Elitettan, Öhrström, Belgien, Afrika och Haiti

I dag har Kvarnsveden besegrat Uppsala med 2–0 i elitettan, vilket innebär att fem lag har gjort ett litet ryck i toppen av tabellen.

Det är troligen två lag ur kvintetten Kif Örebro, Kungsbacka, Kvarnsveden, Sundsvall och Lidköping som spelar i damallsvenskan 2019. De fem har gjort ett litet ryck, och ligger nu inom tre poäng.

I Italien har Stephanie Öhrström förlängt sitt kontrakt med Fiorentina.

Just Öhrström och Fiorentina får för övrigt tydligen en ny chans att kvala in till höstens Champions League. I och med att inkvalade Brescia har blivit uppköpt av AC Milan tappar Brescia sin plats i turneringen. Enligt Öhrström ser det ut att bli en direkt avgörande match mellan Fiorentina och Tavagnacco på lördag om vilket lag som följer med Juventus till höstens Champions League.

Orsaken är att Fiorentina och Tavagnacco tog lika många poäng i ligan, och i Italien skiljer man lag åt med skiljematch – om placeringarna gäller något viktigt.

På landslagsfronten har vi fått klart vilka sju av de åtta nationer som gör upp om tre VM-platser i de Afrikanska mästerskapen i Ghana i slutet av november och början av december. Värdnationen var förstås direktkvalificerad till slutspelet.

Från veckans playoffomgång har nu även Algeriet, Ekvatorial-Guinea, Kamerun, Mali, Sydafrika och Zambia avancerat. Den lilla skrällen i playoffspelet är väl att Elfenbenskusten åkte ut på bortamål mot Mali.

I morgon gör Nigeria och Gambia upp om den åttonde och sista platsen. Thomas Dennerby:s lag har med sig en 1–0-ledning till hemmareturen.

I Europa har Belgien tagit tre nödvändiga poäng i kampen om en playoffplats mot VM. Man vann med 7–0 i Moldavien, men belgiskorna behöver sannolikt vinna även sina två återstående matcher mot Rumänien (borta) och redan VM-klara Italien (hemma) för att få spela playoff.

Det är ju fyra av sju grupptvåor som får chansen att göra upp om den sista europeiska VM-platsen. Man gör en tabell av alla de sju grupptvåorna, där man stryker matcherna mot respektive tabelljumbo. Som det ser ut nu får man nog inte förlora fler än sex poäng i gruppspelet om man skall kunna få chansen att spela playoff.

I kväll spelades en träningslandskamp mellan Kanada och Tyskland. Jag såg den andra halvleken av den match som tyskorna till slut vann med 3–2.

Fina 22 826 åskådare i Hamilton fick se hemmalaget vinna bollinnehavet i den första halvleken med hela 69–31. Fast halvlekens enda mål gjorde gästernas Svenja Huth redan i den första minuten.

I den andra halvleken fixade Christine Sinclair – vem annars? – en kanadensisk vändning. Först fick hon nicka in kvitteringen bakom ett ganska handfallet tyskt försvar…

…sedan stod Sinclair för en läcker överhoppning som gav Jessie Fleming yta att rulla in 2–1.

Kanadas ledning varade dock bara i en minut. Sedan slog Sara Däbritz till och visade sin klass. Först kvitterade hon på ett eget genombrott…

…sedan slog Däbritz den frispark som Stephanie Labbé räddade via stolpen, men där returen hamnade hos inhopparen Turid Knaak.

I dag har det även spelats ett antal ungdomslandskamper. Jag noterade att Göteborgs Annahita Zamanian var lagkapten för Frankrikes U20-landslag vid 3–1-förlusten mot USA.

Tysklands U20-lag vann med 4–1 mot Haitis. Just Haiti har ju något spännande på gång på ungdomssidan. Deras U20-landslag har kvalat in till VM, och just nu spelar Haitis U17 en direkt avgörande match mot USA om en plats i U17-VM. Den matchen går att se på länken nedan, och jag rekommenderar att man håller ett extra öga på Haitis storstjärna Melchie Dumornay. Hon fyller 15 i augusti och lär ha alla storklubbars blickar på sig.

Tidigare i dag har Mexiko vunnit med 2–1 mot Kanada och tagit den första nordamerikanska platsen av tre i U17-VM.

Kanada har fortfarande chansen att kvala in. De kommer att få möta förloraren av USA och Haiti om den tredje och sista VM-platsen.

U17-VM har för övrigt redan lottats. Där noteras att Finland hamnade i samma grupp som Uruguay, Ghana och Nya Zeeland. Det känns som en bra finländsk lottning.

2 tankar på “Elitettan, Öhrström, Belgien, Afrika och Haiti

    • Visst inte! Men då måste de kunna stänga matcher efter att ha tagit ledningen. Och de måste vinna inte bara mot topplag utan också mot bottenlag. Lite för mycket upp och ner alltså, men det har blivit bättre sedan inledningen på säsongen. Minst oavgjort mot Lidköping och sedan säker vinst mot Ljusdal skulle väl sitta fint. Mallbacken har, tror jag, ett unikt svenskt rekord – att ha tagit sig upp i hösta serien fem gånger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.