Grahm, Troelsgaard, Afrika och Italien

Landslaget och VM-kvalet i all ära, de senaste dagarnas snackis i svensk damfotboll har nog ändå varit Ann-Helen Grahm:s avhopp från Hammarby.

Saken är intressant, och man undrar ju om spelarna i Hammarby egentligen gav Grahm en ärlig chans. De rasade ju när klubben gjorde sig av med Olof Unogård i februari.

Jag har ingen aning om hur styrelsen har jobbat för att sluta fred med spelarna sedan dess. Men känslan är ju att Grahm kan ha kommit i kläm. Spelarna var arga på styrelsen, och Grahm var styrelsens val. Hon hade således ett otroligt tufft utgångsläge. Ett utgångsläge hon inte klarade av att hantera.

Som en följd undrar man ju om spelarna har varit med i rekryteringen av den nya tränaren, Isak Dahlin?

Sanne Troelsgaard

En annan intressant damallsvensk nyhet är ju att Sanne Troelsgaard har förlängt med Rosengård fram till nästa sommar. Det var självklart otroligt viktigt för Malmöklubben.

Troelsgaard och Danmark spelar för övrigt en viktig VM-kvalmatch borta mot Ukraina på fredag. I hemmamatchen mot ukrainskorna vann Danmark ”bara” med 1–0.

Andra intressanta VM-kvalmatcher i Europa de kommande dagarna är förstås Sverige–Kroatien, men även Finland–Österrike, Irland–Norge och Italien–Portugal. Vid seger för Italien blir landet första europeiska lag att kvala in till VM-slutspelet. Ett europeiskt land är ju dock redan VM-klart, värdnationen Frankrike.

Under den svenska nationaldagen gick kvalet till de Afrikanska mästerskapen in i sin playoffomgång. Från onsdagens matcher har jag noterat följande resultat:

Lesotho–Sydafrika 0–1, Zambia–Zimbabwe 0–1, Kenya–Ekvatorial-Guinea 2–1, Kongo–Kamerum 0–5, Elfenbenskusten–Mali 2–2 och Gambia–Nigeria 0–1. Matchen Algeriet–Etiopien är inte färdigspelad. Returmatcherna spelas i helgen, och segrarna är klara för slutspelet.

Tillbaka till Europa, och Italien. Senaste nytt där är att AC Milan, som beslutat sig för att satsa på damfotboll, har köpt Brescias damlag.

Det talar ju för att det fortsatt blir en spännande kamp med Juventus. Juve presenterade för övrigt i dag ett intressant nyförvärv i Eni Aluko.

2 tankar på “Grahm, Troelsgaard, Afrika och Italien

 1. Hej Johan, vilket ansvar har spelarna mot klubben, sin tränare, sitt lag och mot sig själva som anställd fotbollsspelare?
  Olika grupperingar i många av lagen, är det dom som bestämmer?

  • Bra fråga. Spelarna har självklart ett stort ansvar mot sin arbetsgivare och sin närmaste chef, precis som anställda i andra branscher.

   Inom fotbollen sitter mellanchefen ovanligt löst. Och självklart har spelarna ett ansvar att ge sin tränare en ärlig chans.

   Men oftast är det lättare för spelare och styrelse att skylla dåliga resultat på tränaren än att erkänna egna brister.

   Som tränare gäller det att ha fingertoppskänsla. Bland spelarna finns det oftast några ledartyper som tränaren bör lägga tid och kraft på att vinna över på sin sida. Bänkar man någon av truppens starkare individer och samtidigt gör dåliga resultat, då sitter man löst som tränare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.