Är det 3–4–3 som är årets melodi?

I dag har det spelats två matcher i den damallsvenska premiäromgången. Något som varit väldigt glädjande hittills är publikintresset.

I fjol sågs de sex matcherna i den första omgången av totalt 5 368 åskådare. Redan efter lördagens tre matcher var årets siffra uppe i 4 920. Och i den fjärde matchen kom också den fjärde fyrsiffriga publiksiffran, när Piteå–Kalmar lockade 1 018 personer.

Först i femte matchen fick vi en siffra under tusen, det var mästarlaget Linköping som bara lyckades få 511 personer till Linköping Arena för mötet med Växjö DFF. Hursom helst är fjolårets totalsiffra i premiäromgången redan passerad med råge, och visst känns det rimligt med även en fyrsiffrig publiksiffra i Malmö i morgon?

Jag såg Piteå–Kalmar 2–1 på damallsvenskan.tv och hann med att delvis se inledningen av LFC–Växjö 1–0 innan jag skulle iväg på egen match. Fotbollsmässigt noterade jag att alla dagens fyra lag ställde upp enligt uppställningen 3–4–3. Det verkar vara årets melodi i damallsvenskan.

Det mest anmärkningsvärda här var ju att LFC alltså hade valt att byta från fyr- till trebackslinje lagom till premiären. Visst gav tränare Marcus Walfridson en hint om det redan på upptaktsträffen. Men jag har inte hört att man testat det under försäsongen. Eller det kanske de har? Någon som vet?

Det lilla jag hann se av Linköping–Växjö såg jag två lag med offensiv övervikt. Två lag som är bra när man har bollen i offensiva positioner, men darrar rejält när motståndarna är i anfall. Båda lagen vann sina serier på ett övertygande sätt i fjol. Men det märktes vilket lag som vann den högsta serien. För Linköping var både knappt men klart vassare i offensiven, och stabilare i defensiven.

Frida Boriero

Någon mer ingående analys av matchen kan jag inte komma med eftersom jag såg för lite. Men i Växjö noterade jag att Frida Boriero har förutsättningar att bli en profil i damallsvenskan. Det är för övrigt något jag knappast är överraskad över. Hon har imponerat på mig tidigare.

Söndagens första match vann alltså Piteå med 2–1 mot Kalmar. Hemmalaget var klart bättre och vann rättvist. Fast man blev ändå inte speciellt imponerad av Piteå. Framför allt reagerade jag över att deras forwardstrio uppträdde rätt styltigt.

Norska nyförvärvet Andrea Norheim såg stundtals lite vilsen ut, men slutade ändå på ett mål och en fixad straff. Både Madelen Janogy och Nina Jakobsson var duktiga individuellt, men de tre hade väldigt svårt att hitta samarbeten. Det blev mest individuella ruscher. Där har Piteåledningen rätt mycket att utveckla. För känslan är att de tre kan bli vassa om de jobbar mer tillsammans.

Defensivt är Piteå alltid stabilt, och dagens match var inget undantag.

Kalmar var lite bättre än jag hade förväntat mig. Den nya amerikanskan Shade Pratt ser ut att vara en utmärkt kontringsspelare, något nykomlingen mår bra av. Dessutom såg Tove Enblom väldigt stabil ut. Jag skulle nog säga att hon var allra bäst på planen. Om hon kan fortsätta att agera så stabilt och säkert kan kanske Kalmar överraska i en del matcher.

I elitettan vann Kvarnsveden mötet med Assi med 3–1 efter två mål av Temwa Chawinga. Uppsala vann med hela 5–0 mot Böljan, medan min seriefavorit AIK föll hemma mot Umeå med 2–0. Slutligen blev nykomlingsmötet mellan Ljusdal och Lidköping oavgjort, 3–3.

Det om dagens matcher på svensk mark. I de Asiatiska och Sydamerikanska mästerskapen har det varit vila i helgen. De respektive slutspelen drar igång tisdag och måndag. Marta bjöd dock på ett sevärt mål från gruppspelet, som jag inte kan låta bli att bjuda på. Kroppsfinten går inte av för hackor.

Ute i Europa har det huvudsakligen varit cuphelg. I Tyskland blir det svenskmöte i finalen av DFB-pokal. Nilla Fischer och Wolfsburg vann nämligen sin semifinal med 4–1 mot Essen. Där gjorde Pernille Harder 2 samt Caroline Graham Hansen och Sara Björk Gunnarsdottir varsitt mål. Alltså tre nordiska målskyttar som samtliga spelat i damallsvenskan. Bäst på planen var tydligen dock polska Ewa Pajor som stod för assisten till Wolfsburgs tre första mål.

I finalen ställs Wolfsburg mot Fridolina Rolfö och Bayern München. De vann med 3–1 mot Amanda Ilestedt:s Turbine Potsdam.

I England kan det också bli ett svenskmöte i finalen av FA-cupen. Det blir nämligen Londonderby mellan Arsenal och Chelsea på Wembley om några veckor. I Arsenal är inte Jessica Samuelsson tillbaka i spel ännu. Hon fick se sina lagkamrater besegra Everton med 2–1 i dagens semifinal. Segermålet nickade den tidigare Eskilstunabacken Louise Quinn in på övertid.

3 048 åskådare såg Chelsea besegra Manchester City med 2–0 i den andra semifinalen. Båda målen gjordes av skickliga Fran Kirby. Här är 2–0:

Hos Chelsea spelade svensktrion Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson från start, och vad jag kan se blev ingen av dem utbytt.

I Frankrike var det kvartsfinaler i franska cupen. Där blev både Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius målskyttar när Montpeller vann borta mot Brest med 4–0. Jakobsson inledde målskyttet i den 41:a minuten, medan Blackstenius gjorde 3–0-målet i den andra halvleken. Övriga lag till semifinal blev Lyon, PSG och Soyaux.

Så till några länder där det varit ligaomgång i helgen. I Norge gjorde Mimmi Löfwenius sitt första ligamål efter sin mammaledighet. Det betydde 2–0-ledning för Lyon borta mot Klepp. Dock tappade Oslolaget i matchens slutskede. Klepp kvitterade i 90:e och fick till ett segermål i 95:e.

I Italien har Juventus nu förlorat en match. Brescia vann seriefinalen i Turin med 2–1, vilket innebär att båda lagen nu står på 51 poäng efter 18 omgångar. Jag vet inte om målskillnad eller inbördes möte räknas först i Italien. Klart är att Juventus vinner det inbördes mötet med 5–2 eftersom de vann lagens första möte med 4–0.

Även när det gäller målskillnad har Turinlaget ett försprång, där på tio mål. Fyra omgångar återstår.

I Spanien vann de båda topplagen Atletico Madrid och Barcelona i helgen, vilket innebär att Atletico fortsatt leder tabellen med en poängs marginal. Även här återstår fyra omgångar att spela.

Slutligen till USA där det var riktig storpublik på Utah Royals första hemmamatch. Hela 19 203 åskådare såg det nya NWSL-laget förlora sin absoluta hemmapremiär med 1–0 mot Chicago Red Stars.

Om alla åskådare kom för själva matchen är lite oklart. Nationalsången sjöngs nämligen av artisten Rachel Platten, som även bjöd publiken på en konsert efter matchen. Den typen av dubbelarrangemang är rätt ovanliga, men kan kanske vara något att fundera på för olika idrottsarrangörer.

Platten är väl för övrigt mest känd för att hon likt många idrottsföreningar har en egen kampsång.

20 tankar på “Är det 3–4–3 som är årets melodi?

 1. För mig som förstås såg hela matchen på Linköping Arena var det Växjös nr 22 (Cankovic) som var bäst i bortalaget och också var närmast att kvittera med ett hårt skott utifrån som Carlén med viss möda styrde bort via ribban. En match med två ansikten där LFC var överlägsna i första halvlek och borde haft minst 2-0 men en kombination av bra målvaktsspel (Fraine) och direkt svaga avslut gjorde att man bara fick med sig 1-0 till halvtidsvilan.

  I andra halvlek hade man bra koll under första halvan men blev sen allt för passiva och tillät Växjö att flytta fram spelet och skapa en del chanser. De hade också en boll inne på övertid men det dömdes korrekt bort då Carlén blev tydligt obstruerad i den situationen. Allt som allt en helt ok premiär där LFC kan förbättra det mesta och där Växjö visade att man är ett stabilt lag som kommer plocka en hel del poäng i år.

  Måste slutligen ge en känga till den bortskämda Linköpingspubliken som sin vana trogen höll sig borta från arenan. Att som regerande mästare få den överlägset sämsta publiksiffran i premiären (jag tror på minst 2000 i Malmö) borde få folket i Linköping att skämmas.

  • Visst var det Sörensen som missade chansen och hade lucka mot mål men inte fick träff i förstaläget och sen sköt tätt utanför på returen när mv Fraine tappade bollen, rätt så – förlåt Emma Lennartsson :))

  • 800 blev publiksiffran i fotbollsstaden Malmö när FC Rosengård och Kopparbergs Göteborg FC möttes. Finns alltså anledning att skämmas lite i tätorten med Sveriges näst bästa damfotbollslag – nu också med näst sämsta publiksiffrorna…

 2. Premiärnerver? Före söndagens debutmatcher för Växjö DFF och IFK Kalmar spekulerades det om just premiärnerverna skulle ställa till det för de småländska nykomlingarna. Jag såg hela matchen Linköping-Växjö, men bara glimtar av Piteå-LB07 och inte sågs det några tendenser till genomklappning, snarare tvärtom. Båda hemmalagen vann med ett nödrop, bara 1-0 till LFC och 2-1 till PIF, fast gästerna gjorde första målet och det stod och vägde ett tag med 1-1 innan June Pedersen satte en perfekt straff i mål.

  På Linköping Arena lyckades LFC ta hem trepoängaren genom en märklig, sakta rullande boll levererad av powerforwarden Natasha Dowie. Sedan var dagens ”målfest” över. Matchen utvecklades till en tröttsam uppvisning i kontringsfotboll, där få riktiga målchanser gavs och där Växjö var skottgladast, dock främst med långskott, som höll duktiga hemmamålvakten Hilda Carlén sysselsatt intill slutminuterna. Utan att sia om fortsättningen så undrar jag om inte just Hilda Carlén och Natasha Dowie kan bli de faktorer som gör skillnaden mellan succé eller fiasko för Linköping…

  Om Växjö håller uppe standarden i spelet och hittar rätt med målproduktionen, så är det ingen tvekan om att nykomlingen har en plats säkrad i sluttabellen. Man var rörligare, passningssäkrare och som sagt skottvilligare än ett LFC som är oroväckande försäsongsrostigt. Överlag tänker spelarna för länge, eller också tänks det inte alls. Försvarsspelet är den svagaste punkten, alltför ofta blir backarna rundade som vore de rondellhundar. ”Det finns mycket att jobba med”, konstaterade tränare Walfridson återigen, med en bekymrad rynka mellan ögonbrynen. Nej, laget ligger – just nu – en bra bit från LFC av årgång 2016 och vårsäsongen 2017. Jo, det är intressant att det experimenteras med 3-4-3, även om det ännu inte gett något lyft i spelet.

  Själv förhandstippade jag ett oavgjort resultat, eller en knapp hemmavinst. Det gör mig givetvis inte till något orakel, snarare till någon med en vanlig svenssonsk ”Fingerspitzgefühl”…

 3. Reflektioner från Linköping-Växjö.
  Växjö märkbart nervösa i första halvlek. Linköping mycket lugnare och säkrare i sitt spel. I andra halvlek så körde Växjö bara på och funderade inte så mycket och då började Linköping ta en hel del dåliga beslut och verkade faktiskt sista kvarten trötta både i ben och huvud medans Växjö fortsatte trumma på. Tror Fraine i Växjömålet kommer vara viktigare än Carlén för sitt lag. Carlén såg lite fumlig ut vid några av skotten utifrån och tunnlingen av Cancovic var ju bara ren tur att den lyckas. Tror faktiskt inte att hon försökte tunnla utan det bara blev så… Växjö såg också riktigt stabil ut på dom fast situationerna (10 hörnor b.la) som varit en svag punkt under försäsongen. Förutom målet (som jag sätter under kategorin håse-skott (eller strumprullare för er som inte kan skånska)) så skapar egentligen bara Linköping en riktigt vass chans och det är friläget i början av första, som förövrigt var en solklar offside. Som helhet en rättvis men knapp seger för Linköping och trevlig med en nykomling som faktiskt försöker spela en modern och passningsorienterad fotboll med struktur och samtidigt mycket ansvar på spelarna att lösa situationer under match själva. Tror bägge lagen hamnar på övre halvan när vi summerar säsongen.

  • LFC hade flera målchanser och halvchanser där bara den sista passningen missades eller Linköpingspelaren fastnade innan friläge. Sen vinkade ju inte linjedomaren eller domaren för offside vid Sörensens friläge så hade hon satt den, vilket hon borde ha gjort så hade det ju betytt 1-0 efter 4 min och inget offsidemål. Sen missade ju Växjö keepern Fraine grovt när hon missbedömde ett inlägg som hamnade framför LFC:s Lennartsson tror jag, som ju inte fick träff annars hade det ju mycket troligt varit 2-0 där. Så att LFC enbart hade en chans utöver målet är inte korrekt enligt mig – sen var Dowies vändning och vinkling förbi försvaren och målvakten vid 1-0 inte enbart tur tycker jag, men man kan uppfatta situationerna annorlunda.

   • Det var väl Sörensen som tyvärr missade grovt även vid inlägget som Fraine fumlade på, hon behöver verkligen ett mål för att få lite självförtroende igen. Vad gäller friläget kändes det som onside, med tanke på att linjedomarna hellre fäller än friar i de lägena så känner jag mig tämligen säker på det.

    Dowies iskalla vrickning som gav målet kändes spontant som mer skicklighet än tur även om det egentligen inte spelar någon roll då mål är mål. LFC var ineffektiva i första halvlek där man borde haft 2-0 med sig in till pausvilan men med ett piggt bortalag och bara 1 måls ledning så är det naturligt att det blev nervöst sista 15. Tycker ändå man hade okej koll då Cankovic långskott hade varit ett ‘en gång om året’ mål om det gått in och Växjö i övrigt inte skapade många klara målchanser även om de höll uppe spelet riktigt bra.

    • Tycker nog friläget ser ut att vara mycket klar offside. Upp mot en halvmeter. Men assisterande domaren har dålig position, är tre-fyra meter på efterkälken och har sned linje. Ett dåligt domslut.

   • Kan även tillägga att Dowie hade ett vasst tungt långskott som sänkte sig strax under ribban men Fraine gjorde en räddning och boxade den över ribban. Så nog hade LFC mer en en målchans ”P”?

   • Kan tillägga att jag från min plats på läktaren inte kunde se den eventuella offsiden på superläget efter 5 min men tog för givet att det inte var offside då linjedomarna alltid brukar vinka även när de är felplacerade för att vara på den säkra sidan. Det var väl tur det inte blev mål där i såna fall 😉

 4. Premiären avklarad av LFC och 1-0 och 3 poäng men inget övertygande spel av LFC mot ett piggt Växjö. LFC borde gjort fler mål i första halvlek, friläge av Sörensen efter 4 min och hade även chansen i andra när Växjö keepern Fraine fumlade och tappade bollen men Linköpingspelaren som fick bollen fick inte träff. Men även Växjö skapade chanser speciellt i slutet, ribbträff och mål bortdömt på övertid. Mest märktes avsaknaden av Lina Hurtig och Asllani i laget. Dowie stod för målet och var alltid farlig medan Banusic kan bättre och måste deltaga mer i spelet och ta fler initiativ. LFC spelade mer defensivt och glädjande är att man spelar med 4 på mitten och inte 3 och tappar folk och mark på mitten och blir undertaliga som under förra säsongen. Däremot fungerade inte mittfältsspelet något vidare, vare sig Angedal, Maanum eller Landström hade någon större lycka med sig. Almqvist och Lennartsson satt på bänken och kom in i slutet av matchen, själv tycker jag Lennartsson borde vara given på mitten, som defensiv balansspelare. I backlinjen spelar tränaren med Lantz som inte känns trygg, speciellt inte i en trebackslinje. Tycker Oscarsson, Arnth och Kildemose är att föredra, men men.

  Premiären avklarad men mycket kan bli bättre.

  • Kul att man kan få så monumentalt olika bilder av en och samma match 🙂

   För mig var det Banusic som låg bakom ALLT i första halvlek med periodvis briljant passningsspel och ett samarbete med Dowie som lovar gott för fortsättningen. Dowie å sin sida visar att hon blir extremt viktig som target, bollvinnare, djupledslöpare och målskytt.

   På mittfältet håller jag med om Maanum och Angeldahl, oj så många bolltapp på den sistnämnde, men tycker däremot att Landström gjorde sin bästa match hittills och kom med bra i offensiven. Oscarsson alltid stabil och gjorde nog bäst ifrån sig av dagens mittfältare.

   I backlinjen var det Lantz som såg klart säkrast ut, hennes passningsspel var riktigt bra medan både Arnth och framförallt Kildemoes hade ovanligt hög felprocent där. Totalt tycker jag de gjorde en okej match och jag skulle gärna se att man fortsätter med samma spelare där i fortsättningen.

   • Tyckte inte Banusic var så briljant – är en stor fan av henne annars – även om hon låg bakom pasningen vid målet till Dowie, men hon kan mer och det kan bli ännu bättre med sammarbetet med Dowie. När det gäller Lantz så gällde min kommentar om henne och hennes osäkerhet och ofta säkerhetsrisk mer hennes insatser tidigare och inte bara gårdagens match. I tidigare matcher har hon stått för flera misstag – inte minst i CL matcherna. Men helt okey igår även om jag föredrar Oscarsson, Arnth, Kildemose om det skall vara trebackslinje och Arnth, Kildemose som mittbackar vid fyrbackslinje.

 5. Vi vet ju varför Linköpings FC är svagare än tidigare år. Klasspelare motsvarande ett halvt A-landslag har försvunnit och en sådan blodförlust ersätts inte över en natt. Det här känner förstås alla redan till, men det kan vara värt att ta det ett varv till. Klubben har ändå, efter sina blygsamma förutsättningar, fyllt på med både talangfulla och mer rutinerade spelare, som tillsammans kanske kan ge ett bra lyft om något eller några år. Om man får behålla de bästa, vill säga. En sådan här ruljans skulle ALDRIG tillåtas ske i en toppklubb på herrsidan. Tycker att denna ”människohandel” är på gott och ont. Till stort men för svenska damklubbar, men givetvis ett fin chans för unga och äregiriga (kanske också lite pengagiriga) spelare. Det handlar ju inte om livegenskap eller slavkontrakt.

  Jag antar och tror att Linköping liksom konkurrenterna i Damallsvenska blir bättre allteftersom seriespelet rullar på.

  Och så var det detta med publiksiffrorna. Nu har inte mötet Rosengård och K/Göteborg ägt rum än, men med ett undantag när så bjuder statistiken på glädjande överraskningar. Framförallt är det matchen Hammarby-LB07 som sticker ut. I det publiktröga Stockholm drar premiären hela 2369 personer. Nästan hela Söder var på benen. Övriga siffror, i en fallande skala: Kristianstad-Vittsjö 1518, Djurgården-Eskilstuna 1033, Piteå-Kalmar 1018. Så plumpen i protokollet, Linköping-Växjö 512 personer. Skamligt! Nja, Linköpingsborna är inte bortskämda (med vad då, i så fall?), utan det handlar om ren slöhet och likgiltighet. Man sitter hellre hemma i soffan och rapar än går på match. Möjligen konstateras det med en axelryckning att ”jaha, nu blev det visst SM-guld igen”.

   • SVT1 sände ju LFC – Växjö direkt, sen kan man se matchen på webb-TV via Corren.se samt även Damallsvenskan.com. Kan säkert bidra till den svaga publiksiffran – fast nu har ju LFC genomgående dåliga siffror hemma – trotts att man är mästare två år i rad och gått till CL kvart. Även i CL matcherna har det varit tunt på läktaren.

  • Kul och värdefullt att du ”U.” nu också skriver något med substans och inte bara kommentarer om kommentarer om Linköping……

   Angående publiksiffror – det finns förklaringar och det finns ursäkter? Hammarby hade nyinvigning på nya Kanalplan. Kristianstad hade invigning med ett Skånederby på en ny arena. Djurgården är mer hajpade i år än tidigare? Piteåpubliken bespetsade sig kanske på målfest mot tippade slagpåsen Kalmar – tji fick de dock. Ja, och så Linköping – 500 är kass, men matchen kolliderade också tydligen med SM-final i volleyboll. TV-sändningen gjorde väl också sitt till. Är det förresten någon som vet om TV-avtalen med SVT och Cmore/sportkanalen ger något till klubbarna?

   • Tack, The Observer! ”En gör så gôtt en kan”, sa en viss lirare från Degerfôrs. Jag själv är så långt ifrån expertsidan man kan komma, däremot tror jag på att man kan dra sitt lilla strå till stacken med sina upplevelser från ”ringside”. Vi behöver nog inte lägga sten på bördan för ett Linköpings FC som just nu är ute efter att hitta rätta tonarten för säsongens ”livekonserter”. Som jag har läst och förstått så är damerna i LFC införstådda med problemen och kommer, med sammanbitna tänder och knutna nävar, att rätta till det som gnisslar. Eller hur, lagkapten Arnth? 🙂 Dock står jag kvar vid omdömet att försvarsspelet är akilleshälen – fast allt kan ju bara bli bättre, jo, visst är det så! 🙂

 6. I Italien gäller det en extra, direkt avgörande, match om lagen slutar på samma poäng. Så varken målskillnad eller inbördes möte gäller…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.