Och nu är det ännu jämnare

Förra inlägget handlade om att det blev jämnare i damallsvenskans guldstrid, sedan Rosengård såg till att Piteå inte längre är obesegrat.

Det här inlägget handlar också om att det är jämnt i damallsvenskan, men nu tänkte jag mest rikta in mig på lagen bakom.

Med drygt en tredjedel av säsongen spelad skiljer det bara två poäng mellan lagen på platserna tre–åtta. Och faktum är att tredjeplacerade Växjö faktiskt har lite längre avstånd upp till tvåan Rosengård än ner till elvan Eskilstuna på nedflyttningsplats. Växjö är sex poäng och 14 mål bakom Rosengård och sex poäng och 13 mål ner till Eskilstuna.

I botten har IFK Kalmar nu fyra poäng upp till fast mark. Kanske att laget tyvärr till slut ändå blir det stryklag man befarade inför seriestart. I början tyckte jag att man hängde med bättre än väntat, men nu har Kalmar fem raka förluster och i de tre senaste omgångarna är målskillnaden 1–9.

Ovanför Kalmar återfinns de båda sjupoängarna Vittsjö och Eskilstuna. De möts på torsdag i en väldigt intressant match. Jag har tidigare trott att Eskilstuna skulle lyfta ur bottenträsket efter några omgångar. Men känslan nu är snarare att laget riskerar att bli fast där nere.

I helgen föll sörmlänningarna mot Göteborg med 3–1. Jag hade fullt upp med jobb i helgen, och den fotbollstid som blev över gick huvudsakligen till att följa det här herrmästerskapet som är i gång i Ryssland. Så jag har bara sett höjdpunkterna från söndagens matcher. Och just höjdpunkterna från Eskilstuna bör man helst följa med ljudet avstängt. För tyvärr är kommentatorn otroligt jobbig att lyssna på, han radar upp felaktigheter och floskler.

Närmast ovanför Eskilstuna och Vittsjö finns Hammarby och LB07, två lag som vann sina matcher den här helgen. Hammarby tog sin seger just mot Vittsjö. På klippet därifrån känns det solklart att skånskorna gick miste om en straff i slutskedet när Sejde Abrahamsson flög in i Linda Sällström bakifrån.

Domaren Håkan Söderman har fri sikt över situationen. Både oförklarligt och otroligt svagt av honom att inte blåsa. Men han kanske väntade på en signal från VAR…

I övrigt hann jag se första 20 minuterna av måndagens match, Linköping–Djurgården 1–1. Där fick jag känslan av att Linköping börjar hitta ett mer vägvinnande anfallsspel, och kanske kan vara på väg uppåt.

Att man till slut noterade 14–4 i avslut mot mål och 11–2 i hörnor är ytterligare ett tecken på att LFC börjar hitta rätt. Det lilla jag såg av matchen kändes det dessutom tryggt bakåt. Backlinjen uppträdde inte alls lika panikartat som i säsongsupptakten.

Däremot finns det ju mycket kritik att ge för LFC:s försvarsagerande vid kvitteringsmålet, som kom på övertid. Dels är det otroligt svagt av Kosovare Asllani att strunta i att hålla markeringen på målskytten Ingibjörg Sigurdardottir. Men Asllani var inte ensamt ansvarig.

Alldeles för många LFC-spelare blev bolltittare när 16-åriga Tilde Lindwall slog in sitt fina inlägg. Lindwall borde förstås för övrigt ha fått sin första assist i damallsvenskan – men tyvärr är ju den damallsvenska statistiken undermålig, så det fick hon inte.

Titta på bilden nedan. LFC har tio spelare bakom egen straffområdeslinje. Ändå är det Djurgården som är i numerärt överläge mitt framför mål. Så får man inte formera sitt försvar om man vill vinna matcher.

Djurgårdens kvittering

Dock starkt av ett nästan uträknat Djurgården att resa sig tio och få med sig en poäng från Linköping Arena.

13 tankar på “Och nu är det ännu jämnare

 1. Straffsituationen för Hammarby är knepig då den vid första anblicken ser ut att vara straff för att det går snabbt och är kontakt. Tittar man närmre så ser det ut som Abrahamsson har axeln framför Sällström in i situationen och att det är Abrahamsson som är först in med foten på bollen. Det är lätt att förstå Vittsjös reaktioner och samtidigt tycka att det är rätt dömt av domaren.

  • Oavsett om Abrahamsson är först från början, och oavsett om hon skulle ha touchat bollen, så kommer Sällström förbi, har kvar balansen och har kvar målchansen.

   Och det är då, i det andra läget det ska vara straff. Alltså när Abrahamsson kommer farande bakifrån, med ryggen före, och fäller Sällström.

   Straffen känns lika solklar efter att ha sett om situationen minst fem gånger i slow motion.

 2. Presskonferensen efter match.

  På frågan vad han ansåg om straffsituationerna säger Isak Dahlin att ” jag hade inte kastat blocket i besvikelse någon av gångerna”.

 3. ”Och just höjdpunkterna från Eskilstuna bör man helst följa med ljudet avstängt. För tyvärr är kommentatorn otroligt jobbig att lyssna på, han radar upp felaktigheter och floskler.”———————–du verkar vara förvånad Rydén, sådana fotbolls analfabeter kryllar gott om runt om kring Ta SVT VM bevakning i Ryssland t ex, alltid glada kvarteten som för det mesta vill komma överens med varandra, istället att kommentera saker utifrån egen uppfattning. Att inte snacka om propagandaliknande kommenrtarer om värdnation och själva tävlingen; höjdare var när Fjäll, som kommenterar själva matcher, beskrev ryssar som folk utan vana att möta andra ”glada” nationer, som brassar.?…vilken pajas denna killen som tydligen fick instruktioner att ”såga” Ryssland och ryssar men visste helt enkelt inte hur han ska göra det
  Sedan undrar jag om Nannskog känner sig bekväm i sällskapet, det är nämlingen så att efter varje kommentar han gör med påtagligt ansträgning och tid som han till slut spottar ut då brister de resterande 3 i skratt ..det måste vara skrattretande kommentera fotboll..lol
  Jonas E, den ratade domaren då, denna stackare får frågor som de mesta handlade om domarinsatsen på matcher…men hallo SVT, fråga honom allt annat inte att bedöma domarna, ni gör denna människan värdelös i sammanhanget, för att han kvalade inte in på mästerskapet
  Frändén då måste sakta ner lite gran när hon talar, annars bokstäverna äter upp varandra, även om hon talar ibland som riktig fotbolls fantast
  Vågar inte kola på TV4 det räckte nog med SVT..lol

 4. Ja lite överraskande att Hammarby vann över Vittsjö. Eskilstuna – Vittsjö blir nog en tuff match. Jag tror också Kalmar får det svårt att ta sig upp från sin plats i tabellen. Linköping får nog inrikta sig på en mellansäsong.

 5. Jag såg hela matchen Eskilstuna – Göteborg och kommentatorn var, precis som du säger, otroligt jobbig att lyssna på. Så jag tittade utan ljud för slippa eländet. Synd, för matchen var bra.

 6. Kommentatorn är ju så dålig att han är riktigt underhållande. ”De radade upp den här chansen” eller ”som sagt var” i ett helt nytt ämne är några av de roliga uttrycken!

 7. Det är tyvärr inte bara i damallsvenska sammanhang som mycket är undermåligt. Lyssna bara när Chris Härenstam, Glenn Strömberg och andra kommentatorer i SVT, TV4, Cmore och allt vad de heter, försöker göra sig hörda i dånet från publikhavet i Rysslands-VM. Eller det irriterande förhållandet när Malin Swedberg med bisittare mumlar sig igenom stora matcher på damsidan. Swedberg är annars en utmärkt kommentator/analytiker, men hennes röstresurser når inte de höga höjderna, om man så säger. Fast detta är inget unikt – i dessa tider då kanalerna jagar avdankade (fotbolls)stjärnor i syfte att förgylla livesändningarna från stora turneringar. Vi med skaplig ”mottagning” kan kanske stå ut, men det är synd om alla sportentusiaster med hörselnedsättning, och de är inte så få! När det gäller sändningar från turneringar i fjärran länder borde tekniken ha gått längre rent tekniskt, som att hitta den bästa balansen mellan ljudkällorna.

  Bortsett från detta allmänna gnäll håller jag med om att det är direkt pinsamt och plågsamt att höra vissa referenter som på SVFF:s uppdrag ska försöka snacka sig igenom en match i Damallsvenskan. Ibland undrar man om vederbörande vet vad det handlar om, vad spelarna heter, eller vilka regler som gäller inom fotbollen. Amatörernas julafton – ledsamt att behöva säga det, men det är tyvärr den nakna sanningen.

 8. Kopparbergs Göteborg säljer stjärnan Press och får skapligt betalt, får vi hoppas. ”Alla parter är nöjda med affären”, heter det. Då så – nu kan KGFC införskaffa ett par högklassiga ersättare, som ska lyfta laget från Götet mot de högsta höjderna! Dock, tänk efter, apropå jakten på SM-guld. Är det lyckobringande för en klubb att ha ordförande, vars efternamn är BRONSman? Han borde nog heta GOLDman eller nå’t sån’t…

 9. Förstår inte varför Göteborg antas tappa så mycket på att Press försvinner. Man var ett bättre LAG innan hon anslöt och man vann matchen, förvisso mot ett svagt Eskilstuna, när hon började på bänken.

  Vad gäller LFC:s match så kan man bara konstatera att man har precis allt mot sig för tillfället. Efter matchen hördes t ex Djurgårdens Irma Helin i samspråk med sina f d lagledare vara glad över att hon slapp varning (eller utvisning som det lät som hon fruktade) för sin sena och därmed rätt fula tackling på Asllani vilken skedde ungefär 5 meter från 4:e domaren som förstås inte uppmärksammade domare Rapp på detta. Måste ju bara tillägga att det är intressant att LFC återigen fick spela med en domare hemmahörande i samma stad som motståndaren (även om det inte fick avgörande inverkan denna gång).

  Vad gäller själva spelet så var LFC mer dominant än jag sett laget på mycket länge och utöver de två stolpskotten hade man nästan allt spel medan Djurgården i stort sett gjorde mål på sin enda riktiga målchans. Jag kanske är hopplös optimist men precis som att det förr eller senare blir poängförlust för Piteå som haft marginalerna med sig i alla sina vinstmatcher så borde LFC:s allt bättre spel börja ge resultat i poängkolumnen förr eller senare.

 10. Fråga: Vad saknas i Linköpings FC?
  Svar: Pernille Harder, Magdalena Eriksson, Jessica Samuelsson, Jonna Andersson, Stina Blackstenius, Kristine Minde, Mariann Gajhede, Martin Sjögren – till att börja med, och gärna en Linda Sällström i sitt livs form.

  För att anknyta till verkligheten så är det upp-och-nervända världen i Damallsvenskan. Under gångna säsonger var det Linköping som, även när spelet var knackigt, lyckades ta hem poängen med något uddamål. I år drar Piteå FF det längsta strået genom en stark lagmoral och det där lilla extra som behövs. PIF:s framgångar bygger på något väl inarbetat sedan eoner tillbaka. En bra defensiv är melodin, på bekostnad av det offensiva. Tufft, ”smågrisigt” och på gränsen – motståndarnas blåmärken är beviset. Det är alltså ingen delikatessfotboll som får det att vattnas i munnen på konnässörerna. Fast det är effektivt! Som en smått legendarisk. LFC-tränare sa: ”Jag skiter i hur det ser ut, bara vi vinner”.

  En fördel för Piteå är givetvis att man lyckats hålla truppen relativt intakt jämfört med hur det har sett ut hos flera av konkurrenterna. Ingen massflykt av spelare, inga sparkade tränare, dock har det varit en del problem i ledningen på grund av ohälsa och av familjeskäl. Hursomhelst har energin kunnat ägnas åt det spelmässiga. PIF är en självgående maskin, till synes opåverkad av det som händer utanför planen.

  • Synnerligen sinnessvagt av mig att glömma fantastiska CLÁUDIA NETO i kavalkaden av ”LFC-föredettingar”. Perdão, Cláudia!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.