Det jämnar till sig

Rosengård vann seriefinalen i Kiruna med 1–0 och jämnar därmed till det i den damallsvenska toppstriden.

Det lilla jag har hunnit se av matchen under ett fullspäckat arbetspass så kändes det rätt jämnt, kanske att Piteå tillbringade mer tid på Rosengårds planhalva. Men det är å andra sidan huvudsakligen sekvenser i den andra halvleken som jag har hunnit se.

I övrigt i dag noteras att Växjö nu är uppe på tredje plats i serien, och att Anna Anvegård leder skytteligan på sju gjorda mål. Att Anvegård skulle ta för sig trodde jag nog, men med tanke på Växjös resultat på försäsongen är det en skräll att de hänger med så högt upp i tabellen. Å andra sidan är det bara sju poängs marginal mellan tredjeplatsen och nedflyttning i den jämna serien.

Man kan förresten tro att förbundet gjort om reglerna för damallsvenskan. I tabellen på förbundets nya hemsida är det nämligen tre lag under nedflyttningsstrecket.

Damallsvenskans tabell på svenskfotboll.se

Den här nya hemsidan är för övrigt ännu så länge en katastrof. Hoppas verkligen inte att den kostar något.

Innan jag sätter punkt konstateras för övrigt att Fiorentina vann dagens skiljematch i Italien mot Tavagnacco, vilket innebär att Stephanie Öhrström får spela i Champions League till hösten.

3 tankar på “Det jämnar till sig

 1. Ja vinner Vittsjö, Eskilstuna, bunkeflo och Djurgården blir det en jättejämn serie. Dock att Hammarby och Kalmar sladdar lite under nerflyttningsstrecket. Otur för Hammarby som ju har mycket folk på sina hemmamatcher. Ja även Kalmar som har hyfsat med publik. Ny tränare i Hammarby se om det kan hjälpa. Tydligen en bra match i Piteå och starkt av FCR att vinna. Vilken lång resa för malmö laget. Växjö ny trea och anvegård upp i skytteligan.

  • Spelet skedde i Kiruna. Resan var nästan lika långt för PIF (tidsvis) än för FCR. Dessutom är varje resa till bortaspel i DA nästan lika långt för PIF.

   Lite synd synd dock, tycker jag, att spelare hade inte tid att se och lära sig lite mer av Kiruna på plats (jag pratade lite med en spelare efter matchen). Tycker sponsorer (särskilt LKAB aka svenska staten) kunde ha investerad lite i det, i att höja kunskåpen om de nordligasta, annars ganska okända regioner där de drar sin vinst från (jag just läste en artikel igår om en professor från Uppsala som (klimat-aktions-)cyklar ”genom hela sverige. Från söder till norr”. Mest nordligaste i hans resa är Gävle…).

 2. Man vet att man är i Kiruna när ett av lagen (PIF) laddade med studiebesök i gruvan. Man vet att man är i Kiruna när stolarna på läktaren är av isolerande och formpressad frigolit – smart idé som skulle vara lika bra söderut som vår fotbollssäsong ser ut.

  Några andra noteringar och funderingar från matchen:

  2300 i publik – kanske inte jättestor konkurrens om uppmärksamheten denna kväll. Trots detta det ”event” i DA som satt en riktig prognos (2000) och till och med överträffat den. Att sedan några hundra inte var kvar hela matchen är kanske en annan sak….

  Klack från FCR (tillresta?) och från PIF såklart. Det ryktades om att Pedersen dessutom hade egen klack från Norge.

  Erling Nilsson presenterades som lagledare i FCR – ett verkligt allt-i-allo?

  Skillnaden över tid mellan PIF och FCR tycker jag kan stavas Troelsgard och Mittag. Visserligen sumpade Mittag några fina lägen, men hon var ändå där när det gällde. Troelsgard var rätt osynlig i första halvlek. Mittag och Troelsgard hittar ytorna och positionerna som få (inga?) andra i DA, inte minst i omställningsspel. Levenstad hade ett allvarligt snack med Troelsgard i pausen och avslutade med att rycka tag i armen på henne för att liksom inskärpa vikten av vad hon sagt. Kanske var det resultatet av det snacket som visade sig i andra halvlek? Troelsgard var i vilket fall med betydligt mer i spelet, särskilt före men också efter målet. Pedersens halkning och missade rensning kostade mål och matchen. Det var först efter målet som PIF såg mer desperata och målhungriga ut.

  Tränare Eidevall fräste så att saliven yrde och domaren fick kyla ner honom vid minst ett tillfälle. Tränare Carlsson var betydligt lugnare (ovanligt…).

  Målvakt Andersson utsågs till matchens spelare i PIF. Ett bra val. Hon missbedömde en höjdboll, men den situationen löste sig i alla fall. Målet var inte mycket att göra åt – Troelsgard hade gott om tid på sig att välja skottläge. I övrigt såg Andersson säker ut i sitt agerande. I FCR utsågs Troelsgard till matchens spelare. Det valet var mer tveksamt sett till matchbilden över tid. Hon hade några bra perioder under andra halvlek och antagligen var det målet som avgjorde valet. Å andra sidan fanns inga andra riktigt starka kandidater i FCR.

  Det var nog en förlösande seger för FCR. Det visade sig av glädjescenerna både vid målet och det utdragna kramkalaset efter matchen samt spelarnas och klackens ömsesidiga hyllning. En scen säger kanske lite extra: Troelsgard hoppade upp grensle i famnen på lagledare Nilsson en bra stund efter matchen. Jag tror att FCR kände mer press på sig än PIF, trots ”hemmamatch” och serieledning för PIF. Nu gissar jag att FCR har skaffat sig det momentum som krävs för att ta över serieledningen, även om det kan dröja ett tag. FCR verkar ha gjort ett bra jobb med process och lagbygge efter Majgaard Jensen. Det ska bli intressant att se hur PIF hanterar läget i kommande matcher.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.