Förlust i Lviv – då sjönk VM-chanserna rejält

Jag har haft egen träning och har inte kunna se dagens svenska VM-kvalmatch. Men när jag satte mig i bilen efter träningen och satte på radion fick jag omgående höra hur Radiosportens Paul Zyra förkunnade att Ukraina hade vunnit med 1–0, och Danmark hade vänt 0–1 till 5–1 mot Ungern.

Därmed har Sveriges chanser till gruppseger nästan halverats i kväll. Inför dagens omgång bedömde jag det som att Sverige hade 90-procentig chans till gruppseger. Nu är den nere kring 50-procentsstrecket, kanske under.

Sverige leder i och för sig fortfarande gruppen på inbördes möte mot Danmark. Men numera räcker det för danskorna att vinna sina två återstående matcher för att ta VM-platsen. Danmark avslutar mot gruppjumbon Kroatien och mot Sverige.

I övrigt i dag vann Norge måstematchen hemma mot Irland med 1–0 och Finland tog det sista lilla VM-halmstrået genom att bortabesegra Serbien med 2–0.

Jag återkommer med tankar kring den svenska insatsen när jag sett matchen.

5 tankar på “Förlust i Lviv – då sjönk VM-chanserna rejält

 1. Svenskorna har satt sej själva i en besvärlig sits i VM-kvalet. Ukraina vann välförtjänt. Sveriges offensiva spel var undermåligt och dom få avslutningar som laget ändå hade var alldeles för svaga. Inställningen verkade dålig och spelarnas uppträdande såg andefattigt ut. Underskattade svenskorna Ukraina?
  Även om spelet inte fungerar kan man kämpa och slita, men jag såg inte svenskorna göra det heller. Var fanns glöden i ögonen och desperationen i slutet av matchen? Just nu är Danmark bättre än Sverige, men mycket kan hända till september. Varje match har sina särskilda förutsättningar. Förhoppningsvis drar både spelare och ledare rätt slutsatser av den här matchen och rättar till det som var fel. För spelar Sverige inte bättre än idag har man inte i VM att göra.

 2. Såg bara sista 40 minuterna och på den tiden tycker jag Ukraina var mycket bättre på i princip allt. Visst kan man klaga på deras filmningar och en svag domare som inte beivrade det men inställningsmässigt och tyvärr även spelmässigt var det utklassning till hemmalagets fördel. Som så många gånger tidigare blev det väldigt trubbigt för Sverige med två otekniska djupledslöpare på topp och särskilt när passningsspelet var det sämsta jag sett på mycket länge. Tror det var en hel del spelare i D23-laget som inte hade gjort bort sig här om man säger så.

  Inspelen från kanterna var överlag usla och med undantag för Oskarsson så verkade alla glömt bort att man måste titta upp innan man slår in bollen. Även hörnorna var katastrofalt dåliga, om möjligt ännu sämre än mot Kroatien, och även om Ukrainas målvakt gjorde en fin match så fick hon ju god hjälp av passiva motståndare som inte utmanade vare sig henne eller försvararna i något spelmoment.

 3. Det här matchen var Ukrainas FK fotbollslektion till Gerhardsson, den visade konsten att lägga ett enkelt, fungerande lagspel som fullständigt strypte motståndarnas uppspelsfas då svenska omställningar i matchen lyste med sin frånvaro
  Ukraina borde vunnit med 2-3 mål skillnad med tanke på de chanser laget haft också tack vare en vaken Lindahl på den svenska målet.
  Domaren i matchen var väldigt bra och håll på med högsta internationella klass. Hon hade samma kriterier för bägge lagen, hon ströp tendenser till ett grovt spels övergång till ett fult sådant, samt det viktigaste hon påverkade ej resultaten med sina beslut
  Spelarnas ”filmningar” fanns då och då hos bägge lag, ukrainskor håll inte på med det metodisk eller medvetet däremot är jag förvånad att svenskor agerade på detta sätt vid en och annan tillfälle.
  Svenska spelet då, saknade den röda tråden nämligen det kändes inte som att laget spelade något lagspel. Samarbete mellan mittfältare och anfall var obefintlig, bara vid ett par enstaka tillfällen. Även samarbete i anfallet var urusel, kommer någon ihåg Rolfö-Blackstenius anfallsparet? De gjorde ej ett sus av sig under stora delar av matchen
  Försvaret kändes trög, ålderstiget och befriad av kloka fotbollstankar..Dessutom ojämnt …här saknas Samuelsson med sin exemplariska ingripande samt mod att våga anfalla när de övriga i laget gör det…Oskarsson har många berg att bestiga för att komma på Samuelssons nivå, första sak att tänka på är väl att inrikta sig på att ta bollen från motståndare inte gubben..försvarsspel har mer finess som somliga kan tro, det berör helt enkelt om man har Vinnie Jones som förebild eller Paolo Maldini, då blir agerande därefter.
  Kan svenska laget spela bättre? De behöver inte spela mer aggressivt, är jag säker på. Riktig fråga är om laget kan uppnå bättre resultat om man inte spelar ännu mer aggressivt? Då borde man fundera över faktum varför Sverige hänger inte med i yttersta toppen

 4. Ja tyvärr gjorde Sverige ingen bra match. Se om de kan resa sig och vinna mot Ukraina hemma. Annars väntar en svår match mot Danmark borta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.