaren. Vilket som var det Rosengård som ägde matchen.

Och om Malmölaget hade varit lite vassare i avsluten skulle säkert Eidevall ha varit väldigt nöjd med dagen. Nu gjorde ingen Rosengårdsspelare mål i kväll, och jag kan därför istället tänka mig att Eidevall trots allt är lite fundersam.

För när vi är inne på statistik så vann ju Loes Guerts den inbördes kampen med min tippade skytteligavinnare Anja Mittag med 5–0. Mittag såg pigg ut i spelet, men brände såväl en straff som två frilägen – det har man inte råd med.

När det gäller straffen såg den väldigt billig ut på tv-bilderna. Kameran var i och för sig långt ifrån situationen och vinkeln var dålig. Så jag kan ha missat något. Men det är en boll Fiona Brown inte har en chans att nå fram på, och det ser ut som att Emma Koivisto har tagit sig förbi skotskan och bara täcker.

Apropå straffsituationer vet jag att många brukar anklaga Mittag för att falla lätt i straffområdet. De fick absolut inte någon vatten på sin kvarn efter 7.30 då Mittag mer eller mindre körde tio meter häck i Göteborgs straffområde. Två eller tre gånger i samma anfall kunde hon lätt ha fixat straff, men hon kämpade sig till slut fram till sitt första friläge med Geurts.

I en annan inbördes kamp på den andra ändan av planen vann Christen Press mot Zecira Musovic med 1–0. När amerikanskan äntligen fick sitt läge visade hon att hon verkligen fortfarande håller världsklass. Först tempoväxlade hon sig förbi Glodis Perla Viggosdottir, sedan stötte Press bollen förbi Musovic.

Det var i 76:e minuten, Göteborgs andra målchans och inte ett dugg rättvisande sett till matchbilden. Det var ändå inte helt ologiskt. För i det skedet hade Rosengård bränt så många chanser att man lite satt och väntade på att Göteborg också skulle få ett läge.

I Göteborg verkade Marcus Lantz ha som taktik att inte fastna i Rosengårds höga press. Därför slog Göteborg väldigt många och tidiga chansbollar i djupled under matchupptakten. Tanken var inte så dum, men utfallet blev väl inte klockrent. För följden blev att gästerna knappt hade bollen under kontroll under de första 20 minuterna. Även om det blev lite bättre efter hand hittade inte Göteborg något anfallsspel under hela den första halvleken.

Det som Lantz och övriga i Göteborgsledningen framför allt skall glädjas över i dagens match var lagets kampvilja. Det var länge sedan jag såg Göteborg jobba så stenhårt. Det var också otroligt nära att räcka till tre poäng. Det krävdes ett självmål från Taylor Leach i 89:e minuten för att få hål på Loes Geurts.

I och med kvällens match har alltså alla lag spelat varsin match i damallsvenskan. Den första omgången var precis så jämn som man trott och hoppats. Den gav två kryss, tre uddamålssegrar och en tvåmålsseger. 21 spännande omgångar återstår.

7 tankar på “Kryss i premiäromgångens toppmöte

 1. Topplag har minst publik – vilken slutsats ska man dra av det? En tillfällighet? Både Linköping och Rosengård borde ju vara intressanta, men av olika skäl.

  Grejen är väl att falla i rätt läge och inte alltför ofta. Visst stod Mittag på benen, men det gjorde också Press som var under attack och lätt hade kunnat falla. Spelare har ju ingen skyldighet att stå på benen som du uttryckte det förra säsongen när Mittag föll vid lätt kroppskontakt och fick straff. Kanske är det en särskild spetskompetens att som spelare bedöma när möjligheten att göra mål är större än sannolikheten att få med sig en straff och göra mål på den. Spela eller falla, det är frågan. Annars finns en del andra som gör snygga rullningar i Rosengård – kolla Troelsgaard i fortsättningen. Tyvärr tycker jag generellt att spelare i DA allt oftare tar chansen att få något med sig från domaren. De har såååå ont, men plötsligt piggnar de till när domaren inte reagerar som de hoppats.

  Att tippa Rosengård som etta i DA är helt rimligt efter den här matchen och efter första omgången. Seger var tydlig spelmotor, Mittags kapacitet vet vi och Riley är alltid farlig på sin kant för att ta några exempel. FCR hittade igenom KGFC ofta och det var nog mycket gästernas kampvilja som räddade dem. På något sätt är det också typiskt att lag som FCR trots allt lyckas få in en boll till slut. När KGFC hade omställningslägen passades det mycket bakåt och i sida och så stannade spelet upp och möjligheten försvann ofta. Kanske var det en extremt defensiv taktik Göteborgstränaren valt i kombination med hoppet att någon boll skulle nå fram till Press. Det var i vilket fall oceaner mellan Press och resten av laget. Det är svårt att bedöma KGFC:s kapacitet utifrån den här matchen, men något självklart topplag syntes inte. Jag tror det kommer att se annorlunda ut redan i nästa match.

  Till sist: efter att ha sett Växjös insats och inställning mot Linköping tror jag de som tippat att Växjö åker ur har bitit sig i tummen. Linköping måste upp flera snäpp för att fajtas om ett guld.

 2. Det är Göteborgs chans i år att ta ädlare medaljer i Damallsvenskan, stor chans för revansch – och med den nygamla amerikanska superstjärnan i frontlinjen bör den värsta PRESSen ha släppt. (Ursäkta den billiga vitsen, men så fort något handlar om Göteborg gör sig skämtlynnet ofelbart påmint.)

 3. Utan att sett någon match bara läst kommentarer så efter första omg imponerade tydligen FCR, Hammarby och Djurgården. KGFC trodde jag mer på men de valde tydligen en defensiv taktik. Men nära tre poäng var dom. Bra matcher nu Växjö Djurgården mycket publik kan man tänka sig. KGFC mot Hammarby blir nog också en bra match. Hur går det mellan Vittsjö Linköping ? Tror inte det blir en enkel match för LFC. LB07 mot kdff ja också jämt. Tror inte jag skall tippa😉

 4. FCR imponerade inte-uselt försvarsspel vid Gbg:s mål, missad straff och ineffektiva framför mål. Troelsgaard filmade i parti och minut. När hon vid ett tillfälle hade mycket ont, slutade medspelarna ändå inte att spela, troligen för att de visste att hon snart skulle vara på benen igen.

  • Jag tycker att det som FCR tjejerna gjorde var fel! När spelaren ligger på marken, låt säga längre än 30sec då borde de medspelarna skjuta boll utanför. Detta om domaren tror att tjejer kan tåla hur mycket stryk som helst och ändå stå på bara sina ben därmed inte blåsa.
   Det måste etableras solidaritet med fotbollsspelarna i sådana läggen, de måste ju tänka att deras kropp är deras arbetsverktyg , som domarna borde skydda från onödigt våld När de struntar i att göra det då ska de fotbollsspelare sätta gränser, tycker jag

   • När LAGKAMRATERNA inte slår ut bollen, så kan nog domaren ignorera den liggande spelaren också. Det är risken man tar när man hela tiden håller på med filmningar, som hon ju gör i alla matcher som jag har sett henne spela.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.