Grahm lämnar Hammarby – och så lite energiläckage

Ann-Helen Grahm

Det händer verkligen saker på tränarsidan i damallsvenskan. I dag kom nyheten att Ann-Helén Grahm lämnar jobbet som tränare för Hammarby efter påtryckningar från spelartruppen.

Till Hammarbys hemsida förklarar Grahm sitt avhopp så här:

”Anledningen till mitt beslut har sin förklaring i att det har framförts synpunkter från spelartruppen som för mig är oacceptabla och som gör att jag känner det som ej möjligt att fortsätta leda laget.”

Inför hösten skall alltså både Linköping och Hammarby ha nya tränare. Det blir spännande att se vilka som får förtroendet. Jag har ju lanserat Grahms företrädare Olof Unogård som tänkbar, ny LFC-tränare.

Den här veckan är det uppehåll i damallsvenskan, på grund av VM-kval. På torsdag spelar ju Sverige hemma mot Kroatien. Det är en match som skall vinnas med tre–fyra måls marginal.

På tisdag väntar sedan en betydligt lurigare uppgift, borta mot Ukraina. Utöver bortamatchen i Danmark är Ukraina borta den match jag är mest orolig för i det här VM-kvalet. Ukrainskorna är nämligen rätt svårspelade, och föll exempelvis bara med 1–0 borta mot Danmark, det danska segermålet dröjde ända till den 79:e minuten.

I torsdagens match är det klart att Sverige får klara sig utan lagkapten Caroline Seger, som har en bristning i vaden. Det är en match som svenskorna skall föra, där huvuddelen av spelet kommer att vara förlagt till offensiv planhalva. Eftersom Segers främsta egenskaper inte ligger i offensiven, utan i att hålla i bollen och lugna ner spelet, borde Peter Gerhardsson:s landslag klara den uppgiften utmärkt ändå.

Fridolina Rolfö

Trots att Ukraina är den svåraste uppgiften under den här samlingen är mitt tips är att vår förbundskapten inte sparar någon på torsdag. Jag tror att han sätter in Fridolina Rolfö på den vakanta platsen i startelvan, och flyttar ner Elin Rubensson ett steg. Det ger följande uppställning enligt 3–4–1–2: Hedvig LindahlNilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena ErikssonHanna Glas, Kosovare Asllani, Rubensson, Jonna Andersson – Rolfö – Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson.

Nu tänker jag göra ett undantag, och föra in lite herrfotboll i den här bloggen. I dag har Tysklands herrlandslag valt att peta Manchester Citys stjärnspelare Leroy Sané ur VM-truppen. Förbundskapten Joachim Löw förklarade att Sané bland annat haft dåligt kroppsspråk problem med attityden. Alltså menar Löw att Sané är en spelare som sänker energinivån i truppen, och att det är bättre att satsa på någon annan (sämre) som inte förstör stämningen i laget.

Det här är intressant eftersom vi nyligen hade en omvänd diskussion angående Olivia Schough här i bloggen. Göteborgsspelaren tillhör ju knappast de 20 bästa utespelarna i Sverige. Däremot har hon en fantastisk attityd, och höjer garanterat stämningen i truppen.

Jag har personligen sett hur enskilda spelare kan sänka eller höja ett lag bara genom sin närvaro i omklädningsrummet. Energigivare är guld värda, medan man helst ser att energislukare går till någon annan klubb.

Martin Sjögren

Apropå energislukare har jag hört att en av Martin Sjögren:s viktigaste uppgifter under sin tid i Linköping var att rensa omklädningsrummet på sådana. Det fanns tydligen ett antal energislukare i LFC under början på 2010-talet.

Nu står han mitt i ett nytt, och väldigt svårhanterat energiläckage. Att norsk damfotbolls största stjärna inte vill spela i landslaget påverkar självklart Sjögrens lag på ett negativt sätt, både genom att man tvingas spela utan en avslutare av världsklass och genom att fokus hela tiden riktas mot konflikten mellan landslagsledningen och stjärnan.

Ada Stolsmo Hegerberg är förresten inte bara Norges största stjärna, hon skall tydligen numera vara den bäst betalda damfotbollsspelaren i världen.

Slutligen så blev det hemmasegrar för Göteborg och Vittsjö i söndagens båda damallsvenska matcher. Därmed är serien extremt jämn – om man undantar suveräna Piteå.

För vem hade trott att Piteå redan efter sju omgångar skulle ha tagit mer än dubbelt så många poäng som laget på bronsplats?

19 tankar på “Grahm lämnar Hammarby – och så lite energiläckage

 1. Att Grahm får lämna visar att det är svårt att ersätta en tränare som var väldigt populär hos spelarna och särskilt om denne likt Unogård fick sparken mot spelarnas vilja. Vad gäller Sjögrens start i LFC så är det helt korrekt att det var en fruktansvärt dålig stämning i laget under säsongen 2012 vilket kändes långt upp läktaren. Lagets då stora stjärna Manon Melis ville inte vara där och var sina 15 mål till trots en stor anledning till att det inte gick bättre än det gjorde trots flera internationella stjärnor i truppen. Det fanns förstås flera spelare som va ‘knepiga’ men hon var nog den som tydligast visade det på planen.

  Vad gäller artikeln D länkar till så vill jag också att Jensen stannar året ut men jag tycker samtidigt det är lite fult av klubbledningen att sätta honom i en jobbig sits då han ju varit tydlig med att det skulle vara över sommaren. Att man släpper detta nu tyder också på att jakten (om det varit någon) efter en ny tränare varit fruktlös för annars skulle man ju knappast gå ut och säga att man förlänga med den befintliga tränarstaben.

  • Om man ska tolka LFC-ordföranden Mårds självsäkra uttalanden rätt, så står sugna tränarkandidater i kö (”minst tio har hört av sig”) för att ta över efter sommaruppehållet. Fast det är kanske bara ett spel för galleriet och ett sätt att lugna bekymrade sponsorer och sömnlösa supportrar?

   • Jo jag har ju hört det men frågan är hur intresserade de är när de får höra att huvudlinjen är att förlänga med en tränare som förvisso gjort ett bra jobb men som initialt sagt att han inte vill vara kvar längre än över sommaren.

 2. ”Alltså menar Löw att Sané är en spelare som sänker energinivån i truppen, och att det är bättre att satsa på någon annan (sämre) som inte förstör stämningen i laget.”———-nu vinklar du grovt det Löw sagt. Inte konstigt kanske om man kollar på hur övrig svensk media producerar ”affärer” i de motståndarlag Sverige kommer möta på VM..
  Hur förklarar du Rydén faktum att Sané tydligen inte var någon ”stämningsförstörare” i Man. C då ?
  ”Jag har personligen sett hur enskilda spelare kan sänka eller höja ett lag bara genom sin närvaro i omklädningsrummet”—————-precis, men du är div5 tränare, detta resonemanget funkar på den nivå..toppfotbollen borde fredas av denna tankegång
  ”Däremot har hon en fantastisk attityd, och höjer garanterat stämningen i truppen”———-nu förklarar du alla andra i gruppen med bristfällig attityd…det enda som Schough har i den här frågan är väl ”fantastiska” kontakter hos folk som styr damlandslaget

  • Ja, jag drog en egen slutsats kring Löws uttalande om dåligt kroppsspråk hos Sané. Det är för övrigt inget som det skrivits speciellt mycket om i svensk media, utan det är mest tysk media som lyft kroppsspråket som ett skäl till att Sané inte får spela VM.

   Hur jag förklarar att Sané inte var en stämningsförstörare i Manchester City?

   Det är ganska enkelt. En person kan fungera på olika sätt i olika grupper, bland annat beroende på hur personen trivs med arbetskompisarna och om den gillar sina arbetsuppgifter. Sané är i princip ordinarie i City, medan han fått kämpa för speltiden i landslaget. Det skulle kunna vara orsaken till varför han fungerar bättre i City.

   Du tycks tro att spelare som drar in negativ energi i omklädningsrummet fungerar bättre på elitnivå än i gärdsgårdsserierna. Du borde nog höra dig för med elittränare i olika lagsporter. Jag tror att du får väldigt svårt att hitta elittränare som vill ha in spelare som bidrar till energiläckage i sina lag.

   Slutligen drar du egna slutsatser från det jag skrivit. Bara för att en spelare har fantastisk attityd innebär ju det inte att attityden hos alla andra i gruppen är bristfällig. För att göra en liknelse med Real Madrid. Bara för att Cristiano Ronaldo är en fantastisk spelare innebär ju inte det att övriga Realspelare är bristfälliga. De är tvärtom toppspelare allihop, dock inte på Ronaldos nivå.

   • Jag fattar ditt resonemanget, du är en av många här i Sverige som förespråkar ”tränarkultur”, förenklat, denna som sätter tränaren i ett fotbollslag överst. Då väljs lagets spelare utifrån de egenskaper som även du lägger vikt på, som attityd, temperament mm
    De egenskaperna som egentligen inte har mycket med fotbollen som spel att göra, men som hjälper tränaren att etablera ett fungerande spel. Att de värderas högt talar om nivå vart spelet laget spelar ligger på, som inte är på yttersta höjden, kan jag tycka
    Bästa kommunikation /attityd/ i ett lag uppnås med bra saker utförda på plan, som bra passningar eller bra tajming, markering och mängder andra färdigheter. Då kommer du inte lägga något vikt på negativ energi hos en och annan spelare
    Det handlar helt enkelt om kvalitet på de fotbollsrelaterade egenskaper och kvalitet på spelarens totala fotboll kompetens, som avgör kvalitet på spelprestanda
    Bra att du nämnde Ronaldo, den spelare som öppet visar sitt missnöje när han får fel pass eller utebliven pass. Hans negativ energi som flödar i sådana läget påverkar på inget sätt hans medspelare, är jag säker på. För den första, de tänker inte på det utan fokus ska ligga på att nästa passning blir bättre. För den andra, när Ronaldo visar den typ av frustration då sätter han press på sina kompisar, som i lika utsträckning han själv måste klara av. Så ,den ena /negativ energi i en svensk översättning/ leder till den andra, nämligen bättre spel.
    Allt detta existerar ej i svensk damfotboll, utan ganska ytliga förutsättningar med några traditionella svenska principer, som t ex jantelagen andan. I denna veva en spelare som fotbollsmässigt är överlägsen de andra i sitt lag kan inte fungera, tyvärr

    • Fattar jag dig rätt så menar du att tränare på den högsta internationella nivån låter spelarna bestämma hur laget skall spela.

     Min bild av de bästa tränarna på internationell nivå är precis tvärtom, att i princip alla har en väldigt klar bild över hur de vill att deras lag skall spela, och att de sedan väljer spelare som kan förverkliga den fotbollsfilsofin.

     Och självklart väljer man inte bara spelare utifrån rent fotbollsmässiga grunder, utan även efter hur spelaren kan tänkas funka i gruppen.

     När det gäller Ronaldo är jag övertygad om att han påverkar sina medspelare när han visar tydligt missnöje med hur de agerar. Även fotbollsspelare i världseliten är människor med känslor.

     Men det är lättare för tränare och medspelare att acceptera negativ energi från en spelare som man vet gör mål i nästan varenda match än från en bänknötare. Ju större stjärna du är, desto mer kommer du undan med.

 3. Ny tränare i Hammarby blir Isak Dahlin, f d spelare i klubben och sedermera ungdomstränare. Begränsad erfarenhet, allt hänger på hur han tas emot av truppen och om han kan bygga förtroende.

  All denna turbulens hade klubben sluppit om inte styrelsen hade satt sin egen stolthet före pragmatism och kört över spelarna när man kickade Olof Unogård i våras.

 4. Apropå energiläckage får det mej att tänka på Frankrikes fotbollslandslag i början av 1990-talet. Man hade fantastiska spelare men resultaten var magra. Det kulminerade med att Frankrike misslyckades med att kvala in till VM 1994. Sverige spelade för övrigt i samma kvalgrupp. Den nye förbundskaptenen Aimé Jacquet hade först med genierna Eric Cantona och David Ginola i laget men valde så småningom att lämna dom utanför. Kritiken mot Jacquet var hård inledningsvis, men den tystades av resultaten. Andra spelare klev fram såsom Zinedine Zidane och Youri Djorkaeff – också artister men med mindre och mer lätthanterliga egon. Frankrike blev ett lag och resten är historia. Sett i backspegeln ledde Frankrikes VM-miss 1993 till en nödvändig städning i laget, som blev början till storhetstiden.

  • Ett annat exempel är Jugoslavien på 1980- och 1990-talet. Ett lag med otroligt mycket talang, men med ännu större energiläckage.

   Jugoslavien tog inga mästerskapsmedaljer under den här perioden, även om man var nära 1990. I stället hämtade lilla Kroatien hem ett VM-brons 1998 med delar av de spelare som Jugoslavien haft tillgång till.

   Rätt energi och rätt motivation är hysteriskt viktigt – även på högsta internationella nivån.

   • Det där med Jugoslavien är ett dåligt exempel att stödja din tes på, ungefär som att påstå att lag som heter ”Norden”, som inkluderar spelare från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har mer chanser att vinna EM eller VM, än enskilt land. Tänk på att bara forma ett sådant lag skulle framstå som nästan omöjlg uppgift, för att; du ”måste” ta ut spelare från alla de länder. Detta betyder inte nodvändigtvis att du väljer de bästa nordiska spelarna..där har du första hinder, den andra skulle handlat om kravet från största nation, i det här fallet Sverige, att ha fler spelare i truppen än de andra, faktum som återigen talar om att du kanske inte väljer de bästa. Därmed vinner detta lag aldrig något mästerskap

    • Nu motsäger du väl ändå dig själv. Du skrev nyss att man på elitnivå inte kommer att lägga någon vikt vid negativ energi hos en och annan spelare om alla spelare kan slå bra passningar, ha bra tajming, markering eller mängder av andra färdigheter. Alla Jugoslaviens spelare var individuellt väldigt skickliga. Då borde det inte spela någon roll att de kom från olika delar av landet. Det är ju bara fotbollsmässiga faktorer som påverkar på elitnivå. Eller?

     Jag förstår vad du menar när du påtalar problem med att sätta ihop ett nordiskt landslag. Samtidigt köper jag inte att det skulle vara en omöjlig uppgift. I princip i alla klubblag på högsta nivå nuförtiden består ju av spelare från flera olika nationer. Exempelvis vann ju Linköping damallsvenskan i fjol med spelare från Sverige, Norge, Danmark och Finland i truppen.

    • ”Alla Jugoslaviens spelare var individuellt väldigt skickliga.”——–håller inte med dig, knappast att du hade koll på Jugoslaviens allra bästa spelare
     Däremot föredrar jag fortsättningsvis 11 fotbollskunniga spelare framför de som ”sprider” positiv energi…
     ” I princip i alla klubblag på högsta nivå nuförtiden består ju av spelare från flera olika nationer.”——precis, men här snackar vi om landslaget. Som det ser ut är Sveriges landslag, både dam och herr långtifrån denna tankegång; i damlandslaget finns som gräns max 3 tjejer med invandrarbakgrund, i herr, så många som 1
     Här kan Sverige läras om av de mer utvecklade fotbollsnationer som Frankrike, Tyskland
     ”Samtidigt köper jag inte att det skulle vara en omöjlig uppgift”——–nej, du kan komma ut och fixa fotbollslag i din kvart, likaså av de nordiska spelare
     Tänk på att Sverige kunde ej ”leva ihop” med Danmark under gemensam statsbildning. hur skulle det se ut med 3 länder till? sedan bilda därefter ett vinnande fotbollslag…..

 5. Det är svårt att vara tränare för ett allsvenskt damlag. Olika grupperingar, förhållanden inom laget, åsikter om laguttagningar, sätter tränaren på väldigt många och svåra prov.
  A-H Grahm är luttrad, hon har varit med i många år inom damfotbollen. Hört och sett det mesta. Drar därför slutsatsen att ”spelartruppens synpunkter” måste ha varit synnerligen hårda för att hon inte kan eller vill fortsätta sitt jobb som tränare i Hammarby.
  Vad har spelarna för ansvar i detta kaos?
  Har det blivit så enkelt att bara kunna säga till styrelsen; ”Vi gillar inte tränaren, hen ska bort – bums!”
  Eller som i Hammarby; att säga det rakt ut till tränaren.
  Vad har styrelsen för ansvar? Gentemot tränaren som de har valt ut och anställt?
  Fick Grahm rätt stöd av styrelsen?
  Var det någon som vågade gå ner på en träning och kanske säga till spelarna att sluta gnälla och fokusera på sig själva och sitt eget spel?
  Är det verkligen tränarnas fel hela tiden; att man inte gör mål, eller släpper in en massa mål?
  Tre tränare på fyra månader i Bajen – måste väl vara nytt allsvenskt rekord….

 6. Kan bara från mitt synsätt tycka det vara fel av tyske fk Löw att inte ta med den superduktige Sane till VM. Dålig ,”kroppsspråk och kanske attityd” verkar konstigt när han spelar i topplaget MC. Nä dåligt ledarskap kan tyckas. Sen har ju Tyskland en drös av bra spelar att ta av ändå.

  • Genom att inte ta Sane till VM då skickade Löw budskap till bl a England med motivering; vi kan klara oss bra utan en av PL bästa spelarna…man ska ju komma ihåg att på VM varje match blir ju ett krig då Tyskland med Löw passar på att skaffa de psykologiska fördelar innan VM ens börjat, tycker jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.