Oskarsson får chansen

Anna Oskarsson

När Peter Gerhardsson nyligen meddelade sin startelva till kvällens VM-kvalkamp mot Ukraina i Lviv blev det som väntat Anna Oskarsson som fyller luckan efter febersjuka Hanna Glas.

Känslan är att det skulle mycket till för Gerhardsson att välja något annat alternativ. Han har ju tagit ut två spelare på varje position, och då är ju det rimliga att välja tvåan på högerbacksplats när ettan inte kan spela.

Som jag skrev i mitt förra inlägg tycker jag inte att Oskarsson håller landslagsklass. Jag tycker att trion Ronja Aronsson, Josefine Rybrink och Nathalie Björn är bättre fotbollsspelare, och alla de tre hade gått före om jag tagit ut landslagstruppen. Men nu är ju det Gerhardssons jobb, och han har valt att prioritera Oskarssons fysik – som är väldigt bra – före konkurrenternas spelskicklighet. Och jag är inte sämre än att jag hoppas att Oskarsson kan visa att jag har fel om henne.

I övrigt gillade jag förbundets införtext med Gerhardsson. Den gav mer än det vanliga tränarsnacket.

Som jag tidigare skrivit brukar Sverige vara bra på att vinna de här ”måstematcherna” i olika kval. Jag tror att den sviten fortsätter och att Sverige vinner matchen med två eller tre måls marginal. Mitt utgångstips har varit 2–0, mycket eftersom jag tror att Ukraina kommer att spela snålt efter storförlusten i fredags samt att vårt landslag sällan gör så många mål i bortamatcher nuförtiden.

Ukraina–Sverige är långt ifrån den enda VM-kvalmatchen som spelas i Europa i dag. Totalt är det tolv matcher, där Danmark–Ungern förstås är mest intressant ur svensk synvinkel.

Totalt sett är nog ändå Wales–Ryssland den mest spännande matchen. Vinner Wales blir det en ren gruppfinal mot England den 31 augusti i grupp A.

En match är redan slutspelad. Där höll Polen på att förstöra Skottlands VM-dröm. Efter 75 minuter ledde nämligen polskorna med 2–0. Men Skottland spurtade vasst sista kvarten och vann med 3–2. Därmed blir det ren gruppfinal mellan Skottland och Schweiz den 30 augusti.

Eftersom inbördes möten går före målskillnad i det europeiska VM-kvalet behöver Skottland vinna gruppfinalen med två måls marginal för att ta hem gruppsegern. Schweiz vann sin hemmamatch med 1–0, och skotskt 1–0-seger kan räcka – om Skottland vräker in mål på Albanien i sista omgången.

Utanför det europeiska VM-kvalet spelas det just nu avgörande match mellan Kanada och Haiti om den 16:e och sista platsen till årets U17-VM. Efter 77 minuter står det 1–1 sedan Kanada tagit ledningen genom sin A-landslagsspelare Jordyn Huitema och Haiti just kvitterat på straff genom sin 14-åriga A-landslagsspelare Melchie Dumornay.

Haiti slog Kanada om den sista VM-platsen till U20-VM. Kan ölandet göra en repris?

10 tankar på “Oskarsson får chansen

 1. Nu har du lanserat i tur och ordning Mia Carlsson, Olivia Schough, Elin Rubensson, Ronja Aronsson, Josefin Rybrink och Natalie Björn framför Oscarsson. Kanske kommer du på ytterligare tre-fyra nya namn om du får fundera en stund till? Finns det egentligen någon svensk spelare i Damallsvenskan som inte skulle göra ett bättre jobb än Oscarsson som högerback?

  Jag vill minnas att det tidigare fanns en högerback som hade rätt stora problem med passningskvaliteten både i klubblaget och i landslaget, men som sedan framstod som tämligen ohotad etta på den positionen. Vem då? Jo, just det – Jessica Samuelsson. Kanske Oscarsson kan gå samma väg? Kanske har Gerhardsson sett något du inte sett eller har en plan för Oscarsson? Annars är det ju tråkigt att han inte lyckas med sin laguttagning när alternativen är så fruktansvärt många – och så uppenbara, eller hur?

  • Nu får du hålla isär äpplen och päron. Det första inlägget handlade om hur jag trodde att Peter Gerhardsson skulle ersätta Hanna Glas utifrån befintlig trupp. Där gissade jag på att Gerhardsson skulle ge Oskarsson chansen. I inlägget presenterade jag vilka alternativ Gerhardsson hade, fast jag vet inte varifrån du fått att jag värderade alternativen gentemot Oskarsson. För det gjorde jag inte.

   I inlägget om att Oskarsson faktiskt var uttagen i startelvan lanserade jag däremot tre andra kandidater till rollen som kantspelare på högersidan. Tre kandidater som jag tycker är bättre än Oskarsson mot svagt motstånd. Oskarsson har bättre fysik och snabbhet och kanske är ett bättre alternativ än nämnd trio mot högkvalificerat motstånd, alltså i matcher där fysiken kan vara avgörande. Men när det gäller kreativitet och konstruktivitet står jag fast vid att det finns många andra spelare som går före Linköpingsbacken.

   Nu har jag inte sett dagens match, och kan ännu inte svara för hur hon klarade sig. Men på förhand kändes det som att den svenska elvan hade mått betydligt bättre av att få in mer kreativitet än mer fysik. För på förhand förväntade jag mig att det var en match som Sverige skulle föra.

   • ”Oskarsson har bättre fysik och snabbhet och kanske är ett bättre alternativ än nämnd trio mot högkvalificerat motstånd, alltså i matcher där fysiken kan vara avgörande”——–det här går inte ihop Rydén, högkvalificerat motstånd är både spelskickliga och uthålliga. Därmed kan inte Oscarsson hävda sig i det här sammanhanget, tycker jag

    • Du har rätt. Som jag skrivit tycker jag inte att Oskarsson i nuläget är en A-landslagsspelare.

     Det jag försökte säga är att jag är osäker på om mina tre alternativ; Björn, Aronsson och Rybrink klarar fysiken på högsta internationell nivå. De är helt enkelt inte testade mot världsmotstånd. Oskarsson däremot har en fysik som borde klara sig på den högsta nivån. Men som du säger, fysiken är ju inte tillräckligt om man inte fixar det speltekniska.

   • @Johan kl 21.08 Nej du, den eventuella ”fruktkompotten” är ditt eget verk. Även om du inte uttryckligen skrev att den trio du nämnde är bättre än Oscarsson, så är det svårt att genom artikeln se att du menar något annat än att de är bättre. Att sedan Schough, som du annars inte har mycket till övers för (mer än möjligen som sång- och danskvinna), fanns bland de andra tänkbara är en pikant detalj. Det visar hur lågt du värderar Oscarsson som högerback. När du sedan lanserar ytterligare tre spelare som bättre än Oscarsson (dessutom Glas gissar jag) förstärks bilden av din syn på Oscarsson. Dina minst sju alternativa spelare är således bättre än Oscarsson både mot svagt och starkt motstånd, vilket inte ger något utrymme alls för henne. Sammantaget verkar du alltså tycka att FK är ute på villospår som alls tagit ut Oscarsson i truppen.

    Du har motiverat att Oscarsson inte håller A-landslagsklass med att hon har ”slarvigt passningsspel”. Om det hade varit ett urvalskriterium för övriga landslagsspelare hade Sverige knappast fått ihop till en startelva – nu eller någonsin. Därför ska det bli intressant att se hur du värderar Oscarssons insats i matchen, både som enskild spelare och i förhållande till ditt enda och tveksamma motiv att hålla henne utanför A-landslaget samt i relation till övriga spelare som tydligen når upp till ditt kriterium för passningsspel.

 2. Ja, vad säger man? Kalldusch eller hagelskur? Vi minns väl Sverige – Italien i EM 2017, också en match Sverige skulle vinna med viss självklarhet. Skillnaden mot då var att Sverige nu ställde upp med bästa laget för dagen, ja förutom då Oscarsson förstås. Domarinsatsen? Tja….ungefär som vanligt, svajigt och ojämnt. Kvällens tröjdragning på Jonna Andersson i 40:e minuten (typ tremannatält) renderade bara i en tillsägelse, medan mycket annat och inte lika klart gav kort. Det här hade Tess Olofsson gjort bättre, mycket bättre 😀

  Ja, så var det det här med Oscarsson. Trots dålig prognos tyckte jag nog att hon ändå nästan (men bara nästan…) fick godkänt på båda sina positioner. Jag såg betydligt fler passningar som kom TILL medspelarna än bara MOT dem. Det var nog inte högerkanten som var problemet. Det var det kreativa och beslutsamma anfallet. Men som den blyga viol jag är vill jag naturligtvis inte hävda att jag har rätt…..

 3. Nähe, det blir nog inget VM. Det sämsta jag sett på länge, sämre än Italien i EM 2017 och sämre än 1-5 mot Brasilien i OS 2016. Danmark kommer troligtvis kunna spela på oavgjort i sista hemmamatchen, för nog vinner de större mot Kroatien än vad Sverige vinner med i hemmamatchen mot Ukraina – om de ens vinner. Seger mot Ukraina och det blir väl åtminstone playoff, fast det är inte säkert. I så fall troligtvis mot Norge, eller ännu värre – Holland.

  Blackstenius är ju helt körd i botten, fattar inte varför hon får fullt med speltid i varje match. Hennes bollbehandling har inte blivit ett dugg bättre sedan hon kom till Montpellier, och nu verkar hon inte ens kunna sätta mer än de enklaste lägena (inte för att det blev några lägen överhuvudtaget ikväll, tänker mer på Kroatien-matchen). Dags att flytta till Barcelona istället?

  Menar inte att det var Blackstenius fel mer än någon annans att det gick såhär, hela laget var genomuselt (utom möjligtvis Lindahl). Ukraina var det klart bättre laget. Kommer Gerhardsson avgå/få sparken efter att blivit historisk som den förste svenske förbundskapten att missa ett VM-slutspel? Var det bättre på Sundhages tid? Vem vet. Vilken skillnad en plattmatch kan göra.

  • Inbördes möte går före målskillnad. Så Sverige leder fortfarande gruppen, och om Sverige vinner mot Ukraina på Gamla Ullevi räcker det med oavgjort i Viborg för svensk del.

   Men som jag skrev i det senaste inlägget sjönk den svenska VM-chansen med rätt många procentenheter i kväll.

   • Tack för den rättelsen, det borde jag vetat. Då ser det lite ljusare ut trots allt. Men man får ju börja med att slå Ukraina hemma, lär inte bli lätt.

 4. Med handen mot pannan undrar man, inte utan anledning, om Sverige har något i VM att göra överhuvudtaget. Och då syftar jag på både herr- och damlandslagen. Häromdagen såg vi Janne Anderssons elva tugga sig igenom en seg match mot Peru (0-0). Inte många ljuspunkter där inte. Tycks som om Sverige e.Z. (efter Zlatan) tappat tänderna i oroväckande hög grad.

  Men så var det Gerhardssons amazoner mot Ukraina. Nej, inte mycket till segermelodi där inte. 1-0 är dagens ”megaskuffelse”. Gissar att laget kommer att sågas, generellt,även om några skötte sitt uppdrag bra, som Hedvig Lindahl, precis som hon brukar. Däremot underbetyg för de som skulle ”göra’t”, inte minst anfallsparet Blackstenius-Jakobsson. Måfålöpningar och dåliga skottförsök, när de nu råkade få chansen. Den i förväg nedvärderade Anna Oscarsson tog sitt ansvar bra och åstadkom mycket nyttigt på sin högerkant. Visst – hennes passningar är inte alltid i världsklass , men säg den spelare som är 100-procentig i match efter match? Av de alternativ du Johan Rydén lanserar är det väl bara Natalie Björn som är snäppet bättre än LFC-Anna. Fast alla får förstås maka på sig när Jessica Samuelsson är tillbaka, vilket vi hoppas sker innan säsongen är över.

  För att återkomma till det jag skrev i början, så tror jag att chanserna är minimala för våra landslag att nå högre upp än till kvartsfinal i kommande VM-spel och det gäller i så fall damerna. Det kan bli nog så knepigt för herrarna att ta sig vidare från grundspelsomgångarna därborta i Ryssland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.