Glödhet midnattssolsmatch innan midnatt

I kväll 22.00 är det seriefinal i damallsvenskan. Serieledande Piteå har lagt sin hemmamatch mot Rosengård i Kiruna, ett drag som med rådande läge känns sportsligt tveksamt.

Men med tanke på att Piteå i princip varit lika bra på bortaplan som hemma på LF Arena kanske det inte spelar någon roll.

Och idén om att spela en midnattssolsmatch är ju kul. Jag minns att Boden hade en sådan i herrarnas superettan för drygt tio år sedan. Och Assi körde sin variant i elitettan härom veckan.

Men kvällens drabbning blir den första midnattssolsmatchen i en högstaliga. Med tanke på att det är ettan mot tvåan i damallsvenskan som drabbar samman är ju matchen dessutom sportsligt glödhet.

Rosengård kommer till spel i Kiruna utan lagkapten Caroline Seger. Det blir intressant att se hur matchbilden kommer att se ut, det är ju kanske seriens två allra bästa presslag som möts.

Rosengård hade svårt att hantera Kristianstads press tidigare i vår. Piteå har vad jag kan minnas inte mött något lag som pressat dem hårt i uppspelsfas.

För övrigt tog det mig några dagar att förstå varför matchen har avspark 22.00, vilket gör att den är slut innan midnatt. Men efter lite grubblande kom jag till insikt att solen ju vänder på himlen 23.00 vid sommartid.

I övrigt i helgen är det Växjö–Kristianstad redan nu 15.00. I morgon är kanske Vittsjö–Hammarby den mest spännande matchen. Bajen kommer ju till Skåne med ny tränare. I övrigt spelar LB07–Kalmar och Eskilstuna–Göteborg. Omgången avslutas med Linköping–Djurgården på måndag.

När det gäller uppföljningen av Sveriges VM-kvalförlust i Ukraina kommer den under nästa vecka. Jag har sett hela matchen och har lite synpunkter. Det har dock inte funnits tid att skriva ner dem ännu.

I övrigt under veckan som gått har förbundsbas Karl-Erik Nilsson slagit ett slag för damfotbollen vid en Fifa-kongress. Och så har analysen av damallsvenskans ekonomi för 2017 blivit offentliggjord. I den noteras bland annat att snittlönen per månad sjönk med cirka 300 kronor från 10 462 kronor för 2016 till 10 193 kronor för 2017. Lönen är räknad på tolv månaders anställning och utgår ifrån att varje lag har 22 spelare i sin spelartrupp.

Internationellt har Uefa kommit med en färsk klubblagsranking. Där finns Rosengård på femte plats, vilket är en högre ranking är vad klubben når upp till om man bara ser till dagens förhållanden. Rankingen bygger på fem års resultat i Champions League, vilket förklarar att Rosengård exempelvis finns före de engelska topplagen Manchester City och Chelsea.
Apropå de engelska topplagen så prisades duon Gemma Bonner och Sophie Ingle på Liverpools avslutningsgala för en månad sedan.
I veckan har duon presenterats som nyförvärv i just Chelsea och Manchester City. Först var det walesiska Ingle som gjorde klart med Chelsea i går:
Och tidigare i dag presenterades Bonner som ny Cityspelare:

4 tankar på “Glödhet midnattssolsmatch innan midnatt

  1. ”Men efter lite grubblande kom jag till insikt att solen ju vänder på himlen 23.00 vid sommartid.” – tyvärr måste jag säga att du har fel med det. Det är ju precis tvärtom – på sommartiden når solen nedersta stället kl01 (faktiskt kring 0:40 i Kiruna som ligger en ganska bra bit österut av CET (15°) meridianen).

    Jag antar anledningen att spela kl22 är nån slags kompromis – ljus ger en bra midnatssolstämmningen och det är inte så pass sent på dagen och utanför vanliga aktivitetstider därför fortfarande typ rimligt att spela match medan senare spel skulle vara ganska stressigt. Särskilt rosengårdsspelare är säkert inte så van vid att ha fysiskt aktivitet så där sent på dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.